Türk Futbolunun Kurtuluşu Başarı Endeksli Kontrat!

Alpay Asma

Şef Gümüş Kıvrım
Mali darboğazda sıkıntı içinde yüzen kulüplerimiz, kurduğu yüksek maliyetli kadrolara rağmen sürdürebilir başarı sağlayamamaktadır.

Sadece 1-2 senelik periyotlar halinde başarı sağlanan kadrolar, yüksek yaşlı isimler, yüksek yıllık ücretler gelirlerin çoğu sabit kur veya TL üzerinden, giderleri ise Euro üzerinden olan kulüplerin borç batağında olma sebebi.

Kur farkının hedge edilemediği, Şampiyonlar Ligi dışında mevcut şartlarda maliyetine denk kadroların kurulamadığı ortamda bunun yanında Şampiyonlar Ligi'nde de istenen başarılar gelmiyor.

Sorunun çözümü için kulüpler yıllarca bir şey yapmazken, son dönemde FFP kıskacı ile mecburi olarak küçülmeye gitmek zorunda kalındı. Ancak bu durumda da ürettiğini tüketmek zorunda oluşumuz sebebi ile üretmek de yaşanan kıtlık yüzünden sürekli bir yokoluş döngüsüne doğru girilmesi olası. Eğri oturup doğru konuşmak lazım, bugüne kadar üretmek için hiç bir çaba dahi gösterilmedi 1-2 kulüp dışında bu ülke de.

YOL HARİTASI NE OLMALI

1. Üretim mutlaka artmalı. Liyakata dayalı düzen içinde ÖNCE EĞİTİCİLER EĞİTİLMELİ. Rol modeller üzerinden alt yapı sistemi geliştirilip, genç isimlere PSİKOLOJİK, KÜLTÜREL VE POTANSİYEL FARKINDALIĞI üzerinden de eğitim verilmeli. (Cengiz, Çağlar, Ozan g ibi isimlerin sayısı her geçen yıl artmalı)

2. Yüksek maliyetli kontratlar mutlaka BAŞARI ENDEKSLİ YAPILMALI. Buna sonradan döneceğim. Ama önce gelir tablosuna bir bakalım.

Açalım biraz bunu.

SÜPER LİG HAVUZ GELİRLERİ DAĞILIMI

Şöyle ki Spor Toto Süper Lig'de şampiyon olan takımın mevcut gelirleri:

Süper Lig Ayak Bastı: 30.000.000 TL
Şampiyonluk Primi: 30.000.000 TL
Geçmiş Şampiyonluk Primi: 2.700.000 Lira (21 Şampiyonluk X 2.700.000=56.700.000 TL)
Galibiyet Primi: 2.200.000 TL
Beraberlik Primi: 1.100.000 TL

75 Puan alan bir takım için (24G 3B) = 56.100.000 TL

GENEL TOPLAM: 172.800.000 TL

Süper Lig yayın ihalesi SABİT KUR = 3.36 TL üzerinden yapıldığı için o gün için gelirin karşılığı 51.420.000 Dolar idi. Şu an ise dolar kuru= 5.36 TL ve LİG GELİRİ 32.200.000 Dolar'a inmiş durumda.

Dolar Kuru üzerinden kayıp: 19 Milyon Dolar

Bir de bu süreçte imzalanan sözleşmelerin kur farkı nedeni ile oluşturduğu ekstra yük de düşünüldüğü zaman kulüplerin neden mali açıdan iyice zor duruma düştüğünü anlamak zor değil.

Yukarıda ki hesap şampiyonluk için yapılmış bir hesap ve ligde alacağın GALİBİYET ile BERABERLİK VE LİG SIRALAMASINA GÖRE BU RAKAM ÇOK DAHA AZ OLABİLİR.

ŞAMPİYONLAR LİGİ FAKTÖRÜ

Sac ayağının öbür ucunda ise Şampiyonlar Ligi var.

Şampiyonlar Ligi'nde 4 puan ile kötü bir performans sergilediğimiz senede bile 34 Milyon Euro gelir elde ettik.

