29 yaşındaki evsizle yapılan röportaj

Arkadaslar hepiniz elektrik faturasi oderken kacak elektrik kullananlari da oduyorsunuz ama odediginiz vergiler satafatli ve gereksiz seyler icin harcanirken bu insanlarin ve hatta bir cok cocugun disarida kalmamasi, ac kalmamasi icin harcanmiyor, neden? Cunku birinde sirket var, parasini bir sekilde alacagi kesin. Digerinde ise devlet var, kamu yarari dedigi isleri olusturan kamu onlar icin para veren, calisan, vergisini odeyen insanlardan ibaret. Bu herif hadi neyse hem kotu durumda hem de biraz kendi malligi da olabilir hem soylediklerinin dogru olup olmadigini da bilemeyiz, boyle cok insan var. Ama sokakta yasayan, dilendirilen cocuklar var, siz hic onlar icin bir sey yapildigini duydunuz mu?

Bu tarz konularda herkes gozlerini kapar ama en fazla muhafazakar, rahata alismis koyun suruleri umursamaz.

Londra evsizligin en yuksek oldugu yerlerden biri. Girin londra belediyesinin sitesine bakin neler yapiliyor, nasil yardim toplaniyor nasil mucadele edilmeye calisiliyor. 2-3 ay once baktigimda en buyuk gundemleri buydu.

Herkesin yasadigi zorluklar var, bu herkesi anladiginiz ve her seyin dogrusunu bildiginiz anlamina gelmez. Bir seyi kabul edin yeter, burada bir yanlis var ve aksiyon almasi gereken kimse kilini kipirdatmiyor. Bunu da soyleyemiyorsaniz gidin namaz falan kilin ve soyleyebilenleri rahatsiz etmeyin.

Her yorumunda din aşağılaması yapıp saygısızlık yapınca diğer söylediklerinin de pek manası olmuyor, saygı duymuyorsun saygı bekliyorsun.

Arkadaslar hepiniz elektrik faturasi oderken kacak elektrik kullananlari da oduyorsunuz ama odediginiz vergiler satafatli ve gereksiz seyler icin harcanirken bu insanlarin ve hatta bir cok cocugun disarida kalmamasi, ac kalmamasi icin harcanmiyor, neden? Cunku birinde sirket var, parasini bir sekilde alacagi kesin. Digerinde ise devlet var, kamu yarari dedigi isleri olusturan kamu onlar icin para veren, calisan, vergisini odeyen insanlardan ibaret. Bu herif hadi neyse hem kotu durumda hem de biraz kendi malligi da olabilir hem soylediklerinin dogru olup olmadigini da bilemeyiz, boyle cok insan var. Ama sokakta yasayan, dilendirilen cocuklar var, siz hic onlar icin bir sey yapildigini duydunuz mu?

Bu tarz konularda herkes gozlerini kapar ama en fazla muhafazakar, rahata alismis koyun suruleri umursamaz.

Londra evsizligin en yuksek oldugu yerlerden biri. Girin londra belediyesinin sitesine bakin neler yapiliyor, nasil yardim toplaniyor nasil mucadele edilmeye calisiliyor. 2-3 ay once baktigimda en buyuk gundemleri buydu.

Herkesin yasadigi zorluklar var, bu herkesi anladiginiz ve her seyin dogrusunu bildiginiz anlamina gelmez. Bir seyi kabul edin yeter, burada bir yanlis var ve aksiyon almasi gereken kimse kilini kipirdatmiyor. Bunu da soyleyemiyorsaniz gidin namaz falan kilin ve soyleyebilenleri rahatsiz etmeyin.
İkinci foto Londra değil sanırım ama orada da görmüştüm buna benzer tedbirler.
Anti homeless architecture diye bir olay var artık ciddi ciddi. Millet sokakta yatmasın, oturmasın diye böyle yapıyorlar kenar köşeleri, köprü altlarını falan. Tabii bu çözüm değil. Söylediğin gibi önlemler alıyorlardır muhakkak ama böyle bir tavır da var aynı zamanda.

