UEFA ve Finansal Fair Play Gerçekleri

Sinan Bilgin

Cezalı
Bu basligi acip acmamakta uzun sure dusundum ama forumun son donemde daha sagduyulu ve sakin olduguna karar vererek sizi bilgilendirmek istedim . Uzun olacak ama olabildigince kisa kisa anlatmaya calisacagim

- Oncelikle surekli UEFA diye genel bir kavramdan bahsediliyor , UEFA nin finansal fair play ile ilgili bir bagimsiz organi var , dolayisiyla biz FFP gorusmelerini UEFA nin bu bagimsiz kurulu ile yapiyoruz.

- Bu bagimsiz kurulun ismi CFCB , yani kulup finansal kontrol organi diye kisaltabiliriz. Bu organin icinde de Investigatory ve Adjudicatory diye bizi ilgilendiren iki farkli kurul var. Bu kurullarin iceriklerine hakimim ama yaziyi cok uzatir diye ufaktan geceyim , bir tanesi kuluplerin durumlarini inceleyen , onlarla anlasmalar yapan , ust mercii ye varmadan nasil durumu kurtarabiliriz diyen bolum , ust kurul ise gerek kendisine aktarilan ve gerekse de aktarilmayan dosyalarda devreye girerek kararlar alan bir kurul.

- Bizim dosyamiz icin cok sey soylendi , rutin dendi , degil dendi . Aslinda olay rutindi , cunku butun settlement agreement denen kulupleri saglikli yapiya kavusturacak anlasmalar zaten rutin sekilde bu ust kurulun onayina tabidir. Bu acidan rutindi o surec . Fakat settlement agreement larin cogunlukla ust kurulca reddi , tekrar incelemeye alinmasi gorulen bir uygulama degildi . Bu acidan da bakilirsa rutin degildi.

- Simdi size bizim dosyamizdan bir bolum getirecegim

Following the decision of the Chief Investigator of the Club Financial Control Body (CFCB) to conclude a settlement agreement with Galatasaray AŞ and the subsequent decision of the CFCB Chairman to send it for review by the CFCB Adjudicatory Chamber, the latter announced today its decision to refer the case back to the CFCB Investigatory Chamber for further investigation. Meanwhile, the settlement agreement concluded on 13 June 2018 remains in force, until further notice.

Burada yazan kisaca su , arastirma kurulu baskaninin karariyla GS ile varilmis anlasmanin ve devaminda finansal kurul baskaninin (portekizli cunha) bu anlasmanin ust kurulca incelenmesini talebi neticesinde , ust kurul , anlasmanin arastirma komisyonunca tekrar ele alinmasi kararlastirilmistir , bir yeni bildirim olmadikca da 13 hazirandaki 4 senelik diye bildigimiz anlasma yururluktedir

Simdi bu iki farkli kurulun yapisini ve karar yetkilerini gozden gecirelim

-At the end of the investigation, the CFCB chief investigator, after having consulted with the other members of the investigatory chamber, may decide to dismiss the case; conclude, with the consent of the defendant, a settlement agreement; or apply, with the consent of the defendant, disciplinary measures limited to a warning, a reprimand or a fine up to a maximum amount of €100,000; or refer the case to the Adjudicatory Chamber.

Yazdigi uzre , kendisine aksettirilmis dosyalarda , bizimki gibi settlement agreement yapmak , bir takim disiplin yaptirimlari almak , kesinti yapmak , 100 bin euro ya kadar ceza kesmek gibi bazi yetkileri var . Fakat ornegin , bu komisyon avrupadan bir kulubu yasaklayamaz , odullerini geri alamaz . Ve bazi durumlarda da ,olayin ciddiyetine gore , ust kurula dosyayi gonderir

Bu investigatory denen kurulun , yani bizle anlasma yapan kurulun gorevi

BURASI COK ONEMLI

-The adjudicatory chamber may take the following final decisions: to dismiss the case; to accept or reject the club's admission to the UEFA club competition; to impose disciplinary measures; to uphold, reject, or modify a decision of the CFCB Chief Investigator.

