Abi ilk basta Allah bagislasin, Rabbim bütün güzellikleri bu dünya ve ahirette nasip etsin ogluna.
Konuya gelince, ben Isvicre de yasiyorum ve Lancy FC de antrenörlük yapmaktayim, takimim 2001 dogumlu cocuklardan olusuyor. Isvicre kücük bir ülke, anca 8 milyon nufüs var. Lakin futbol'da bizden iyiler her konuda. Hele egitimde!
Daha 6 ay önce kücük cocuklar icin özel egitim kurslarina girdim. kücük cocuktan kastim 5-10 yas arasi. Evet burda her kulüp ama hepsi kapilarini 5 yasinda cocuklara aciyorlar!! Bize ögretilen en önemli konulardan biri "l'âge d'or de l'apprentissage" yani türkceye cevirmem zor ama "ögrenmenin altin cagi" (anlam olarak uzak degil) 5 ve 10 yaslari arasinda oldugudur. Yani Üniversite'de gördügün egitim neye dayaniyor bilmiyorum ama burada egitimi veren (Claude Andrey Isvicre milli takiminda oynamis ve simdi Isvicre Futbolu Federasyonunda Gencler Egitiminde büyük emek veren burada ünlü bir sahis) tamamen degisik mentalite mevcut.
5-10 yas arasinda cocugun gelecekteki teknik kapasite belirleniyor:
1. top sürüsü
2. calim yetenegi
3. top kontrol
4. shoot
Bunlar temel taslar, teknik olmazsa olmaz! Futbolcu olamazsin (isvicre den bahsediyorum). Özel taktik bilgi 12 yasinda, Özel fizik calismalari 16 yasinda baslanir ama teknik en kücük yastan specific olarak calisilir cünkü bu özelliklerin sonradan kazanilmasi mümkün degil.
Naçizane fikrim: oglunuzu simdiden calistirabilirsiniz (eger yakindalarda futbol akademisi varsa simdiden vermeniz faydalidir, yüzmeye de gitsin).
Ama dikkat edilmesi gereken konular var.
1. Hep gülecek (severek oynayacak, keyif alacak)
2. Gelistigini ona belirtmek, baskalari ile asla kiyas etmemek, anca kendi ile kiyaslamak ve sadece pozitif olarak (mesela: Aslanim farkindamisin topu ne kadar daha güzel sürüyorsun)
3. Egzersiz kurallari kolay ve anlasilir olmali (yanlis yaptiginda onu kesmemek lazim, kurallar cercevesinde oynamasinda onu tek basina topla birakmak, oyunu durmadan kesmek onun faydasi olamayacaktir)
4.5.6... diye devam ediyordu ama aklimda degil su an
Hocam saygilarimla