6 Şubat 2023 Türkiye Depremi #1

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
net bir sekilde bu belli, ilk günü gectim 2. gün bile 100 bin-200 bin yardimi yigabilseydik noktalara yariya düserdi vefat sayisi!

İzmir de bir dönem bulundum binanın son katı 5. katta oturuyordum ufak bir depremde bile sürekli uyandırıyordu ya da çok fazla sallanıyordu. Eski binaların yıkılıp yenilerinin yapılması lazım kentsel dönüşe sokmak gerekiyor fakat bunda da öyle insanlarla uğraşılıyor ki kabul etmeyen olursa uzun süre uğraştırıyor. Toplam inşaat alanı 200m2 altında olduğunda yapı denetimsiz inşaat yapılabiliyor 200 m2 üstü olursa yapı denetimli olmak zorunda mesela şu an müteahhitler çevre şehircilik bakamında sistemde kayıtlı tüm bilgilerine sahipler yapı denetim sistemine giriş yaparken onların müteahhitlik belge numarasıyla giriyorsun sistem otomatik tanımlıyor inşaat yaparken onların A-B-C-D-E-F-G-H sınıfları var bunlara göre inşaat limitleri var. H sınıfına sahip bir müteahhit mesela gidip 15 katlı bina yapamıyor toplam 2.000 m2 inşaatı geçemiyor. Aslında sistem var fakat şu an mevcut sorun daha çok büyük firmaların belediyeler ve yapı denetimlerle olan ilişkilerinden kaynaklanıyor kimi yapı denetim nefes aldırmazken kimi yapı denetim daha rahat takılabiliyor. Konuşulacak o kadar çok şey var fakat şu an tek umudumuz 1 insan bile olsa kurtarılması bu süreçten sonra gereken yargılamalar yapılır.

Teşekkür ederim açıklama için.
Çoğu konuda bilgilenmiş oldum.
Ev alma imkanım yok ama kiracı insanız, dikkat etmeye çalışacağız bunlara. Ekonomik anlamda zor olsa da...

Bazen ilanlara bakarken bu m2 başına düşen kira hesaplama limitini de görüyordum. Yeni sisteme göre bu da uyarlanmış demek ki. Bu kadar güzel bir denetim varken sadece rantın ön planda olması üzücü. Ülkeyi taşıyamayacağımıza göre iyileştirmeye gitmemiz gerek. Öyle güzel ve bereketli topraklarımız var ki ah bir de doğru kullanabilsek... Demek istemedim kaç gündür ama orman yangınlarında dışardaki ülkelerden destek istediğimizde hain olmuştuk, bugün bir başka felakette o insanlarla bir aradayız. Demek ki bir şeyler değişebiliyor. Bunu başarabiliyoruz. Bunlar da olumlu tarafları...Ama umarım bir daha hiç gerek kalmaz....

Ne kadar bozuk olursa olsun her yere sağlam yapılar yapmak mümkündür, hele ki günümüzün devasa ve güçlü teçhizatları ile.

Bi düşünmek lazım karasal bir alana 5 katlı binamı yapmak daha zordur, yoksa akan bir nehir üzerine double köprü kurmak mı. ama köprü kurmak derken 30-40 metrelik değil 300-400 metrelik bir sanat yapısı olarak tabir edilen hacimli işlerden.

Kalitede farkeden en önemli etken maliyet, teçhizat ve zaman faktörü olacaktır. Mesela bu tip bir köprü yapmaya kalksanız, yapım zamanının yarısından fazlası su altı kazık temel çalışmaları olacaktır. Kazıl temel öncesi yapılan jeodezi ve hatta jeoloji raporları ışığında nehir tabanındaki yumuşak zemin yüksekliği en büyük faktördür.( aslında yeryüzü üzerine inşa edilen tüm yapılarda en önemli faktör yumuşak zemin yüksekliğidir. depremin en çok etkilediği hatay civarında dolgu olması nedeniyle bu yükseklik çok fazladır. kazık temel üzerine sağlam bir yapı kurmaya niyetlenseniz aylarca önce sondajlar ve sonra da yüzlerce metreye varabilecek nervürlü demirle donatılmış her 5-15 meter aralıklı kazık temeller kurulup üzerine zemin katı kurulması gerekir.

Aynı kalite şartıyla üzerindeki yapının sağlamlığı zemin katın yerüstündeki stabilizasyonu ile doğru orantılıdır.

Nehir köprülerinde de aynı kural geçerlidir. Su üzerine sağlam temel ayakları/oturakları kurana kadar zemin çalışması devam etmek zorundadır. Stabil temel ayaklarına sahip iseniz üzerine bişeyler kondurmak ayrı bir statik konusu olacaktır malumunuz.

Setleri durduran yapım şirketleri yardım kampanyası başlattı: Karavan, jeneratör ve telsiz gibi ekipmanlar deprem bölgelerine gönderilecek.

1675951471829.webp

-p2fn3k.jpg

@Uğur İz dostum şunu paylasirmisin, tanıdığımız, Malatya merkez cösnük tarafinda

Vardır kesinlikle diye varsayımsal bir yaklaşım olabilir mi, somut yasayı, protokolü göster diyorum, olmayan şeyi vardır oralarda bir yerlerde diyenle tartışmayı daha fazla devam ettiremeyeceğim kusura bakma.
Kusura bakma her türlü kanun değişikliğine tabip edecek kadar bir hukuk bürosu mensubu yada Resmî gazete abonesi değilim ama;
az çok devlet yapılanması ve işleyişi hakkında fikir sahibiyimdir naçizane.

Teşekkür ederim açıklama için.
Çoğu konuda bilgilenmiş oldum.
Ev alma imkanım yok ama kiracı insanız, dikkat etmeye çalışacağız bunlara. Ekonomik anlamda zor olsa da...

Bazen ilanlara bakarken bu m2 başına düşen kira hesaplama limitini de görüyordum. Yeni sisteme göre bu da uyarlanmış demek ki. Bu kadar güzel bir denetim varken sadece rantın ön planda olması üzücü. Ülkeyi taşıyamayacağımıza göre iyileştirmeye gitmemiz gerek. Öyle güzel ve bereketli topraklarımız var ki ah bir de doğru kullanabilsek... Demek istemedim kaç gündür ama orman yangınlarında dışardaki ülkelerden destek istediğimizde hain olmuştuk, bugün bir başka felakette o insanlarla bir aradayız. Demek ki bir şeyler değişebiliyor. Bunu başarabiliyoruz. Bunlar da olumlu tarafları...Ama umarım bir daha hiç gerek kalmaz....
Tabi ki felaket zamanında halk olarak çok güçlü birleşiyoruz ve kenetleniyoruz ama ne yazık ki 2-3 ay sonra muhtemelen bu bölgeler dışında yaşayanlar tekrardan farklı farklı konularda kavga ediliyor olacak birleşme tekrardan bölünmeye yol açacak. Her olayda böyledir zaman geçtikçe hissizleşme olacak zamanla sadece anılarımızda olacak şu an buradaki herkes gibi görüntüler, sesler bunlar hepimizi daha çok fazla duygusal yapıyor çok fazla etkileniyoruz insanın genetiği böyle keşke şu olaylar hiç yaşanmasaydı da saçma sapan konularda tartışmalara devam ediliyor olsaydı ama ne yazık ki felaketin ne zaman olacağını bilemiyoruz umarım bir daha devlet tarafından önlemler alınır ve böylesi bir afetle karşılaşmayız.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt