Cevap: # 9 Elano Ralph Blumer
ayhan iyi oynarken takimi ayakta tutuyordu ne cabuk unuttunuz
ayhan gidince takim bozuldu diye bin kez konu acilmadimi yazilmadimi bu forumda
nasil ayhan kadar oynadi dersiniz yahu?
hangi macta ah elano olsaydi keske dediniz onu bir soyleyin
Bilmem ki oldu mu olmadı mı, oynamadığı fazla maç da olmadı ilk 11'e yerleştikten sonra. Oynamadığı az sayıda maç da hangi maçtı, hangisi değildi hatırlamıyorum ki aradım mı aramadım mı bileyim. Eğer o gün yerine oynayanlar (kimse) iyi oynadıysa aramamış da olabiliriz, bu Elano'nun kötü olduğu anlamına gelmez. Ayhan'ın bu sezon iyi oynadığı maç sayısı sezon başında sakatlanana kadar oynadığı veya sonradan girdiği çok az sayıda maç. Sonradan girdiklerini bile saysanız 10 tane değil. Sakatlık dönüşü ise çok kötü performans gösterdiğini hepimiz biliyoruz herhalde. Lucescu döneminde sol açıkta veya ön liberoda oynayan Ayhan'ı saymazsak izlediğimiz en iyi Ayhan 2008 şampiyonluğunda iyi oynayan ve milli takıma seçilen Ayhan'dır sanıyorum ve Elano bu sene ona yakın bir oyun oynamıştır diyorum. Elano'nun bu sene sahada zaman zaman yaptıklarını sempati duyduğumuz bir Türk oyuncu yapsa överdik kendisini şu an. Sadece beklentiler çok yüksek olduğundan yerin dibine sokuyoruz. Öte yandan, istatistiklerine de bakarsanız iki ön liberodan biri gibi oynayan birisi için o kadar kötü olmadığını görürsünüz. Elbette iyi bir Ayhan'a göre zaafları vardı, onun kadar yüksek bir kondüsyonu ve ikili mücadele becerisi elbet yok, 70'den sonra düşüyor hakikaten oyundan ama takımın kötü performansı sonucu topu ayağımızda tutamamamızın da etkisi büyük bunda. Onun dışında ise Türkiye'deki en iyi pas yeteneği olan Türk orta saha oyuncularından olan Ayhan'dan baya daha fazla pas yeteneği olduğu sahada açıkça görülüyor. Eğer siz bunu göremiyorsanız o ayrı bir problem. Bunu gösterebilmesi bile bana gelecek seneler için umut veriyor.
Burada sene başından beri orta sahanın iyi pas yapamamasından şikayet ediyoruz. Mustafa Sarp Elano'ya ayak uydurduğu ilk yarıda orta sahamız iyi işliyor ve en önemlisi Elano kendini gayet gösteriyordu. Ne zaman ikinci yarıda Sarp sıradanlaştı ve sorumluluk almamaya başladı, Topal zaten formsuzdu, Barış desek hiçbir zaman kendini pas anlamında gösteremedi, bunlar forvetsizlikle birleşince hem takımın hem de Elano'nun performansı düştü. Bu sebeple her zaman diyorum Elano tek başına iyi oynaması beklenen bir adam olmamalı. Xavi'yi de getirsek benzer sonuç alırız diye de iddia ediyorum çünkü orta sahada yeteri kadar ayak uyduramıyor kimse. Pasla basit oynayan oyuncular için önemlidir bu. Elano basit oynamaya çalışıyor ama boşa kaçan kimse yok, bu da top kayıplarına veya geri paslara sebebiyet veriyor. Bunlara rağmen ben top Elano'nun ayağına geldiğinde olumlu kullanılacağına inanıyorum, bu sene arkadaşlarının da etkisi ile beklediğimden daha düşük bir yüzde ile olumlu kullanmış olsa da hala bu güvenim sürüyor. Bu sebeple daha iyi olacağına da inanıyorum. Daha ilk sezonu olduğunu, yabancı bir ülkede olduğunu, takımla sezon öncesi çalışmadığını, geçen seneyi çok az maç yaparak geçirdiğini, sisteme ne takımın ne onun alışmadığını, arkadaşlarının da ona ayak uyduramadığını katarak hesaplıyorum.
Hele "10 kişi oynatıyor" gibi laflar yazılıyor ki bunu anlamak mümkün değil, yıldız statüsündeki bir adam kötü de oynasa canını dişine takıyor, mücadele ediyor, top çalmaya çalışıyor, defanstan top çıkartmaya çalışıyor. Nasıl 10 kişi oynatıyor dersiniz anlamıyorum.
Mesela Elano'nun yanına Nuri falan gibi (isim çok önemli değil aslında) hem çok iyi pas yapan, hem de mücadele eden birini koysak, arkalarına da iyi bir Mehmet Topal veya daha da iyi, mücadeleci, top kazanan ve paslaşabilen bir ön libero koysak bu üçlü birbirine alıştıktan sonra Elano'nun oyunu çok çok daha iyi olur diye düşünüyorum.