Turkcell Super Lig Maçları 4 Yıllığına Digitürk'te! Bank Asya TRT'de !

Cevap: Turkcell Super Lig Maçları 4 Yıllığına Digitürk'te! Bank Asya TRT'de !

Açıkçası yazının tamamını okumadım. Ama boltladığın yerleri okumak yetti ne kadar saçma bi yazı olduğunu anlamak için. Türk futbounun şuanki marka değri nedir? Bugüne kadar kazıklandı, peşkeş çekildi demişsin o bahsettiğin günden beri Türkiye'de uydu kullanıcıları ve digital plaform üyelerinin sayısının ne kadar arttığını biliyor musun? ''Teleon çeşitli sebeplerle (gerek siyasi, gerek altyapı yetmezliği) iflas etti.'' derken aslında o dönemde Teleon'un teklif ettiği bedeli(sana göre Türk futbolunun kazıklandığı bedel) çıkaramadığını biliyor musun? Bunlardan da bahsetseydin yazarken, ya da yazmadan önce düşünseydin kendince de ondan sonra hala yazmak istersen yazsaydın.

Bank Asya maçları 2.yarıdan itibarenmi Trt'de ?

Hiç sevmediğim birşeyi yapacağım şimdi.

Bak Coşkun renkdaş:

Türk futbounun şuanki marka değri nedir?
Öncelikle giriş sorun yanlış. Türkiye Ligi şifreli yayın, havuz sistemine 96/97 sezonunda başladı. 2000 yılında Türk futbolunun çağ atlamasıyla birlikte 2001 yılında Digitürk ihalenin hakkını vererek belki de daha üstü miktarla bu işe girdi. O devirden bugüne kadar Türk futbolunda hem Dünya kupasıyla, hem Avrupa Şampiyonasıyla, hem sükse yapan yabancı transferlerle, hem kulüplerin gelirleriyle, hem yurtdışına oyuncu pazarlamamızla ilgili gelişmeler 2001 yılındaki marka değerini kesin artırdı.

Farzetti ki tüm bunlar olmadı, marka yerlerde. Ama bu işin bir de arz talebi var. Sen şimdi daha fazla gelir elde etmen gerekirken gelir düşmüş. Olay ilkokul seviyesine indirirsek senin aldığın elmanın besin değeri arttı(Fortis,Turkcell,Lig Radyo, TR Kupası havuz sistemi) ama sen elmayı daha ucuza almaya çalışıyorsun. Ve tuhaf ki alıyorsun da. Aziz Yıldırım 'ın itirazı bunaydı zaten.

Bu kadar basit bir denklem aslında benim yazdığım ama diğer sorularına da cevap vereyim.

Bugüne kadar kazıklandı, peşkeş çekildi demişsin o bahsettiğin günden beri Türkiye'de uydu kullanıcıları ve digital plaform üyelerinin sayısının ne kadar arttığını biliyor musun?
Sen çok iyi biliyorsun ki bu soruyu sordun. Ben bildiğimi yazayım. Sen beni düzelt.

Lig Tv 'nin üye sayısı son 4 yılda %100 'den fazla artmış, Lig Tv üyelik bedelleri %100 'e yakın artmış, Digitürk 'ün reklam ve pazarlama gelirleri hariç sadece üye gelirlerinden 900 milyon TL gelir elde etmiştir.

''Teleon çeşitli sebeplerle (gerek siyasi, gerek altyapı yetmezliği) iflas etti.'' derken aslında o dönemde Teleon'un teklif ettiği bedeli(sana göre Türk futbolunun kazıklandığı bedel) çıkaramadığını biliyor musun?
Sonuç? Benim dediğimi değişti mi? Kaldı ki Digitürk 'ün aldığı ilk ihaleye lafım yok benim. Ondan sonra o kadar isim hakkıları (Fortis,Turkcell), Lig Radyo, Türkiye kupasının şifreli oluşu ve yayın geliri de eklenmesine rağmen Digitürk 'ün daha ucuz ihale almasınaydı benim lafım. Yani bir sömürgecilik vardı.

Ama okumazsan olacağı bu. Normal karşılıyorum.

Açıkçası yazının tamamını okumadım. Ama boltladığın yerleri okumak yetti ne kadar saçma bi yazı olduğunu anlamak için. Bugüne kadar kazıklandı, peşkeş çekildi demişsin o bahsettiğin günden beri Türkiye'de uydu kullanıcıları ve digital plaform üyelerinin sayısının ne kadar arttığını biliyor musun? ''Teleon çeşitli sebeplerle (gerek siyasi, gerek altyapı yetmezliği) iflas etti.'' derken aslında o dönemde Teleon'un teklif ettiği bedeli(sana göre Türk futbolunun kazıklandığı bedel) çıkaramadığını biliyor musun? Bunlardan da bahsetseydin yazarken, ya da yazmadan önce düşünseydin kendince de ondan sonra hala yazmak istersen yazsaydın.

d-smart ne aldı ? :)

Birşey dikkatimden kaçmış. Çok komik.

''Teleon çeşitli sebeplerle (gerek siyasi, gerek altyapı yetmezliği) iflas etti.'' derken aslında o dönemde Teleon'un teklif ettiği bedeli(sana göre Türk futbolunun kazıklandığı bedel) çıkaramadığını biliyor musun?

hahahah.... Bunu nerden çıkardın yahu. Konunun özü o yazdığının tam tersi. Türk futbolu o zaman kazıklanmadı, tam tersine paraya boğuldu. Ben onu anlatmak istedim ama okumadan gelirsen bu hale düşersin :D

d-smart ne aldı ? :)

Noel_Baba.jpg

Doğan gurbunun üzerinde çok vergi borcu çıktı o yüzden teklif bile vermediler.

Refik kardeş benim anlamadığım maden bu kadar para kesti Digitürk. O kadar para hesabı yapan Aziz veya başka kulüpler niye birşey söylemedi yıllardır. Birde madem bu kadar para kesti niye yeniden federasyon ihaleye soktu Digitürkü.

Refik kardeş benim anlamadığım maden bu kadar para kesti Digitürk. O kadar para hesabı yapan Aziz veya başka kulüpler niye birşey söylemedi yıllardır. Birde madem bu kadar para kesti niye yeniden federasyon ihaleye soktu Digitürkü.

Aziz Yıldırım FB TV 'yi kurduğu zamanlarda maçlarının FB TV 'de yayınlanma hayalini kurduğunu söylüyordu. Hatta zat-ı muhterem FB TV 'ye geçerlerse Lig Tv biter, Fenerbahçe dünyanın en zengin kulüplerinden biri olur diyordu. Bu yüzden havuzdan en yüksek parayı biz almalıyız diyordu ezik adam.

İşte sorulması gereken senin sorduğun 2. soru. 2001 yılında yıllık 175 milyon dolarla ihaleye giriyor ama yıl 2009 olmuş hala 140 milyon dolarda. 2001 'den beri bunun içine Türkiye Kupası yayın ihalesi, Türkiye Kupası isim hakkı, TSL isim hakkı, Lig Radyo da girmesine rağmen 9 yılda kulüpler gelir bakımından geriye gitmiş ileriye değil:)

Ama ilk defa dişli bir rakip çıktı digitürke paranın artması o yüzdendir. Geçen senelerde D-smartla girmişti ama d-smart ihale turlarından hemen çekilmişti. sonuçta ihale yapılıyor ihale 10 da gider 5 de. Kimse girmesse 5 gider birileri girip rekabet yaptımı 20 ye 30 da gidebilir.

Hiç sevmediğim birşeyi yapacağım şimdi.

Bak Coşkun renkdaş:

Öncelikle giriş sorun yanlış. Türkiye Ligi şifreli yayın, havuz sistemine 96/97 sezonunda başladı. 2000 yılında Türk futbolunun çağ atlamasıyla birlikte 2001 yılında Digitürk ihalenin hakkını vererek belki de daha üstü miktarla bu işe girdi. O devirden bugüne kadar Türk futbolunda hem Dünya kupasıyla, hem Avrupa Şampiyonasıyla, hem sükse yapan yabancı transferlerle, hem kulüplerin gelirleriyle, hem yurtdışına oyuncu pazarlamamızla ilgili gelişmeler 2001 yılındaki marka değerini kesin artırdı.

Farzetti ki tüm bunlar olmadı, marka yerlerde. Ama bu işin bir de arz talebi var. Sen şimdi daha fazla gelir elde etmen gerekirken gelir düşmüş. Olay ilkokul seviyesine indirirsek senin aldığın elmanın besin değeri arttı(Fortis,Turkcell,Lig Radyo, TR Kupası havuz sistemi) ama sen elmayı daha ucuza almaya çalışıyorsun. Ve tuhaf ki alıyorsun da. Aziz Yıldırım 'ın itirazı bunaydı zaten.

Bu kadar basit bir denklem aslında benim yazdığım ama diğer sorularına da cevap vereyim.

Sen çok iyi biliyorsun ki bu soruyu sordun. Ben bildiğimi yazayım. Sen beni düzelt.

Lig Tv 'nin üye sayısı son 4 yılda %100 'den fazla artmış, Lig Tv üyelik bedelleri %100 'e yakın artmış, Digitürk 'ün reklam ve pazarlama gelirleri hariç sadece üye gelirlerinden 900 milyon TL gelir elde etmiştir.

Sonuç? Benim dediğimi değişti mi? Kaldı ki Digitürk 'ün aldığı ilk ihaleye lafım yok benim. Ondan sonra o kadar isim hakkıları (Fortis,Turkcell), Lig Radyo, Türkiye kupasının şifreli oluşu ve yayın geliri de eklenmesine rağmen Digitürk 'ün daha ucuz ihale almasınaydı benim lafım. Yani bir sömürgecilik vardı.

Ama okumazsan olacağı bu. Normal karşılıyorum.

Renktaş anlaşamıyoruz galiba. Bu arz-talep işidir evet. Kaldıki bana sorarsan, bugün ihaleden böyle bi fiyatın çıkmasının en önemli nedeni, Digiturk'un müthiş pazarlama yöntemleriyle, 9 yıldır bu pazarı bu kadar genişletmiş olmasıdır. Eğer Digiturk 9 senedir elindeki malı en iyi şekilde pazarlamasaydı, ne Aziz Yıldırım, ne Telekom, ihale bedelinin bu kadar yükselmesine sebep olabilirdi. Özetle, Digiturk kurnaz pazarcılar gibi, 2-3 sağlam malı öne çıkarıp, yağladı parlattı, geri kalan çürüklerin müsterinin gözünden kacmasını başardı. Aşağıda Şansal'ın bi yazısını alıntıladım. Her ne kadar kendisini sevmesem de yazı tam olarak durumu açıklıyor. Okursan sevinirim.

Anadolu, dikkat et, eskiye dönme. Havuzun suyu çekilirse ıslak mayonla

ortada kalırsın...

evsim yayın ihalesi mevsimi ya, atıp tutanlar, yazıp konuşanlar, bu işi çok iyi bildiğini sananlar, piyasayı kızıştıranlar, aradan karlı çıkmaya çalışanlar, kimi ararsanız ortada `cirit` atıyor...

Gönül ister ki, kulüpler çok daha fazla kazansın... Gönül ister ki, yayıncılar, çok daha fazla abone kazansın, çok daha fazla para toplasın, bu paraları kulüplere aktarsın...

Hepimizin isteği ve dileği bu... Ancak önce işin gerçeği var... Sonra da ülke gerçekleri... Ülke gerçekleri, ne yazık ki bu isteklerle, bu dileklerle hiç örtüşmüyor...

Unutulmasın, bu ülkede iki yayıncı battı. Biri Cine 5, diğeri Teleon... Bu ülkede evler decoder mezarlığına döndü...

Şunu çok kesin belirteyim... Bugün Türkiye`de 400 milyon dolar, ya da benzeri bir parayı toplayabilecek bir sistem, teknik bir gelişme, yeni bir iletişim düzeni yok. Zaten dünyadaki en gelişmiş teknolojiler ülkemizde uygulanıyor... Buna rağmen sansasyonel bir meblağı toplayacak, yeni teknolojiler yok.

İsterseniz gerçekleri rakamlarıyla, uluslararası raporlardan ve kaynaklardan alınan çok sağlıklı ve kesin bilgilerle sıralayalım...

1-TÜRKİYE`DE REKABETTEN UZAK BİR LİG OYNANIYOR

Türkiye`de rekabetçi bir lig yok... Sonu önceden bilinen ve her yıl tekrarlanan yeni başlangıçlar var... Yani her yıl üç büyüklerden birinin şampiyonluğuna alışılmış yeni başlangıçlar. Örneğin Türkiye`de son 25 yılda sadece üç büyükler şampiyon olurken, bu sayı Fransa ve İtalya için 8 takıma, İspanya ve Almanya için 7 takıma, İngiltere için de 6 takıma çıkıyor. Anlayacağınız Türkiye`de rekabetçi bir lig oynanmıyor. Son 25 yıldır, üç büyüklerden birinin şampiyonluğuyla biteceği ezberlenen, yani sonucu daha başlangıçta belli olan, rekabetten çok uzak bir lig oynanıyor. Bu da futbol seyircisini, futbol abonesini son derece olumsuz etkiliyor.

2-LİGİMİZE DÖNÜP BAKAN PARA VEREN MAALESEF YOK

Türkcell Süper Lig`in uluslararası bir değeri yok. Bugün İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya ve Fransa liginin yayıncı kuruluşları uluslararası satışlardan büyük para kazanıyorlar. Oysa ülkemizin ligi, bu kadar önemli Brezilyalının oynamasına rağmen Brezilya`da bile alıcı bulamıyor. Bizim lige dönüp bakan, arayıp soran, para veren maalesef yok.

3-TÜRKİYE`DE TARAFTAR BAĞLILIĞI ÇOK DÜŞÜK

Türkiye`de bilinenin aksine taraftar bağlılığı çok düşük. Örneğin Fransa`da Lyon maçlarını yüzde 75, İngiltere`de Newcastle United, Arsenal ve Manchester United yüzde 100, Sunderland yüzde 98, Tottenham yüzde 97 dolulukta oynarken, Türkiye`de bu oran üç büyükler için yüzde 64 ile yüzde 72 arasında gidip geliyor. Örneğin Fenerbahçe`nin son derece modern stadı, lig maçları ölçü alındığında sadece Galatasaray maçında doluyor. Türkiye`nin dolu statları bile, çoğu kez İngiltere`nin boş sayılan statlarının gerisinde kalıyor. Benzer bir durum Almanya ve İspanya statlarını dolduran seyirci sayısı ile de örtüşüyor. Hatta Almanya ikinci lig maçları bile, bizim birinci ligden daha fazla seyirci topluyor. Avrupalı futbol seyircisi takımını ligdeki performansına bakmaksızın desteklerken, Türkiye`deki taraftar desteği tamamen takım performansına bağımlı kalıyor. Özetle Türkiye`deki taraftar bağlılığı Avrupa`ya oranla son derece düşük.

4-YAYIN HAKKINA EN ÇOK PARA ÖDEYEN 6. ÜLKEYİZ

Türkiye, Dünya sıralamasında FİFA`ya göre 28. Avrupa sıralamasında UEFA`ya göre 11. sırada. Ancak yayın hakları en çok ödeyen ülkeler sıralamasında 6. sıradayız. Futbolumuz 11. sıradayken, bu futbola ödenen yayın parası bizi, Avrupa`nın en pahalı 6. ligi yapıyor. Düşünün, Dünya şampiyonluğunu kazanmış, defalarca final oynamış, kulüp takımları Avrupa kupalarında finalleri, yarı finalleri alışkanlık haline getirmiş Hollanda`da, Avrupa şampiyonluğu kazanmış Yunanistan`da, yine Avrupa şampiyonlarından Danimarka`da, futbolda marka olmuş Norveç`te, İsveç`te, İsviçre`de yayına ödenen paralar, Türkiye`de ödenen paraların çok ama çok gerisinde. Son ve çok taze bir örnek vermek gerekirse, Türkiye Ligi`nin Şampiyonlar Ligi`ne gönderdiği Sivasspor`a beş gol atan Anderlecht`in oynadığı Belçika liginde yayına ödenen yıllık ücret sadece 46 milyon dolar. Yazıyla belirteyim (Kırkaltı milyon dolar.) Bu rakam Hollanda`da 90 milyon dolar, Portekiz`de 44, Yunanistan`da 38, Norveç`te 31 milyon dolar. İsveç, İsviçre, Danimarka gibi ülkelerde daha da az. Ama bu ülke takımlarının uluslararası başarıları, bizim takımlardan çok daha fazla.

5-YENİ BİR YAYINCININ ABONE TOPLAMASI ZAMAN ALIYOR

Dönelim içeriye ve bir başka konuya. Futbol seyircisini TV başına çekmek, abone yapmak çok uzun bir süreç istiyor. Cine 5 yıllarca bu işi yapmasına rağmen 500 bin aboneye ulaşırken `pes` edip kepenkleri kapadı. Teleon 1.5 yıllık sürede 300 bin aboneyi bile bulamadı. Digitürk`ün 700 bin rakamları aşması ise tam dokuz yıllık inatçı, masraflı ve zararlı bir süreci kapsadı. Sanılmasın ki, yayını alan yeni bir kuruluş, bütün aboneleri ilk yılında topluyor. Türkiye`de ve dünyada bugüne kadar böyle bir örnek yok. İşte yıllara göre Digitürk`in aldığı abone sayısı: Birinci yıl: 147 bin. İkinci yıl: 187 bin. Üçüncü yıl: 212 bin. Dördüncü yıl: 293 bin. Beşinci yıl: 404 bin. Altıncı yıl: 499 bin. Yedinci yıl: 575 bin. Sekizinci yıl: 677 bin. Dokuzuncu yıl (Nisan 2009 itibariyle): 693 bin. Görüldüğü gibi yeni bir yayıncıya futbol abonesi blok olarak hemen gitmiyor. Bu geçiş çok uzun bir süreç alıyor. İhalenin en fazla dört yıl için yapılacağı düşünülürse, yeni bir yayıncının aboneyi toplaması ve paraları düzenli ödemesi konusunda ciddi sıkıntılar çekeceği apaçık görünüyor.

6-HD KALİTESİNE ALIŞANLAR IPTV İLE TATMİN OLAMAZ

7-TÜKETİCİ EVİNDE İKİ AYRI UYDU ALICISI İSTEMİYOR

8-İNGİLTERE HIZLA TEK YAYINCIYA DOĞRU GİDİYOR

9-FRANSA`DA TV GELİRLERİ AZALDI

10-ALMANYA`DA YENİ YAYINCI HAKKINI ZARARLA DEVRETTİ

11-LİGİMİZİN SONUCU BAŞLANGICINDAN BELLİ

Daha yazılacak çok yazı, verilecek çok rakam var. Bunların hepsi kaynağından alınmış bilgiler ve rakamlar. Yanlış olması ve ya da abartılması mümkün değil. Çok kesin olan birşey var ki, artışlar çift rakamlı haneleri bile bulmuyor. İngiltere`de yüzde 4.25, Fransa`da yüzde 2.17, Almanya`da yüzde 6.90 artış sağlanırken, Türkiye`de beklentiler ve istekler yüzde 100`ü aşıyor, neredeyse yüzde 200`e ulaşıyor.

Üstelik, yayın geliri Türkiye`nin ancak beşte birini bulan Belçika`nın Şampiyonlar Ligi`ndeki temsilcisi, bizim beş kat pahalı ligimizin Şampiyonlar Ligi`ndeki temsilcisini perişan ediyor, adeta dalga geçiyor.

Uluslararası Pazar deseniz, ligimize beş kuruş para veren çıkmıyor. Avrupa kalitesinde bir takım yaratamıyoruz. Her yıl üç takımdan birinin şampiyon olacağı, yani sonucu başlangıcından belli, rekabetten uzak bir lig oynuyoruz.

IPTV deseniz tam anlamıyla hayal. İki yayıncı ciddi problem ve ikinci yayıncılar para batağında. Ülke federasyonları ile ciddi hukuksal sorunları var.

Ama biz her türlü gerçekten uzak, havuza balıklama dalıyoruz. Acaba diyorum, bu havuza balıklama dalarken, işin gerisinde havuzu bozup yayın haklarını bireysel pazarlamak isteyenler mi var. Anadolu dikkat et, eskiye dönme. Havuzun suyu çekilirse, ıslak mayonla ortada kalırsın.

Havuza balıklama dalanlar

Ama ilk defa dişli bir rakip çıktı digitürke paranın artması o yüzdendir. Geçen senelerde D-smartla girmişti ama d-smart ihale turlarından hemen çekilmişti. sonuçta ihale yapılıyor ihale 10 da gider 5 de. Kimse girmesse 5 gider birileri girip rekabet yaptımı 20 ye 30 da gidebilir.

Özgür ihale yapılıyor demişsin. İhalesiz 2 yıl uzatıldığı da oldu yine Digitürk lehine. Buyur renkdaş:)

Bir skandal daha - SPOR - STARGAZETE.COM mobil

Renktaş anlaşamıyoruz galiba. Bu arz-talep işidir evet. Kaldıki bana sorarsan, bugün ihaleden böyle bi fiyatın çıkmasının en önemli nedeni, Digiturk'un müthiş pazarlama yöntemleriyle, 9 yıldır bu pazarı bu kadar genişletmiş olmasıdır. Eğer Digiturk 9 senedir elindeki malı en iyi şekilde pazarlamasaydı, ne Aziz Yıldırım, ne Telekom, ihale bedelinin bu kadar yükselmesine sebep olabilirdi. Özetle, Digiturk kurnaz pazarcılar gibi, 2-3 sağlam malı öne çıkarıp, yağladı parlattı, geri kalan çürüklerin müsterinin gözünden kacmasını başardı. Aşağıda Şansal'ın bi yazısını alıntıladım. Her ne kadar kendisini sevmesem de yazı tam olarak durumu açıklıyor. Okursan sevinirim.

Yahu Şansal 'dan başka ne beklenir ki. Adamlar ihaleye giren taraf zaten. Biz daha fazla para verirdik vermesine ama kimse umrumuzda değil diyemez ya Coşkun gözünü seveyim.

Bak ne demiş Şansal:

Şunu çok kesin belirteyim... Bugün Türkiye`de 400 milyon dolar, ya da benzeri bir parayı toplayabilecek bir sistem, teknik bir gelişme, yeni bir iletişim düzeni yok. Zaten dünyadaki en gelişmiş teknolojiler ülkemizde uygulanıyor... Buna rağmen sansasyonel bir meblağı toplayacak, yeni teknolojiler yok.

400 milyon doları vurgulayarak Aziz 'e gönderme yapıyor. Çünkü Aziz 'in ağzından 400 milyon dolar çıktı. Şansal bunu hayal olarak değerlendirdi zamanında. Bugün vergilerle beraber Digitürk 'ün cebinden 400 milyon dolardan fazla para çıkacak.

Şimdi ne diyor Şansal? Aziz Yıldırım haklıymış. Zaten kendisi haksız olduğunu kabul ediyor:)

Yahu Şansal 'dan başka ne beklenir ki. Adamlar ihaleye giren taraf zaten. Biz daha fazla para verirdik vermesine ama kimse umrumuzda değil diyemez ya Coşkun gözünü seveyim.

Bak ne demiş Şansal:

400 milyon doları vurgulayarak Aziz 'e gönderme yapıyor. Çünkü Aziz 'in ağzından 400 milyon dolar çıktı. Şansal bunu hayal olarak değerlendirdi zamanında. Bugün vergilerle beraber Digitürk 'ün cebinden 400 milyon dolardan fazla para çıkacak.

Şimdi ne diyor Şansal? Aziz Yıldırım haklıymış. Zaten kendisi haksız olduğunu kabul ediyor:)

Tamam renktaş, ikimiz de bi yerde aynı şeyi savunuyoz ama söylemlerimiz farklı. Sustum ben :D

Tabiki oda kabul ediyor ama nereden bilsin telekomun bu kadar inat yapacağını.

Ben o gazeteyi okumuyorum. O zaman niye kulüpler itiraz etmiyor.

Sadece o gazete yazmadı ki bunu. Google 'dan karşıma ilk o gazete geldi.

Bizim Özhan Canaydın Kulüpler Birliği başkanıydı o dönem. Haberim yok dedi ihalesiz sözleşme uzatmaya. Fenerbahçe yönetimi isyan etti haberim yok lafına. Aziz Yıldırım gibi tüccar zekası gelişmiş biri, bunun farkındaydı ve o yüzden Kulüpler Birliğinden istifa edip dikkat çekti. Kendi basınını kullandı.

%100 onun sayesinde artmadı bu ihale değeri ama hiç katkısı olmadı demek de yanlış.

Beyler ihaleyi boşverinde digi fiyatları yükseltir bence

D-Smart babayı aldı o zaman, Bank Asya da gitti.

Geri
Üst Alt