Ülke Olarak Altyapıdan Yıldız Çıkarmama Sorunsalı

Ahmet KOLKOPARAN

GalataSarayı Efendileri
GalataSarayı Efendileri
2005 UEFA European Under-17 Championship squads - Wikipedia, the free encyclopedia

Bir örnek.

Sizler bu örnek linkteki tarih (2005) ve isterseniz kategori (u-17,u-19,u-21 gibi) değiştirerek diğer kadrolara da ulaşabilirsiniz.

İşte kadromuz;

tr175.png

Kısacası birkaç oyuncumuzu şimdi de biliyoruz ama onlarında seviyesi malum.

Bir de Brezilya 2007 u-20 Dünya Şampiyonası kadrosuna göz atalım:

xczzx.png

Bence sorun 3 kişi-federasyonlarda:

TFF:türk futbol federasyonda, dogru dürüst plan, strateji, hedef diye birsey yok, futbolu tanitmak yerine sürekli şike sayesinde para kazanmak isteyen federasyonla çok zor kaliteli genç oyuncu türkiyeden çikar.

TD: türkiyedeki yerli teknik direktörlerin de suçlu, gençlere pek sans verilmedigi için bunlar harcaniyorlar ve sonuçta TFF 1. Lig de filan futbol kariyerlerini devam ediyorlar.

Türk futbol kultürü: ne zaman yetenekli türk futbolcu bir kaç ay iyi oynarsa tüm emek, azim gitmis oluyor, hele BJK, FB veya Galatasaraya gittikten sonra motive ve azim düsüyor ego ve bencilik yükseliyor.

Yani sorun gayet büyük ve çözülmesi basit degil.

Gerçekten son 10 senede bir sey çikartamadilar. Derwall ve Piontek in kurduklariyla bir yere kadar geldiler. Sonrasinda sap gibi kaldik.

Bence sorun 3 kişi-federasyonlarda:

TFF:türk futbol federasyonda, dogru dürüst plan, strateji, hedef diye birsey yok, futbolu tanitmak yerine sürekli şike sayesinde para kazanmak isteyen federasyonla çok zor kaliteli genç oyuncu türkiyeden çikar.

TD: türkiyedeki yerli teknik direktörlerin de suçlu, gençlere pek sans verilmedigi için bunlar harcaniyorlar ve sonuçta TFF 1. Lig de filan futbol kariyerlerini devam ediyorlar.

Türk futbol kultürü: ne zaman yetenekli türk futbolcu bir kaç ay iyi oynarsa tüm emek, azim gitmis oluyor, hele BJK, FB veya Galatasaraya gittikten sonra motive ve azim düsüyor ego ve bencilik yükseliyor.

Yani sorun gayet büyük ve çözülmesi basit degil.

Bir ülkenin federasyon başkanı şike yapan bir kulübü " Aman sponsorlar zarar etmesin" diye kollarsa,

Bir ülkenin en büyük kulüplerinden birinin başkanı şike yaptığını itiraf edip ardından "Ama Fenerin hakkı yeniliyor" diye ortalığı yıkarsa,

Bir ülkenin medyası uluslararası alanda bir kulübün başarılarını örtbas edip, başka bir kulübün hikayeden başarılarını manşet yaparsa,

Galatasaray'ın 2002 deki milli takımın nüvesini oluşturduğunu ve o dönem başarıların nasıl geldiğini tüm medya unutturmak için elinden geleni yaparsa..

Bu böyle uzar gider. Yani kısacası bu ülkenin futbol yöneticileri üzüm yemekten ziyade bağcıyı marizleme derdinde olursa zor be dostum aslında.

Ayrıca altyapıdan yetişen futbolcunun zihniyeti: "4 kulüpten birine kapağı atıp sağlam bir sözleşme ile parayı bulursak, adımıza ( Fenerli, Galatasaraylı, Beşiktaşlı titrini eklersek tamamdır bu iş" olursa,

Kulüp yöneticileri , yetiştirdiği futbolcudan hemen sıcak sıcak para kazanmanın derdinde olup, o futbolcunun nerede ve nasıl daha başarılı olacağını hesaba katmadan sırf para uğruna o futbolcuyu yakarsa, futbolcu da buna ses çıkarmazsa (yukarıda bahsettiğim sebeb nedeniyle) ...

Neyse aklıma geldikçe yazarım.

