Iste dediginiz olmasi icin, takima " 2 tane " yeni orta sahasi lazim. Daha iyi bir orta saha ile Elano'da biraz daha one dogru oynayabilir. Benim kanim bunlari gercektirebilmesi icin yeni elemanlar lazim. Emre ile Elano farkli oyuncular. Emre hirs ile oynayan eleman, Elano daha cok " cool " oynayan bir eleman. Brezilya'li olmasindan dolayi. Rijkaard'in Elano'yu biraz onde oynatsa, takim kevgire doner. Elano'nun istediklerinizi yapmasi icin daha saglam bir orta sahasi lazim. Misal Sturm Graz maci, Elano biraz onde oynadi takim kevgire dondu " yanlis hatirlamiyorsam Rijkaard, Mustafa'yi sokmus idi sonradan. Sturm Graz gibi takima bilene bos alanlar vermistik. Bu bir nevi 4-3-3 oynamanin dezavantajlari. Eger bu sistem oturmadiysa temkinli davranacaksin. Rijkaard, bence bunun icin Elano'yu daha cok defansif oynatiyor. Sonucunu biliyor, eger Elano daha cok onde oynarsa bu takim kevgire doner. Evet bu arada Mustafa, 77'de oyuna girmis Sturm Graz karsinda.
Video : galatasaray - sturm graz özet - Vidivodo
Macin ozetini bir izlerseniz, hemen ilk atakta, Arda ortaliyor Elano'nun kafa vurusu kalecide kaliyor. Iste Elano ne kadar ofansif oynamis. O mac gercekten iyi oynamasti. Pozisyon izlemeye devem. Aha hemen ikinci pozisyonumuz, Elano, Baros ile kombinasyon deniyor, olmayinca, asirtma deniyor, aman usten top disariya cikiyor. 2.11'de durdur, Baros'un ust direkten donen topu, bakin ribaundu kim kovaliyor " Elano ".
2.01 Elano'nun ara pasinda Baros ile golu buluyoruz. Bu arada spiker 0.33'de Arda diyor ama yanlimiyorsam Baros ile Elano kosan isimler. Sonucta Elano iyi bir mac cikartmis ama Sturm bilene akin akin gelmis kalemize. Bu aklilari yemiyoruz son maclarda, bunda Elano'nun payi buyuk, hep mucadele ediyor, arkadaslarini yardimci oluyor. One cikmak icin firsati olmuyor, yoksa goruyoruz Elano'nun kaliteli bir futbolcu oldugunu. Sturm Graz macinda Rijkaard'an talimat almis Elano ve daha acik oynamis.
Savunma problemimiz bir nevi cozuldu Lucas'in gelmesi ile. Orta sahaya iyi " 2 " tane oyuncu ile bu sorun cozulecektir. Simdi Elano'yu Besiktas'a,Fenerbahce'ye,Trabzonspor'a, koysaniz, hocalari dese Elano sen daha ofansa yonellik oyniyacaksin diye, Sturm karsilasmasindaki sonuc cikar ortaya, daha defansif oyniyacaksiniz derse, daha saglam bir goruntu cizlerler. Isin Rijkaard'a bittigini unutmayin. Herhalde Rijkaard, Sturm'a karsi Elano'nun performansinda memnun olmus ama defansif anlamanda memnun olmamis. Takim halinde defans yapmamisiz. Elano o mac mucadele etmis, savunmasina yardim etmis, kopuk oynadigimiz icin cok atak yemisiz. Biz nezaman orta sahamizi guclendirirsek, o zaman daha iyi oynariz. Elano'da siritmaz, daha defansa yonellik orta saha oyunculari alirsak, Elano daha cok sut ceker, takimi yonettir, orta sahaya yardimci olur. Ben bunu orta sahaya bagliyorum. Sarp, Baris,Ayhan formsuz Topal. Sarp,Baris,Ayhan,Topal yerine Murat Ceylan olsa, hersey daha guzel olacak. Murat, Sarp'tan teknik, Baris kadar mucadele eder, Ayhan gibi ayaga pas yapar. Bir oyuncumu diyeceksiniz, evet bir oyuncu oyuna bu kadar etki eder. Bu adam benim uzun zamandir istedigim futbolcu, butun oyuncularimizdan daha genc. Elano iyi mucadele ediyor mu ? rakipler akin akin kalemize geliyor mu ? Rijkaard talimat veriyor Elano sen daha ofans oyniyamazsin diye, Elano'da defansif oynuyor. Elano'yu cikartsaniz evet sampiyon olabilirdik, evet ayni durumda olabilirdik, evet daha kotu durumda olabilirdik.
Bu senelik bu Elano durumu icinden cikilmaz bir durum. Seneye daha iyi orta saha ile bunlarin konusulmamasini umuyorum. Gercekten can sikici bir durum. Isin icinden cikilmiyor, uzun uzun anlatsan dahil bir turlu ikna edici olmuyor. Neyse konuya bir nokta koymamiz lazim artik. Bu sene olmasa dahil umarim Elano, yeni orta saha elemanlari ile size begendirtirecek kendini. Dedigim gibi bir Murat bu kadar etki yapiyorsa, varin siz dusunun bizim orta sahamizin halini. Cok " vasat " bir orta sahamiz var. Sivas macinda gozukuldu, ara sira iyi top yapsakta, uretken olmayan bir orta sahaydi " Elano oynamamis idi ".
Elano'suz oynadigimiz bir Antalya maci vardi Turkiye kupasi deplasman maci, cok kotu oynuyorduk, Elano girmisti oyunun seyir zevki degismisti. Inanin Elano'nun elinde olan sey degil. Dah once soyledigim gibi Rijkaard'in elinde, Elano'nun nasil oynamasi. Elano'suz bu takim top yapamazdi, Ankaragucu turkiye kupasi " deplasman ", ve Sivas maclarini bunu dogruluyor. Iyi oynadigimiz maclarda vardir " Elano'suz " misal sezon basi. Yanliz orda daha iyi oynayan Sarp vardi. Arda daha iyi idi, daha serbest oynuyordu.
Frikleri, kornerleri ile etkili oluyordu Arda. O gibi etkinliklerden cok gol buluyorduk. Yanliz Elano'nun serbest oynadigi maclarda iyi oynadik. Mucadele ettigi maclarda akin yemedik. Bu adam iyi adam, siz begenmezsenizde ben begeniyorum. Sizin begenmeniz icin serbest oynamasi lazim, ve serbest oynamasi icin iyi bir orta saha lazim. Yoksa oyunu riske etmemiz gerekiyor " Sturm maci gibi ". Birsey defalarca tekrarladim umarim anlatabilmisimdir sorunlari. Noktayi koyma zamani geldi.