Burada insanlarin anlamadigi su , ki bence baskan da aciklamalariyla buna biraz yanlis yaklasti . Investigatory denen ilk derece kurulla bir anlasma yapmis olman , senin dosyanin ust kurulca tartisilmayacagi manasina GELMIYOR . Bunu taa UG filan varken de yazmistim . Bana herkes bazi genellemelerle suclamalarda hakaretlerde bulundu ama bunlar isin icinde olan insanlarin zaten bildigi ,bilmeyenlerin de girip bilgilenebilecegi ,cok da zor olmayan konular

Disciplinary measures include among others the following: a warning; a reprimand; a fine; deduction of points; withholding of revenues from a UEFA competition; prohibition on registering new players in UEFA competitions; restriction on the number of players that a club may register for participation in UEFA competitions, including a financial limit on the overall aggregate cost of the employee benefits expenses of players registered on the A-list for the purposes of UEFA club competitions; disqualification from competitions in progress and/or exclusion from future competitions; withdrawal of a title or award.

Bu paragraf da, dosyamizin gorusuldugu ust kurulun alabilecegi yaptirim listesi . Goruldugu gibi cok daha genis ve kapsamli yetkileri ve yaptirimlari var . Bir baska bana saldirilan konu ,bir karar cikmasi durumunda bunun ne zaman uygulanacagiydi . "sike mi yaptik da ligden atacaklar , gecti o is" gibi yorumlar geldi .. Cok acik bir sekilde , bu kurulun bizi SADECE FFP sebebiyle dahi ,devam eden turnuvalardan veya ileriki turnuvalardan yasaklama hakki mevcut . Bunu ben soylemiyorum ,acik acik yazmislar . Hangi kararin cikacagini soylemiyorum , neyin olabilip neyin olamayacagini soyluyorum sadece

The Club is aware that the decision of the CFCB Chief Investigator to conclude the Settlement Agreement may be reviewed by the CFCB Adjudicatory Chamber in accordance with Article 16 of the Procedural Rules

Bu siyah puntolu sey ise , bizle yapilan settlement agreement metninin icerisinde madde olarak acik acik yazili olan sey . Diyor ki , kulup , arastirma kurulunca alinmis bu anlasma kararinin ust kurulca incelemeye tabi olacaginin FARKINDADIR .

- Durum buyken , baskanin kanimca cok "oh be bitti kurtulduk" mealindeki aciklamalari , o donemde de yanlisti , simdi de yanlisligi zaten ortada .

Son olarak , bizle yapilan anlasmanin ne oldugunu , cok da uzun olmayan o metni asagidaki linkten acip okuyabilirsiniz

https://www.uefa.com/MultimediaFile...ncialControl/02/56/33/89/2563389_DOWNLOAD.pdf

Sorulariniz olursa , mantikli ,bilgi almaya yonelik , seve seve cevaplarim

Ama bu basligi lutfen , yok psg ye verebiliyor musunuz , yok city kac milyon euro harcadi gibi bos beles ve bir amaca ulastirmayacak mevzularla mesgul etmeyelim

Peki tahminin nedir Sinancim?

Ona girmek istemememin nedeni ise , elbette UEFA icinde , ve kulup siyaseti ile ilgili de durumlar olabilir . Bunlara ulasmak zor. Ben konuyu ana hatlariyla acikladim

Sehir efsaneleri sunlar

- Emreye 4 verdik , ozana zam yapiyoruz .... Bunlar ancak mevcut anlasmanin dogru yurutulemedigini gosteren hamleler olabilir , bundan dolayi da problem yasanir , bu ayri mevzu , fakat buradaki konu ile zerre alakasi yok , cunku buradaki konu zaten 2018 sezonu oncesi , yani dursun ve oncesi doneme ait olan aciklardan dolayi yapilan anlasmanin dogrulugunun , uygunlugunun degerlendirmesidir

- Devre arasi araplari satalim , forvet kiralayalim , bonservis elde edelim , ffp konusunda UEFA ya guzel gorunelim . Bu da mumkun degil , ayni sebepten . Buradaki mesele yapilan anlasmaya uyup uymamamizla ilgili degil , anlasmanin yapildigi haliyle dogru olup olmadigi ile alakali

- UEFA bizi sevmiyor , gitsin 222 milyonluk transfere baksin . Onlar bakiyor , merak etmeyin , butun kuluplerin gelir gider ve basabas noktalarini internette bulabilirsiniz , diger kulupler de bu monitore giriyor .

Bizim bu problemi yasamamizin 2 ana sebebi var .

Aysal doneminde aldigimiz men yaptirimi esnasinda o donem hala yururlukte olan birinci settlement agreement e uymayi terk etmemiz .. ikincisi de gecen sezon basinda yapilan 6-7 tane maliyetli transfer bonservis ve senelik ucretler

Ne karar cikacagini bilemem ama sunu yorumlayabilirim , bu mertebede aciklarla bu kurulun onunden avrupada oynama yasagi almayan kulup olmadi .

Burada dogru islem su olmaliydi , UEFA nin bir hatasi var . Birinci kurul bizle bu anlasmayi yapmak yerine , konuyu direk ust kurula tasimali ve karari oraya birakmali idi . Bunu yapmayip "yaptik anlasmayi hadi iyisiniz" diyince , ust kurul bu anlasmanin baslarini derde sokabilecegini gordu ve mudahale etti

Cunku bu kararlar isiginda CAS sureclerine giren diger kulupler bizle yapilan ve muhtemelen kendileri ile yapilmayan anlasmalari kiyaslamali olarak dahil edeceklerdi

CAS kararlari UEFA nin nihai kararlarini dahi bypass veya ortadan kaldirma gucune sahip

Sanki kallavi bir ceza gelecek de herkes yavaştan zeminini hazırlıyor gibi hisseden tek ben miyim son zamanlarda? Bilgiler için teşekkürler.

Benim buradan anladığım tekrar gözden geçirme kararına karşı yapılan CAS başvurusu boşuna yapılmış bir hamle, çünkü mevcut anlaşmayı yapan kurul bir üst kurul tarafından onaylanması gerektiğini belirtmiş, ki bu da sadece bize özel bir durum değil tüm anlaşmalar için geçerli bir durum diye anladım.

Sanki kallavi bir ceza gelecek de herkes yavaştan zeminini hazırlıyor gibi hisseden tek ben miyim son zamanlarda? Bilgiler için teşekkürler.

Zemin hazırlayacak bir şey yok Dursun döneminde harcanan para ortada kulüp batacaktı nerdeyse şu olanlar gayet normal.

Artık top Uefa'da biz ne desek boş, bize bunlar eski yönetim gibi değil bizim kurallara uyacaklar diyip devam ettirecekler ya da güzel bir ceza ile borçları ödeyin saçma sapan bonservisle aldığınız topçuları yollayın maddi durumunuzu düzeltin gelin diyecekler.

2.olan olursa zerre inancım yok işler iyiye gitmez daha kötüye gider çünkü ceza geldiği an liseliler Cengiz'i indirir ve kendi istedikleri birini getirirler.

Benim buradan anladığım tekrar gözden geçirme kararına karşı yapılan CAS başvurusu boşuna yapılmış bir hamle, çünkü mevcut anlaşmayı yapan kurul bir üst kurul tarafından onaylanması gerektiğini belirtmiş, ki sadece bize özel bir durum değil tüm anlaşmalar için geçerli bir durum.

Cas zaten boş red geleceğini bile bile başvuru oldu nedenini anlamadım.

Cas zaten boş red geleceğini bile bile başvuru oldu nedenini anlamadım.
Ben mesela tüm sözleşmeler ile ilgili böyle bir maddenin varlığını bilmediğim için mantıklı görüyordum. Böyle lanse edildi çünkü Başkan tarafından, ortada yapılan bir anlaşma var neden tekrar gözden geçiriyorsunuz mantığı ile hareket ediliyor diye algıladım. Oysa adamlar bunun olacağını zaten belirtmişler.

cfcb.webp

Bir diger yanlis algi da , surekli bir "ceza" kelimesi kullanilmasi . Derecelendirilmis yaptirimlar var , yukarida yaziyor , baskan da artik ceza demeye basladi . Sanki settlement agreement surecinde bize bazi yaptirimlar uygulanmamis gibi

Meseleye soguk kanli bakarak , tek ceza denilen seyin avrupadan yasaklanmak olmadigini , bir cok yaptirim cinsi oldugunu anlamak lazim

Ne demisler ?

-uyari
-kisitlama (maddi)
-para cezasi
-puan silme
-uefa gelirlerine el koyma
-transfer yasagi (uluslar arasi)
-esame listesine yazilabilecek oyuncu sayisi kisitlamasi
-devam eden ve/veya gelecekteki organizasyonlara katilamama
-onceden elde edilmis odul veya kupalarin tescil listesinden silinmesi

Yazılan bu bilgiler ışığında değerlendirir isek uygulanan yaptırımların değişeceği kesin gibi.

Çünkü tekrar gözden geçirme kararını alan kurul başka bir kurul ve anladığım kadarı ile bu kurulun onayına sunulması rutin bir işlem, ama bu kurul eğer onaylamayıp tekrar gözden geçirme kararı alıyor ise bunun anlamı uygulanan yaptırımlar yeterli değil diye anladım.

Bu men olur mu onu hiç birimiz bilemeyiz. Belki daha ağır bir para cezası, ki miktarına göre bizim için nerede ise men edilme anlamına gelir, ya da mevcut yaptırımlara ek olarak, transfer yasağı eklenebilir. Bu biraz da niyete bağlı, eğer Başkanın bugüne kadar yaptığı açıklamalar samimi ise yani UEFA gerçekten yardım etme çabasında ise, o zaman men cezası bir kez daha direkten dönebilir.

Son düzenleme:
Ya ust kurul "bu dosyayi senin karar alip kapatman , anlasma ile sonuclandirman yeterli degil" dedi ve tekrar ele al ve bana gonderip gondermeyecegine karar ver dedi

Ya da bana gondermemekle hata etmedin ama uyguladigin anlasma icerigi veya suresi uygun degil dedi . Malesef UEFA kendi ic isleyisindeki bu yeniden degerlendirme kararinin icerigini kamuoyuna aciklamiyor .

Burada bize zaten para cezasi , kadro limiti gibi yaptirimlar getirildi , yapilan anlasmanin maddelerinde uymamiz istenen kosullar ile bir onceki mesajimda yazdigim yaptirimlarin maddelerini karistirmayin

mesela halk dilinde "sattigin kadar al" diye bilinen sey bir yaptirim degil , cunku uyarsin uymazsin , sen bilirsin .. sonuclarina katlanirsin .. yani bu uzerinde anlasilmis bir ilke

veya basabas noktasini tutturmak , 30 milyon zarar etmek .. bunlar yaptirim degil , anlasma maddeleri sadece

ama puan silmeye , kadro kisitina , avrupadan yasaklanmaya yaptirim demek zorundayiz cunku bunlara "yok ben yasaklansam da gelirim" diyemiyorsun

bizim medyada sattigin kadar al cezasi geldi diye tamtamlar calmaya basliyor , hic bir okuma inceleme , icerikten ,ayrimlardan farkindalik yok

Bizim ile anlaşma yapan kurul tekrar gözden geçirip, biz bu takıma yardımcı olmak istiyoruz o yüzden anlaşmanın içeriği yeterli diyebilir mi? Bunu der ise, üst kurul yine de kabul etmiyorum, bu sefer ben kendim gözden geçireceğim diyebilir mi? Bu nokta tam olarak net değil benim için.

Zemin hazırlayacak bir şey yok Dursun döneminde harcanan para ortada kulüp batacaktı nerdeyse şu olanlar gayet normal.

