6 Şubat 2023 Türkiye Depremi #1

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ne kadar aptal insan var ya
Kız kurtarılmış alkışlamayın korkutmayın diyor başındakiler
Millet hala ıslık çalıyor alkışlıyor

Yine başını sonunu düşünmedikleri saçma sapan bir karar. Yurtları açana kadar kodamanların otellerini açın vatandaşa. Kaymak tabakası hariç herkesi mağdur etmek üzerine kurulmuş bir oluşum. Allah sabır versin hepimize...
Doğru ama açtılar zaten. Şu anda insanlar Mersin'de ve Antalya'da anlaşılan otellere gidip ücretsiz kalabiliyor. Ama oranın insanı oteli falan genelde şeytan yuvası, günah yuvası olarak gören insanlar. Orada günahkar olacağını düşünüyorlar büyük ihtimal. "İçim kan ağlarken otele gidip keyif mi yapacağım?" diye düşünenler de vardır. Anlamazlar işte yani özet olarak. Kahramanmaraş'ın köyünden hiç çıkmamış bir teyzenin Antalya'da otele gitmesi çok zor. Toplumun alt kesimi yurtlarda daha mutlu olacaktır. Ama keşke otellere gitseler. Bedavaya konaklayabilecekleri oteller var. Kimse gitmemiş ama 5 gündür. İnsanların öğrenim hakkını elinden alıyorlar.

Ntv'de 133 saat sonra çıkan biri vefat etti yazmışlardı. O kim. Bir sürü çıkarılmış bugün. Çok üzüldüm. 😕

Onca saatten sonra canlı çıkan insanlarımız bir nebze olsun mutlu ediyor

Jeofizikçi o adam deprem ihtimalini başka şekilde hesaplıyor sanırım aynı değil. İktidar değişirse 1-2 sene içinde İstanbul daha hazır bir hale gelebilir diye düşünüyorum inşallah o zamana kadar bişey olmaz.
İktidar değişirse olabilir ama 1-2 yıl çok iddialı. 45 bin tane %95 yıkılacak bina var. Bu 45 bin bina kesin veya kesine yakın olanlar. Çok ağır hasar alacak ve yıkılması yüksek ihtimal yine yüzbinlerce bina var. Yeni binaların da halini görüyoruz bu depremde. Bunlar hesaplanmıyor çünkü yeni binaya yıkılır bu diyemiyorsun. Ama şu anda 3 milyon bina var ve bu binaların %60 civarı mühendislik hizmeti almadan dikilmiş İstanbul'da. Bu resmen intihar. Hakkımızda hayırlısı artık.

Başka şekilde hesaplanamaz. Jeolog "5 yıl içinde 7.7'ye kadar olabilecek bir deprem bekliyorum" diyip, Jeofizikçi "Kuzey Anadolu Fayı 50 yıl daha tehlikesiz. Bu depremle enerjisini attı" diyemez. Bilim evrensel olduğu için genelgeçerdir. İki farklı bilim adamı bu kadar farklı tahminlerde bulunamaz aynı fiziki deneğe bakıp. Ayrıca Doğu Anadolu Fayı ile Kuzey Anadolu Fayı ne alaka?

Doğru ama açtılar zaten. Şu anda insanlar Mersin'de ve Antalya'da anlaşılan otellere gidip ücretsiz kalabiliyor. Ama oranın insanı oteli falan genelde şeytan yuvası, günah yuvası olarak gören insanlar. Orada günahkar olacağını düşünüyorlar büyük ihtimal. "İçim kan ağlarken otele gidip keyif mi yapacağım?" diye düşünenler de vardır. Anlamazlar işte yani özet olarak. Kahramanmaraş'ın köyünden hiç çıkmamış bir teyzenin Antalya'da otele gitmesi çok zor. Toplumun alt kesimi yurtlarda daha mutlu olacaktır. Ama keşke otellere gitseler. Bedavaya konaklayabilecekleri oteller var. Kimse gitmemiş ama 5 gündür. İnsanların öğrenim hakkını elinden alıyorlar.
Tek problem o da değil. Özel yurtlarda kalan öğrenciler, zor zahmet eve çıkan öğrenciler ne olacak? Uzaktan eğitim olsa dahi depremzede öğrenciler hangi psikolojiyle eğitim görecek? Mağdurların üzerine yeni mağdurlar yaratıyorlar sadece.

Tek problem o da değil. Özel yurtlarda kalan öğrenciler, zor zahmet eve çıkan öğrenciler ne olacak? Uzaktan eğitim olsa dahi depremzede öğrenciler hangi psikolojiyle eğitim görecek? Mağdurların üzerine yeni mağdurlar yaratıyorlar sadece.
Özel yurt ve eve çıkan öğrencilerle ilgili en ufak bir çözümleri olduğunu düşünmüyorum. Umurlarında değildir. Çok yazık onlara da gerçekten. Hele İstanbul'da falan insanlar kiraya 15-20 bin lira para veriyorlar kira için. Yazık. Sadece devlet yurdunda kalanlar var sanıyorlar.

Depremin 2029a kadar olacağı istatistiksel bir tahmin değil mi?

%100 bilim temelli diyemezsin buna. Deprem tetiklemesi için de 50 sene çok uzun bir süre değil.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt