2023 asgari ücreti

Maaş artışı olmalı. Çünkü ortada çok sıkıntılı bir durum var.

Asgari Ücretliye zam yapılmasa adamlar yiyecek yemek bile alamaz o paraya.

Çünkü gerçek enflasyon rakamı %100'ün üzerinde. Zaten alım gücü düşürüldü insanların son 1.5 senede ciddi biçimde.

Böyle bir tabloda eğer yapmazlarsa isyan çıkar.

Asgari ücretliye yapılan zam enflasyon olarak yansıyor o kesin.

İçtiğimiz kahve
Yediğimiz yemekler

vs artık lüks haline geldi. Daha da öyle olacak.

Devletin bu politikası devam ederse yüksek teknolojide üretemediğimiz için bu döngü bir noktada HERKESİ OKUYAN OKUMAYAN ASGARİ ÜCRETLİ işçi yapacak.

Şu an mal alamıyoruz, ev araba hayal oldu. Yarın fena olmayan bir muhitte oturmak öyle olacak.

Kentsel nüfus azalmalı bunun tek çözümü. Üretim arttırılmalı, şehirlerin tarım, hayvancılık desteği artmalı. Gıda fiyatları düşmezse, ve kentlerde popülasyon bu şekilde artarsa çok ciddi kriz kapıda görünüyor. Okuyan kesimin tarım işçisi olma becerisi ve şansı da yok. O yüzden mega kentlerin artık göç vermesi, veya buna teşvik edilmesi gerekiyor.

Ortodoks politikalar oturana kadar da, maaşlar sürekli güncellenmek zorunda. Hızının kesilmesi 2-3 yıldan aşağı sürmez bu durumun da. Ama rakamları yok biz doğalgaz yardımı yaptık vs diye enflasyondan düşerek vs devam edilirse yukarıda yazdığım asgari işçiler olarak devam edeceğiz.
Mega kentlerin gerçekten acilen göç vermesi ve buna teşvik edilmesi gerekiyor. Aksi halde işimiz çok zor olacak. Bu işin hem ekonomik hem deprem boyutu da var. Gelgelelim "ofise geleceğniz yeaaa" diyen dinozor tayfa olduğu sürece bu bir hayal.

Çalıştığım kurumda ailesinin yanında yaşamayan veya aileden destek almayan birini işe alamıyoruz. Neden? Adam mesela boludan gelecek ama burda bizim verdiğimiz maaşa oda bile zor tutuyor. Büyük bir firmada çalışıyorum bu arada, öyle saçma bir yer gibi anlaşılmasın.

İstanbul ne yazık ki acınacak halde. Remote çalışma modeli ülke geneline yaygınlaştırılmalı ve şehir kısıtlı olmamalı. Enflasyon en çok İstanbula var. Böyle yürümez.

Redmi Note 9 Pro cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

Mega kentlerin gerçekten acilen göç vermesi ve buna teşvik edilmesi gerekiyor. Aksi halde işimiz çok zor olacak. Bu işin hem ekonomik hem deprem boyutu da var. Gelgelelim "ofise geleceğniz yeaaa" diyen dinozor tayfa olduğu sürece bu bir hayal.

Çalıştığım kurumda ailesinin yanında yaşamayan veya aileden destek almayan birini işe alamıyoruz. Neden? Adam mesela boludan gelecek ama burda bizim verdiğimiz maaşa oda bile zor tutuyor. Büyük bir firmada çalışıyorum bu arada, öyle saçma bir yer gibi anlaşılmasın.

İstanbul ne yazık ki acınacak halde. Remote çalışma modeli ülke geneline yaygınlaştırılmalı ve şehir kısıtlı olmamalı. Enflasyon en çok İstanbula var. Böyle yürümez.

Redmi Note 9 Pro cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

İstanbulda ortalama bir semtte kira 15.000'den başlıyor. Başlıyor diyorum çünkü giriş altı 55 m2 daire fiyatı bu. Biraz eli yüzü düzgün istersen 20.000 + zaten.

Maaşı o kadar olmayan bir çok kişi var şu an piyasada. Öğrenci hayatı yaşayacaksa insanlar niye okuyor sorusu akla geliyor. Bütün firmalara sor operasyonel olarak mümkün değil diyor tamamen remote'a.

Ama o zaman maaşları en az %100 arttırmaları lazım. Şu an giriş seviyesi mühendis maaşı 35.000 Tl olmalı.

10 yıl önce mühendis olduğumda benim ölçeğimde eğitim hayatı olan mühendis 3.500 x 13 maaş alıyordu. Şimdi yeni mezun maaşı asla bu kadar değil. Savunma sanayi ve yazılım dışında veren yok. Hatta oralar bile bundan az giriş seviyesi olarak diye biliyorum ortalama çıkarsak.

Kira olmuş 20.000 ya. Mahzen de yaşamak için mi güneş görmeyen insanlar işe giriyor.

Bekar bile olsan tek kişi sadece gıda aylık hep evde yesen ve bir çay bir kahve alsan ,o bile 2 öğün en az 8000 yapar. Şirketlerin verdiği gıda yardımı da komik kalıyor oldukça. Bir öğün bile etmiyor günlük.

Durum değişmeli.

Adı üzerinde ASGARİ. İşçine verebileceğin en az ücret. Bizde siyasetin elinde maşaya dönüşmüş olması bu kuralın saçma olduğunu göstermiyor. Sana devlet asgari bu, bundan fazla veremezsin demiyor o zaman zaten adı azami olurdu.
yok saçma.

belki adamın yaptığı işin hakkı asgari ücretten az, devlete ne? işsizliği arttıran zaten direk asgari ücretin yüksek olması, işveren ya malına zam yapacak ya işçiyi işten çıkaracak. bu sefer 2 kişinin yapması gereken işi 1 kişi yapacak. tabi siz memur zihniyetli olduğunuz için sevgili musa anlamamanız normal.

11000-11500 TL olacak muhtemelen, Türkiye USD bazında da saçma sapan pahalı. Kim kime ne geçirebilirse mevzusuna döndü olay. Firmalara bakacak olursak çalışanlara TL ile maaş veriyorlar 350 dolara filan tekabül ediyor. Ama ürünlerine fiyat basarken Amerika'dan Almanya'dan pahalı fiyatlar.

Türkiye'deki firma sahiplerinin, patronlarının ettiği kârı kimse etmiyor dünyada.

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt