Windows Dayatması Mahkemeden Döndü

Erdem ALKAN

GalataSarayı Efendileri
GalataSarayı Efendileri
İtalya'da mahkeme bilgisayarla yüklü gelen Windows’un lisans bedelinin kullanıcıya geri ödenmesine hükmetti.

windows-dayatmasi-mahkemeden-dondu.jpg

Windows dayatması mahkemeden döndü

(İleri - Bilim) Geçtiğimiz hafta La Repubblica gazetesi, bir dizüstü bilgisayar kullanıcısının satın aldığı Hp marka bilgisayardaki Windows lisans bedelinin ona geri ödenmesi gerektiği kararına vardı. Hakimler kişisel bilgisayarların özgür olmayan işletim sistemleri ile birlikte satılmasının “dayatmacı dağıtım şeklinde bir ticari politika” olduğuna hükmettiler. Bilgisayar ile işletim sisteminin bu şekilde bağlı olmasının, uyumluluk gereği kullanıcıları daha sonra da özgür olmayan yazılımlar yüklemek zorunda bıraktığı sonucuna vardılar. Mahkeme bu pratiğin “tekel eğilimli” olduğuna hükmetti.

Avrupa Özgür Yazılım Vakfı başkanı Karsten Gerloff, “Bu kararı selamlıyoruz, ancak oldukça gecikmiş bir karar” dedi. Gerloff, “Hiçbir satıcı kullanıcılara özgür olmayan yazılımları dayatmamalı” dedi. Özgür Yazılım Vakfı, kullanıcıların rızaları olmaksızın Microsoft’a ödemek zorunda kaldıkları bu “Windows vergisine” karşı uzun süredir mücadele ediyordu. Vakıf, bir wiki sayfasında farklı ülkelerdeki Windows bedelinin geri alınması ile ilgili deneyimleri ve kazanımları tutuyor.

2008’da Pardus Kullanıcıları Derneği’nin Başkanı ve Linux Kullanıcıları Derneği üyesi avukat Nihat Karslı, aynı şekilde Windows işletim sistemi yüklü olarak kişisel bilgisayar satan satıcıları dava etmişti ve davayı kazanmıştı. Ankara 1. Tüketici Mahkemesi’nin kararıyla satıcı firma, faizi ile birlikte Windows linsans bedelini Karslı’ya ödemek zorunda kalmıştı.

Kaynak
ilerihaber.org

Biz de veriyor muyuz şu anda bilgisayar satın aldığımızda lisans bedeli?

Bence önemli bir detay var burada, yaygınlaşma örneklerini duyarız yakında.

Tüketici hakları üzerine artık iyi gelişmeler var. Sadece dünyada değil ülkemizde de bu olayları duymaya başladık. Zaten birçok insan windowsu zorunlu olduğu için kullanıyor. Kimse severek kullanmıyor. Umarım daha çok örnek ve alternatifler olur.

Önemli bir karar. Kullanıcı uyumluluk konusunda haklı olsa da Windows bulunmayan bir model tercih edebilirdi. Kararın asıl dayatmanın olduğu mobil cihazlara etkisini merak ediyorum.

Biz de veriyor muyuz şu anda bilgisayar satın aldığımızda lisans bedeli?

evet veriyoruz aslında üstü kapalı olarak. freedos olarak bilgisayarlar da mevcut pcdepo vs gibi sitelerde. fiyatlar bu yüzden daha makul oralarda.

Şuanda Türkiye'de size zorla satılan Windows işletim sistemini bilgisayarınızdan silip aldığınız firmaya geri iade edebiliyorsunuz. Şu sitede detaylar mevcut: Windows’a Para Vermek Zorunda Değilsin! | Korsan Değil, Özgür Yazılım

link için teşekkürler, geçen gün facebookta görmüştüm. bilgilendirici bir site olmuş.

Önemli bir karar. Kullanıcı uyumluluk konusunda haklı olsa da Windows bulunmayan bir model tercih edebilirdi. Kararın asıl dayatmanın olduğu mobil cihazlara etkisini merak ediyorum.

öyle yapılabilirdi tabi ancak adam pcdepo ya güvenmeyebilir. bu durumda teknosa gibi bir firmadan bilgisayarını da freedos almak isteyebilir. geçen aylarda arkadaşım turuncu indirimden bilgisayar aldı. linux kullanıcıs kendisi. işletim sistemini sildirip para iadesi almak istedi ama yapmamışlar. o da çok uğraşmak istememiş. şu anda windowsu sildi ubuntu kullanıyor sadece.

sadece internete girmek, müzik dinlemek, film izlemek gibi basit işlemler için zaten lisans ücreti vermek kadar saçma bir durum yok aslında. tabiki linuxta her programın eş değeri yok. ama böyle işlemler için birebir bence.

6 yıldır linux kullanıyorum. kafam rahat :asd22:

Tam da Windows 10 tanıtım zamanına denk gelen bu karar bence paralel yapının işidir. Kendilerine tesüf ediyorum :asd22:

Aslında doğru karar alırken sorsalar ya hangi işletim sistemini istiyorsunuz diye verilen fiyatın içinde kaynayıp gidiyor farkında değiliz

serbest OS X var da biz mi kurmadık :)

Türkiye'de herkesin zararına olur.

750TL'ye bilgisayar aldım, içinde orjinal 64 bit Win 8.1 yüklü, ayrı almaya kalksam 400TL, bilgisayar 350TL mi? Tabi ki hayır.

Türkiye'de herkesin zararına olur.

750TL'ye bilgisayar aldım, içinde orjinal 64 bit Win 8.1 yüklü, ayrı almaya kalksam 400TL, bilgisayar 350TL mi? Tabi ki hayır.

işte problem orada zaten. bir işletim sistemine 400 tl verilir mi? bedavaları varken.. linux ve mac os x ten bahsediyorum

işte problem orada zaten. bir işletim sistemine 400 tl verilir mi? bedavaları varken.. linux ve mac os x ten bahsediyorum

mac os x güzel ama oyun oynayan veya yoğun kullanan biri için uygun değil, çünkü çoğu program ve çoğu okulun ders programlarını desteklemiyor.

400TL işin yalanı, firmalar büyük babalar %500 kâr yaparak satmasalar, 100-150TL'ye alabiliriz.

Mac OS X Mavericks ten itibaren ücretsiz :asd22:

Screenshot_from_2014_10_03_01_44_07.png
Mac book pro da beleş mi :P
şaka bir yana en son çıkan kova şekilli mac serveri da dahil hemen hemen tüm cihazlarını kullandım ama mac bana göre değil , windows daha özgür bir platform benim için.

Sırf exceli için Windows

D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mac os x güzel ama oyun oynayan veya yoğun kullanan biri için uygun değil, çünkü çoğu program ve çoğu okulun ders programlarını desteklemiyor.

400TL işin yalanı, firmalar büyük babalar %500 kâr yaparak satmasalar, 100-150TL'ye alabiliriz.

100-150 tl de vermek abes bence. oyun olayı evet windowsa kayılıyor ister istemez. ama bu tamamen arz talep meselesi. insanlar diğer platformlara kaysalar mac ya da linux gibi oyun şirketleri mecburen onlara uyumlu oyunlar da geliştirecekler. nitekim steam olayı bu yönde hızlıca ilerliyor. eskiden linuxta oynayacak oyun bulamazken şimdi fazlaca seçenek var. mac için de vardır sanıyorum.

Mac book pro da beleş mi :P
şaka bir yana en son çıkan kova şekilli mac serveri da dahil hemen hemen tüm cihazlarını kullandım ama mac bana göre değil , windows daha özgür bir platform benim için.

Mac kullanıcı isen zaten biliyorsundur ama ben yine de diğer arkadaşlar için link vereyim.

Building a CustoMac: Buyer's Guide September 2014

burada mac os x uyumlu sistem tavsiyeleri var. ben de buradan bakarak sistem topladım ve şu anda arch linux - mac os x bir arada kullanıyorum :)) mac os x kullanmak için illaki mac book vs lere gerek yok yani :))

dediğin gibi ama mac biraz daha kapalı bir sistem diğerlerine göre. özgürlük istiyorsan seni linux kullanıcıları arasına alalım :hat:

Sırf exceli için Windows

D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Şahin Şarif Microsoft office in Mac OS desteği de var.

Geri
Üst Alt