Bir de burada bir çok kardeşim yabancı ülkede yaşıyor. Oranın usullerini az çok biliyordur.

Onlarda fikirlerini yazarsa daha yararlı bir konu olacağını düşünüyorum.

Burada elbette yorum yapacağız ama özellikle altyapı konusunda başarılı ülkelerde yaşayan kardeşlerimin fikirleri sanki daha önemli.

Ligin yapisi ,altyapilarin yapisi,oyuncularin fizik ve psikolojik olarak yetistirilememesi bunun en buyuk nedeni.Olay yetenekte bitmiyor Messi eger 16 yasinda Turkiyeye gelmis olsa bugun fizigi yok diye 2.lige gonderilmis orda oynar bulurduk.

Olay su hem fiziki hem psikolojik olarak ligimiz cok zor oynamaya degil oynatmamaya calisma psikolojisi var her takimda ve futbol sahada kalmiyor birsuru baski unsuru var.Simdi 17 yasinda yetenekli citir daha cocuk yasta bi genc oldugunuzu dusunun ciktiniz A takimla maca.Atiyorum Elazig maci basladi mac karsinda seni tutan killi,pislik yapmaya musait ,agar abi tandasli bi Turk Kazmasi bikere onu gordugun an psikolojik olarak ben bu adami dis geciremem diyorsun cunku sana ona yeteniginle dis gecirecek bi ortam saglanmamis,o basamaklari cikmamissin.Ne oluyor?Aslanlara atilmis yeni yetme bi veled oluyorsun fiziginde cok cok iyi degilse bitti gitti.Bu cocuktan bisey olmaz fizigi kotu,baskiyi kaldiramiyor vs..Halbu ki o cocuga onla mucadele edecek bi ortam saglayabilsen parlicak..

Almanya ligine bakin misal kucucuk veledler oynuyor cunku pislik yok karsilarinda herkes futbol oynamaya odakli orda yavas yavas pisiyor o veled sonra nasil oynayacagini tecrube ediyor ,karsisina cikanlarla nasil basa cikacak ogreniyor.Bizde boyle bisey yok yeteneginin potansiyeline ulasmak istiyorsan daha kucuk yasta kendi kendini psikolojik ve fiziki olarak hazirlaman lazim yani tesaduflere bagli sistem..

Tabi Turk oyuncularin yuksek para almasi Istanbula gelince sahada oynadigi futbolla degilde takim icinde parca oldum artik tamam yatabilirim demesi de etken.Daha cok etken var ama isin ozu yukarda yazdigim Bozuk duzende saglam cark olmaz.

Ligin yapisi ,altyapilarin yapisi,oyuncularin fizik ve psikolojik olarak yetistirilememesi bunun en buyuk nedeni.Olay yetenekte bitmiyor Messi eger 16 yasinda Turkiyeye gelmis olsa bugun fizigi yok diye 2.lige gonderilmis orda oynar bulurduk.

Olay su hem fiziki hem psikolojik olarak ligimiz cok zor oynamaya degil oynatmamaya calisma psikolojisi var her takimda ve futbol sahada kalmiyor birsuru baski unsuru var.Simdi 17 yasinda yetenekli citir daha cocuk yasta bi genc oldugunuzu dusunun ciktiniz A takimla maca.Atiyorum Elazig maci basladi mac karsinda seni tutan killi,pislik yapmaya musait ,agar abi tandasli bi Turk Kazmasi bikere onu gordugun an psikolojik olarak ben bu adami dis geciremem diyorsun cunku sana ona yeteniginle dis gecirecek bi ortam saglanmamis,o basamaklari cikmamissin.Ne oluyor?Aslanlara atilmis yeni yetme bi veled oluyorsun fiziginde cok cok iyi degilse bitti gitti.Bu cocuktan bisey olmaz fizigi kotu,baskiyi kaldiramiyor vs..Halbu ki o cocuga onla mucadele edecek bi ortam saglayabilsen parlicak..

Almanya ligine bakin misal kucucuk veledler oynuyor cunku pislik yok karsilarinda herkes futbol oynamaya odakli orda yavas yavas pisiyor o veled sonra nasil oynayacagini tecrube ediyor ,karsisina cikanlarla nasil basa cikacak ogreniyor.Bizde boyle bisey yok yeteneginin potansiyeline ulasmak istiyorsan daha kucuk yasta kendi kendini psikolojik ve fiziki olarak hazirlaman lazim yani tesaduflere bagli sistem..