Artık top Uefa'da biz ne desek boş, bize bunlar eski yönetim gibi değil bizim kurallara uyacaklar diyip devam ettirecekler ya da güzel bir ceza ile borçları ödeyin saçma sapan bonservisle aldığınız topçuları yollayın maddi durumunuzu düzeltin gelin diyecekler.

2.olan olursa zerre inancım yok işler iyiye gitmez daha kötüye gider çünkü ceza geldiği an liseliler Cengiz'i indirir ve kendi istedikleri birini getirirler.

Benim Mustafa Başkana destek vermemdeki en büyük sebep UEFA işini kapattıklarını düşünmemdi açıkçası. Yoksa ekip olarak baktığımda açıkçası Ozan beyi başkan olarak görmeyi tercih ederdim. Biraz da bu konuda kandırılmış hissediyorum dürüst olmam gerekirse. Herkes öyle bir dedi ki UEFA işi kapandı diye o zamanlar, şimdi tekrar böyle olunca insan olumlu düşünemiyor.

Bu FFP işini kim kulüplerin başına sardıysa diye sövesim geliyor, sonra FFP olmasa kulüpler ipin ucunu ne kadar kaçırırdı düşününce adamlar mali kısıtlama konusunda haklı diyorum.

Her şey o kadar üst üste geldi ki milli ara zehir oldu. Futbolcularımızın sakatlıklarına mı dertleneyim, hakem diye atanan tetikçiye mi dertleneyim yoksa UEFA işine mi dertleneyim bilemedim vallla.

Ayrıca yazılanlar ile özellikle Başkan tarafından yapılan açıklamaları karşılaştırdığım zaman, ya Başkan bu işe tam olarak hakim değil ya da bilerek tüm gerçekleri açıklamıyor. Çünkü eğer bu yazılanlar doğru ise, özellikle CAS'a yapılan itiraz hava gazı olmaktan ibaret ama açıklamalar ile lanse ediliş şekli bambaşka.

Hakim degil . Bu konular derin mevzular ve ancak ozellikle bu ise yogunlasirsan , gonullu sekilde detayli incelersen her noktasini yakalayabilirsin

Aciklamadigi bir sey var mi yok mu bilmiyorum ama teblig edilen bir sey yok , oradaki off the record konusmalarda mutlaka hissettigi veya soylenen bizim bilmedigimiz seyler vardir . Fakat surekli "siz kesin avrupa yasagi alirsiniz diye gittik oraya" mealinden konusmalari o donem de yanlis olarak nitelendirmistim , gereksizdi bu tip cumleler.

Buralarda hukukun isleyisine hakim olmak lazim . Mesela son donemin en flas kararlarindan biri Guerrero diye ,zamaninda hamburgta bizim de yuvamizi yapmis perulu oyuncunun rusya 2018 de doping cezasi CAS ta onaylanmis olmasina ragmen oynayabilmesiydi

Hukuki hadisenin zorlandigi son noktaydi isvicrede . Cok ilginc bir dosyaydi bizim gibi meraklilar icin

Tamam ama kendisi hakim olmasa bile bu iş ile ilgilenen profesyoneller var. Bazı şeyleri bilerek açıklamamasını bir nebze olsun doğal karşılarım çünkü herşeyin doğru bir zamanı olduğunu düşünüyorum. Ancak mesela CAS ile ilgili olan durum şaşırtıcı ve yanıltıcı. Üstelik bildiğim kadarı ile CAS'a yapılan başvuruların bir maliyeti var, avukat ücretlerinin dışında.

FFP nin derin bilgilerinden , "raconlarindan" biri de , uyulamayan anlasmalarin veya genel FFP cercevesinin ,ne sebeple ihlal edildigidir

Mesela bir kulup olmasi gereken ortalama harcamayi yapmis olmasina ragmen sportif basarisizlik sebebiyle gerekli basabas noktasini yakalayamayip acik verdi ise bu baska degerlendirilir

Ama bir kulup irade kullanarak asiri harcama yapti ise ve bu dogal olarak o donemde finanse edilemedi ise , bunun degerlendirilmesi bambaska

Tabi ki 2 incisi cok daha kotu ,ve sert yaptirimlara tabi bir durum . Mesela besiktas guzel bir ornek . Asla orta uzun vadede fb ve GS kadar gelir uretebilen bir kulup degil , ama harcama olarak da hic bir zaman bu iki kulup kadar yuksek degil , dolayisiyla bjk bir dosya ile FFP kuruluna gittigi zaman savunmasi "evet harcadik ve evet ust uste basarili olamadik ,finanse edemiyoruz" seklinde olur

Ama GS malesef hep su sekilde gidiyor .. asla finanse edilemeyecek ucuk harcamalar ve kacinilmaz son olan buyuk zarar bilancosu. Bu sebeple ayni kurulun onune surekli gelirsen haliyle farkli bir negatif muameleye maruz kalirsin

cunku gelir elde edememek bir durumdur , ama bilerek asiri harcama yapmak bir iradedir .. haliyle de hukuki ve vicdani degerlendirmede ayni kefede olmaz

Sen FFP anlasman halen yururlukte iken , ve ek olarak 1 sene yasak almisken , gidip 7 oyuncuya ucuk bonservisler , ucuk sureli ve bedelli sozlesmeler yaparsan , bunlar de cebinde para olmadigi icin yuksek faizli euro kredi ile finanse edilirse ,

kurulun karsisina gecip de "ama faiz yuku , ama euro kur farki" diye aglamanin anlami yok

finansal olarak bir isletmenin yapacagi en kotu hamle , yabanci para cinsinden bir faktoring firmasindan yuksek faizle borclanmaktir . Ve biz defalarca bunu yaptik . Hem kurdan dolayi maaslar ve bonservis taksitleri artti , hem bunlari odemek icin alinacak kredi de doviz oldugu icin TL karsisinda gitgide buyudu , hem de faiz masrafi ..

Bunlarla siz UEFA FFP komitesi olsaniz ne yaparsiniz karsiniza gelene

Konuşurum, men cezasını çözüm olarak görmem çünkü şu an mali durumu iyi olmayan bir kulübü, devam eden ve o kulüp için önemli bir gelir kaynağı olan turnuvadan men etmek, o kulübün artık niyeti varsa bile düzelme şansını elinden almak anlamına gelir.

Bu yüzden ben yapılan sözleşmeyi şahsen doğru buluyorum ve bizim ile bu anlaşmayı yapan kurulun da bu mantık ile hareket ettiğini düşünüyorum. Belki transfer yasağı ile ek yapılıp, alt yapıya mecbur bırakma aksiyonu da düşünülebilir.

Orada da 2 sorunsal var . Avrupa yasagi , ozellikle yegane ciddi geliri bu olan ulkemiz kulupleri icin tam idam fermani ,burasi kesin

Ama 2 tane durum var .

Birincisi sen bu konuda uyarilmissin ,uymamis tekrarlamissin ve avrupadan yasaklanmissin . Arkasindan halen devam eden anlasmayi "e tamam yasaklandik bitti ,daha ne" gibi yerli zihniyetle yeniden ihlal etmeye devam etmissin , simdi adamlarin sana ilk verdiklerinden daha az bir yaptirim uygulamasi oldukca anlamsiz olur

Ikincisi , seninle ayni veya benzer durumda olan ve anlasmalarina sadik kalan yerli ya da yabanci diger takimlara karsi uymadigin ve yaptigin harcamalarla avantaj sahibi oluyorsun .

Eger bu yaptirim uygulanmaz ise , bu kez o maddeler icerisindeki bu yaptirim yok hukmunde olur , kimseye uygulanamaz

Aslinda avrupa cezasi su demek , "artik sizi defalarca uyardik , hic birine kulak asmiyor ve bize baska care birakmiyorsunuz"

Geri
Üst Alt