#21 Aurélien Chedjou (ARŞİV)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Insanlar istatistigin ne anlama geldigini, ne icin kullanildigini bilmedigi icin, devamli kontextini dahi bilmedigi o sosyal medyada dolanan Ferguson sözlerini paylasir ancak köseye sikisinca. Bir istatistik neyi net olarak gösterir, neyi net olarak göstermez ?

Istatistik NET olarak gecmisi gösterir.

Istatistik NET olarak gelecegi göstermez, bulanik bir yön verebilir ancak.

Bunun ile birlikte Ferguson´un istatistikler ile söyledigi sözleri daha fazla anlam kazanmaktadir. Cünkü bir teknik direktör icin, herzaman gelecek önemlidir. Ancak gecmis bir performans tartismak icin, istatistikler kullanmak olmaz ise olmazdir.
Ferguson´u gelmis gecmis en basarili managerlden bir tanesi yapanda, istatistiksel verilerdir, bunlarda kazandigi kupalar olarak yansiyor veri olarak.

Ve tabiki Ferguson gibi bir futbol ustasinin istatistiklere gerek duymadan, gözlem yapabilecek kapasitesi daglar kadar büyük bir adamdir.

Son düzenleme:
Daha değişken nedir onu bilmeyen birinden aşırı öz güvenli cümleler.

Eminim ki NBA gibi dünyada en yüksek seviyede oynanan bir takim sporunda kullanilan bu istatistikler üzerine calisan adamlarda, degiskenligin ne oldugunu bilmiyordur. Cok cahiller ki, takimin genel performansini da, bireysel performansa yansitiyorlar.

Eminim ki NBA gibi dünyada en yüksek seviyede oynanan bir takim sporunda kullanilan bu istatistikler üzerine calisan adamlarda, degiskenligin ne oldugunu bilmiyordur. Cok cahiller ki, takimin genel performansini da, bireysel performansa yansitiyorlar.
Bu konuda da pek hakim değilsiniz. Çıkmışınız Yenilen Gol/Maç oranında tartışma yapıyorsunuz. Oralarda ki detaylı değerlendirmelere bakarsanız bazı şeyleri daha rahat öğrenirsiniz. Öncelikle Chedjou nun oynamadığı kaç maç deplasman kaç maç TT Arena bu bir,Kaç maç ilk 6 ya karşı oynanmış bu iki en basit iki değişken. O övdüğünüz yerlerde oyuncunun attığı sayı/galibiyet oranı gibi sığ değerlendirmeler ile tartışma yapılmıyor.

İstatistikler ne der onu bilemem ancak Chedjou saatli bomba gibi oynuyor çoğu zaman.

Bizim gözümüzde de kredisini tüketmesi yakındır. Bugüne kadar hep son anda yaptığı sükselerle kurtardı kendini, yakında yine yapması gerekecek.

Bu konuda da pek hakim değilsiniz. Çıkmışınız Yenilen Gol/Maç oranında tartışma yapıyorsunuz. Oralarda ki detaylı değerlendirmelere bakarsanız bazı şeyleri daha rahat öğrenirsiniz. Öncelikle Chedjou nun oynamadığı kaç maç deplasman kaç maç TT Arena bu bir,Kaç maç ilk 6 ya karşı oynanmış bu iki en basit iki değişken. O övdüğünüz yerlerde oyuncunun attığı sayı/galibiyet oranı gibi sığ değerlendirmeler ile tartışma yapılmıyor.

Hee, böyle cevap ver, canimi ye.

Bu tip istatistiklerin spor disinda transformasyonlari zor olsada, Amerikada sporlarin bilimsel anlamda cok daha ileride oldugunu söylemek lazim. Futbol kurallari nerdeyse hic degiskenlik göstermeyen, muafazakar bir spordur. Bu yüzden Amerika´da ezeldenevele istatistiklerin, ve fiziksel verilerin önemli bir degeri vardir. Ve gittikce yükselmektedir. Futbolda ise ancak 80´li yillarda baslanildigi fiziksel verilere deger vermeyi. Daha önce tamami ile ret ediliyordu, futbol ile uyusmadigi iddia ediliyordu.

Ve yine son 10 yilda anca futbolda bir oyuncunun performansini gösterebilecek kapsamli istatistikler sunulmaya baslandi. Key pass, Intercepton gibi. Yani futbol bu konularda daha cocuk yillarinda...

Amerika´da bir cok istatistik var, ve istedigini kullanabilir. Her yil yeni istatistik üretiliyor, ve popüler yeni bir istatistik cikiyor hep. Senin bu konuda yaptigin elestiri haksiz da demiyorum, ancak bu gibi istatistikler onlari kapsamaz.
Ancak amerikada rakamlar ile ifade edildigi icin, o dedigin konulara göz atmak dakika bile sürmez...

Misal... NBA´de X oyuncunun savundugu oyuncu % kac isabet ile oynuyor orta mesafeden genel anlamda, ve X oyuncu savununca kac isabet ile oynuyor gibi... Ancak bunlar dedigim gibi ayri istatistiklerdir. Ve bir klick ile hepsine göz atabilirsin.

Ben cig et yemedim ki karnim agirsin. Chedjou´nun bireysel istatistiklerini de paylastim zamaninda, o konuda takimin en iyi oyuncusu ciktigini paylastim. Ben oldukca kapsamli bir sekilde istatistik paylasiyorum zaman zaman, her türlü konu ile alakali, ve onun ile birlikte yorumumu da yapiyorum...

OffRating vardir mesela, bir takimin X oyuncu sagdayken 100 pozisyon icinde kac puan ürettigini hesaplar. Ve o takimin X oyuncu sagda olmadiginda, kac puan ürettigini hesaplar. Yani bir oyuncu 20 Puan atsa bile mac basi, oyun tarzi, takima zarar verebilir...

Bu bir istatistiktir, bu tabiki senin saydigin gibi 1001 cesit degiskenligi kapsamaz. Ama bu O istatistigin de görevi degildir zaten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Daha KOMPLE BIR ANALIZ yapip, senin dedigin degiskenleri de icine katabilirsin. Ancak ben mantiken, hele hele bu konuda, oynanan bu mac sayilarinda, büyük bir degiskenligin cikacagini düsünmüyorum. Cünkü benim istatistigim zaten 3 seneyi kapsiyor, bunun rolantide olmama ihtimali yok kadar az yani... Yani burada gücsüz takima oynadiysa, orada yine güclü ile oynayip toparlar kendini rakamlar.

Simdi sen diyorsun ki, bu istatistik tamamen bos, ve sonucu belli olacak bir olaya git 4-5 saatini ayir... :D Hadi cok istiyorsaniz onu da yapabilirim zaman buldugumda...

Misal, senin örnek verdigin perspektifleri de katabiliriz icine...

2014/2015 sezonu Chedjou´yu bu istatistike dibe sürekleyen sezondur. Ve en cok mac oynadigi senedir...

Chedjou oynamadiginda rakiplarin siralama ortalamasi... 9.375
Chedjou oynadiginda rakiplerin siralama ortalamasi... 9.423

Ve burada oynamadigi 8 macin, 5 tanesi deplasmandir. Yani mantiken, Chedjou´nun daha fazla evde oynadigini cikarabiliriz.

Simdi burada bezelye saysam, derim ki Chedjou´nun oynadigi rakipler 0.05 oran ile daha bile zayif diye ve daha cok evde forma giydi. Ama tabiki bu tip istatistiklerde dogal bir rolanti anlayisi vardir. Hele hele seöz konusu sadece bir sezon degil, toplam 3 sezon ise... Ve diger sezonlarda Chedjou, bu konuda takim geneline yine daha yakin. Ancak takim savunmasi o oynadiginda, büyük bir farkinlilik göstermedi simdiye kadar.

Hee, harcadigim zamanin cani sag olsun, ama cok acik olan bir olaya, zaman harcamak mantikli gelmiyor. Yoksa zamanim olunca, daha kapsamli paylasimlar da yapabilirim.

Son düzenleme:
Yuh yani kac sayfa ayni konuyu konusmussunuz.

adem çakar renktaşım inanılmaz sabırlı ve hoşgörülü tarzından dolayı kutluyorum seni..son 3 sayfayı okudum doğru yanlış inandığın bir tezi bir çok tahrike rağmen hiç sinirlenmeden ve bir çok önyargı sahibi kişiyle tartışmışsın..
seni forumun dr.kubilayı ilan ediyorum farklı özgünsün onun gibi..
ayrıca chedjou da babamın oğlu değil 54 maç oynamış bir adamın onun varlığında takımın gol yeme oranı yükseliyorsa 0,88 den 1,11 e burda ciddi sıkıntı var demektir..
yok basit maçlarmış yok deplasmanmış senin tezini çürütecek seviyede iddia olamaz..
bu rakamlar zaten benim açımdan sürpriz değil çünkü chedjou kademe anlayışı olarak en kötü stoperlerden biridir izlediğim.kademe anlayışı 20 üstünden 5-6 dır bence..
fubol menejerde defansa adam alırken önceden sezde,kademe,kafa toplarındaki başarısı ve gücüne bakardım..bu 4 verinin20 üzerinden 16 ve üstü olması gerekirdi almam için..
bana göre chedjou önceden sezmede 6, kademe anlayışından 5, kafa toplarından 17 ,gücünden 17 alır...
semihin puanları ise ön sezi 11, kademe 12, kafa 9, güç 10..semihi ucuzsa yedek stoper yapardım en fazla..

Son düzenleme:
Sonunda 2 yıldır istediğimiz gibi orta saha oynayacak galiba.. Umarım orada tutar da hep oynar. Bila-Jose hiç çekilmiyor.

Forvette oynasin bu mac ancak oyle gol atariz :D

Nasıldı sizce ilk yarı? Bence orta saha için temposu yeterli değil. Uzun zamandır orta sahada oynamadı zaten.

Topla dönüşlerde biraz daha çabuk olsa süper olacak valla. Bel dönmüyor, orada biraz sıkıntı var. Onun dışında kısa pas isabeti oynadıkça artacaktır. Gayet iyi, hiç değilse orta sahada biraz bir direnç sağlıyor gibi. Yani hiç olmamasından iyidir.

Nasıldı sizce ilk yarı? Bence orta saha için temposu yeterli değil. Uzun zamandır orta sahada oynamadı zaten.

Direnc getiriyor defansif anlamda, orta sahada hava topu kazanmak, ve baski ile toplar kaptik ki, bunu bu sezon cok önder görebilmistik. Topla gitme, calim atabilme kabiliyeti de var, bence simdiye kadar gayet iyi bir mac cikardi. Su an daha iyisini alabilecegimiz bir maddi durumda yok gibi duruyor. Chedjou ile orada devam etmekte fayda var. Chedjou disinda, direnc getirebilen tek oyuncu JPK, Selcuk vasat, diger oyuncular ise kötü bu konuda. Yani takim defansi SOS veriyorsa, orta sahan yumusak ise, orada Chedjou oynar.

Großkreutz kactigina göre, baska alternatifimiz yok.

Cuk oturdu, -cuk :ka21:

Sent from my iPhone using Tapatalk

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt