29 yaşındaki evsizle yapılan röportaj

bunun için sosyal*zm diyoruz
ya barbarlık ya sosyal*zm

Buradaki özne mühim kalkıp bir başkasına şükretsen dediğin olur ama burada adamın örneğinden ninesine ve allaha şükrediyor bunda yanlış ne var ki tabii ki şükredecek yoksa müsrif zengin züppelere şükretti de ben mi görmedim üstat?
Onu fakir yapan düzen, bir yaradana niye şükür ediyor.

Hocam kusura bakma ama nasıl bir kafa yapısıdır bu? Hırsızlık yapsın mı dedim bu nasıl çarpıtma. Bir insanın haftanın 6 günü sokaklarda, parklarda vs yatmasını ve de daha acısı bunu kabullenip mutlu mesut anlatmasını normal mi karşılamalıyım?

Basit düşünürsek:

1-Çalışmıyor ve sokaklarda yatıyorsa arkadaşta bir sorun var.
2-Çalışıyor ve sokaklarda yatıyorsa arkadaşta bir sorun var.
3-Çalışmak istiyor ve iş bulamıyorsa başka yerde bir sorun var.
4-Çalışıyor ve de parası yetmiyor sokaklarda yatmak zorunda kalıyorsa başka yerde bir sorun var.

Romantizmi seven arkadaşlar görüyorum, herkesin kendi düşüncesi saygı duyarım fakat ''ben eşekten düştüm'' deyip de eşekten düşenin halinden anlamayanları da anlamıyorum. Ya açlık ve sefalet nedir bilmiyor yalan söylüyorsunuz ya da ucu başka yerlere gidecek diye savunmaya geçiyorsunuz.

Aşağıya doğru okuduğunu anlamayanlar var onlar bu dediklerimden müstesna...
Ucu nereye gidecekmiş ki?

Yalan borcum mu var çok aç kaldım 2-3 gün hiç yemek yemediğim çok olmuştur allah şahit ben biliyorum yeter de artar seni sevdiğim için bir de böyle bir durum var dedim yalancılıkla itham edildim ilginç

Onu fakir yapan düzen, bir yaradana niye şükür ediyor.
Anlamadım ne yani onu aç ve açıkta bırakan düzene mi şükredecekti? Ol deyince olduran, veren ve alan allaha şükredecek tabii ki. Çok güzel demiş sınanıyorum diye öyle allah insanları varlıkla ve yoklukla sınar. Ben mi yanlış anladım ama şükür değil bu videodaki halet-i ruhiyeye tepki verenlerin itirazları galiba neden isyan etmiyor diye mi? İyi de fakirliğin sebebi allah değil ki insanlar allaha neden isyan edilsin ki zaten biz kalübeladan beri kabulüzü allahütealanın bizi yoklukla imtihan etmesine ama bu demek değil ki insanlara boyun eğelim ya da düzene. Biz sadece allaha boyun eğeriz... Arkadaş da gerçekten yokluk çekmiş olduğundan bu haleti ruhiyeye sahip gerçekten aç ve açıkta siz de kalsanız bu tefekkürde olurdunuz inanın kendimden de biliyorum. Hürmetler emrah....

ideoloji karmaşası yaşayanlar var hala..

Her 50 metrede bir içi boş lüks camiler var akşamları içini açsınlar evsizler için zaten bomboş oluyor

MI 8 Lite cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi
Sorma vakit namazı dışında camileri kilitliyorlar sen ne diyorsun :) Niye geldin diyen bile oldu bana :) Kaza kılabilirsin, şükür kılabilirsin, şehir dışındasındır, müşkül durumdasındır, durup dinlenmek istemiş olabilirsin, su içmek istemiş olabilirsin, dua etmek istemiş olabilirsin... Yok defol git diyorlar :) Ve eskiden böyle değildi babamla şehir dışında olduğumuzda gece yarısı bazen varırdık camiye giderdik kilitli olsa bile açarlar, yardım ederlerdi... Çok değil 15-20 sene öncesine kadar böyleydi...