Tabi Turk oyuncularin yuksek para almasi Istanbula gelince sahada oynadigi futbolla degilde takim icinde parca oldum artik tamam yatabilirim demesi de etken.Daha cok etken var ama isin ozu yukarda yazdigim Bozuk duzende saglam cark olmaz.

Yorum dediğin böyle olur. Eline emeğine zihnine sağlık... :005:

Turk futbolundan torpil olayini kaldirmadikca yildiz falan cikmaz. Mesut Ozil bizim alt yapilarimizda olsa muhtemelen teknik direklerimizden birinin akrabasina tanidigina kurban edilirdi. Ciddi manada torpil soz konusu.

Bir diger hususta alt yapi gozlemcilerinin veya hocalarinin eski futbol dunyasi mentalitesine sahip olmalari. Mesela alan savunmasi nedir topa gore pozisyon nasil alinir gibi futbolun olmazsa olmazi olgulari bilen altyapi antrenoru oldugunu dusunmuyorum.

Bir diger gerekcede kimsenin fiziki gelisim mukavvemet takim oyunu gibi asli unsurlari yine bilmemesi.

Bu isin pirleri Hollandadan cikar. Ayip degil . Hollandadan uzman egitmenler gelip uzun yillar altyapi hocalarini egitebilir.

Yorum dediğin böyle olur. Eline emeğine zihnine sağlık... :005:

Rica ederim :) Aslinda bu sadece futbolda degil Turk insani olarak herseydeki sorunumuz bi sistem kuramama,sistemi kisilerin uzerine kurma ve yari-cahillik.Eger zeki adamlar akilcilikla bi sistem kurmaya gelse bunda diretsek ve degisimi saglasak 10 sene icerisinde Almanya Milli takimini ve ligini geceriz cunku hem genc nufus fazla hem burada cok farkli prototipte insanlar var hem de sistemin uzerine cilek gibi koyacagin arzu ve iman var.Ama biz sistem kurmadan surekli arzu ve iman uzerinden gidiyoruz yani gaz onlarda basarilari tesadufi kiliyor ,surelilik saglamiyor.

Rica ederim :) Aslinda bu sadece futbolda degil Turk insani olarak herseydeki sorunumuz bi sistem kuramama,sistemi kisilerin uzerine kurma ve yari-cahillik.Eger zeki adamlar akilcilikla bi sistem kurmaya gelse bunda diretsek ve degisimi saglasak 10 sene icerisinde Almanya Milli takimini ve ligini geceriz cunku hem genc nufus fazla hem burada cok farkli prototipte insanlar var hem de sistemin uzerine cilek gibi koyacagin arzu ve iman var.Ama biz sistem kurmadan surekli arzu ve iman uzerinden gidiyoruz yani gaz onlarda basarilari tesadufi kiliyor ,surelilik saglamiyor.

Bize hibrit bir zihniyet lazım. Motivasyon elbette olacak ama altyapı da olacak. Sadece motivasyon ile bir yere kadar. Çünki altyapı yok.

Altyapı derken fiziksel altyapıdan bahsetmiyorum; Zihniyet anlamında. ;)

Sanırım sende bunu diyorsun.

Eziklerdeki gibi eli acik 4-5 Zenginimiz olsa,toplam 100 milyon cikarsalar,Mathias Sammer,Thomas Tuchel ikilisini 5 yilligina getir Taraftar yönetimde sabrederse 5-10 yil arasi cikan Futbolculara bakin siz.

Ama carpik iliskiler, yazarlar futbolcu eskileri yönetici bozuntulari buna nekadar izin verir bizim Ülkede.

ama hibrit bir zihniyet lazım. Motivasyon elbette olacak ama altyapı da olacak. Sadece motivasyon ile bir yere kadar. Çünki altyapı yok.

Altyapı derken fiziksel altyapıdan bahsetmiyorum; Zihniyet anlamında. ;)

Sanırım sende bunu diyorsun.

Kesinlikle ihtayacimiz bu gunluk seylerin zarar veremecige ayri bi bolge olmali altyapida ve futbolda.Standart koyamiyoruz hicbiseye bizi Avrupadan ayiran en onemli sey bu standart koyamama he koyulsa bile bunu denetlicek bi yapi kuramiyoruz o yeterlilikte insan olmuyor bu sefer onlari yetistirmekte ayri is.Takim olarak bi zihin koymak cok onemli macta bu gol pozisyonundaki arkadasina pas atmayip sut cekmek degil bi birliktelik ,yek vucud olma olayi nerde nasil bi oyun koyacaginla ilgili.

Bunu cocuk 15 yasinda ogrenmeli, bu tamamen zihinsel bisey o cocuklar ogrenmeli ki biz kopuk olarak bireysel olarak degil takim halinde bisey ortaya koymaliyiz o zaman ben de yukselirim takimim da yukselir ve futbol oynamaliyiz diger seyler disarda birakilmali bunun icin medyasi,taraftari hersey yeniden organize edilmeli..Daha konusacak cok sey var aslinda ,ayrintilar cok fazla bu iste ama asla yapilamayacak olmayacak bisey degil ama dedigim gibi Futbolun veya Sporun basindakiler bunu gorebilecek insanlar degil bu isler bastan asagi gider.

Altyapılarda eski futbolculara iş vermek için,hatır gönül olarak iş başı yapan adamlarla dolu..

Eski futbolcu olmak futbolcu yetiştirmeye yetmez bunu hala çözemedik..

Eğitimci eksikliği var bakın adamlar 7 yaşından beri altyapıda A takımın oynadığı sistemle donatılıyor,bizde A2 takımı A takım formatında mı sahaya çıkıyor hiç sanmıyorum,ki herifler bunu 7 yaşından itibaren uyguluyorlar..

Çok geriden gidiyoruz arkadaşlar..

Bizde oyuncunun en büyük hayali dört büyüklerde oynamak..

Avrupalı bir çocuğun hayali Real Madrid'de oynamak..

Hayal insanları kısıtlar ya da ufkunu açar mental olarak..

Çünkü bizim ailelerimiz aman oğlum devlete sırtını yasla gerisi gelir mantığıyla hayata hazırladı..

Sorunu topluma indirgememiz lazım..

Hepimiz aynı toplumun evlatlarıyız..

Şimdi şapkaları önüne alıp düşünme vakti,futbol ulemaların bütün gün geyik yapıp futbolu çok bilirmişcesine konuşmalarından sıkıldım,hepsi birbirinin yalakası ve o sayede tvlerde karşımıza çıkıyorlar..

Biri başbakan yalakası diğeri falanca kulübün başkanının yalakası..

Bence bizim futbolu yasaklayıp ciddi yaptırımlarla 5-10 sene içimize kapanıp sistemleri tek tek kurup,futbola devam etmemiz gerek fakat daha şike sürecinde bile bu ülkede çarkların nasıl döndüğünü açık seçik gördük..

Bence boşverin yabancı serbest olsun..

Bizden bir halt olmaz,bu ülke daha kurşun kalem bile üretemiyorken milyon €luk sporcu yetiştiremez..

Bizim dnamızda yatmak var yandaşlık var..

Futboldaki ekonomik durumumuz ülke ekonomomize çok benziyor, ithalat fazla ihracat yok ekonomik olarak büyük bir ulkeyiz büyük paralar dönüyor ama bu paralar bize değil başkaları daha çok yararlanıyor. Ürettiğimiz ürünlerin çoğunu ham madde olarak satıyoruz futboldada böyleyiz hep hazira alismisiz

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ayrıca geçenlerde bir Fenerliyle aramızda geçen konuşma:

---"Demirören Feneri koruyor diyorsunuz. Ama H.Ulusoy'da sizi kollamadı mı "

+++Ama Haluk Ulusoy zamanında Galatasaray UEFA ve Süper Kupayı kazandı. Ayrıca milli takım 2002'de dünya 3.sü oldu.

Ama sen şu an şike yaptığın için kollanıyorsun. Haluk Ulusoy kollamadı. Sadece geri kafalıların Galatasaray'ın önünü kesmesini önledi.

---"Ama olsun işte aynı şey. Kolladı"

Bu zihniyetle mücadele etmek zor gerçekten.

