tuz tüketmemek

Sami Karakoç

İmparator
yaklasik 3 aydir uyguladigim eylem.
Yedigim peynirde yemeklerde vs tabi tuz aliyoruz mecburen.
Artisini eksisini tartisalim derim

Kış için yorum yapamıyacağım diğer arkadaşlar yapsın .yaz için çok sıkıntılı bi durum kesinlikle yemeklerdede kullanman gerekir.

Yaz kış farketmez ekstra tuz almamak gayet sağlıklı bir eylemdir. Ağır bir spor dalı ile uğraşmıyorsanız kahvaltıdaki ekmek peynir zeytinden aldığınız tuz bile yeterlidir.

Sikintili durum nedir tam olarak?
Böbreklerin sıkıntıya düşecektir ve sürekli tansiyonun düşük olacaktır buda halsizliğe itecektir seni ve kalıcı zor hastalıklara yol açabilir. Tuzun azıda zarar çoğuda zarar . Doktorların önerisi şudur bu konuda sofradan tuzluğu kaldırın yemekten aldığın yeter.

Böbreklerin sıkıntıya düşecektir ve sürekli tansiyonun düşük olacaktır buda halsizliğe itecektir seni ve kalıcı zor hastalıklara yol açabilir. Tuzun azıda zarar çoğuda zarar . Doktorların önerisi şudur bu konuda sofradan tuzluğu kaldırın yemekten aldığın yeter.

Ilk mesajda yazdim hocam.
Yemektir peynirdir ordan aliyorum tuzu

Hocam bir yetişkinin tuz ihtiyacı Dsö ye göre 5 gram iken Amerikan kalp vakfına göre 2.5 gram. Hadi biz ortalama 4 diyelim. Türkiye' de azaltma çalışmalarına rağmen 4-5 gram civarı tuz sadece ekmekte var. Zincir restaurantların bir menüsünde 10 gram civarı tuz olduğu söyleniyor.
Yani Türkiye'de hiponatremiye girmek için baya bir çaba gerekli.

benim anlamadığım durum şu zaten biz de tuzu yemekle peynirle alıyoruz turist ömerdeki yaratık kadın gibi milletin elini kolunu emen yoktur zannımca.. hatalı bir post olmuş fazla tuz tüketmemek olarak değiştirilebilir

Bir öğün yemeğine az miktarda tuz atmanda bence sakınca yok.Hiç tuzsuz bir hayatta da guatr olma ihtimalin yükselir.Öyle yediklerimle alırım demeyle olmuyor işte.İyotlu tuzlardan çok az da olsa kullan.Tuzsuz ekmek ye tuzsuz peynir ye ama yemeğinde iyotlu tuz bulunsun sana yetecek kadar

Insan bunyesinin , beyaz seker beyaz tuz ve beyaz una hic bir miktarda ve hic bir sebepten zerre kadar dahi ihtiyaci yoktur ve bir gidimi bile zarardir

Bu zararin ne olcude tolere edilecegi bunyeye baglidir , ayrica bu 3 urunun icindeki vucudun ihtiyaci olan bir takim maddeler , butunlugu zararli olmayan diger tuketim maddelerinden de alinabilir

Kisaca peynirdeki , yemekteki , sofradaki ve bilimum tuzlar zararlidir , bazi tuzlar "biraz daha az" zararlidir , ama hic almamak en iyisidir

Bir öğün yemeğine az miktarda tuz atmanda bence sakınca yok.Hiç tuzsuz bir hayatta da guatr olma ihtimalin yükselir.Öyle yediklerimle alırım demeyle olmuyor işte.İyotlu tuzlardan çok az da olsa kullan.Tuzsuz ekmek ye tuzsuz peynir ye ama yemeğinde iyotlu tuz bulunsun sana yetecek kadar
Hocam iyotu tuz yoluyla almak eskisi kadar önerilen bir yöntem değil artık. Tuzdaki iyot kolaylıkla ışıktan ısıdan etkilenerek bozuluyor. Onun yerine besinler ile almak ancak labaratuvar yolu ile kanıtlanmış bir iyot eksikliği varsa da ilaç olarak almak öneriliyor.

Insan bunyesinin , beyaz seker beyaz tuz ve beyaz una hic bir miktarda ve hic bir sebepten zerre kadar dahi ihtiyaci yoktur ve bir gidimi bile zarardir

Bu zararin ne olcude tolere edilecegi bunyeye baglidir , ayrica bu 3 urunun icindeki vucudun ihtiyaci olan bir takim maddeler , butunlugu zararli olmayan diger tuketim maddelerinden de alinabilir

Kisaca peynirdeki , yemekteki , sofradaki ve bilimum tuzlar zararlidir , bazi tuzlar "biraz daha az" zararlidir , ama hic almamak en iyisidir

Tuza var aslında da günlük 2.5-4 gram civarı. Çünkü sodyumun hem kan ve bileşenlerinin damar içinde kalmasını sağlama ve bazı enzimlere kofaktör olma özelliği var. Ama yetişkin bir insanın aldığı 15 gram falan. Sıkıntı buradan çıkıyor.

yıllardır bende kullanmıyorum 10 yıl oldu belkide. son 2 3 senedirde şekeri kestim.
fark nedir ne değildir bilmiyorum tabi ama bi sorun sıkıntı yaşamadım sürekli spor yapmama rağmen

Tuz kullanımından amaç sadece yemeklerin hazmedilmesi için katalizör veya lezzetartırma değil, troidlerin düzgün çalışabilmesi için gerekli iyot alımını da sağlamaktır..
Bu nedenle iyotsuz salamura tuzu kullanılan peynir, veya salça, asma yaprağı, turşu gibi geleneksel besinlerden alınan tuz ile iyotlu tuzun aynı değerde tutulmasının sakıncaları olabilir.

Gerçek bilgiyi bir endokrin/troid uzmanından duymak daha sağlıklı olacaktır..

Tuz kullanımından amaç sadece yemeklerin hazmedilmesi için katalizör veya lezzetartırma değil, troidlerin düzgün çalışabilmesi için gerekli iyot alımını da sağlamaktır..
Bu nedenle iyotsuz salamura tuzu kullanılan peynir, veya salça, asma yaprağı, turşu gibi geleneksel besinlerden alınan tuz ile iyotlu tuzun aynı değerde tutulmasının sakıncaları olabilir.

Gerçek bilgiyi bir endokrin/troid uzmanından duymak daha sağlıklı olacaktır..

Hocam bir endokrin uzmanı değilim ama sonuçta hekimim ben. Tuzlara iyot eklenmesi zamanında hipotroidi endemik olduğu için mecburiyetten uygulanmıştır günümüzde geçerliliğini büyük ölçüde yitirmiş uygulamalardan biridir. İyot alacağım diye diyetteki tuz miktarını artırmak yerine haftada 2 defa deniz ürünü yiyin, iyot bağlayıcı içeren kırmızı siyah lahana gibi sebzelerin tüketimini azaltın ve aşikar bir hipotroidi durumu söz konusu ise ilaç tedavisi. Günümüz uygulaması böyle.

Tuz kullanımına ihtiyaç vardır hatta yazın ve kışın gramı değişir tuzla alakalı bi sorununuz varsa doktora danışın kimseyi yanlış yönlendirmeye gerek yok burda sinan bilgin

Tuzsuz yemek çok yavan geliyor bana markete gittiğimde en pahalı tuzları alıyorum muhtemelen sıradan kaya tuzundan farksızlar ama psikolojik olarak kendimi rahat hissediyorum.

Geri
Üst Alt