Onun dışında söylediklerine katılıyorum.

ed3f0e5d-8bd6-4a9c-b056-e369fa4c3fba-2060x1236.jpe.webp708804e3-0cce-4d63-ae6c-8069b657d708-2060x1236.webp

Her şeyi devletten ya da yerel yönetimlerden beklemeyin

İşverenseniz siz daha çok çalışın işçinizden beklemeyin bunu ve artı istihdama katkıda bulunun.

İşçi iseniz artık her ilde devletten 1 kuruş destek almadan binlerce hayata dokunan stk lar mevcut, para ya da ayni yardıma gerek yok, odun taşınırken yardım etseniz kafi onlar için, gidin odun taşıyın.

Bu ve bunun gibi insanlar devletin, yerel yönetimin bilmem neyin sınavı değil, bu durum o çocuğunda sınavı değil

Bunları bilip hiç bir halt yemeyenlerin sınavı. Bu gariban da kendi sınanıyor zannediyor, o kadar da iyi niyetli

Ben bekliyorum sosyal devletiz deniyorsa ve her şeyden en yüksek seviyelerde vergi alınıyorsa bu vergi böyle kişilere gitmeli.

Herkes kendi kendine bakıcaksa devlet bize hiçbir tür katkı yapmıyacaksa neden var neden vergi alır, devlet halkı için olmalı biz neden devlete bakıyoruz devletin bize bakması gerekirken.

Böyle bir konuda neden hemen din ve inancından dolayı hemen o kişilere veya yaradana karşı bu kadar yersiz konuşulur anlamış değilim. Ya inanmıyor olabilirsin saygı duyulabilir ama neden inanana karşı, yaradana karşı bu bir aşağılama popülizmi.

Ben bekliyorum sosyal devletiz deniyorsa ve her şeyden en yüksek seviyelerde vergi alınıyorsa bu vergi böyle kişilere gitmeli.

Herkes kendi kendine bakıcaksa devlet bize hiçbir tür katkı yapmıyacaksa neden var neden vergi alır, devlet halkı için olmalı biz neden devlete bakıyoruz devletin bize bakması gerekirken.
Fransa ve ABD vergi sistemlerini irdeler misin?

Ayrıca modern dünya da birey değil devlet önemli?

Bunu çaktırmıyorlar o ayrı konu

Dün videoyu izlediğimde çok üzüldüm. Sonrasında iş bulmasına sevindim. Ama maalesef bunun gibi yüz binlercesi var. Bu arkadaş şanslı olanı.

Ancak videoda söyledikleri tamamen utanç verici şeyler, cehaletin ürünü, rezaletin ürünü. Bunun için onu da suçlamıyorum tabi. Devletin robotlaştırdığı biriydi videoda konuşan. Kendi benliğini kaybetmiş, insan olduğu unutturulmuş biriydi konuşan!

Böyle bir konuda neden hemen din ve inancından dolayı hemen o kişilere veya yaradana karşı bu kadar yersiz konuşulur anlamış değilim. Ya inanmıyor olabilirsin saygı duyulabilir ama neden inanana karşı, yaradana karşı bu bir aşağılama popülizmi.
Onun inancı da: her şeyi olmayan, görülmeyen bir varlığa bağlamanın rasyonel olmadığı. Buna da saygı duymak lazım. Popülizm olması için bu insanların halkın çıkarlarını bastıracak söylem ya da davranışlar sergilemesi lazım. Zira burada herkes inancı farketmeksizin; halkın çıkarları için bir kaç cümle yazıyor.

İşverenseniz siz daha çok çalışın işçinizden beklemeyin bunu ve artı istihdama katkıda bulunun.

İşçi iseniz artık her ilde devletten 1 kuruş destek almadan binlerce hayata dokunan stk lar mevcut, para ya da ayni yardıma gerek yok, odun taşınırken yardım etseniz kafi onlar için, gidin odun taşıyın.

Bu ve bunun gibi insanlar devletin, yerel yönetimin bilmem neyin sınavı değil, bu durum o çocuğunda sınavı değil

Bunları bilip hiç bir halt yemeyenlerin sınavı. Bu gariban da kendi sınanıyor zannediyor, o kadar da iyi niyetli

Bu adam gelip kapını çalsa iş verir miydin ona?

Kur'an'ı Kerim'in bahsettiği din ile öğretilen din arasında çok fazla fark olduğu için bu sorunları yaşamamız çok normal. Yüce kitap ihtiyacından fazlasını dağıtacaksın derken bir bakıyorsun kırkta biri diye bir uydurma çıkıyor, fazlasını saklama için yapılan bir hikaye, bir bakıyorsun ayet diyor ki biriktirenler allaha ve ahiret gününe inanmayanlar derken bütün hocalarımız zengin. Ondan duyduğunuzla dini yaşarsanız Kur'anı Kerim'i okumayı düşünmezseniz bir çok hataya sebep olursunuz. Arkadaşın allah yardımcısı olsun, kimseden kimseye fayda yok. Kitaba aykırı bir durun daha.

Bu söylediklerin tedavi değil. Bu söylediklerin hastalığın semptomlarını azaltıp şikayetleri azaltma.

Şöyle bir başlıkta bari saygısızlık yapmasaydınız. Bunun yarısı başına gelse perişan olacak kişiler burda farklı olmak adına büyük büyük konuşmamalı. Malesef toplum olarak bilgimiz olmayan şeyler hakkında hep bir fikrimiz vardır. Bazı konulara çok dikkat edin, insanları bilip bilmeden, onların ne şartlar altında nelerle karşılaşıp neler hissettiğini anlamadan, yaptıkları size garipte gelse onları büyüklük taslayarak yermeyin. Bunu yapanlar genelde kendilerini o yerdikleri şeyle karşı karşıya bulurlar. Yaşı itibariyle henüz bu arkadaşın durumunu anlayabilecek hayat tecrübesini edinememiş arkadaşlar için ben bu güzel adamın başına gelenleri biraz anlatayım:

Bir insanın başına büyük bir müsibet geldiğinde o kişi genelde üç şekilde davranır. Birincisi "bu neden benim başıma geldi" diye düşünerek öfkelenir, isyan eder, durumundan sürekli şikayet eder. Bunların bazıları hırçınlaşır, kinlenir ve "neden şunun başına gelmedi" diye düşünerek belki suça bile yönelebilir. Bazıları öfkesinden kendine zarar verebilir, bazıları ise Allah'a düşman olup başına gelenlerden ötürü onu suçlar ve hayatını inançsız, isyankar ve kötümser bir tavırla sürdürür.

İkincisinde olay bir davranıştan ziyade kendini bazı olumsuz düşüncelere kaptırıp giderek bir rahatsızlığa davetiye çıkarmak şeklinde olur. Bu kişiler kendini çok güçsüz hisseder, "hayat bana karşı hep adaletsiz" gibi düşüncelerle bunalıma sürüklenir, içine kapanır hayattan kendini soyutlar. Bu davranışlar insan nefsine çok yakın gelir ve yaygın görülür. Bunun temelinde kendini aciz hissetme halini anlamlandıramamak yatar. Bu kişiler artık hayatı bir işkence olarak görüp, bunun sona ermesini isteyerek, ölümü bir kurtuluş olarak arzulayabilirler.

Çok nadir bir gurup ise tamamen farklı bir süreç yaşar. Ani gelen ve geri çevrilemeyecek bir kaybın sarsıntısıyla önce sağlam bir bocalar. Aslında ne kadarda aciz olduğunu farkeder, çünkü gideni getirmesi mümkün olamamaktadır. Bu noktada kendinden büyük bir gücün varlığını hisseder ama bu varlık şu anda onu sarsmakta ve üzmektedir. Bir süre geçtikten sonra acizliğinin bir güçsüzlük olmadığını, aslında güçlü görünen her insanın elindekiler alındığında aciz olduğunu farkedeceğini anlamaya başlar. Bu noktada aslında insanın gücünün kazanılıp kaybedilenden birşey olmaktan ziyade verilip, geri alınabilen bir şey olduğunu, çünkü insanın tamamen kontrol edebileceği şeylerin çok çok sınırlı olduğunu görür.