Anlamadım ne yani onu aç ve açıkta bırakan düzene mi şükredecekti? Ol deyince olduran, veren ve alan allaha şükredecek tabii ki. Çok güzel demiş sınanıyorum diye öyle allah insanları varlıkla ve yoklukla sınar. Ben mi yanlış anladım ama şükür değil bu videodaki halet-i ruhiyeye tepki verenlerin itirazları galiba neden isyan etmiyor diye mi? İyi de fakirliğin sebebi allah değil ki insanlar allaha neden isyan edilsin ki zaten biz kalübeladan beri kabulüzü allahütealanın bizi yoklukla imtihan etmesine ama bu demek değil ki insanlara boyun eğelim ya da düzene. Biz sadece allaha boyun eğeriz... Arkadaş da gerçekten yokluk çekmiş olduğundan bu haleti ruhiyeye sahip gerçekten aç ve açıkta siz de kalsanız bu tefekkürde olurdunuz inanın kendimden de biliyorum. Hürmetler emrah....
Yahu niye şükür ediyor genel olarak? Derdim o.

Yahu niye şükür ediyor genel olarak? Derdim o.

Fakirligin sebebi Allah degil, sistem seni fakir bırakıyor, Allah da sistem bunu fakir bırakmış bende sınayayım mı diyor.

Iyi bir sey olunca terim yaptı, kotu bir sey olunca yonetimin sucu gibi bir durum bu da sanırım.

Bir bu dusunceyi sevmiyorum, bir de düşmüş birini gorup kendi haline sukredenleri sevmiyorum. Bu arkadasa bakip beterin beteri var bugunume sukur diyen adam igrenc bi adamdır.

Ucu nereye gidecekmiş ki?

Yalan borcum mu var çok aç kaldım 2-3 gün hiç yemek yemediğim çok olmuştur allah şahit ben biliyorum yeter de artar seni sevdiğim için bir de böyle bir durum var dedim yalancılıkla itham edildim ilginç

Vallahi tartışmanın çok zor olduğu bir kişiliksin Hocam. Gayet düz bir şekilde dedim ki ya aç kaldığın yalan ya da ucu başka yere gidecek diye savunmaya geçiyorsun diye. Seçenek 1'i üzerine alınman ilginç değil mi?

Ucunun gittiği yer yönetimsel sıkıntılar tabiki de benim derdim bu değil konunun başından beri. Ebu Zerr Gıfari'yi bilirsin. Aslında farklı yerlere çekilmeyecek olsa bu duruma uygun çok güzel sözleri var, muhtemelen de biliyorsundur kılıç ve açlıkla ilgili olanı...

Fakirligin sebebi Allah degil, sistem seni fakir bırakıyor, Allah da sistem bunu fakir bırakmış bende sınayayım mı diyor.

Iyi bir sey olunca terim yaptı, kotu bir sey olunca yonetimin sucu gibi bir durum bu da sanırım.

Bir bu dusunceyi sevmiyorum, bir de düşmüş birini gorup kendi haline sukredenleri sevmiyorum. Bu arkadasa bakip beterin beteri var bugunume sukur diyen adam igrenc bi adamdır.
Benim derdim şükür etmek değil. Bu adama yardım edilmiş. İş bulunmuş. Bir kişi kurtuldu ama ne pahasına. Maslov'un ihtiyaçlar hiyerarşisi var: en alttaki temel ihtiyaçlarımız için günümüzde en az 8 saat çalışıyoruz(ünvan/statü farketmiyor). Modern köleleriz. Yaradandan başka bir şeye köle olduğum için mi yaradana şükür edeyim?

Vallahi tartışmanın çok zor olduğu bir kişiliksin Hocam. Gayet düz bir şekilde dedim ki ya aç kaldığın yalan ya da ucu başka yere gidecek diye savunmaya geçiyorsun diye. Seçenek 1'i üzerine alınman ilginç değil mi?

Ucunun gittiği yer yönetimsel sıkıntılar tabiki de benim derdim bu değil konunun başından beri. Ebu Zerr Gıfari'yi bilirsin. Aslında farklı yerlere çekilmeyecek olsa bu duruma uygun çok güzel sözleri var, muhtemelen de biliyorsundur kılıç ve açlıkla ilgili olanı...
Yo her iki seçeneğini de yazdım hatta posta başlarken ucu nereye gidiyormuş dedim ya :) Yo söyle nereye gidiyormuş da ben çekiniyor muşum?

Açlık kısmına gelirsek o kadar çok kaldım ki utanmam gurur duyarım ve bunu da gülerek yazdım sen inansan ne olur inanmasan ki zaten başta yazdım "inanmazsınız ama" diyerek zira gerçekten açlık çeken insan bu videoyu izlerken o arkadaşla rahatlıkla empati kurabilir...

Adam durumunu doğal bir şekilde hiçbir yapmacıklık olmadan iletiyor ama ona yapılan yardımlar aksine "pr" ve siyasi kazanç güdülerek yapılıyor. Beni gerçekten çok sinir ediyor bu durum. Bu adama gereken yardım bu videodaki durumlara düşmeden yapılması gerekiyor ve bunu takip etmesi gereken kurumlar da belediyelerdir.

