6 Şubat 2023 Türkiye Depremi #1

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Depremin 2029a kadar olacağı istatistiksel bir tahmin değil mi?

%100 bilim temelli diyemezsin buna. Deprem tetiklemesi için de 50 sene çok uzun bir süre değil.
İstatistik bir bilimdir. Ayrıca zaten 50 yıl sonra da olabilir deprem bittabii. Ama sen gidip de her jeolog Marmara ve Adalar fayı patladı patlayacak derken hiçbir bilimsel veri olmadan "Yok ya 2045'e kadar deprem falan beklemeyin. Hatta 50 yıldan önce olursa şaşırtıcı olur" diyen bir adama güvenmemek lazım. Çünkü tüm meslektaşları tam tersini söylüyor. Naci Görür ve Celal Şengör bu işin krallarıdır.

Doğru fakat yeni düzende RTE tek bir kararname ile bu kararı alabilir diye biliyorum yani meclis filan hikaye ,deprem yüzünden seçimi oteliyorum der ki bence muhtemelen diyecek çünkü bukadar büyük tepkiyi göze alamaz
O kadar da değil yav. YSK'ya kimi atarsan ata böyle bir karara imza atamaz. Ha bu kararın alındığı gün artık seçim olup olmamasının bir anlamı kalmaz.

Dün 2 alman bilim adaminin düsüncesini okudum. Biri ortalama 250 senede bir Istanbulda büyük deprem oluyor diyordu. Son deprem 1766 olmus ve ondan deprem an meselesi olabirmis.

Digeri deprem tam ne zaman olacagini ön görmek cok zor diyordu. Belki yakin zamanda olabilir, yada onlarca sene gecer ve ondan sonra olur diyordu. Bunun garantisi yok diye Istanbul simdiden o tehlikeye hazirlanmali diyordu.

Bu kadar gün dayananlar,baskalari icinde umut oluyor.atsu ve taner antrenörden umudum yok ama.cok gec gitmişler oraya.6 gun sonra ulasilan ve kazilan,6 gun sonra madenci getirilen bi yerden nasil sag ciksinlar?

10-20 yıllık sapmalar daha gerçekçi geliyor bana. Arada bu fayda olan depremler de tetikleme veya enerji boşaltmaya sebep olabilir.
Şimdi şöyle anlatayım. Tabii ki deprem uzmanı değilim ama enerji, yayılım ve kaos teorisi konularını bilirim. Deprem davranışı tamamen nonlineer bir hareket hatta kaos teorisiyle ya da fraktal geometri ile açıklanabilir belki ancak yanlış hatırlamıyorsam Mete Işıkara'nın ilk deprem beklentisi İstanbul idi 99da ancak Gölcük merkezli oldu ordan da enerji daha doğuya doğru Düzce'den devam etti.

Doğu Anadolu fayındaki tahminleri çok incelemedim ancak 509 yıl olmuş gördüğüm kadarıyla son depremden sonra. Bekleniyordu ama belki 100 yıldır bekleniyordu. Tetiklenme sebebi de muhtemelen yakın zamandaki diğer depremler çünkü ters yöne boşalan %20-30luk enerji oluyormuş her seferinde yani bir deprem tüm enerjisini sarsıntı yaratmaya harcamıyor.

Bu noktada enerji birikmesinde mutabıkız ancak 2045e kadardı şimdi 2029 oldu, önlem noktasında hazırlıklı olmak mantıklı olsa da bunun dayanağı bilim değil tahmin. Hiç bir fiziksel kanuna dayanmıyor benim kastım o.

Ben bugün izledim bir videosunu. Kendi yaptığı bir algoritma varmış 99 depremi için kullandığı algoritmadan daha kuvvetliymiş. Nasıl bir yöntemse artık KAF'ın enerjisini boşalttığını İstanbul depreminin çok şiddetli olmayacağını söylüyor.
Abi her türlü bu adamların kendince bir hesabı var yani, he Naci görür haklı olabilir doğrudur ama bu adamlara da yoldan geçen insan muamelesi yapmak bana saçma geliyor. Övgün denen adamın hayvan gibi eğitimi var artı çok uzun süredir bu işi yapan biri bizden iyi bildiği kesin. Bu arada Üşümezsoyun show tv de ki programını izlersen Naci görürün 50 tane farklı beyanatını gazete küpürü olarak gösterdi eski tarihlerden. Bunlar bilim adamları tabi dinleyeceğiz ama bir akıl süzgecinden de geçirmek gerekiyor bence. Ben her türlü deprem olacak senaryosuyla hareket ediyorum ama bilemiyorum.

Istanbul icin simdiden bi altyapi olusturulmali.oylesine yasanamaz o sehirde.her an herşey olabilir.sansa birakilmaz hayat.istanbuldaki sanayiyi,nufusun 5 milyonunu en azindan simdi baska şehirlere taşımalı

Şimdi şöyle anlatayım. Tabii ki deprem uzmanı değilim ama enerji, yayılım ve kaos teorisi konularını bilirim. Deprem davranışı tamamen nonlineer bir hareket hatta kaos teorisiyle ya da fraktal geometri ile açıklanabilir belki ancak yanlış hatırlamıyorsam Mete Işıkara'nın ilk deprem beklentisi İstanbul idi 99da ancak Gölcük merkezli oldu ordan da enerji daha doğuya doğru Düzce'den devam etti.

Doğu Anadolu fayındaki tahminleri çok incelemedim ancak 509 yıl olmuş gördüğüm kadarıyla son depremden sonra. Bekleniyordu ama belki 100 yıldır bekleniyordu. Tetiklenme sebebi de muhtemelen yakın zamandaki diğer depremler çünkü ters yöne boşalan %20-30luk enerji oluyormuş her seferinde yani bir deprem tüm enerjisini sarsıntı yaratmaya harcamıyor.

Bu noktada enerji birikmesinde mutabıkız ancak 2045e kadardı şimdi 2029 oldu, önlem noktasında hazırlıklı olmak mantıklı olsa da bunun dayanağı bilim değil tahmin. Hiç bir fiziksel kanuna dayanmıyor benim kastım o.
Tabi, zaten mevzuyu sulandırmayan her uzman da buna benzer konuşuyor.

İstatistik bir bilimdir. Ayrıca zaten 50 yıl sonra da olabilir deprem bittabii. Ama sen gidip de her jeolog Marmara ve Adalar fayı patladı patlayacak derken hiçbir bilimsel veri olmadan "Yok ya 2045'e kadar deprem falan beklemeyin. Hatta 50 yıldan önce olursa şaşırtıcı olur" diyen bir adama güvenmemek lazım. Çünkü tüm meslektaşları tam tersini söylüyor. Naci Görür ve Celal Şengör bu işin krallarıdır.
İstatistik kendi içinde bilimdir, analiz ettiğin veriyle ilgili sana %100 estimation yapamaz.

2029a kadar deprem olması bilim tabanlı bir veri diyemezsin o yüzden, tahmin dersin, öngörü dersin.

Yav ne 2045'e kadarı? Şimdiye kadar Ahmet Ercan hariç kimsenin 2045 dediği yok ki. Hep 2029'a kadar deniyordu. Bir Keramettin Tanrıverdi bir de Övgün Ahmet Ercan 2045 diyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt