Türk Savunma Sanayi Genel Başlığı

Çok geç kaldık birçok şey için desenize
İktidar döneminde alım yapılan düzgün major platform bile yok.

Leo 2 leri alamadık-ambargo
F35 leri alamadık-ambargo
F16 istiyoruz-Eurofighter istiyoruz en yakın tarih 2028-30 lar teslim için.

Kısacası, evet geciktik hocam.

Tek yolunda giden donanma projeler, onda da geciktik maalesef.

Turkiye'deki muhendis kadrosunun yarisi savunma ve silah sektorunde calisiyordur yaw. Hadi artik.
Abi bu da dillendirilmeyen ikinci faktör. Ülke mühendis-doktor kaybediyor ve ciddi sayılarda. Yani çok sorun var ama işte kervan yolda düzülür misali, göreceğiz ancak... :crushed:

Abi bu da dillendirilmeyen ikinci faktör. Ülke mühendis-doktor kaybediyor ve ciddi sayılarda. Yani çok sorun var ama işte kervan yolda düzülür misali, göreceğiz ancak... :crushed:
Kuveyte giden petrol mühendisi arkadaşım insan olduğumu hissettim dedi daha yeni. İşçilerden biri dövdü arkadaşımı uyardığı için, 250.000 dolarlık parçayı çöp edeceklerken durdurmuş, sesini yükseltmiş naptiginizi saniyorsunuz diye, işçi sövüp yumruk atmış, 10 yıllık mühendis mobbingten kuveyte 4 kat maaşla gitti. Doktor arkadaş Urfa'da tek çocuk doktoruyken uğradığı mobingten katara gitti, insan olduğumu hissettim dedi. Durum bu. Benimde gitme ihtimalim vardı, sırf rahatlığa gitmedim.

Bu işin şakası yok..

Deli gibi Hava Savunma Basmalıyız..

Hava savunmamız çöktüğünde düşmanı Ankara da alçak uçuş yaparken görürüz

Günümüzde düşman piyadeyle tankla falan gelmeyecek savaş uçakları, seyir füzeleri,balistik füzeler, hipersonic füzelerle saldıracaklar

Bizim Siper i biran önce çoğaltıp ülkenin dört bi yanına göndermeliyiz..

F-35 yerine S-400 ü tercih etmemiz kesinlikle doğru karardı .. F-35 i uçurmaya çalıştığınızda abd günlük olarak pin kodu gönderiyor yoksa kaldırmıyorsun uçağı

S-400 ler ile 600 km den hedef takibi yapıp 400 km den vurabilme kapasitesine ulaştık..

Bize S-400 aldırmamaya çok uğraştılar neden çünkü bizi havadan vurma planları vardı..

Yarın birgün akkuyu ,iğneliada projelerinde nükleer tehlike var diye bize de saldıracaklar

İsrail-iran savaşı başlamışken aklıma geldi bizim hava savunma sistemi çalışmalarımız ne alemde? Hisar o sistemlerinin durumu nedir?

Hava savunma sistemi ve füze gücünün önemi bir kez daha görülmüş oldu hava kuvvetleri bile yeterli bir güç değil artık

İsrail-iran savaşı başlamışken aklıma geldi bizim hava savunma sistemi çalışmalarımız ne alemde? Hisar o sistemlerinin durumu nedir?
Bir parti teslim edildi..yaygınlaşma aşamasındayız..

Bize Pakistan'ın Çin den aldığı HQ-19 .. .Abd nin de şuan İsrail'i korumak için aktif kullandığı Thaad gerek..

İki sisteminde özelliği balistik füzeyi atmosfer dışında karşılaması

Savunma sanayiinde her konu, her acil ihtiyaç bir şekilde halledilir. Milli ürünün envantere girişini ya da büyük sayılarda üretimini bekleyecek durumum yok dersen en kötü acil dış alım yaparsın. Mesela zamanında ABD deniz kuvvetleri envanterinden acil koduyla AH1W almıştık ve ilaç olmuştu bize.
Ama uçak konusunu ne yapacağız bilmiyorum. Savaş uçağı konusu farklı işliyor. Çünkü çok az alternatifin var ve bu alternatiflerin üretim hattını açık tutmak için Avrupa menşeili firmalar düşük hacimli üretim yapıyor. Mesela 15 yıldır filan seri üretimde olan Fransız Rafale'ı üreten firma ayda 2 uçak üretiyor diye biliyorum. ABD firmalarının ise üretim ölçeği çok daha yüksek ama üretim hatları hiç boş kalmıyor.
Günün sonunda elde an itibariyle AESA radarlı uçak yok maalesef. Murad radarı hala test aşamasında. Şu an radar hazır olsa bile F16'ların modernize edilmesi gerek. Yani 1 filo AESA radarlı, modernize edilmiş F16'ya ne zaman ulaşırız tahmin edemediğim gibi, şu ana kadar bir takvim de göremedim.
Hem F16 BLOK 70'in, hem de Eurofighter'ın üretim hatları dolu. F16'ları TUSAŞ geçmişte olduğu gibi kendisi üretmediği veya Eurofighter'da halihazırda anlaşma imzalamış başka bir ülke üretim hakkını bize paslamadığı sürece bugün uçak sipariş versen 2028'de filan ilk uçağı alıyorsun. T3/T4 üretim hattı boşalana kadar İngiltere'nin envanter dışına çıkaracağı 2. el Eurofighter T1'leri alsak, onların da kapsamlı bir modernizasyona tabii tutulması gerek. Keşke direkt F18 isteseydik. F18, F16'dan belirli konularda daha üst klasman bir uçak. ABD F16'lara ''denge değiştirici'' gözüyle bakmadığı için onay verdi, belki F18 için onay vermezdi ama en azından denemiş olurduk şansımızı. Elimiz güçlüydü İsveç'in NATO üyesi mevzusundan dolayı. Zaten F16 Blok 70 işi de bu pazarlık sonucu olmuştu biraz da. Daha maliyetli olurdu. Ama en azından üretim hattı boş olduğundan hızlıca teslim alabileceğimiz, çift motorlu, görece uzun harekat yarı çapına sahip AESA radarlı modern 1-2 filo uçak alıp acil ihtiyacımızı giderirdik. Şu anda o veya bu sebepten dolayı sıkıştık maalesef. Halen bir şeyler yapılabilir istenirse ama belli ki o veya bu sebepten bir adım atmayacağız. İnşallah Kaan projesinde herhangi bir aksama olmaz da planlandığı gibi 2028 sonu, 2029 başı gibi Kaan'ları envanterde görmeye başlarız. Ama her halükarda, artık bu F16 Blok 70 veya Eurofighter işini halledip 1-2 filo takviye yapmalıyız. Kaan nasılsa geliyor, gerek yok demek doğru değil. Kaan'da bir gecikme olabilir. Gecikme olmasa bile acil ihtiyacımızı giderecek sayılarda Kaan'ı envanterde 2032'den önce görür müyüz, sanmıyorum. Hala F4'ler envanterde mesela, onları envanterden çıkarman lazım artık, al sana yine acil ihtiyaç. Yani konu sadece niteliği arttırmak değil, sayısal anlamda da eksiğiz. Bu yüz ölçümüne ve tehdit algısına sahip bir ülkeye 240 tane uçak yetmez.
Uzun lafın kısası, Kaan'dan ve tüm modernizasyon projelerinden (Özgür 1 & Özgür 2) bağımsız olarak dış bir kaynaktan savaş uçağı tedariği lazım, hem de acil lazım. Hava sahasını kontrol edemeyen ülkelerin (Hindistan, İran) neler yaşadığını gördük.

Son düzenleme:
Malesef savaş uçağı filomuz çok çok eski.. son 22 senede hiç yeni savaş uçağı almamışız

S-400 leri alırken ambargo yiyeceğimiz belliydi yanında bi 50 adette SU-35 almalıydık o treni de kaçırdık

Muhtemelen bize eurofighter da vermeyecekler bi bahane bulacaklar

Bu savaş uçağı meselesini acilen çözmemiz gerek

Siper 1'ın ilk teslimatı ocak 2026 imiş. Diğerlerine daha vardır

Sabah 4 de peder uyandirdi. "TSK envanterine 20 yildir uçak girmemiş napacaz" dedi

Onu prototip modeller üzerinden yapilan propangadalarına oy vermeden önce düşünecektin baba dedim.

Yok mu altayi, kaanın yok drone'un onlarri firlat deyip yattim uyudum.

Amerika 2040 yılına kadar ordusunun hava kuvvetlerinin yarısını drone ve insansız savaş uçağına ayiracagina dair haberler vardi

Geri
Üst Alt