Florya özelinde konuşuyorum bahsedilen rakamların ne kadar yüksek olduğunu anlayabileceğiniz bir veri. Aşağıda Floryadaki en pahalı arsaları sahibinden.com dan listeledim. Gördüğünüz üzere en pahalısı
6.391 $/m² olan ilandır. Ek bilgi verelim burda. İstanbul'da satışı gerçekleşirilen en pahalı arsası olarak kayıtlara geçen ve özelleştirmeyle satılan arsa 96.000 m² ve 800 milyon dolara satıldı. Oranın m² birim fiyatı
8.333 $/m² olup, tüm istanbulun arsa değerlerini yükseltmiştir. Şimdi bu rakamlar aklımızın bir köşesinde kalsın. Başka bir konuya girelim.
Floryadaki parsellerin sadece
22.670 m² si bizim tapulu malımız. Üst kullanım hakkımızın olduğu parseller ise tapulu malımız hariç toplam 59.972 m²'dir. Toplamda 82.642 m² yapar. Ama unutmayalım ki sadece üst kullanım hakkı bizde. Bir an için tamamen bizim olduğunu düşünelim ve hesaplayalım. 530 milyon $ / 82.642 m² =
6.413 $/m² yapar. Yani Zorlu Center arsasından biraz düşük, Florya arsa değerlerinin maksimumuna yakın.
Tabi bu rakamlar bahsedilen parsellerin imara açık yerler olması halinde gerçekleşecek rakamlar. Ama arsalar bizim olmadığından 82.642 m² ye bölmenin mantıklı olmadığını bilelim. Sonra çıkıp
6.413 $/m² az demeyin.
29.09.2016 itibariyle cebimizde 1 milyar $ olsa bile biz Florya'yı taşıyacağız, buraya kendi başımıza
Residence-AVM- Ticari Alan yapacağız di-ye-mi-yo-ruz. Çünkü bu bahsedilen tüm parseller
yeşil alan olarak imar planlarında yerini almaktadır. Ve bu alanların imarının değişmesi için 1/5000 ölçekli planların revize edilip İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde onaylanıp, ardından 1/1000 Ölçekli planların yapılması gerekir. Peki metromuzu açmayan, bizimle her işi yokuşa süren bir belediye size böyle bir güzellik yapar mı? Yaptı diyelim. Bu planlara herkes itiraz edebilir. Peki sizce ben neden her defasında
TOKİ diyorum. TOKİ neden bizim için önemli? Biliyorum ki TOKİ doğrudan başbakanlığa bağlı olduğundan kanun gereği imar planı yapma yetkisi bulunuyor. Yani buraya jeolojik etüd, bölge analizi ve sentezler yapıldıktan sonra istediği imarı çıkarma yetkisi bulunmaktadır. Aslında bunla ilgili 10 sayfa yazı yazabilirim ama okumazsınız. O yüzden kısaca birşey ilave edip bitireyim.
Atatürk havalimanı taşınırsa oradaki yükseklik kısıtlaması dediğimiz olay değişebilir. Florya çevresindeki yapılaşmanın az katlı olmasının sebebi havalimanı olmasıdır. Konu hakkında fazla bilgim olmadığından pek yorum yapamıyorum. Olasılıklardan yola çıkarsak uzun vadede havalimanı taşınır, bölgede imar planları komple değişir ve yapılaşma koşulları artar, bizim parsellere de durduk yere olacağını sanmıyorum ama imara açılacak bir fonksiyon gelebilir. Tabi orası meçhul.
Gelecek para ne yapılacak sorusuna da şöyle cevap vermek istiyorum. Parayı birçok bankaya mevduat olarak yatırdığınızda ödediğiniz faiz kadar veya ona yakın faiz alırsınız, bu her ihtimale karşı olması gerekendir. Borcu kapatırsak ve bundan bir süre sonra diğer kulüplerin borçları devlet tarafından silinirse boş yere elimizdeki gayrimenkullerden olmuş oluruz. Biz borcumuzu zaten sürdürebilir hale geleceğiz. Diğer kulüplere devlet yardım elini uzatana kadar o paranın borca gitmemesi gerekir. Devlet hibe etmese bile ya çok düşük faiz oranıyla ya da faizsiz yapılandırabilir borcu. O yapılandırma gerçekleştikten sonra da parayı istediğiniz yere gömebilirsiniz.
Ayrıca dipnot: TOKİ neden istiyor o araziyi. Kara kaşımıza kara gözümüze değil. Oradan oldukça iyi para kaldıracaklar. Ama verdikleri rakamı küçümsemiyorum. İnşaat maliyetleri vs. kolay işler değil bunlar.
Çok çok yazmak isteyip yazamadığım veri ve bilgiler var ama sıkılırsınız diye burada keselim. İyi forumlar.
Edit: Bunları kimseyi ikna etmek için yazmıyorum. Bugünün koşullarında bana mantıklı geliyor. Ama gerçekleşmez de 10 yıl sonra farklı şeyler konuşabiliriz.