Türk Futbol Kulüplerinde “Spor” Takısı Sorunu

Samed Çiçek

Parçalı Üye
Arkadaşlar, uzun zamandır düşündüğüm bir konu var. Türkiye’deki futbol kulüplerinin isimlerinin neredeyse hepsinin sonunda “spor” kelimesi yer alıyor: Konyaspor, Adanaspor, Kayserispor, Giresunspor vb.

Bence bu durum hem estetik açıdan kulağa hoş gelmiyor hem de kulüplerin marka değerini zayıflatıyor. Dünyaya baktığımızda birçok kulüp ya sadece şehrinin ismini taşıyor ya da kendine özgü bir adla anılıyor. Mesela:

• İngiltere’de Liverpool, Arsenal, Chelsea
  • İspanya’da Real Madrid, Barcelona
  • Almanya’da Hoffenheim, Dortmund
Bizde ise hep aynı kalıplaşmış isimler: “[Şehir] + spor”. Bu da kulüpleri birbirinden ayıran kimliği azaltıyor gibi geliyor. Bazı Türk kulüblerimiz bunu zaten uyguluyor örneğin: Göztepe, Kasımpaşa, Gaziantep

Benim düşüncem, Türk kulüplerinin yavaş yavaş bu kalıptan çıkıp daha özgün, sadece şehir ismi veya farklı bir kulüp ismiyle anılması gerektiği yönünde. Hem Avrupa’da daha dikkat çekici olur, hem de modern bir imaj yaratır.

Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce de “spor” takısı artık demode olmadı mı?

Yıllardır benimde aklımda 50 lerden kalma bi alışkanlık.

İngiltere'de de şehir (City) ve birlik (United) çok yaygın.

İyi de onlarda da FC var. Football Club. Biz Konyaspor'a Konya diyoruz, Beşiktaş Jimastik Kulübü yerine Beşiktaş diyoruz, sen de Liverpool Football Club yerine Liverpool diyorsun sadece.

24 saat transfer nöbetinde beklemek bizim transfer etmemizi mı sağlayacak. 2 dakika okursun 1 dakikada mesaj bıraksın işine bakarsın sorun nerede anlamadım.
Yani bir gülücük koymadım diye mi? Kusura bakma :) o zamana anlatayım. Takımlar 60 70 lerde kurulurken idman yurdu spor falan takılarıyla kuruluyordu… dönemin popüleritesi buydu. Bir çok takım da şehirlerse birleşerek takım oluşturdular… bir takımın uzantısı olmasın diye de spor yaptı çoğu kulüp devamını…

Şehir takımlarında var bu durum. Semt takımları normal. Ben de bu durumu sevmiyordum şimdi bir de takım ismine sponsor alma işi çıktı. Marka imajı ne kadar terörize edilebilirse ediyorlar.

* -spor eki tüm kulüp isimlerinden kaldırılmalı
* formada isim numaranın üst kısmına yazılmalı
* süper ligin adı değişmeli, süper türkçe bi sözcük bile değil

Yani bir gülücük koymadım diye mi? Kusura bakma :) o zamana anlatayım. Takımlar 60 70 lerde kurulurken idman yurdu spor falan takılarıyla kuruluyordu… dönemin popüleritesi buydu. Bir çok takım da şehirlerse birleşerek takım oluşturdular… bir takımın uzantısı olmasın diye de spor yaptı çoğu kulüp devamını…

Sorun yok abi ya. Elbette o zamanların modası oydu, yukarıda arkadaşın dediği gibi yurtdışındada mesala FC oluyor takıntı olarak. Ama onuda ayrı yazıyorlar. Amaç ligimizi üst seviyeye taşımak ve daha iyi yerlere gelmek. Az önce Konyaspor yerine Konya Spor dedim ama mesala biz eskiden ismimizin arkasında nasıl SK (spor kulübü) taşıyorsaydık şimdiki kulüblerde mesala o şekil adlandırabilirler örneğin yine Konya kullanacağım: Konya SK

Haklısın renktaş. Giresun FK, SK Bursa vs daha güzel bence de

Geri
Üst Alt