Sonra elinde kalanın ve de kaybedilenin kıymetini anlamaya başlar "aslında ben eskiden ne kadarda mutluymuşum veya ne kadarda mutlu olabilirmişim" der. Mutluluğu hep gelecek zamanda aramış olduğunu ve bunu yaparken içinde yaşadığı anın kıymetini bilemeyip, aslında o anın hiçbir zaman farkında olmadığını farkeder. Sonra değiştiremeyeceği kaybı kabullenmeyi öğrenir bu başına gelenlerin bir başka sebebi olmalıdır bunu anlamaya çalışır ama bu konuda dünyevi bilgilerin yetersiz ve anlamsız kaldığını görür. İşte bu noktada Allah'ı düşünmeye ve onun sözlerini araştırmaya başlar ve sorusunun cevabını burada bulmaya çalışır (yeri ve ortamı olmadığı için bu konu hakkındaki bilgilerin detayını vermeyeceğim, isteyen merak edenle özelden paylaşırım).

Bilgilenme ve farkındalık sonrasında durumuna isyan etmemeyi, sabrederek değiştiremeyeceği şeyleri kabullenmeyi, değiştirebilecekleri için çabalamayı, şikayet edip kötücül duygulara kapılmamayı ve de umudunu kesinlikle kaybetmemesi gerektiğini öğrenir.

İşte bu insanlar içinde bulundukları durum ne kadar kötü olursa olsun o anın farkında olarak mutluluk bulmayı ve şükür etmeyi bilir, Allah'tan ümit etmeyi kesmeyip sabreder ve hep iyi düşünürler. Düşünürlerki bu bir sınavdır, bitecektir ve önemli olan bu süreçteki düşünceleri ve sergiledikleri davranışlarıdır. Bu bir periyodtur ve başarırlarsa zaten herşey vakti geldiğinde düzelecektir.

Benim yaşanmışlıklarıma ve bakış açıma göre bu kardeşimiz, bulunması zor olan bu yolu bulup orada yürümekte olan güzeller güzeli bir insan ve saygı duyulmayı hakediyor. Bu dünyada sınav için bulunduğunu düşünmeyen, hayatı çok ciddiye alan onu anlamlandırmakta zorluk çeken veya gereğinden fazla anlam yükleyen, onu siyasetten, taraftarlıktan, taraf olmaktan, bir ideolojiden veya bir teasadüften ibaret olarak kabul eden kişiler, bu arkadaşın yaşamakta olduklarını anlamayabilirler. Ben size şukadarını söyleyeyim, hiçbiriniz kendisinin bu arkadaştan üstün olduğunu sanıp böbürlenmesin.
Altına imzamı atıyorum üstat

İkinci foto Londra değil sanırım ama orada da görmüştüm buna benzer tedbirler.
Anti homeless architecture diye bir olay var artık ciddi ciddi. Millet sokakta yatmasın, oturmasın diye böyle yapıyorlar kenar köşeleri, köprü altlarını falan. Tabii bu çözüm değil. Söylediğin gibi önlemler alıyorlardır muhakkak ama böyle bir tavır da var aynı zamanda.

Onun dışında söylediklerine katılıyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 69770Ekli dosyayı görüntüle 69771
Bu ne abi :) inanamadım böyle birşeyden haberim yoktu beynim bile algılamayı kabul etmedi bunları küçük çadırlar olarak gördüm sonra tüm resme baktıp boyut farkından anladım :) İnanılır gibi değil...

Adolf Hitler'in kavgam kitabından utancından geçtiği bölümler var üstün körü sokakta kaldım filan der ama özellikle savaş sonrası yayınlarda ortaya çıkmıştır ki çok ciddi hayatta kalma savaşı vermiştir. Lakin sokakta kaldım kısmı sonrası yaptığı liberalizm ve sosyalizm eleştirisini okuyun derim. Bugün bile geçerli zaten böylesi bir anti-homeless ki ilk defa duyuyor ve görüyorum böylesi bir sapıklığın İngiltere'de çıkması normal :)

Ayrıca önlem filan alınmıyor İngiltere diğer refah devletleri gibi acımasızdır ve evsiz düşmanıdır. Heimlar filan hiç demeyin şimdilerde moda tek kelime ingilizce bilmeden ankara anlaşmasıyla kapağı ingiltereye atmak isteyenlere duyurulur sinemanın en sosyalist yönetmenidir hayatta olanlardan Ken Loach... Bu adam kral çıplak diyor ülkesi hakkında. İzlemeyenler I, Daniel Blake'i izlesin eski de değil 2016 yapımı. Sandığınız ya da sanmaya çalıştığınız gibi bir yer değil Batı... Ha illa ki doğu avrupaya göre daha iyi bunu Romanya ve Bulgaristanla alakalı gördüğüm örnekler üstünden anlatmış baya tepki çekmiştim ama hakikat bu;

Ne yapacaktı, başka alternatif bırakılmış sanki insanlara. İntihar etse montunu satsaymış diyecek adamlar şimdi allah şükür dedi diye ölüp bitiyor ama onu bu hale getiren zaten bu şükür ve biat sistemi, insanlar ucuza egolarını tatmin ediyor işte. Hasan olsa olsa özünde iyi bir insan olur ama ülkeyi bugünlere getiren buna da şükür, eskiden şu da mı vardır zihniyetinin temelini oluşturan profillerinden biri en fazla.
Uğur kardeşim her şükreden mevcut iktidarın mensubu veya sempatizanı değildir. Haline şükretmek, başına gelen herşeyi kabul etmek, içinde bulunduğu ve değiştirebileceği kötü bir durumu veya bir yanlışı kabullenmek demekte değildir. Müslümanlığın temel değerlerinde değiştirebileceğin haksızlıklar, yanlışlar için var gücünle mücadele etmek; değiştiremenin mümkün olmadığı şeyleri ise kabullenip sabretmek mevcuttur. Eğer senin bahsettiğin şey kadercilik ise bu kavramın tanımının yanlış yapıldığını son otuz senedir söylemeyen adam kalmamıştır.

İnançlı olmak, şükretmek, ibadet etmek yalnızca bir partinin mensuplarının sahip olduğu özellikler değildir. Ayrıca o parti veya partilerin mensupları bir dinin temsilcileri sayılmayacağı gibi onların yaptıkları yanlışlar o dinin yanlışları da değildir. Kaldıki bu adamların neyi ne kadar anladığı ve neyi ne için yaptığını başta kendisi olmak üzere herkes en iyi şekilde bilmektedir. Bu partilerin mensuplarına, anlayışına sinirlenip, arapların yaşam tarzını bazıları din zannediyorlar diye o dinin aslında ne olduğunu, ne söylediğini araştırmamak, anlamaya çalışmamaksa insanın şu hayatta kendisine yapabileceği büyük bir kötülüktür. Bu peşin kabul ediş şekli, şikayet etmekte olduğun o "sorgulamadan biat eden" zihniyetin yaptığı yanlışın bir benzeri olmuyor mu?

Din hiçbir partinin, gurubun, ırkın, kişinin, toplumun tekelinde değildir. Onun ne olduğunu araştırıp, gerçeklere ulaşmaya çalışıp, onu kavramak ise insanın kendi sorumluluğundadır.

Forumun bu başlıkiğı altındaki konunun siyasetle ve dünya görüşüyle hiçbir alakası olmadığını düşünüyorum. "Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır" söylemine sahip olan bir dinden bahsediyoruz ve bu dinin temsilcisi görünenlerin anlayışını yanlışlarını din kabul etmek ne derece doğrudur? Bu yanlış anşamnın peşine düşüp buradan bu güzel insanı yermek yerine onun yeterince çabalamadığı üstüne bir yorum yapman daha doğru olmaz mıydı?

burada din edebiyatı yapanlar bu adam allah kitap demeyip allaha isyan etseydi yine böyle hararetli bir şekilde savunacak mıydınız?

Geri
Üst Alt