Yo her iki seçeneğini de yazdım hatta posta başlarken ucu nereye gidiyormuş dedim ya :) Yo söyle nereye gidiyormuş da ben çekiniyor muşum?

Açlık kısmına gelirsek o kadar çok kaldım ki utanmam gurur duyarım ve bunu da gülerek yazdım sen inansan ne olur inanmasan ki zaten başta yazdım "inanmazsınız ama" diyerek zira gerçekten açlık çeken insan bu videoyu izlerken o arkadaşla rahatlıkla empati kurabilir...

🤦‍♂️

Yazdığımı okumuyorsun Hocam ya da daha kötüsü. Kısır döngüyle vaktini harcamayayım. Selamlar.

Her şeyi devletten ya da yerel yönetimlerden beklemeyin

İşverenseniz siz daha çok çalışın işçinizden beklemeyin bunu ve artı istihdama katkıda bulunun.

İşçi iseniz artık her ilde devletten 1 kuruş destek almadan binlerce hayata dokunan stk lar mevcut, para ya da ayni yardıma gerek yok, odun taşınırken yardım etseniz kafi onlar için, gidin odun taşıyın.

Bu ve bunun gibi insanlar devletin, yerel yönetimin bilmem neyin sınavı değil, bu durum o çocuğunda sınavı değil

Bunları bilip hiç bir halt yemeyenlerin sınavı. Bu gariban da kendi sınanıyor zannediyor, o kadar da iyi niyetli

Şöyle bir başlıkta bari saygısızlık yapmasaydınız. Bunun yarısı başına gelse perişan olacak kişiler burda farklı olmak adına büyük büyük konuşmamalı. Malesef toplum olarak bilgimiz olmayan şeyler hakkında hep bir fikrimiz vardır. Bazı konulara çok dikkat edin, insanları bilip bilmeden, onların ne şartlar altında nelerle karşılaşıp neler hissettiğini anlamadan, yaptıkları size garipte gelse onları büyüklük taslayarak yermeyin. Bunu yapanlar genelde kendilerini o yerdikleri şeyle karşı karşıya bulurlar. Yaşı itibariyle henüz bu arkadaşın durumunu anlayabilecek hayat tecrübesini edinememiş arkadaşlar için ben bu güzel adamın başına gelenleri biraz anlatayım:

Bir insanın başına büyük bir müsibet geldiğinde o kişi genelde üç şekilde davranır. Birincisi "bu neden benim başıma geldi" diye düşünerek öfkelenir, isyan eder, durumundan sürekli şikayet eder. Bunların bazıları hırçınlaşır, kinlenir ve "neden şunun başına gelmedi" diye düşünerek belki suça bile yönelebilir. Bazıları öfkesinden kendine zarar verebilir, bazıları ise Allah'a düşman olup başına gelenlerden ötürü onu suçlar ve hayatını inançsız, isyankar ve kötümser bir tavırla sürdürür.

İkincisinde olay bir davranıştan ziyade kendini bazı olumsuz düşüncelere kaptırıp giderek bir rahatsızlığa davetiye çıkarmak şeklinde olur. Bu kişiler kendini çok güçsüz hisseder, "hayat bana karşı hep adaletsiz" gibi düşüncelerle bunalıma sürüklenir, içine kapanır hayattan kendini soyutlar. Bu davranışlar insan nefsine çok yakın gelir ve yaygın görülür. Bunun temelinde kendini aciz hissetme halini anlamlandıramamak yatar. Bu kişiler artık hayatı bir işkence olarak görüp, bunun sona ermesini isteyerek, ölümü bir kurtuluş olarak arzulayabilirler.

Çok nadir bir gurup ise tamamen farklı bir süreç yaşar. Ani gelen ve geri çevrilemeyecek bir kaybın sarsıntısıyla önce sağlam bir bocalar. Aslında ne kadarda aciz olduğunu farkeder, çünkü gideni getirmesi mümkün olamamaktadır. Bu noktada kendinden büyük bir gücün varlığını hisseder ama bu varlık şu anda onu sarsmakta ve üzmektedir. Bir süre geçtikten sonra acizliğinin bir güçsüzlük olmadığını, aslında güçlü görünen her insanın elindekiler alındığında aciz olduğunu farkedeceğini anlamaya başlar. Bu noktada aslında insanın gücünün kazanılıp kaybedilenden birşey olmaktan ziyade verilip, geri alınabilen bir şey olduğunu, çünkü insanın tamamen kontrol edebileceği şeylerin çok çok sınırlı olduğunu görür.

