2012-1013 sezonunu -Gelen şampiyonluk ve Avrupa arenasındaki başarılı sonuçlara rağmen- pek de mutlu yaşayamamıştım. Takım maçtan maça daha da kötüye giden futboluyla gelecek adına umut vermiyor, sonlara doğru Drogba faktörüyle gün kurtarılırken, takımın genel gidişatı hiç iyi görünmüyordu. Taraftar psikolojisi ile ''Benim gördüğüm tehlikeyi kulübün başkanı ve yılların hocası da görüyordur herhalde, gerekeni yapacaklardır'' diye umut etmiştim. Ancak şampiyonluk sonrası süreçte fena halde yanıldığımı görmem uzun sürmedi, maalesef. Hayır görülenden şer, şer görülenden hayır çıkabileceğinin çarpıcı bir örneği olduğunu düşünüyorum son şampiyonluğun...
2013-14 sezonuna girilen kadrodan hiçbir şey olmayacağı çok açıktı ve bundan ''Büyük başkan'' ve ''Büyük Hoca'' eşit derecede sorumlu idi, kadronun tükenmekte olduğunu görüp gereken hamleleri yapmak yerine zafer sarhoşluğunu ve 'Başarı' dan pay kapmayı tercih etmekle, kulübü zor çıkılacak bir girdabın içine elbirliğiyle sürüklemiş oldular. Bu kadro tükenmişliğinin sonucu olarak Mancini döneminde çok sayıda takviye ihtiyacı doğmuş, kimlerin referansıyla yapıldıysa da hepsi fiyasko ile sonuçlanmış, Prandelli-Yasin-Tarık-Pandev-Dzemaili tercihleri bu sezonun da kaybedilişini tescillemiştir...
Yanılmayı çok isterdim; Ahmet Çakar gibi yanılgı şampiyonlarının ''Galatasaray şampi...'' saçmalıklarıyla gaza gelen sığ düşünceli zavallılar, o zaman 'Büyük Başkan-Büyük Hoca'' teraneleriyle bana akılları sıra ''Kapak'' takmış, çoğunluk da alkışlamıştı...Aysal-Terim ayrışmasında, hemen ikisinden birini seçip diğerini düşman ilan edenler, şimdi kisine de sallıyorlar; hatta en sivri tipler uzun süredir ortada görünmüyorlar, ''İyi gün azgınları'' idiler demek ki?!...
Hala Adem Çakar gibi ''Terim büyük TD, Ünal Aysal' a haksızlık ediliyor'' diyebilenler var bir de...E öyleyse bu kulüp niye böyle perişan halde?...
Fatih Terim´in ayrilmasi artik 1.5 sene oldu Burak kardesim. 1.5 sene sonra senin elestirdigin her konuda, bu takim kötüye gittigse eger, sorunun büyük kisminin hocada olmadigini teyit eden bir olaydir bu. Alex Ferguson son senesinde sampiyon yapti United kulübüne PL´de, ayni kadro ile Moyes babayi aldi. Van Gaal milyon dolarlarli acti ve üc sene süre istedi toparlamasi icin takimi. Simdi ana suclu o takimi kuran Ferguson mu ? Hadi Moyes´i gectim,ne Ferguson, nede Gaal büyük teknik adam degil mi ?
Feldkamp gayet saglam bir kadro planlamasi yapmisti ve bize maddi anlamda cok daha az bir bütceye sahip olmamazia ragmen, sampiyonlugu getirmisti. Feldkamp gibi nazi dissiplini ile takimi idare eden, cevirip ceviren bir adam vardi, herkes dissiplinli bir sekilde sahada görevini yapiyordu. Baris Özbek bile saglam futbol oynuyordu... Cocuk bakicisi Skibbe ve Rijkaard´dan sonra takima maddi anlamda büyük yatirimlarin yapilmasina ragmen, takimin civisi cikti.
Türkiye´de her teknik adam ve Yönetim icin ortaya cikan büyük sorunsal:
- Yerli oyuncular cok pahali, biraz istikbal gösteren adamin 2 milyon avrodan basliyor fiyati, gerektigi zaman 8-9 Milyon avroya kadar cikabiliyor.
- Diger yandan yabanci siniri sayesinde, sen bu yerli oyunculara bir nevi mecbursun
Galatasaray´da sag bek´de Sabri Sarioglu vardi yerli olarak ve onu taraftar en hafif tabir ile begenmiyordu... Yabanci sinirindan dolayi Eboue´ye türk bir alternatif aradik. En istikbal vaat eden yerli sag bekler kimdi Türkiye´de ?
- Salih Dursun.
- Sener Özbayraktar
- Veysel Sari
- Tarik Camdal
Istikbal vaat eden 4 sag bekin, ücünü renklerimize katip toplam 25 Milyon TL boyutunda bir yatirim yaptik. Simdi sana soruyorum güzel kardesim Burak Canaslan, Galatasaray´da sag bek pozisyonunda su an kim görev yapiyor ?
Türkiye liginde en iyi kanat oyuncusu yerli olarak gecen sene Olcan Adin´di, euroleague performansindan dolayi Töre´den biraz önde. 15 Milyon TL, arti Salih Ucan´i verip bir sene sözlesmesi kalmis bu oyuncuyu transfer ettik. Geldiginden beri bu Olcan Adin faydali olabilmismidir ?
- Galatasaray´a son bir bucuk sene icinde gelen her oyuncu neden gerileme yasiyor ? Bunu ben cevaplayim, cünkü gelen her oyuncu kendini bir kaos icinde buluyor, bunun üzerine birde teknik adamlarin onlari kullanmakta zorluk cektigi görülüyor.
Bensana katiliyorum, Terim döneminde de transfer konusunda israf edildi. Amrabat ve Riera transferleri israf, Yigit ise gereksizdi, Sercan transferi dogru ama sonucu üzücü. Ama Fatih Terim hic degilse aldirdigi cogu oyuncudan faydalanmasini bildi, buna Amrabat ve ilk senesinde tamamen fos cikan Riera bile dahil. Terim´den sonra bu durum daha da kötüye gitti, artik alinan oyuncular, kadroya giremeyecek bir hale getirildiler. Terim sonrasinda gelen oyuncular da kötü felan degil, ama Galatasaray´a faydalari yok, cünkü oynamiyorlar. Maddi anlamda rahatsiz edici bir durum.
- Benim 5 senedir yazdigim konu budur, yabanci siniri varken sadece transfer ile birsey cözemessin. Hatta transfer yaptikca, daha bile zor duruma düsersin. Bu tecrübeleri Polat döneminde aslinda yasadik. Evet transfer optimal bir sekilde Terim döneminde de yapilmadi. Lakin sorun maddiyat disinda transferler degil, takimin kötüyü gitmesinin nedeni olarak, transferden önce gelen, bir cok fazla konu var.
- Galatasaray´in yerli oyuncular, hepsi Türkiye liginde mücadele eden diger Türkler ile kiyaslarsak, en azindan kalbur üstüdür. Sen Milyonlar harcayip süperligden baska türkler getirirsin, ve bunlar o oyunculari kesemeyince agzi acik izleriz. O yüzden istisna disinda, Türk oyunculara yüklü para harcanmasina karsiyim. Su an istikbali en yüksek cocuk Ozan Tufan, 8 Milyon avro verip alirsin. Bu cocuk niyeti bozar, gece hayati, lüks hayat derken kaybolur gider, ve bütün yatirimin bosa gider.
Neyse buradan bir iyi geceler dileyim, takip ettigim bir lahmacun polemigi var.