her ülkeden tanisikligim vardır az çok
Bolivya les
Meksika kızları enfes keza Arjantin (güzellik anlamında degil)
chile de hayat nasıl ?
özel mesaj ile çok soran oldu, detaylı yazayım da bari isteyen olursa buranın linkini atarız.
Şili bazı verilere göre gelişmiş bir ülke kategorisinde ama daha objektif verilerde yüksel gelirli ülkeler grubunda. yani gelişmekte olan ülkeler kategorisinin bir üstünde.
hayata gelirsek, daha çok küçük bir ABD diyebilirim. İnsanların büyük çoğunluğu müstakil evlerde yaşıyor ve mahalleler abd şehirlerindeki gibi. evler de öyle. arabaları falan da genelde büyük tercih ediyorlar. ancak kadınlar genelde çok çok küçük araç tercih ediyorlar. bu yüzden trafikte dev gibi araçlarla minicik araçları görmek mümkün.
ekonomik olarak kanada abd gibi ülkelerden sonra 3. sırada kıtada. oldukça stabil bir ülke, para birimleri euro ile denk. en küçük kağıt parası 1000 peso, bu da 1 euroya denk. asgari ücret 650.000 peso bu da 650 euro yapıyor. ancak genelde bu ücreti ödemiyorlar. 800 üzeri ödeniyor genelde. avm mağaza gibi yerlerde 1 milyon peso kazanıyorlar. bu da bin euro yapar.
elektronik komik derecede ucuz 250 bin pesoya cep telefonları 250-350 bin peso arasında buzdolabı, televizyonlar var.
sraba da çok ucuz. türkiyede tofaş aldığın paraya yani 100 bin tlye falan 2014-15 kia modelleri var. bisiklet bile arabadan daha pahalı.
çok güzel yemekleri var, çok beğendiğim oldu. ancak kesinlikle akdeniz mutfağı daha iyi. genel olarak şilililer yemekten anlamıyor bizim kadar.
bunun dışında insan profili, diğer latinlere göre daha farklı, daha soğuklar. ancak kültür düzeyleri yüksek, çok kitap okuyorlar. bir sürü yazar soruyorlar bilmiyorum deyince şaşırıyorlar. bunun yanında herkes mutlaka 1 tane enstürman çalmayı biliyor bu da gitar oluyor genelde. bunu kolejlerinde öğretiyorlarmış. mesela arjantinliler ünlüleriyle gurur duyuyorlar, bunlar umursamazlar. bilboardda görünce küfür falan ediyorlar.
trafikleri çok yavaş akıyor, venezuellalı göçmenler genelde uber yapıyor. bunlar da 2.5 milyon ile 4 milyon peso arasında kazanç demek. doktorlar 10 milyon peso ve üzeri alıyor. yaya yollarına inanılmaz saygılı sürücü profili var. buna alışamadım bir türlü. yaya görünce yol vermeyen bir sürücüye henüz rastlamadım. maaş sistemi abddeki gibi sınır yok kazançta. ancak kapitalizm çok. autopista desikleri çevreyolu paralı. şilide çok kazanıyorsun ancak her şey için ödeme yapman gerekiyor. arjantindeki gibi bedava üniversite yok. her şey ödemeli.
şililerin kendisi de biliyor, abdnin küçük bir kopyası dediğinde onlar da sana katılıyor. her evin bahçesinde köpek var. köpek olmayan ev sayısı çok az. genelde gençler çalıştığı zaman kendi evine çıkmaya meyilliler. çok fazla parti ve eğlence yapıyorlar. insanlar aşırı mutlu. ayak uydurmakta zorlanıyorum. sonuçta buradaki hiçbir şey sana ait değil. ailen ülken orda sefil olduktan sonra onlar kadar mutlu olunmuyor. dünyada dert sahibi olmayan bir millet söyle dersen bunları söylerdim. oldukça huzurlu bir ülke.
kuzeyi çöl, iklimi şehirleri teksas gibi. ortası akdeniz iklimi, akdeniz ülkesi gibi.
biraz güneyi kuzey avrupa gibi, daha da güneyi isviçre ve norveç gibi.
doğası harika, bu kadar güzel bir ülke olduğunu hayal etmiyordum tabi. benim kız buralı, şilide biraz yaşar trye döneriz diyordum ancak görünce daha çok dururum dedim.
son olarak ülke, amerika kıtasının en teknolojik ve en gelişmiş ülkelerinden birisi, yeni metro hatları otonom, metrolarda makinist yok. kendi kendine çalışıyor. belediye otobüsleri %100 elektrikli. zaten hiç ses çıkmıyor. güzel yaptıkları bir şey ana artellerde belediye otobüsleri yolun ortasında kendine ait yoldan gidiyor. ist. metrobüs gibi yolu var. böylece 3 şeritli yolların sağ şeridinde sürekli durmak zorunda olan otobüs olmadığı için trafik akışını beğendim. hem bu otobüslerin trafiğe takılmadan kendi yolundan gitmesi nedeniyle otobüs ile ulaşımı da kolaylaştırıyor.
özetle oldukça modern, doğal güzellikleri harika olan, alım gücü çok yüksek teknolojik bir ülke diyebilirim. ancak turistik olarak TL bazında düşünenlere çok da tavsiye etmem. hep güzel şeyleri söyledim.
kötü kısmı gıda aşırı pahalı, mesela 800.000 peso alıyorsun 250.000 peso kira, 85.000 peso tüm faturaların. geriye epey para kalıyor gibi. ancak gıda kendi paralarıyla bile pahalı, isviçre, ispanya gibi avrupa ülkeleri bile gıda yönündem daha ucuz. elektronik araba, faturalar vb ucuz, ancak gıda fahiş pahalı. 1 tane pizza tl cinsi ile 1000 lira.