Sonra elinde kalanın ve de kaybedilenin kıymetini anlamaya başlar "aslında ben eskiden ne kadarda mutluymuşum veya ne kadarda mutlu olabilirmişim" der. Mutluluğu hep gelecek zamanda aramış olduğunu ve bunu yaparken içinde yaşadığı anın kıymetini bilemeyip, aslında o anın hiçbir zaman farkında olmadığını farkeder. Sonra değiştiremeyeceği kaybı kabullenmeyi öğrenir bu başına gelenlerin bir başka sebebi olmalıdır bunu anlamaya çalışır ama bu konuda dünyevi bilgilerin yetersiz ve anlamsız kaldığını görür. İşte bu noktada Allah'ı düşünmeye ve onun sözlerini araştırmaya başlar ve sorusunun cevabını burada bulmaya çalışır (yeri ve ortamı olmadığı için bu konu hakkındaki bilgilerin detayını vermeyeceğim, isteyen merak edenle özelden paylaşırım).

Bilgilenme ve farkındalık sonrasında durumuna isyan etmemeyi, sabrederek değiştiremeyeceği şeyleri kabullenmeyi, değiştirebilecekleri için çabalamayı, şikayet edip kötücül duygulara kapılmamayı ve de umudunu kesinlikle kaybetmemesi gerektiğini öğrenir.

İşte bu insanlar içinde bulundukları durum ne kadar kötü olursa olsun o anın farkında olarak mutluluk bulmayı ve şükür etmeyi bilir, Allah'tan ümit etmeyi kesmeyip sabreder ve hep iyi düşünürler. Düşünürlerki bu bir sınavdır, bitecektir ve önemli olan bu süreçteki düşünceleri ve sergiledikleri davranışlarıdır. Bu bir periyodtur ve başarırlarsa zaten herşey vakti geldiğinde düzelecektir.

Benim yaşanmışlıklarıma ve bakış açıma göre bu kardeşimiz, bulunması zor olan bu yolu bulup orada yürümekte olan güzeller güzeli bir insan ve saygı duyulmayı hakediyor. Bu dünyada sınav için bulunduğunu düşünmeyen, hayatı çok ciddiye alan onu anlamlandırmakta zorluk çeken veya gereğinden fazla anlam yükleyen, onu siyasetten, taraftarlıktan, taraf olmaktan, bir ideolojiden veya bir teasadüften ibaret olarak kabul eden kişiler, bu arkadaşın yaşamakta olduklarını anlamayabilirler. Ben size şukadarını söyleyeyim, hiçbiriniz kendisinin bu arkadaştan üstün olduğunu sanıp böbürlenmesin.

Son düzenleme:
Arkadaslar hepiniz elektrik faturasi oderken kacak elektrik kullananlari da oduyorsunuz ama odediginiz vergiler satafatli ve gereksiz seyler icin harcanirken bu insanlarin ve hatta bir cok cocugun disarida kalmamasi, ac kalmamasi icin harcanmiyor, neden? Cunku birinde sirket var, parasini bir sekilde alacagi kesin. Digerinde ise devlet var, kamu yarari dedigi isleri olusturan kamu onlar icin para veren, calisan, vergisini odeyen insanlardan ibaret. Bu herif hadi neyse hem kotu durumda hem de biraz kendi malligi da olabilir hem soylediklerinin dogru olup olmadigini da bilemeyiz, boyle cok insan var. Ama sokakta yasayan, dilendirilen cocuklar var, siz hic onlar icin bir sey yapildigini duydunuz mu?

Bu tarz konularda herkes gozlerini kapar ama en fazla muhafazakar, rahata alismis koyun suruleri umursamaz.

Londra evsizligin en yuksek oldugu yerlerden biri. Girin londra belediyesinin sitesine bakin neler yapiliyor, nasil yardim toplaniyor nasil mucadele edilmeye calisiliyor. 2-3 ay once baktigimda en buyuk gundemleri buydu.

Herkesin yasadigi zorluklar var, bu herkesi anladiginiz ve her seyin dogrusunu bildiginiz anlamina gelmez. Bir seyi kabul edin yeter, burada bir yanlis var ve aksiyon almasi gereken kimse kilini kipirdatmiyor. Bunu da soyleyemiyorsaniz soyleyebilenleri rahatsiz etmeyin.

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt