6:2(1+2)=?

Cevap: 6:2(1+2)=?

Cevaba 1 diyorum hala ispat etmeye uğraşmayacağım ama. Çok da önemli bir şey değil çünkü.

Ancak şunu söyleyeyim işlemlerin birbirine önceliği olması olayı palavra. O işlemlerde bölme varsa kesir ifadesi, çarpma varsa sadeleştirme yapılmıştır. İlköğretimde öğretilen 4 işlem önceliği olayı boştur. Toplama ve çıkarma diye iki ayrı işlem de yoktur.

Buna benzer bir olimpiyat sorusuna denk gelmiştim zamanında ve benim yöntemimle yapıldığında doğru çıkıyordu bunu da belirteyim.

1 diyen 1 desin 9 diyen 9 desin, birbirimizi kırmaya gerek yok :)

İşlem sırası önemlidir. Önce parantezler halledilir. Sonra çarpma - bölme (bunda belli bir öncelik yok) Sonra toplama-çıkarma.

Yani

6:2(1+2)=

6:2(3)=

3(3)=9

CEVAP=9

Uzatmayın

Hiyerarşi doğrudur ama çarpma bölme'den daha önce gelmiyor mu?

Hatta "Çanakkale Bölgesine Topçu Çıkarması" diye öğretmişlerdir bize yıllarca yani sıralamanın çarpma,bölme,toplama,çıkarma şeklinde olacağı.Bu zamana kadar yanlış mı öğrendik :)

Bu yüzden ben de cevaba 1 diyorum.

Hiyerarşi doğrudur ama çarpma bölme'den daha önce gelmiyor mu?

Hatta "Çanakkale Bölgesine Topçu Çıkarması" diye öğretmişlerdir bize yıllarca yani sıralamanın çarpma,bölme,toplama,çıkarma şeklinde olacağı.Bu zamana kadar yanlış mı öğrendik :)

Bu yüzden ben de cevaba 1 diyorum.

Senin dediğin doğru. Fakat bu işlem

6:2*1+2 olarak yazılsaydı ok. Ama parantez var. Öncelik parantez içi hallolacak. Daha sonra parantezin dışında kalan kısım hallolacak. Sonra o parantezin içi ve dışı işlem görecek.

Yani 6:2 (1+2)=

6:2(3)= Burada (1+2)=(3) sonucu çıkar (1+2)=3 sonucu çıkmaz. Arkadaşlar 3 sonucunu bulunca parantezin kalktığını zannediyorlar. Neden kalksın ki. Öyle bir kural mı var. Yok.

Yani parantezin içindeki tek bir sayıyla (yani 3 sayısıyla) işlem yapmadan önce parantez dışındaki işlemleri sadeleştirmelisin, yani bitirmelisin. Daha sonra parantez içi ile işlem yaparsın

Senin dediğin doğru. Fakat bu işlem

6:2*1+2 olarak yazılsaydı ok. Ama parantez var. Öncelik parantez içi hallolacak. Daha sonra parantezin dışında kalan kısım hallolacak. Sonra o parantezin içi ve dışı işlem görecek.

Yani 6:2 (1+2)=

6:2(3)= Burada (1+2)=(3) sonucu çıkar (1+2)=3 sonucu çıkmaz. Arkadaşlar 3 sonucunu bulunca parantezin kalktığını zannediyorlar. Neden kalksın ki. Öyle bir kural mı var. Yok.

Yani parantezin içindeki tek bir sayıyla (yani 3 sayısıyla) işlem yapmadan önce parantez dışındaki işlemleri sadeleştirmelisin, yani bitirmelisin. Daha sonra parantez içi ile işlem yaparsın

Ben de tam tersi önceliğin parantezleri kaldırıp sonra tek satır halinde işlem yapmak diye biliyorum,şu soru ÖSS'de sorulsa yapılma oranı ne olur acep?

Ben de tam tersi önceliğin parantezleri kaldırıp sonra tek satır halinde işlem yapmak diye biliyorum,şu soru ÖSS'de sorulsa yapılma oranı ne olur acep?

Böyle miydi? Önce parantezler mi kalkıyordu.

Parantezlerin kalkması demek parantez içinde sadece tek bir sayının kalması demektir dimi? Evet öyledir. Fakat parantez içini tek bir sayıya bırakmakla birlikte, parantez dışındaki sayıları da tek bir sayıya indirmek gerekmiyor mu?

Parantezlerin kalkması demek parantez içinde sadece tek bir sayının kalması demektir dimi? Evet öyledir. Fakat parantez içini tek bir sayıya bırakmakla birlikte, parantez dışındaki sayıları da tek bir sayıya indirmek gerekmiyor mu?

Valla ne diyim böyle işlemlerle en son 5-6 sene önce uğraşıyordum :) Şimdi ortak noktamız parantez içindeki işlemlerin ilk olarak yapılacağı.Ama benim bildiğim daha sonrasında parantezleri yok etmemiz gerektiği.bu yüzden 6:2(3) işleminde parantezi kaldırmamız gerektiği için 6:6 oluyor,cevap da 1 oluyor.Ama senin dediğin de mantıklı hakkaten sayılar teorisi bilen bir adama danışmak lazım bu soruyu çok ilginç ama güzel :)

Hayır yahu böyle bir mantık yok. Ayrıca araya çarpma işareti girerse cevap 9 olur asıl.

Çarpma bölmeden önce gelir diye bir şey de yok. Bu işlemler aynı işlemler nasıl birbirlerine üstünlükleri olabilir yahu.

Dört işlem önceliği mantığı kullanılarak çözülmez bu soru ki dört işlem önceliği de palavradır.. Bölme işlemi ile çarpma işlemi, toplama ile çıkarma işlemi zaten aynı işlemlerdir.

Çarpma-bölmenin , toplama-çıkarmaya karşı önceliği vardır sadece.

Hayır yahu böyle bir mantık yok. Ayrıca araya çarpma işareti girerse cevap 9 olur asıl.

Çarpma bölmeden önce gelir diye bir şey de yok. Bu işlemler aynı işlemler nasıl birbirlerine üstünlükleri olabilir yahu.

Dört işlem önceliği mantığı kullanılarak çözülmez bu soru ki dört işlem önceliği de palavradır.. Bölme işlemi ile çarpma işlemi, toplama ile çıkarma işlemi zaten aynı işlemlerdir.

Çarpma-bölmenin , toplama-çıkarmaya karşı önceliği vardır sadece.

Namık 406 nolu mesajı okurmusun lütfen. Aynıo şeyleri düşünüyoruz. Aynı

Kansu kafamı karıştırdı.

Tamam işte 2(1+2) ifadesi tek terim ise öncelikle bu terim sadeleştirilmelidir,o da 6 ediyor.Yani 6:6=1 öyle değil mi?

Namık 406 nolu mesajı okurmusun lütfen. Aynıo şeyleri düşünüyoruz. Aynı

Kansu kafamı karıştırdı.

Hayır abi farklı düşünüyoruz. Bak benim fikrim şöyleydi ki açıkladım bunu da. Ben 4 işlem mevzularına girmiyorum hiç zaten.

Son olarak diyeceğimi deyip yatıyorum.

Bu ifade ;

6

______'in açılımı bana göre. Bu nedenle de cevap 1. Buradaki 2 ve 6 sayılarını parantez içine koymadan iki sayının çarpımı olarak yazamayız.

2(2+1)

Diğer yandan araya çarpı işareti koyulursa;

6

____*(2+1)'in açılımı olur ve cevap 9 olur.

2

Benim fikrim bu. Hadi iyi geceler herkese.

6:2x(1+2) = 6:2.(1+2) Soldaki iki ifade sağdaki iki ifadeyle birbirine eşit değildir. 6:2(1+2) = 6:[2(1+2)] Büyük parantezi koymak zorunlu değil yani çünkü

arada "nokta" "x" gibi herangi operasyon belirten simge olmadığı sürece bu birleşik ifadeler sabit bir terim olarak alınır. yani 6 tek başına bir terim, 2(1+2) de

ayrıca tek bir terimdir. İşlem yapılırken birbirlerinden ayrılamazlar. Büyük parantezin kullanımını 6:2x(1+2) sorusunun cevabını 1 bulmak istersek kullanmamız

şart olurdu 6:[2x(1+2)] şeklinde fakat 6:2(1+2) ifadesinde buna gerek yok, gereksiz fazlalık. Nedeni 2(1+2) nin başlı başına bir terim olması. 5,6,7 şeklinde tek

bir sayı gibi düşünün.

Geri
Üst Alt