Demet Okuroğlu
Kırmızı Üye
- 27 Temmuz 2010
- 1.854
- 1
- 1.148
Cevap: 6:2(1+2)=?
Soru yanlış
.
Soru yanlış
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.

Hiyerarşi doğrudur ama çarpma bölme'den daha önce gelmiyor mu?
Hatta "Çanakkale Bölgesine Topçu Çıkarması" diye öğretmişlerdir bize yıllarca yani sıralamanın çarpma,bölme,toplama,çıkarma şeklinde olacağı.Bu zamana kadar yanlış mı öğrendik
Bu yüzden ben de cevaba 1 diyorum.
İşlem sırası önemlidir. Önce parantezler halledilir. Sonra çarpma - bölme (bunda belli bir öncelik yok) Sonra toplama-çıkarma.
Yani
6:2(1+2)=
6:2(3)=
3(3)=9
CEVAP=9
Uzatmayın
Senin dediğin doğru. Fakat bu işlem
6:2*1+2 olarak yazılsaydı ok. Ama parantez var. Öncelik parantez içi hallolacak. Daha sonra parantezin dışında kalan kısım hallolacak. Sonra o parantezin içi ve dışı işlem görecek.
Yani 6:2 (1+2)=
6:2(3)= Burada (1+2)=(3) sonucu çıkar (1+2)=3 sonucu çıkmaz. Arkadaşlar 3 sonucunu bulunca parantezin kalktığını zannediyorlar. Neden kalksın ki. Öyle bir kural mı var. Yok.
Yani parantezin içindeki tek bir sayıyla (yani 3 sayısıyla) işlem yapmadan önce parantez dışındaki işlemleri sadeleştirmelisin, yani bitirmelisin. Daha sonra parantez içi ile işlem yaparsın
Belli bir önceliği yoksa
6:2(3)=
6:6=1
![]()
.Ben de tam tersi önceliğin parantezleri kaldırıp sonra tek satır halinde işlem yapmak diye biliyorum,şu soru ÖSS'de sorulsa yapılma oranı ne olur acep?
Böyle miydi? Önce parantezler mi kalkıyordu.
Parantezlerin kalkması demek parantez içinde sadece tek bir sayının kalması demektir dimi? Evet öyledir. Fakat parantez içini tek bir sayıya bırakmakla birlikte, parantez dışındaki sayıları da tek bir sayıya indirmek gerekmiyor mu?
Böyle miydi? Önce parantezler mi kalkıyordu.
Parantezlerin kalkması demek parantez içinde sadece tek bir sayının kalması demektir dimi? Evet öyledir. Fakat parantez içini tek bir sayıya bırakmakla birlikte, parantez dışındaki sayıları da tek bir sayıya indirmek gerekmiyor mu?
Hayır yahu böyle bir mantık yok. Ayrıca araya çarpma işareti girerse cevap 9 olur asıl.
Çarpma bölmeden önce gelir diye bir şey de yok. Bu işlemler aynı işlemler nasıl birbirlerine üstünlükleri olabilir yahu.
Dört işlem önceliği mantığı kullanılarak çözülmez bu soru ki dört işlem önceliği de palavradır.. Bölme işlemi ile çarpma işlemi, toplama ile çıkarma işlemi zaten aynı işlemlerdir.
Çarpma-bölmenin , toplama-çıkarmaya karşı önceliği vardır sadece.
Namık 406 nolu mesajı okurmusun lütfen. Aynıo şeyleri düşünüyoruz. Aynı
Kansu kafamı karıştırdı.
Son olarak diyeceğimi deyip yatıyorum.
Bu ifade ;
6
______'in açılımı bana göre. Bu nedenle de cevap 1. Buradaki 2 ve 6 sayılarını parantez içine koymadan iki sayının çarpımı olarak yazamayız.
2(2+1)
Diğer yandan araya çarpı işareti koyulursa;
6
____*(2+1)'in açılımı olur ve cevap 9 olur.
2
Benim fikrim bu. Hadi iyi geceler herkese.