6 Şubat 2023 Türkiye Depremi #2

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Abicim bunlar nasıl 4'ler 5'ler. Diyorlar ki, şiddet farklı şey büyüklük farklı şey, yok tek kırılma yok çift kırılma, ivmesi yüzey derinliği cartı curtu... İnsanlara bilim ve terim şov yapmasınlar, akşamları huzur içerisinde uyuyacakları ve deprem olunca ölmeyecekleri binalar yapsınlar.

04:17'de olan depremde Adana 6,1 hissetmiş göya, o nasıl 6,1 idi ya, olduğumuz yerde sabit bile duramadık, tabiri caizse adeta beşik gibiydi.

Ben bu büyüklük vs. şeylere itimat etmiyorum artık.

Bu nasıl 4.8 yav yıllar önce Konya da 5.0 olmuştu bu kadar etkilememişti.
Konya da ki Ereğli fayında ve yerin 25 km altında olmuş. Hem merkeze uzak hem de derinde. Bu Kayseri depremi epey sığ ve o yüzden etkisi büyük.
Geçmiş olsun tekrardan Kayserili dostlar.

Aslında büyük depremlerin olma süreçlerine bakınca insan daha çok sorguluyor, siyasilerin vurdumduymazlığını. Henüz nüfus patlaması da yokken, daha bilinçli bir toplumken nasıl önlemler alınmamış geçmişten bugüne anlamak çok güç. Gerçekten hani bir sebep bulamıyorum. Neyi zordu, neyi imkansız ya da yetersizdi...

Her karışı çok güzel memleketimin ama akıl ve bilimden bu kadar uzak olmak kabul edeceğim bir şey değil. Bakın diyoruz ki misal 1700lerde şu kadar büyüklükte olmuş, savaş görüp geçirmiş bir milletin deprem karşısında bu kadar çaresiz olmasını cidden kabullenemiyorum. O zaman şartlarını bir nevi anlarım. Ama hemen hemen bir 50-60 sene şöyle toparlasak, çok rahat başa çıkabilirmişiz bu sorunla da. Kabul etsek de etmesek de bu bizim gerçeğimiz. Yaklaşık bir aydır, çok üzülüyorum. Daha çok mutsuz, huzursuz ve de gerginim. O insanlar başını gerçekten güvenli bir yere koyana kadar da bunun geçeceğini sanmıyorum. Kafam bir şekilde hep oralarda. Hiç kolay bir psikoloji değil. Her sabah güne nasıl başladıklarını tahmin etmek bile güç. Her şeylerini 90saniyede kaybettiler ve bunu atlatmak yıllarına mâl olacak...

Ülkenin net yüzde 42 si deprem bölgesi, yüzde 5'i fay hattı üzerinde. Dünyanın en aktif 2 fay hattı türkiyede, kuzey anadolu fay hattı ve kızıldeniz fay hattı, plaka olarak çok sıkıntı avrasya afrika arab plakaları küçük anadolu plakasını sıkıştırıp döndürüyor. Ülkedeki her insanın küçük yaştan deprem bilinciyle yaşaması lazım. 250 yıllık büyük deprem periyodundayız falan filan say say bitmez. Olayın ciddiyetini anlamazsak yazık olur.

SM-G780G cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

Kayseride aktif fay hattı yok muhabbeti nereden çıktı? Depremzedelere bizde fay hattı yok diye fahiş fiyattan ev kakalayan kayserili müteahhitler mi çıkardı bunu bilemedim.

Kırmızı çizgi aktif fay hattı mor ise aktif değil. Eğer bu faylar son 100 yıl içinde kırılmadıysa 7 şiddetine kadar deprem üretebilir. Şehrin güneyinden ve kuzeyinden 2 tane sağlam kesintisiz fay hattı geçiyor. Üstelik şehirde ovaya kurulmuş. Yatay ivmelenme çılgın olur burada eğer deprem şiddeti 6.0'ı geçerseEkli dosyayı görüntüle 195132

ovaya kurulması doğru ama kayserinin bazı bölgesinin altı kaya, ev zeminleri bazı bölgelerde kaya tamamen. Şahsen güvencem bu zemine sahip bir evimizin olması. Dediğin gerçekleşirse yeni şehir hastanesinin ora dümdüz olur, rant uğruna sulu tarlaları imara açtılar bir ton ev diktiler oraya

Abicim bunlar nasıl 4'ler 5'ler. Diyorlar ki, şiddet farklı şey büyüklük farklı şey, yok tek kırılma yok çift kırılma, ivmesi yüzey derinliği cartı curtu... İnsanlara bilim ve terim şov yapmasınlar, akşamları huzur içerisinde uyuyacakları ve deprem olunca ölmeyecekleri binalar yapsınlar.

04:17'de olan depremde Adana 6,1 hissetmiş göya, o nasıl 6,1 idi ya, olduğumuz yerde sabit bile duramadık, tabiri caizse adeta beşik gibiydi.

Ben bu büyüklük vs. şeylere itimat etmiyorum artık.
Öyle bir şey yok berke, ülkenin yarısı deprem bölgesi yani ülkedeki her 2 insandan biri depremden etkileniyor. Bu herkesin sorumluluğu sen de bileceksin bunları suçu öyle başkasına atamazsın.

dünkü kayseri depremi ilk maraş depremi ile aynı derecede salladı beşik gibi, 4,9 şiddeti baya yanıltıcı

ovaya kurulması doğru ama kayserinin bazı bölgesinin altı kaya, ev zeminleri bazı bölgelerde kaya tamamen. Şahsen güvencem bu zemine sahip bir evimizin olması. Dediğin gerçekleşirse yeni şehir hastanesinin ora dümdüz olur, rant uğruna sulu tarlaları imara açtılar bir ton ev diktiler oraya
Zemin kaya ise o kayaya kadar temelin kazıkla ya da başka bir şekilde inip temas etmesi lazım. İskenderunda fabrika yaptık zemin berbattı 50 metrede anca sert zemine ulaşabildik fore kazıkla.

Öyle bir şey yok berke, ülkenin yarısı deprem bölgesi yani ülkedeki her 2 insandan biri depremden etkileniyor. Bu herkesin sorumluluğu sen de bileceksin bunları suçu öyle başkasına atamazsın.

Gözümüzü kulağımızı kapatalım demedim zaten. Suç da atmıyorum.
Birer deprem uzmanı olmamıza gerek yok vatandaş olarak. Sağlıklı ve dayanıklı binalarda oturmak hakkımız, ben hakımızı talep ediyorum.

Olum 4.9'luk depremde bir bina nasıl bu kadar hasar alır ya? Ülkedeki yapı stoğu uzun vadeli cinayet planı gibi.

Bir ülke düşünün tren kazası oluyor insanlar ölüyor sorumlu yok maden göçüyor insanlar ölüyor sorumlu yok sel oluyor deprem oluyor insanlar ölüyor sorumlu yok ceza alan yok .
O kadar kızgınım üzgünüm hayal kırıklığı ile doluyum ki.
Hani edirnede kanser hastası bir genç kız vardı yardım istemişti bir bakandan bakan da kızın cebine para sıkıştırıp düşürme o parayı bak çok para var orada deyip kızı dinlememişti ya kız o an isyan etmişti o kızı ne o bakan nede bu halk anladı o kız vefat etti bizde orada öldük, depremde minicik çocuklar öldü suçsuz günahsız aileler parçalandı soğuktan dondu insanlar biz gene öldük toplumca .

Üstad son durumun nedir.

Ileriye dönük planın ne, baska sehire yerlesecek misin yoksa devam mı orada
Şu an Antalya'dayim ama pazartesi günü Ankara'ya dönüp orada kalacağım.
Somut bir adım atabilecek bir pozisyonda değilim. Farklı şehirde yaşama ihtimalini düşünüyorum ve tartıyorum. İş bulmak da hiç kolay değil. Bakacağız bakalım neler bekliyor. Hayatımda ilk kez yaşadığım bir durum. Kim böyle olacağını düşünüp B planı yapar ki. . .

Yalniz o yıkıcı sallama 1 - 2 saniye suruyor gibi. Eger 15 saniye civari surse yıkılan binalar olabilirdi. Artik onemli olan kac saniye sürdüğü gibi 🤔🤔🤔
Bu arada dün de hiç deprem haberi duymamistim.

Şu an Antalya'dayim ama pazartesi günü Ankara'ya dönüp orada kalacağım.
Somut bir adım atabilecek bir pozisyonda değilim. Farklı şehirde yaşama ihtimalini düşünüyorum ve tartıyorum. İş bulmak da hiç kolay değil. Bakacağız bakalım neler bekliyor. Hayatımda ilk kez yaşadığım bir durum. Kim böyle olacağını düşünüp B planı yapar ki. . .
Ankaraya taşınırsan haber ver üstad. Toparlaniyoruz ankaraya geçecez bizde

kayseride 4.5 üzeri baya deprem oldu buna olumlu bakmak lazım.

belli ki maraş depreminden sonra burada bir enerji birikmiş böyle azar azar bu biriken enerjinin boşalması büyük bir faydadır.
Hocam bu tür depremler enerji boşaltmıyor. 7.0 büyüklüğündeki depremin enerjisinin boşalması için yaklaşık 36 adet 6,0 büyüklüğünde olan deprem gerekiyor.

Bu tür sarsıntılar olsa olsa öncü deprem olurdu ki bu olasılık da yok denecek kadar az bir ihtimal gibi görünüyor. Sebepleri ise,

"Ecemiş fayı 10 bin Tuzgölü Fayı 10 bin Malatya fayı 3-4 bin yıl deprem tekrarlanma aralıklarına sahip.. Fay kazılarında yaşlandırma sırasında +/- 600 yıl hata yapılıyor..."

Kaynak:

Paleosismolog Prof. Ramazan Bey'e göre, Kayseri ve civarında olan ufak büyüklükte depremler, Maraş depreminin yol açtığı 700km2'lık alanda kalan diğer fay zonlarındaki dezenformasyonlarmış.

Kaynak:

Kaynak 2:

Burada da levhaların kayma hızları verilmiş. Kuzey karadeniz avrasya kıtasına bağlıyken anadolu levhası oradan ayrı bir kara parçası. Yılda 2 cm kadar batıya kayması gerekirken, kuzeydeki parçaya takılı kalıyor. Her yıl 2 cm gitse 250 yılda 3-5 metre aralığında yol kat etmiş olacaktı. Faylar haritadaki gibi düz bir çizgi olmadığı ve iç içe geçmiş saç örgüleri gibi olduğu için birbirlerine tutundukları yerler oluyor. Arkadaki başka levhanın baskısı sonucu o tutunan yerler bu baskıya dayanamayıp kırılıyor ve 250 yılda gitmesi gereken 3-5 metreyi 40 saniye kadar bir sürede gidiyor. Eğer kilitli kalmayıp serbest bir şekilde hareket etselerdi bu kırıklarda deprem diye bir şey hiç olmayacaktı.

Yıllık kayma hızları:

Ramazan bey'e göre şu meşhur kırmızı türkiye deprem haritası doğru bir veri değil

Sebebini soracak olanlar için:

1996'da sismik boşluklar ve riskli alanlar olarak tanımladığı alanlar:
görüldüğü gibi hepsini bilmiş, 99'u bile önceden bildi. Hala kırılmamış riskli bölgeler var. Burada yaşayan arkadaşların dikkatine. Yine Maraş depremi 1996'dan beri bekleniyormuş. Hakkari de çok riskli

sismik-bosluk-haritasi.jpg

Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt