Türkiye'nin İlk Başörtülü Hakemi

Cafer Oruc

Parçalı Üye
FIFA'nın Ekim ayında kadın futbolcu ve hakemlerin başörtüyle maça çıkmasına izin vermesinin ardından, Türkiye'de ilk kez bir başörtülü kadın hakem Afyonkarahisar'da görev aldı.

yurdakulhakemmain.jpg

21 yaşındaki Buhra Yurdakul, başörtüsüyle maça çıkarak bir ilki gerçekleştirdi. [Fotoğraf: DHA]Afyonkarahisar'da haftasonu U-15 Ligi'nde Demirspor'la Sandıklıspor arasında Atatürk Spor Tesisleri'nde oynanan maçta, 21 yaşındaki Buhra Yurdakul, başörtüsüyle yan hakem olarak görev yaptı.
2013 yılında katıldığı hakem kursunun ardından Herkes İçin Futbol (HİF) hakemi olarak çıktığı ilk maçında yan hakemlik yapan Yurdakul, Türkiye'de ilk kez başörtüsüyle maç yöneten hakem oldu.
Uzun kollu hakem forması tercih eden Buhra Yurdakul, siyah hakem formasıyla aynı renk başörtüsü taktı. Şortunun altına yine siyah tayt giyen Yurdakul, maç öncesi futbolcuların kramponlarını ve kale ağlarını kontrol ettikten sonra görev yerine geçti.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun HİF hakemi uygulamasında başarılı sonuçlar alan hakemler, iki yıl içinde il hakemi olma hakkı kazanabiliyor. Buhra Yurdakul da başarısını sürdürmesi halinde il hakemliğine yükselebilecek.
Karşılaşma, Demirspor'un 2-1 üstünlüğüyle sona erdi.
'Bir yıldır bekliyordum'
İlk kez görev aldığı maçın kendisi için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Buhra Yurdakul, Türkiye'de bir ilk olmaktan duyduğu mutluluğu aktardı. Hayallerinin gerçek olduğunu aktaran Yurdakul, "Bir yıldır bekliyordum, sonunda bu kararla sahaya çıkabildim. Çok mutluyum. Hayalleri olan insanlar vazgeçmesin. Benim hayallerim gerçek oldu" dedi.
Afyonkarahisar İl Hakem Kurulu Başkanı Süleyman Güneş, FIFA'nın kararının ardından Yurdakul'a görev verdiklerini, hoşgörünün her yerde olduğu gibi futbolda da olması için böyle bir karar aldıklarını belirtti.
Mehmet Aydın'ın yönettiği maçta, diğer yan hakemlik görevini de yine bir kadın üstlendi. Yan hakem Hatice Usanmaz maçta başı açık görev yaptı.

Ben basörtüye karsi degilim, ama spora yakismiyor. Madem spor yapacaksan o zaman ona göre hareket edeceksin, biz camiye kisa sort ile gidiyormuyuz ? Herseyin bir yeri var.

Merak ediyorum, yaz aylarinda uzun spor pantolon ve uzun kollu tshirt ile mi kosacak saha kenarinda ? (konuyu baska yerlere cekmeyin sakin)

Hakemlik onun meslegi. Dininde öyle bisey emrediliyorsa bunu da mesleginde uygulayabilir, özgürlük denen bisey var.

Dinsizim . Basortusu takmak isteyen takar kisinin kendisini baglar . Savcinin da hakemin de milletvekilinin de takmasina karisilmamali . Kizin goruntusu cok cirkin o ayri mesele . Ninja gibi olmus . Ama yine de karisilmamali sonucta baska biri de benim goruntumu begenmeyip degistirmek isteyebilir . O yuzden ozgurluk adina guzel seyler bunlar . Goruntu adina les .

"kadınlara ofsaytı anlatmanın zorluğu" klişesi bir maçta 2 yardımcı hakemin de kadın olması vasıtası ile çökmüş müdür

Bayanlara hakemliği oldum olası yakıştıramam.. Hani bazı bayanlara yakışan meslekler vardır Öğretmenlik gibi.. Bu zorlama olmuş sanki, tabi ki özgürlüğü onun kararı takıp takmaması ama spor müsabakalarında, güvenlik görevlisi vs gibi mesleklerde yakışmıyor kendi görüşüm tabi..

Baş örtüsü değil bu, türban. Kelime oyunu yapıp türban kelimesini kaldırdılar piyasan. Baş örtüsünün dinle alakası yoktur.

Merak ediyorum, yaz aylarinda uzun spor pantolon ve uzun kollu tshirt ile mi kosacak saha kenarinda ? (konuyu baska yerlere cekmeyin sakin)

Rüzgar geciren giyimler var.
Ayrica yakma olmaş güneş den dolyaı..koruma olur. Cölde arabistanda fln sanki tahirt ve kisa pantolon ile geziyorlar beduinler..

* LG G2 Tapatalk *

Kimseyi zerre ilgilendirmez. Kimsenin de yargılamak haddi değil. Dİğer yan hakemin şort giymesini yargılamak da kimsenin haddi değil. Art niyetli sorular sormak da hadsizlik.

Mesleğini iyi yapsın da ne olursa olsun bizi ilgilendirmez. İster başörtüsü ile ister kipa ile yönetsin.

Sene 2014'de konuşulan mal mal konular, kim ne istiyorsa giysin, bunun haber olması bile saçma.

Ancak özgürlükler ülkesiysek, şu saçma içki yasağının, gece kulüplerinde ki sigara yasağının ve akşam 11'den sonra toplu taşımanın çalışmamasını haber yapın.

Göz göre göre insanları eve kapatan, içki içmesini kısıtlayan bir sistem var şuan ülkede. Madem herkese özgürlük, eğlenceye de özgürlük. Bir gece kulübünü saat başı polis basıp GBT sorar mı? Yazıktır, ayıptır.

Kimse de "Yeni Türkiye'nin yeni hakemi HO" dememis.

Geri
Üst Alt