Zihniyet bozuk kardeşim komple, futbolundan tüccarına kadar ülkede zih-ni-yet bozuk, cahillik almış başını gidiyor, kula kulluk ediyorlar, emmoğlulular altyapıya, YETENEK Mİ? yoook hiç gerek yok ona, büyüklerimiz bilir abilerimiz bilir kapağı atmışız nasılsa Galatasaraya Fenere Beşiktaşa alalım milyon euroları ABİLERİMİZ bilir BÜYÜKLERİMİZ BİLİR, önümüzdeki maçlara bakıcaz, bu ülkede REZALET YAŞANDI ŞİKE YAPILDI ŞİKE tarihin en büyük şikelerinden biri yapıldı amma noluyor? Halen LİG TV denen çakal bir kuruluş PAKETLERİMİZİ ALIN ZAM YAPICAZ KISA SÜRE SONRA diyor, ee biz Galatasaray taraftarı başta NE DİYORSUNUZ SİZ ULAN ŞİKELİ LİGİNİZİN PAKETİNE 50 lira para mı istiyorsunuz utanmazlar demedikleri vakit başkasını da suçlamaya gerek yok kendimizden başlayalım insan olmaya,

haa beni geçen gün aradılar DİGİTÜRKTEN, bir bayanla konuştuk SİZ şikeli, futbol kalitesinin yerlerde olduğu bu lige para istiyorsunuz hem de asgari ücretin 850 lira olduğu ülkede 50 liradan fazla para dedim HER KANAL KAPALI SADECE LİG TV Yİ AÇARLARSA O DA, şikeci takımlar düşene kadar LİG TV MİG TV YOK gibisinden şeyler dedim kadın da koyu Fenerli çıktı, dedim hanfendi benim takımım şike yapıyorsa benim takımımı düşürün istediğiniz kadar fenerli olun sizin firmanız PARA KAYBETMESİN diye ŞİKECİLER halen bu ligde ve para istiyorsunuz gibisinden şeylerle sözlerime devam ettim sonra kapattık, kısaca en başta Galatasaray taraftarı tepki koyacak sonra başkalarına bakalım

Zihniyet bozuk kardeşim komple, futbolundan tüccarına kadar ülkede zih-ni-yet bozuk, cahillik almış başını gidiyor, kula kulluk ediyorlar, emmoğlulular altyapıya, YETENEK Mİ? yoook hiç gerek yok ona, büyüklerimiz bilir abilerimiz bilir kapağı atmışız nasılsa Galatasaraya Fenere Beşiktaşa alalım milyon euroları ABİLERİMİZ bilir BÜYÜKLERİMİZ BİLİR, önümüzdeki maçlara bakıcaz, bu ülkede REZALET YAŞANDI ŞİKE YAPILDI ŞİKE tarihin en büyük şikelerinden biri yapıldı amma noluyor? Halen LİG TV denen çakal bir kuruluş PAKETLERİMİZİ ALIN ZAM YAPICAZ KISA SÜRE SONRA diyor, ee biz Galatasaray taraftarı başta NE DİYORSUNUZ SİZ ULAN ŞİKELİ LİGİNİZİN PAKETİNE 50 lira para mı istiyorsunuz utanmazlar demedikleri vakit başkasını da suçlamaya gerek yok kendimizden başlayalım insan olmaya,

haa beni geçen gün aradılar DİGİTÜRKTEN, bir bayanla konuştuk SİZ şikeli, futbol kalitesinin yerlerde olduğu bu lige para istiyorsunuz hem de asgari ücretin 850 lira olduğu ülkede 50 liradan fazla para dedim HER KANAL KAPALI SADECE LİG TV Yİ AÇARLARSA O DA, şikeci takımlar düşene kadar LİG TV MİG TV YOK gibisinden şeyler dedim kadın da koyu Fenerli çıktı, dedim hanfendi benim takımım şike yapıyorsa benim takımımı düşürün istediğiniz kadar fenerli olun sizin firmanız PARA KAYBETMESİN diye ŞİKECİLER halen bu ligde ve para istiyorsunuz gibisinden şeylerle sözlerime devam ettim sonra kapattık, kısaca en başta Galatasaray taraftarı tepki koyacak sonra başkalarına bakalım

Aynı konuşmayı 3 Temmuzun hemen ardından beni arayan Digitürk 'ten bayan ile yaptık.

Bayana soruyorum

+++"Fenerin durumu belli değil daha doğrusu ben böyle şaibeli bir ligin yayınını neden alayım"

--- "Yok yok o konuda endişeniz olmasın Fener düşmeyecek"

+++"Nereden biliyorsunuz. Bu kadar emin konuşuyorsunuz. Zaten sorunda orada ya. Bu takım neden hala ligde"

----" (uzun bir sessizlik)

Geri
Üst Alt