Şimdi tahmini konuşmayı bırakıp yaptığım araştırmalara göre destekli mantık yürütebilirim. Son yarım saattir takımların önümüzdeki turda Avrupa Ligi'nde yer alacak tüm takımların kadrolarını ve bu kadroların son güncellenme saatlerini inceliyorum. İşte sonuçlar:
Bir önceki turda (yani Avrupa Ligi 3. ön eleme turu) oynamış tüm takımların kadroları UEFA resmi sitesinde mevcut ve bu takımların 1 tanesi hariç tamamının kadrosu dün (09.08.2010) Orta Avrupa Saati (CET) ile saat 09.00 ile 10.30 arasında güncellenmiş. Sadece bir takımın (Levski Sofia) kadrosu aynı gün yine Orta Avrupa Saati (CET) ile saat 17.03'de güncellenmiş.
Bir önceki turda Avrupa Ligi'nde mücadele etmemiş, yani ya Şampiyonlar Ligi ön elemesinden elenerek gelen (Fenerbahçe gibi), ya da bu turdan itibaren Avrupa Ligi'nde oynamaya başlayacak (Trabzonspor gibi) takımların Avrupa Ligi kadrolarına UEFA resmi sitesinden bakmak istediğinizde ise istisnasız tüm takımlar için "not yet available" (Türkçesi henüz mevcut değil) yazısı ile karşılaşıyorsunuz. İşin entereasan yanı o yazının bulunduğu sayfalarda da güncelleme saati olarak aynı gün yine Orta Avrupa Saati (CET) ile 09.00-10.00 arası görünüyor.
Benim bundan çıkardığım sonuç, dün sabah tüm katılan takımlar için sayfaları güncellemişler, önceden ellerinde kadro olan takımların kadrosunu korumuşlar, ellerinde kadro olmayan takımlar için de o "henüz mevcut değil" ibaresini eklemişler. Dün mesai saatlerinde bildirim yapan tek takım Levski Sofia olmuş onu da akşam saatlerinde bir kez daha güncellemişler. Diğer takımlar ise son saatleri bekleyerek listelerini teslim ettikleri için o listeler daha akşam saatlerinde kendilerine ulaştığından listeleri güncellememişler. Aynı şekilde Avrupa Ligi'ne bu turdan itibaren katılan takımlardan da gün içinde erken saatlerde kadro bildiren olmamış. Bu sonuca şu şekilde ulaşıyorum. Eğer bunlar bazı arkadaşların "yeni liste vermesek neden durduk yere kadro sayfasını güncellesinler?" mantığına göre yeni teslim edilmiş güncel listeler olsa ve yetkililer yeni listeler ellerine ulaştığında bunları yazmış olsalar, tüm önceki turda yer alan takımların listeleri erkenden teslim etmiş, bu turdan itibaren katılanların hiçbirinin ise listesini teslim etmemiş olması çok çok ütopik bir tesadüf olurdu. Ayrıca ellerinde liste olmayan takımların kadroları bile dün güncellenmiş zaten. Demek ki rutin bir güncelleme işiymiş dün yapılan. Bu açıdan ben bu akşam medyada çıkan Elano'nun listede olduğuna dair haberlerin büyük ihtimalle doğru olduğunu ve bunu UEFA akşam saatlerinde ellerine ulaşan listelere göre yarın yeniden kadroları sabah güncellediğinde göreceğiz.