Türkiye’nin İlk Yerli Elektrikli Otomobili TM 480 Görücüye Çıktı

Şükrü Erden

Baba Gündüz
Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili Lütfi Kırdar Kongre Salonu'nda düzenlenen 3. Arge ve İnovasyon fuarında tanıtıldı. Üreci Dr. Gürsel Güzel'in…

1539933631891.webp

Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobili Lütfi Kırdar Kongre Salonu’nda düzenlenen 3. Arge ve İnovasyon fuarında tanıtıldı. Üreci Dr. Gürsel Güzel’in belirttiğine göre otomobilin neredeyse tamamı yerli ve milli.

Geçtiğimiz günlerde Vestel yerli otomobili olan Veo’nun tasarım fotoğraflarını paylaşmıştı. İlk yerli otomobilin Vestel’den gelmesini beklerken, fiziksel olarak üretilmiş olanı Gen Otomobil tarafından duyuruldu.

5 Yılda Geliştirildi
Dr. Gürsel Güzel’in açıklamalarına göre, Gen Otomobilin tasarımı olan yerli ve milli otomobil Tm-480‘in geliştirilmesi beş yıl sürdü ve bu süre zarfında 6.5 milyon dolar kadar arge harcaması yapıldı. Otomobilin bataryaları hariç, iç ve dış tasarımı, kaporta, şasi, elektrik donanımı, kontrol üniteleri, yazılımı ve motoru tamamen yerli üretim. ‘’İç-dış tasarım, bütün şasisi kaportası ve motoru yerli. Motor sürücü, elektronik donanımlar bütün kontrol üniteleri ve yazılımlar bize ait. 5 yıl içinde 6.5 milyon dolar AR-GE harcaması oldu. 6 ay sonra bile seri üretime başlanabilir. Bu sertifikasyon ve prosedür işlerinden dolayı 2-3 yılı bulabilir.’’ dedi.

Tm 480 Teknik Özellikleri;
  • 150kW 203 HP tek elektrikli motor,
  • Tek şarjda 400km menzil,
  • Normal şarjla 8 saat, hızlı şarjla 1 saatte tam dolum,
  • Güncel hesaba göre 100km/10tl elektrik tüketimi,

FİYATI
Üretici, açıklamasında, yerli otomobili 6 ay içerisinde seri üretime sokabileceklerini ancak prosedürlerin ve gerekli izinleri almanın 2-3 yıl kadar sürebileceğini belirtirken fiyatının 200.000 tl civarında olacağını öngördüğünü belirtti.

1539933736672.webp

1539933760879.webp

Türkiye'nin İlk Yerli Elektrikli Otomobili TM 480 Görücüye Çıktı - Huglero

İletişim - GEN Otomobil

İlk yerli otomobili yaptığını ve 6.5 milyon dolar harcadığını iddaa edip bu kadar boktan bir internet sitesine sahip olmak?

GEN OTOMOBİL
2014 yılında 5 kişilik bir ekiple Dr. Gürsel GÜZEL'in önderliğinde kurulan GEN Otomobil, geliştirdiği ilk elektrikli araç prototipi olan GEN1'i tamamlamasının ardından otomotiv sektöründe tecrübeli mühendisler istihdam ederek ekibini genişletmiştir. Genişletmiş olduğu ekibiyle beraber, seri üretime uygun olarak tasarlanan üç araç model için Ar-Ge çalışmaları başlatılmıştır. Sedan, hatchback ve hafif ticari modeller üzerinde çalışmalarını sürdüren firmamız, ilk olarak 2017 yılının Eylül ayında Mimar ve Mühendisler Grubu'nun düzenlediği Ar-Ge ve İnovasyon sergisinde hatchback modelinin prototipini görücüye çıkarmıştır. Üç farklı araç prototipinin tamamlanmasının ardından seri üretim için gerekli çalışmalar gerçekleştirilecektir.

Üretimden kar yapabilmeleri için 6.5 milyon dolardan daha çok para harcamalari gerekecek, ama bu tür girisimlerde bulunmalari güzel. Devamini getirirler umarim. Ülkenin elit sirketleri bu sektörü canlandirmak için gereken yatirimlar yapmalari lazim

teslanın otomobiller tek seferde kac km yol yapıyordu?

Pil üretsek diyorum ? Sonra yerli ve milli elektrünklü araçlar yapalım.

Tesla:

500 km
0-90 km 3.5 sn (78.000 Dolar)
0-90 km 4.5 sn (54.000 Dolar)

Otonom sürücü ayrı paket.

2-3 yıla anca gelecek, sonra görüşürüz GEN bey.

TOKAT SHOW
BAKALIM KİMLERİ TOKATLAYACAKLAR

Ben bunlara para kaptıracak vatandaşlara üzülürüm. Bakın bunlar dolandırıcıdır demiyorum ama henüz 2-3 araç üretebildiklerini düşünüyorum.

Seri üretim bandı kuracak bir şirketin web sitesi bu tarz olmamalıydı.

Farları beğendim. Yerli ve milli far.

Devlet desteği olmadan bu projelerin devamı zor.

Ulan sahtekar sen once universitende egitimin ''e'' sinin onda birini ver .

Beni ilgilendiren bir haber değil maalesef.

Tesla'nın bütün patentleri erişime açıkkken bu kadar para harcadığını iddia edip bu garabeti yapabilmek hakikaten büyük başarı. İki Rhino bilen kekoyu oturtup böyle çirkin şeyler modelletip tasarım yaptık diyebiliyorlar, trajikomik.

Geri
Üst Alt