Katılım bedeli : 15.250.000
Performans geliri 3.780.000
Katsayı geliri 7.750.000
Yayın havuzu 7.500.000
TOPLAM: 34.200.000 Euro

Bu da şu demek. Senin güçlü gelirin Şampiyonlar Ligi. Dolar Kurunun sabit olarak gösterildiği LİG YAYIN İHALESİNİN DOĞURDUĞU 19 Milyon Euro'luk kayıp Türk futbolunun küçülme bedelidir. Yaklaşık 65 Milyon Euro taban gelir Şampiyon olunması durumunda kazanılmaktadır.

Bunu ortadan kaldırmak için de çözüm PERFORMANS ODAKLI SÖZLEŞMEDİR.

ÖRNEK ŞABLON NASIL OLABİLİR

1. Futbolcular ile kontrat imzalanırken BAZ ÜCRET LİGDE BELİRLENEN RİSK SENARYOSUNA GÖRE BELİRLENMELİ. (55-60 Puan ile 4. veya 5. olmak gibi)

2. Bu durumda elde edilecek gelir futbolculara sabit ücret olarak kalitelerine ve kadro durumlarına göre dağıtılmalı.( AS, YEDEK, ROTASYON)

3. Şampiyonluk, İkincilik ve Üçüncülük durumlarında sözleşmelerde İLAVE BEDELLER OLMALI. Bu rakam da futbolcu kadro durumlarına göre belirlenmeli

4. Maç başı primler PUAN ODAKLI olmalı. Bu kısım için verilecek pay arttırabilir (Kısmen denendi ama hala sisteme oturmadı)

5. Belirlenen sabit baz ücret Şampiyonlar Ligi katılımı gelmesi durumunda kadro durumuna göre GELİRLERE GÖRE BELİRLENEN YÜZDE ÇERÇEVESİNDE ARTAR. ( Ör: AS: %30, Rotasyon: %15, Yedek: %10 gibi)

BU ŞEKİLDE BİR UYGULAMA OTURTULABİLİRSE FUTBOLCULAR CL'DE BAŞARILI OLDUKLARI BİR SENE MEVCUT DÜZENDE BİLE KAZANAMADIKLARI PARALARI KAZANABİLİR (5-6 Milyon Euro gibi), ancak 60 PUAN ile 4. oldukları sene de ücretleri esas hak ettikleri olan 2 Milyon seviyelerine düşebilir.

Kabul ettirmek çok kolay olmayacaktır. Belki bir takım isimler gelmeyecektir ama bana göre bu tarz bir yapılanma olmadıkça ŞAMPİYONLAR LİGİNE GİDİLEMEYEN HER SENE SÖZLEŞME FESHETMEYE ÇALIŞIRIZ.

Eger katar , arabistan , uzak dogu gibi secenekler olmasaydi bu yontem bazi oyuncu sepeti icin gayet uygulanabilir olurdu

En guzel ornek gomis . Basari odakli degil , bilakis kulubun anahtarini verdigimiz bir sozlesme sunduk , ilk senesi 6+ milyon euro idi

Fakat biri cikti 3 katini verdi , yani paramiz o kadar az ki , avrupaliya gore de az , uzak doguluya gore de az , araba gore de az

Yok yani . Tercih edilmiyoruz malesef

Eger katar , arabistan , uzak dogu gibi secenekler olmasaydi bu yontem bazi oyuncu sepeti icin gayet uygulanabilir olurdu

En guzel ornek gomis . Basari odakli degil , bilakis kulubun anahtarini verdigimiz bir sozlesme sunduk , ilk senesi 6+ milyon euro idi

Fakat biri cikti 3 katini verdi , yani paramiz o kadar az ki , avrupaliya gore de az , uzak doguluya gore de az , araba gore de az

Yok yani . Tercih edilmiyoruz malesef

Tercihini 33 yaşında adam için kullanmamayı da öğrenmek lazım tabi.

İyi vizyon koyarsan, Avrupa'da kupa alıp futbolcular için pazar oluşturacağım şeklinde bir pazarlama ile kendine pazar yaratabilirsin.

Kolay mı? Asla değil. Algı kırmak en zor şey.

Ama Katar olmadan Katar modelini uygulamaya çalışmaktan iyidir.

Ulan Alpay ya

Bu konu Cruyff'un kitabında geçiyor, bunu da yakın zamanda yüz yüze konuyu açan şahısla paylaşmıştım.

Sorsan buna da tesadüf diyecek.

Çok mühim bir başlık ve konu gerçekten detaylı bir analiz, araştırmacılık ve güzel bir yazı hazırlamışsın öncelikle eline diline sağlık.

Diğer taraftan bu dediklerinin Galatasaray'lı yöneticilere ulaşması gerekir. Ya da senin gibi insanların Galatasaray'da yöneticilik yapması gerekir.

Mesela transferlerden ve oyuncu sözleşmelerinden sorumlu idari yönetici yapalım seni sinyor monchi gibi bizim eski cenk ergün gibi haldun üstünel gibi. Magirus kamyoncu Abdürrahim'den bin kat iyi yaparsın bu işi.

Hic bir futbolcunun buna yanasacagini sanmiyorum.
Evet bu adamlar cok yüksek paralar kazaniyorlar ama ne olursa olsun sonucta paralarini bu isten kazaniyorlar.
Senin benim gibiler de oldugu gibi futbolcular da önlerini görmek ister.
Ben mesela bugün bir aileye bakiyorum, bana bugün patronum gelse ve artik performansa dayali para alacaksin dese kabul etmem.

Hic bir futbolcunun buna yanasacagini sanmiyorum.
Evet bu adamlar cok yüksek paralar kazaniyorlar ama ne olursa olsun sonucta paralarini bu isten kazaniyorlar.
Senin benim gibiler de oldugu gibi futbolcular da önlerini görmek ister.
Ben mesela bugün bir aileye bakiyorum, bana bugün patronum gelse ve artik performansa dayali para alacaksin dese kabul etmem.
buna yanaşmayan oyuncu gelmesin o zaman renkdaş

mesela bize gelecek Alan'a direkt yıllık 3 milyon euro vereceğine 2 milyon euro garanti para ve 1 sezonda 20 golü geçerse ekstra 1 milyon euro maddesi koyarım sözleşmesine g.tü yiyorsa golcülüğüne güveniyorsa buyursun gelsin bakalım hodri meydan

mesela bize gelecek Alan'a direkt yıllık 3 milyon euro vereceğine 2 milyon euro garanti para ve 1 sezonda 20 golü geçerse ekstra 1 milyon euro maddesi koyarım sözleşmesine g.tü yiyorsa golcülüğüne güveniyorsa buyursun gelsin bakalım hodri meydan

Gelmiyorum dediginde soguk kanlica "iyi gelmezsen gelme , benim alternatifim bol sana kalmadik" diyebiliyorsan bu resti cekersin

Ama oyle bir mali gucun ve yapilanman yok ki

arz talep meselesi tabi. sen mi oyuncunun yeteneğine mi muhtaçsın oyuncu mu senin parana muhtaç. bu dengeyi iyi sağlamak lazım. giderlerin gelirlerinden fazlaysa her zaman için eksi çıkmaya mecbursun.

arz talep meselesi tabi. sen mi oyuncunun yeteneğine mi muhtaçsın oyuncu mu senin parana muhtaç. bu dengeyi iyi sağlamak lazım. giderlerin gelirlerinden azsa her zaman için eksi çıkmaya mecbursun.
Ben bizim kurtulusumuzun alt yapi oldugunu düsünüyorum ama bu hali ile degil.
Tamamen bagimsiz olacak ve yabancilar tarafindan yönetilecek.
Bunun yaninda da piyasada oyuncu networkün iyi olacak, hem alt yapiya, hem de yeri geldiginde A takima daha kimsenin adini duymadigi oyunculari bulup alacaksin.

mac basini bazen bende savunuyorumda bu ulkede uygulanmasi cok zor sistem. Sabit ucretli sisteme devam edilir ama donk gecen sene iyiydi bu sene sana %50 zam yaptim, linnes iyi yedeksin al sana 500bin euro zam, yine ayni sekilde garry sen iyi performans vermistin maasini 2 katina cikaralim. Şu mentaliteyle olmaz.
linnesin maasi 750 bindir, garrynin 1,1 milyon.
donk 900 bin.
Ederinden daha fazla verip duruyoruz en az 2 kat fazla hemde şu an mevcut kadronun maaşı max 30milyon euro civarinda olmalı anca o kadar oynuyoruz ve buna ilaveten vergiyide biz oduyoruz %15 bile olsa bile çok para her sene en az 10 milyon euroda havaya saciyoruz.
Oyuncu ayrılırsa ne yaparız korkusu var yaşlı zengin kadinlarin yakışıkli genc erkekleri veya tam tersi iste parasiyla elinde tutma hastalığımız var.
Donk gideree ne yaparız? Ulan ayni maasla ayni isi yapacak bir suru free oyuncu oluyor.
Garry ya giderse. Gitsin lan defolsun gitsin 3.5a aldın 7ye sat 3.5a git yenisini daha gencini al.
Kimseyide kayırdığım yok hepsi defolup gidebilir.

Scout dediğimiz bos beles heriflere bu yuzden tepkiliyiz. Al-sat işini çözdüğün sürece kazanırsın.

mac basini bazen bende savunuyorumda bu ulkede uygulanmasi cok zor sistem. Sabit ucretli sisteme devam edilir ama donk gecen sene iyiydi bu sene sana %50 zam yaptim, linnes iyi yedeksin al sana 500bin euro zam, yine ayni sekilde garry sen iyi performans vermistin maasini 2 katina cikaralim. Şu mentaliteyle olmaz.
linnesin maasi 750 bindir, garrynin 1,1 milyon.
donk 900 bin.
Ederinden daha fazla verip duruyoruz en az 2 kat fazla hemde şu an mevcut kadronun maaşı max 30milyon euro civarinda olmalı anca o kadar oynuyoruz ve buna ilaveten vergiyide biz oduyoruz %15 bile olsa bile çok para her sene en az 10 milyon euroda havaya saciyoruz.
Oyuncu ayrılırsa ne yaparız korkusu var yaşlı zengin kadinlarin yakışıkli genc erkekleri veya tam tersi iste parasiyla elinde tutma hastalığımız var.
Donk gideree ne yaparız? Ulan ayni maasla ayni isi yapacak bir suru free oyuncu oluyor.
Garry ya giderse. Gitsin lan defolsun gitsin 3.5a aldın 7ye sat 3.5a git yenisini daha gencini al.
Kimseyide kayırdığım yok hepsi defolup gidebilir.

Scout dediğimiz bos beles heriflere bu yuzden tepkiliyiz. Al-sat işini çözdüğün sürece kazanırsın.
Sezon basi sunu söyleye söyleye dilimde tüy bitti.
Eline saglik, mesajina yüzde yüz katiliyorum.

üniversitelerde finans ve maliye bölümlerinde ders niteliğinde öğretilebilecek konu olmuş.

Ulan Alpay ya

Bu konu Cruyff'un kitabında geçiyor, bunu da yakın zamanda yüz yüze konuyu açan şahısla paylaşmıştım.

Sorsan buna da tesadüf diyecek.

@Alpay Asma doğru mu bu? Gerçekten ciddi bir iddia. Paylaş tabi ama sonuna alıntıdır, kaynak şudur vs. diye belirt. Akademisyon olduğunu yazmışlardı burada. Akademik araştırmaların da böyleyse vay canına diyorum!

olay çözüldü

dağılın

bu sözleşme şartları artık büyük kulüpler için geçerli

bizim gibi kulüpler ne yapıp edip alt yapıdan adam yetiştirecekler,kalanı hikaye

@Alpay Asma doğru mu bu? Gerçekten ciddi bir iddia. Paylaş tabi ama sonuna alıntıdır, kaynak şudur vs. diye belirt. Akademisyon olduğunu yazmışlardı burada. Akademik araştırmaların da böyleyse vay canına diyorum!
Yazdığı yorumların yüzde 80i böyle

Geri
Üst Alt