Yanlış Bildiğimiz Türkçe Kelimeler!

şarz mı denir...şarj mı denir

meselesi yolsuzluk ve işsizlikten sonra gelen

ülkemizin içinde bulunduğu en önemli tartışma konusu

Yanlış bildiğimiz kısmında yazanları kullanan görsem dalga geçerim. Çok abartılmış bence, poaça, espiri, gardolap, komser bunlar ne yahu :D Var mıdır böyle yazan.

Üstüne basa basa "herkez" yazanların olduğu yerde diğerlerinin yanlış yazılması çok anormal değil bence.

2005'te Mygitar forumunda moderatörlük yaptığım dönemlerde, yanlış Türkçe kullanımından dolayı sorumlu olduğum forumlarda yazanlardan sürekli puan kırıyordum. Baktılar olmayacak, milletin puanlar yerlerde sürünüyor, bir sene sonra beni modluktan aldılar. :D

Üstüne basa basa "herkez" yazanların olduğu yerde diğerlerinin yanlış yazılması çok anormal değil bence.

2005'te Mygitar forumunda moderatörlük yaptığım dönemlerde, yanlış Türkçe kullanımından dolayı sorumlu olduğum forumlarda yazanlardan sürekli puan kırıyordum. Baktılar olmayacak, milletin puanlar yerlerde sürünüyor, bir sene sonra beni modluktan aldılar. :D

Benim gibi gurbet doğup bõyüyen ve 1 saat türkçe edebiyat dersi görmeyen insanlar "herkez" yazması kadar doğal bir durum yo,dur.

Bu durumu küçümsek veya yargılamak bence çok haksızca bir muamele olur,bence.

Benim gibi gurbet doğup bõyüyen ve 1 saat türkçe edebiyat dersi görmeyen insanlar "herkez" yazması kadar doğal bir durum yo,dur.

Bu durumu küçümsemek veya yargılamak bence çok haksızca bir muamele olur,bence.

Aşağılamak olarak yazmadım tabi ki. Ama şu da bir gerçek ki; bu tarz hataları düzeltmek zor bir iş değil. Kafamıza dilimizi düzgün kullanmayı yerleştirdikten sonra öğrenmek kolaylaşır. Türk isek ve Türkçe ana dilimiz ise bunu yapmak zorundayız. Ayrıca şöyle bir düşüncem var ki; düzgün Türkçe konuşan ve yazan insanlar daima daha dikkate değer bulunurlar çevrelerince. Hem iş hayatında hem de sosyal hayatta kişiler için çok önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum.

ben şarj deyince insanlar garip garip bakıyor sanki ben yanlış söylüyormuşum gibi :)

Aşağılamak olarak yazmadım tabi ki. Ama şu da bir gerçek ki; bu tarz hataları düzeltmek zor bir iş değil. Kafamıza dilimizi düzgün kullanmayı yerleştirdikten sonra öğrenmek kolaylaşır. Türk isek ve Türkçe ana dilimiz ise bunu yapmak zorundayız. Ayrıca şöyle bir düşüncem var ki; düzgün Türkçe konuşan ve yazan insanlar daima daha dikkate değer bulunurlar çevrelerince. Hem iş hayatında hem de sosyal hayatta kişiler için çok önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum.

Genelikle bir lisansı doğru veya güzel konuşulduğu zaman tabikide daha değişik karşılanır toplum içinde ama buda sadece bir süslemedir ve sadece bir noktaya kakar işe yarar. Içerik daha önemli olduğunu düşünüyorum tarzdan ziyade hayata başarılı ola bilmek için.

Herkesin iyi Türkçe kunlanmasını beklemek senin dünyanda, veya düşüncende diyelim, doğal olması gerektiren bir bakış acısı.

Bir türksen türkçeyide iyi bilmelisin düşüncesi çok objektiflikden uzak bir düşünçe olmakla beraber çok kısıtlanmış ve kolay yargılama methodur, bence.

