Bu konuda da pek hakim değilsiniz. Çıkmışınız Yenilen Gol/Maç oranında tartışma yapıyorsunuz. Oralarda ki detaylı değerlendirmelere bakarsanız bazı şeyleri daha rahat öğrenirsiniz. Öncelikle Chedjou nun oynamadığı kaç maç deplasman kaç maç TT Arena bu bir,Kaç maç ilk 6 ya karşı oynanmış bu iki en basit iki değişken. O övdüğünüz yerlerde oyuncunun attığı sayı/galibiyet oranı gibi sığ değerlendirmeler ile tartışma yapılmıyor.
Hee, böyle cevap ver, canimi ye.
Bu tip istatistiklerin spor disinda transformasyonlari zor olsada, Amerikada sporlarin bilimsel anlamda cok daha ileride oldugunu söylemek lazim. Futbol kurallari nerdeyse hic degiskenlik göstermeyen, muafazakar bir spordur. Bu yüzden Amerika´da ezeldenevele istatistiklerin, ve fiziksel verilerin önemli bir degeri vardir. Ve gittikce yükselmektedir. Futbolda ise ancak 80´li yillarda baslanildigi fiziksel verilere deger vermeyi. Daha önce tamami ile ret ediliyordu, futbol ile uyusmadigi iddia ediliyordu.
Ve yine son 10 yilda anca futbolda bir oyuncunun performansini gösterebilecek kapsamli istatistikler sunulmaya baslandi. Key pass, Intercepton gibi. Yani futbol bu konularda daha cocuk yillarinda...
Amerika´da bir cok istatistik var, ve istedigini kullanabilir. Her yil yeni istatistik üretiliyor, ve popüler yeni bir istatistik cikiyor hep.
Senin bu konuda yaptigin elestiri haksiz da demiyorum, ancak bu gibi istatistikler onlari kapsamaz.
Ancak amerikada rakamlar ile ifade edildigi icin, o dedigin konulara göz atmak dakika bile sürmez...
Misal... NBA´de X oyuncunun savundugu oyuncu % kac isabet ile oynuyor orta mesafeden genel anlamda, ve X oyuncu savununca kac isabet ile oynuyor gibi... Ancak bunlar dedigim gibi ayri istatistiklerdir. Ve bir klick ile hepsine göz atabilirsin.
Ben cig et yemedim ki karnim agirsin. Chedjou´nun bireysel istatistiklerini de paylastim zamaninda, o konuda takimin en iyi oyuncusu ciktigini paylastim. Ben oldukca kapsamli bir sekilde istatistik paylasiyorum zaman zaman, her türlü konu ile alakali, ve onun ile birlikte yorumumu da yapiyorum...
OffRating vardir mesela, bir takimin X oyuncu sagdayken 100 pozisyon icinde kac puan ürettigini hesaplar. Ve o takimin X oyuncu sagda olmadiginda, kac puan ürettigini hesaplar.
Yani bir oyuncu 20 Puan atsa bile mac basi, oyun tarzi, takima zarar verebilir...
Bu bir istatistiktir, bu tabiki senin saydigin gibi 1001 cesit degiskenligi kapsamaz. Ama bu O istatistigin de görevi degildir zaten.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Daha KOMPLE BIR ANALIZ yapip, senin dedigin degiskenleri de icine katabilirsin. Ancak ben mantiken, hele hele bu konuda, oynanan bu mac sayilarinda, büyük bir degiskenligin cikacagini düsünmüyorum. Cünkü benim istatistigim zaten 3 seneyi kapsiyor, bunun rolantide olmama ihtimali yok kadar az yani... Yani burada gücsüz takima oynadiysa, orada yine güclü ile oynayip toparlar kendini rakamlar.
Simdi sen diyorsun ki, bu istatistik tamamen bos, ve sonucu belli olacak bir olaya git 4-5 saatini ayir...

Hadi cok istiyorsaniz onu da yapabilirim zaman buldugumda...
Misal, senin örnek verdigin perspektifleri de katabiliriz icine...
2014/2015 sezonu Chedjou´yu bu istatistike dibe sürekleyen sezondur. Ve en cok mac oynadigi senedir...
Chedjou oynamadiginda rakiplarin siralama ortalamasi... 9.375
Chedjou oynadiginda rakiplerin siralama ortalamasi... 9.423
Ve burada oynamadigi 8 macin, 5 tanesi deplasmandir. Yani mantiken, Chedjou´nun daha fazla evde oynadigini cikarabiliriz.
Simdi burada bezelye saysam, derim ki Chedjou´nun oynadigi rakipler 0.05 oran ile daha bile zayif diye ve daha cok evde forma giydi. Ama tabiki bu tip istatistiklerde dogal bir rolanti anlayisi vardir. Hele hele seöz konusu sadece bir sezon degil, toplam 3 sezon ise... Ve diger sezonlarda Chedjou, bu konuda takim geneline yine daha yakin. Ancak takim savunmasi o oynadiginda, büyük bir farkinlilik göstermedi simdiye kadar.
Hee, harcadigim zamanin cani sag olsun, ama cok acik olan bir olaya, zaman harcamak mantikli gelmiyor. Yoksa zamanim olunca, daha kapsamli paylasimlar da yapabilirim.