Tamamen yepyeni bir sistemle düzelebilir, bunun için ara vermeye de gerek yok. O geçiş döneminde bulunan öğrencilere yazık olur orası ayrı mesele ama şu durumda geçmiş gelecek her nesile yazık oluyor zaten. Okul öncesinden yükseköğretime tamamen bir değişiklik gerektiği kesin ama bunun için kopyala yapıştıra da gerek yok. Ya da Avrupa'dan uzman getirmeye de gerek yok çok yanlış olur zaten bu. Türkiye'nin halihazırda bile çok kaliteli eğitimcileri vardır ama birde çıkar odaklı siyaseti vardır. Yapılacakları neyin belirlediği önemli. Burada yapılacakları partinin çıkarına olup olmaması belirler. Mesela Milli Eğitim bakanları sürekli olarak Eğitim Fakülteleri dekanlarıyla bilgi alışverişinde bulunurlar. Hatta daha bu haftasonu Antalya'da düzenlendi. Bizim fakültenin dekanı da 4 danışma kurulundan birinin başkanı ordan biliyorum. Kendisi de sürekli anlatır derslerinde biz önerilerimizi yapılması gerekenleri sunuyoruz ama işlerine geleni dikkate alıyorlar diye sorun burda zaten. İşlerine gelen meselesi.
Sonra bak mesela İsmail Hakkı Baltacıoğlu diye biri yaşadı bu ülkede. Bizim çocuklarımıza öğretilmez tabi böyle yararlı adamlar bilmezler Baltcaıoğlunu, ya da Nuri Demirağı. Herneyse Baltacıoğlu 1886 doğumlu ve eğitimci. Yani cumhuriyetin daha ilk yıllarında bu işin içindeydi ve çok gerçekci sağlam temelli önerileri vardı. Ama onun önerileri dikkate alınmamış mesela. Adam ta o zaman 1940-50 li yıllarda bu eğitim sistemi bürokratik insanlar yetiştirecek demiş. Bugün varolan yönetici nesilin davranışlarını o günden görmüş. Öneriler getirmiş ama uygulanmamış. Mesela ben bi eğitim dergisinde iskandinav ülkelerinin bu konudaki gelişimini okumuştum yanlış hatırlamıyosam onlarda hemen hemen bu dönemlerde doğru adımları atarak düzenlemiş eğitim sistemlerini ama biz her konuda olduğu gibi yapamadık. Ama işte eğitim konusu başka konulara benzemez. Her tartışmada karşıt fikirler oluşabilir ama her mantıklı insanın ortak olduğu tek bir fikir vardır. O da eğitimin şart olduğu. Eğitim şart, doğru eğitim şart. Ve bu coğrafya da bunu gerçekleştirebilecek insanlarda var ama siyaset herşeyin önünde engel.