Herkes aynı eğitimi görmüyor türkçede, herkes ana özeliği dil beceresi üzerinde kurulu değil. Bir çok türk insanımız yurt dışında yaşamakda ve daha çok başka lisans dileri kunlanıyorlar günlük hayatlarında. Beyin ,kafa demişin ama daha öncede belirtiğim gibi herkesin farkl özelikleri bulunmaktadır.

Insanların farklı Soziolik aile durumlarına girmek istemiyorum bile , hele hele türkkyedeki. Ha imkanı her yönden olup tembelikden kaynaklanan bir sorun varsa misali haklısın. Bu insan kitlesi hariç ama eleştiri yapmadan önce 2-3 kere düşünmek gerektiğini düşünüyorum.

Benim ana dilimde türkçe değil mesela örnekle vermek gerekiyorsa , daha doğrusu merkez dil eğitimim almanca .

o kelimelerin hepsi de Türkçe değil ki.. Yazım hataları demek daha doğru olur.

lisana hayir

MEDITASYONA EVET

alphabet_shapes2.jpg

Genelikle bir lisansı doğru veya güzel konuşulduğu zaman tabikide daha değişik karşılanır toplum içinde ama buda sadece bir süslemedir ve sadece bir noktaya kakar işe yarar. Içerik daha önemli olduğunu düşünüyorum tarzdan ziyade hayata başarılı ola bilmek için.

Herkesin iyi Türkçe kunlanmasını beklemek senin dünyanda, veya düşüncende diyelim, doğal olması gerektiren bir bakış acısı.

Bir türksen türkçeyide iyi bilmelisin düşüncesi çok objektiflikden uzak bir düşünçe olmakla beraber çok kısıtlanmış ve kolay yargılama methodur, bence.

Herkes aynı eğitimi görmüyor türkçede, herkes ana özeliği dil beceresi üzerinde kurulu değil. Bir çok türk insanımız yurt dışında yaşamakda ve daha çok başka lisans dileri kunlanıyorlar günlük hayatlarında. Beyin ,kafa demişin ama daha öncede belirtiğim gibi herkesin farkl özelikleri bulunmaktadır.

Insanların farklı Soziolik aile durumlarına girmek istemiyorum bile , hele hele türkkyedeki. Ha imkanı her yönden olup tembelikden kaynaklanan bir sorun varsa misali haklısın. Bu insan kitlesi hariç ama eleştiri yapmadan önce 2-3 kere düşünmek gerektiğini düşünüyorum.

Benim ana dilimde türkçe değil mesela örnekle vermek gerekiyorsa , daha doğrusu merkez dil eğitimim almanca .

Söylediklerin yanlış değil, katılıyorum. Benim savunduğum nokta şu; insanlar biraz olsun bu konuda kendini geliştirebilmeli. Herkesten bunu beklemem tabi ki, en azından kültür seviyesi ortalama ve üstü kişilerden bunu beklemek doğaldır. Tabi ki herkes kusursuz Türkçe konuşup yazamaz, benim Türkçe'm de çok iyi değil ama düzgün olmasına gayret ediyorum. Yanlışlarım elbet oluyor ama tekrarlamamaya özen gösteriyorum. Başkalarından beklentim ise günlük hayatta sık kullandığımız kelimelerde veya noktalama işaretlerinde biraz olsun özenli davranabilmeleri. En azından cümleye büyük harf ile başlamalarını, arada noktalama işaretlerini kullanmalarını, özel isimleri düzgün yazabilmelerini bekliyorum.

Türkçeyi 25 yıldır doğru kullanmıyorum ve hiçbir zararını görmedim.Doğru konuşana madalya vermiyorlar sonuçta.

dilde katı kurallar doğru değil bence. tabiki bir standart olacak ama türkçe kökenli bile olmayan kelimelerde ısrarcı olmak yersiz. örneğin 'herkes' kelimesi fasça kökenli halk eğer 'herkez' olarak kullanıyorsa doğru odur ancak tdk'nın standartı sağlaması gerekli.

Bir kaç yanlış örnek vereyim dediydim;

15096d1302821239-komik-tabelalar-kopmak-garanti-xd-11842008173404347gm8.jpg

Burada abi doğruyu bulmak için çok uğraşmış, her ihitimali denemiş ;

do%C4%9Fru-oldu%C4%9Fu-san%C4%B1lan-yaz%C4%B1m-yanl%C4%B1%C5%9Flar%C4%B1_39733.jpg

Söylediklerin yanlış değil, katılıyorum. Benim savunduğum nokta şu; insanlar biraz olsun bu konuda kendini geliştirebilmeli. Herkesten bunu beklemem tabi ki, en azından kültür seviyesi ortalama ve üstü kişilerden bunu beklemek doğaldır. Tabi ki herkes kusursuz Türkçe konuşup yazamaz, benim Türkçe'm de çok iyi değil ama düzgün olmasına gayret ediyorum. Yanlışlarım elbet oluyor ama tekrarlamamaya özen gösteriyorum. Başkalarından beklentim ise günlük hayatta sık kullandığımız kelimelerde veya noktalama işaretlerinde biraz olsun özenli davranabilmeleri. En azından cümleye büyük harf ile başlamalarını, arada noktalama işaretlerini kullanmalarını, özel isimleri düzgün yazabilmelerini bekliyorum.

Çok ince detaylara takmışın sende be kardeşim:DD

Beklentilerin hakındır veya isteğindir kendine göre sonucta prensiplerinden birisi anladığım kadarı ile kendi hayatında.

Ama herkes kendi prensiplerine göre cizemesin sonucta.

Benim için yazılanın içerlikliği ve konuşulanın çok daha önemli.

Tabikide az çok anlaşılması gerikir yazılanın veya konuşulanın ama bunlar çok küçük detaylar .

Yüksek tõrkçeyi konuşan bir insan 5 para etmeye bilir belki ama türkçesi kat küta kunlanan bir çoban dayının insani değeri ve düşünce ve hayata bakış tarzı 10 nummara ola bilir.

Kültür seviyesine göre bir bekentiye girmek ve hata doğal bir beklenti demek yine bence çok yanlış bir temel düşünce tarzıdır.

Türkiyede zaten bu anlatığın kültür seviyesindeki insanlarımız türkçeyi beklentilerin içinde karşılar genelikle.

Ama misali yurt dışında bu çok büyük bir beklenti yol aca bilir. Birisi örnek sabah akşam almanlar ile çalışıyor diyelim. Evde çoluk çocuk ilgileneyim derken ve saire ve üstelik dil öğrenme veya geliştirme konusunda hiç bil ilgisi yoksa veya yatkın değilse , eee o zaman otomakine beklentin iflas oluyor.

Matrixde gibi olsa neyse, yükle 2dakikada japoncayı bilmem neyi.

Son örnek: einstein fizik bilim adamıydı aja matematiği çok kötüydü. Fizikin ana dilini iyi bilmeyen ama merkezini muthiş bilen insan devrim yaptı fizik dünyasında

Menemen

Gesendet von meinem GT-I9195 mit Tapatalk

Turkcenin konusmasinda hic sorunum yok ama bu kelimeleri gordukten sonra yazmasi nekadar zor mus :|

Türkçe abartıldığı kadar zor bir dil değil aslında. Hem Almanya'da doğup büyüyen biri olarak sıfır yardımla iyi kötü Türkçe konuşabiliyorum. Çoğu gurbetçinin Türkçesi çok zayıf mesela.

Gesendet von meinem GT-I9195 mit Tapatalk

Bir kaç yanlış örnek vereyim dediydim;

15096d1302821239-komik-tabelalar-kopmak-garanti-xd-11842008173404347gm8.jpg

Burada abi doğruyu bulmak için çok uğraşmış, her ihitimali denemiş ;

do%C4%9Fru-oldu%C4%9Fu-san%C4%B1lan-yaz%C4%B1m-yanl%C4%B1%C5%9Flar%C4%B1_39733.jpg

2ci resimde resmen cığlłk atım vallahi . Yok böyle bir şey ya. Teşekkürler paylaşım için ciddiden , süper ya:DD

O bu kişiler interneti veya sözlük kunlanmayı hiç mi akılarına getirememiş acaba :saturn:.

Geri
Üst Alt