yeşil burun adaları

Alper Altun

Haber ve Medya Sorumlusu
Yönetici
Administrator
batı afrika'da, atlas okyanusu'nun orta kesiminde, senegal ve moritanya açıklarındaki takımadalardan oluşan bir afrika ülkesidir. 10 ada ve 8 tane adacıktan meydana gelmiştir. en büyük üç ada santiago, santo antao ve boa vista'dır. başkent praia, santiago adası'ndadır.

15. yüzyılda portekizli kâşifler tarafından sömürgeleştirene kadar yeşil burun takımadalarında insan yaşamı bulunmuyordu. yeşil burun tropikal kuşaktaki en eski avrupalı sömürgedir. ülke 16. ve 17. yüzyıllarda konumu nedeniyle atlantik köle ticaretinin odağı oldu ve tüccar ve korsanların uğrak noktası haline geldi. bu durum adalara ekonomik refah getirdi. köle ticaretinin durulmasıyla 19. yüzyılda eski zenginliğini kaybetti ve halkın çoğu adaları terk etti. ancak yeşil burun önemli deniz güzergâhları için kullanışlı bir durak noktası ve ticaret merkezi olma özelliğiyle yavaş bir ekonomik toparlanma sürecine girdi. portekiz, 1951'de adalardaki hükmünü korumak amacıyla sömürgenin statüsünü denizaşırı il olarak değiştirse de bağımsızlık hareketi güçlenmeye devam etti ve 1975'te bağımsızlık kazanıldı.

batı afrika'ya dâhil edilen atlas okyanusu'nda bir ada devlet olan yeşil burun adaları, senegal açıklarında afrika ana kıtasının 570 km batısında yer almaktadır. ada ülkesi dünyanın büyük levhalarından biri olan afrika levhası içerisinde yer almaktadır. toplamda 4.033 km²'lik bir alana sahip olan ada, 965 km'lik sahil şeridine sahiptir. Ülkeyi oluşturan toplam on sekiz adanın onunda nüfus yaşamaktadır. nüfusun olduğu söz konusu on adanın altı tanesi barlavento adaları'nı (türkçe: rüzgarüstü adaları), dört tanesi ise sotavento adaları'nı (türkçe: rüzgaraltı adaları) oluşturmaktadır. ülkenin en yüksek noktası olan 2.829 m yüksekliğindeki pico do fogo dağı fogo adasında yer almaktadır.

yeşil burun adaları'nda son olarak 2021 yılında gerçekleştirilen sayım sonuçlarına göre 483,628 nüfus tespit edilmiştir. bu güncel olarak son resmî sayım konumundadır.

1783332386258.webp

1783332931083.webp

1783333012815.webp

1783333021087.webp

1783333164697.webp

Cabo = Burun (denize uzanan kara parçası)
Verde = Yeşil

Dünyada o kadar ülke var neden yeşil burun aklım almıyor. Alper admine sorsam da muhtemelen cevap alamazdık

Bu ülkeden bile futbolcu doyurmuşuz

makul bi lokasyona benziyo

ajandamiza not edelim

Kanarya adalarını tercih ederim, hem daha yakın hem daha akdeniz hissettiriyor ispanyolca falan

Ayı gibi öfkeli Volkanlar, hiç durmadan devam eden tektonik faaliyetler falan daha atraksiyonu bol memleket

Son düzenleme:
yol çok uzun dostum. Ya yoldayken benzinimiz biterse?
Ama bisikletçiler için güzel proje.
Dediğin benzin olayını yorumlarda yazmışlar. Aslında bu tip yollar benzinli araçlardan çok elektrikli araçlara göre daha uygun olabilir. Yolda giderken aracın bir şekilde kendini şarj edebilme özelliği falan olursa, o problem öyle aşılabilir.

Dediğin benzin olayını yorumlarda yazmışlar. Aslında bu tip yollar benzinli araçlardan çok elektrikli araçlara göre daha uygun olabilir. Yolda giderken aracın bir şekilde kendini şarj edebilme özelliği falan olursa, o problem öyle aşılabilir.
Trenlerdeki sistem gibi nasıl şarj olacak?

Trenlerdeki sistem gibi nasıl şarj olacak?
Bende pek bilmiyorum ama teknoloji sürekli gelişiyor. Tabi bu kadar uzun bir yol olmaz bu tarzda. Daha kısaları olsa bile burada motoru espri olarak koymuşlar sanırım. Bu tip yollar bizde Avrasya Tüneli gibi basınç sebebi ile motor gibi 2 tekerli araçlara yasak, nedeni oymuş.

Elektrikli araçlar içinde mesela bazı metrobüs testleri vardı geçen senelerde. Aynı metro, tren, tramvay gibi üstten boynuz ile olabilir belki. Bunun çok eski yıllarda troleybüs örneği de varmış bizden önce.

Otobüs duragı nerde?
Bu konudan otobüs durağı çıkardığına göre sana şöyle bir olayı anlatayım. 90'lı yılların sonu 98 veya 99 kullanımda o dönem nadir kalan eski körüklü MAN otobüsü gördüm bizim ilk durakta Taksim'e kalkacak hava da güzel atladım, önlerde bir yere oturdum.

O dönem Mahsun Kırmızıgül'ün ortağı olduğu Prestij Müzik ve Tatlıses'in İdoBay'ın ın amansız rekabet ile piyasa da estiği gürlediği dönemler. Otobüs yavaştan kalkarken olur, son dakika da binenler elemanın teki bindi şoföre sordu abi İdoBay'dan geçer mi ? Şoför he he tarzı başını salladı, sorduğu yer Atatürk (Unkapanı) Köprüsü öncesi olan Unkapanı Durağı hepsi orada işte. eleman dedi he he iyi abi kaset yapacaklarda bana.

O sırada yola bir araç çıktı otobüsü önüne trafik hafif durdu, elemandan yine yorum abi kadın şoför ehliyeti torpil ile almıştır v.s. v.s. bir yolculuk.

Senin içinde bir İdoBay durağı koyarız oraya. @Nedim V. Duran @Salih Salihoğlu görün işte yıl olmuş 2026 hala böyle tipler ile uğraşıyoruz.

Geri
Üst Alt