üretim yapamayan tüketici devlet

Bana 10 ml $ hibe et 2 sene sonra yerli otomuz olsun :D o 2 sene de standarta uygun şasi emisyon vs için. Tabi çok kaliteli bişey beklemiyceksin :) ülkemizdeki yansanayi imalatıyla oto toplamak mesele değil. Ha bir de vw gibi günde 2-3 bintane üretemem :)

Sorun din değil. Aksine sorun dinin ne oldugunu bilmeyen ama islam ve ümmetcilik politikasi uygulayan, lise mezunu islamcılar. Sorun bunların kafaları. Bu kafa vizyonsuz bir kafa. Menderes zamanından itibaren bu kafalar yönetiyor ülkeyi. Hal böyle olunca Az gelişmiş ülke konumuna girmemiz çok normal.

Misal, araç yapımına yol açayım demiyor kimse. Onun yerine, dısarıdan alayım aldığımın neredeyse bir buçuk katı fazlasina satarım mantığı var.

Ve satıyor da zaten. Açıkcası araç veya motor yapımına Türkiyenin girmesini ben istemem. Benim gibi çoğu kişinin bir kaç zevkinden biridir arabalar. içine etmesinler mümkünse.

dibine kadar katılıyorum islamın en çok yükseldiği dönemlere bakın 10.yy a kadar islam inanılmaz bir bilim irfan yuvası olmuş bilim konusunda inanılmaz seviyelere gelinmiş ta ki imam gazaliye kadar imam gazaliyle beraber bilim çalışmalarına ilgi azaltılmış faydalanılan yunan felsefesinin islam bilim adamları tarafından kullanılmasının yasaklanmasıyla tüm ilerleme durmuş ve islam medeniyeti duraklama dönemini girmiş şuanda mağlesef çöküş evresinde...

yani şuraya getiricem sorun din değil sorun kafalar...

Bizim millet yaklaşık 100 yıldır hep aynı şeyleri ezbere tartışıyor, acaba neden olmuyor diye düşünen yok.

1- Devlet neden motor üretmek zorunda kalsın? Serbest bir ekonomi sistemi var; firmaları en fazla teşvik eder ki eminim bu tür şeyler için teşvik sistemi yeterince derinden işliyordur.
2- Motor nedir? Hangi motordan bahsediyorsun? İçten yanmalı motordan mı?
3- Eğer içten yanmalı motordan bahsediyorsan ne gerek var? Hiçbir şekilde yurt dışından satın almaktan daha az maliyetle üretilemeyecek. Bütün üretim faaliyetlerini sırayla ele alırsan imkansıza yakın bir şey daha az maliyetle üretilmesi. Hem üretim sistemlerini oturtmak için onlarca yıla ihtiyaç var hem de gereksiz. Dünya başka boyuta atlıyor, biz hala bunları tartışıyoruz.
4- Şu an zaten elektrik motoru üzerine çalışmalar yapılıyor. Sadece daha fazla firmalar yatırım yapmalı, bazıları batmalı, bazıları ise çıkmalı. Çıkanlar pazardan yeterince pay kazanabilirse ayakta durur. İnovasyonun ve teknolojinin ilerleme şekli her zaman böyle olmuştur.

Dünyada olumluda olumsuzda bu kadar abartan ,
olduğundan büyük gören ,
yada itin totosuna sokan ,,
okuyup araştırmak analiz etmek , her duyduğuna inanmamak ,
yerine en kolayını seçen ,
kaç tane millet var acaba ?
Bizim kendimize has şartlarımız var , özelliklerimiz var , biz hemen herşeye geç başladık ,
birçok sefer bu geç başlamanın sancılarını çektik / çekiyoruz ama aynı zamanda bu geç başlamanın oyuna sonradan giren oyuncu olmanın birçokta avantajını yaşadık/yaşıyoruz/yaşıyacağız ,,,,
Motor hatta motor/transmisyon yani güç grubu büyük sorun her sahadaki en büyük derdimiz ama bazı sahalarda hızlı bazılarında yavaş yavaşta olsa çözülecek mecburuz çünkü ,,
otomobil mevzusu mu yapsak ne yapmasak ne ölü yatırımdan değerli kaynakların boşa israfından başka birşey değil ,,
varsın otomobilde üretmeyiverelim , MBT-APC-ACV vs . geliştiriyoruz/üretiyoruz otomobil eksik kalıversin kime ne !

Halkin büyük bölümü cumhurbaskaninin oturma organin 'gili' olan devlet.

Motor/otomobil üretme bu ülkenin neyine..

ey kabile mensuplari, bugun kabileniz icin ne yaptiniz

bugun buyuk ulkelerden hangisi kendi otomobilini yapamiyor? hic biri.

olaya sadece motor ve otomobil olarak bakip laf sokmak isteyenler, turkiyenin bu tutumu her konuda mevcut.

bu ulke tipki asalak gibi hic bir halt uretmeden devamli tuketir. gidip avusturalyadan angus, inek ithali yapiyor, abdden pirinc ithali yapiyor. Arkadas insanliga faydali hic mi birsey uretilmez. adamlar yildiza uzay araci indirirken bizim muhendislerimiz tvye cikip utanmadan tutmeyen soba borusu urettim diyor.

istanbulda inşası süren 3. havayolu ile yolsuzluklarına devam eden ve bununla övünen devlettir

Son düzenleme:
zaten sorun da buradan kaynaklı.üretim yapmayıp tabiri caizse parazit gibi yaşıyoruz.teknolojiye katkımız yok.dolayısıyla ekonomimiz kırılgan.dolayısıyla siyasette söz sahibi değiliz.

benim de gördüğüm kadarıyla bunun temeli eğitim eksikliği.bu doğal olarak toplumsal sorunlara da yol açıyor.tabi 22 yaşında buradan ahkam kesecek değilim bu konular hakkında fakat celal şengör'ün ünviversiteler hakkındaki şu videosunu izlemenizi tavsiye ederim.

https://www.youtube.com/watch?v=62zP8kGrDQA

bu başlığa bir düzeltme olarak: devletler üretmez. ülkeler, uluslar, burjuvalar üretebilir. devletler destekler, buna uygun politika geliştirir.

Yalnız bence akpnin nadir iyi yaptığı şeylerden biri arge yatırım ve teşvikleri. Sadece bazı şeyler zamanla olur bir de yerli üretim yapılacak ürünü ithal eden ve yüksek vergi ödeyen gruplar da lobilerini kullanacaktır.

Kapitalizmin ve başka ülkelerin esiri olmuş ülkelerde bazı şeyler göründüğünden daha zor.

Geri
Üst Alt