Buna katılıyorum. 3 metre kazabilirsin derken aslında zemin altının boş olduğunu soyluyordum. Yani derine gidebilirsin. Ama yatay boslugumuzun olmadığı doğru. O nedenle de en fazla 5 sıra hesabı yaptım. 70 cm koltuk arası bosluktan 3.5 metre ileri gitmektir bu. Bizdeki mevcut lateral boşluk yanlış hatırlamıyorsam kale arkalarında 8, maratonlarda 6 metre.
Asgari 4 metre kalacak desen 3er sıra maraton 4er sıra kale arkasina koltuk yapılır. Bu hesaba göre de 1500 koltuk eklenir. Max 2000 azı olur çoğu olmaz demem de bundandi. Bu işin salt matematiği.
Şimdi diyebilirsiniz ki aşağıdaki çizimde de gorulebilecegi üzere UEFAya da FIFA 4 metre mesafeye izin vermez
Ekli dosyayı görüntüle 296400
Dogrudur. Bizim zaten maraton kısımlarında azami 1 metre kale arkalarında 2 metre alanimiz var. İlk sıra önündeki yürüme mesafesinden çalma pahasına zorlaya zorlaya 2ser sıra maraton 3er sıra kale arkalarında cikabiliriz. UEFA ve FIFA'ya uygun ölçüde olsun istiyorsak. Bu da Max 900 artış yapar.
İste burada da finansal olarak bunun verimli olup olmayacagi konusu geliyor.
Yazdım ha yazdim. Boş zaman olunca oluyor. Ozetliyeyim:
Salt matematiğe vursak
Max 2000 koltukluk bir genişleme mümkün.
FİFAnin saha çevresi mesafe kurallarina uymak istiyorsak max 900 kişilik genişleme mümkün.
Tabi daha saha kotu aşağı indiği için seyircilerin seyir açısının değişmesi gibi kriterler var hiç hesaba katmadik. Yapılırken hatırlarsınız bizim stadın tüm koltukları sahanın her bir noktasini engelsiz görecek şekilde dizayn edilmisti. Fenerin çok ölü noktası var mesela. Acayip modern falan diyorduk. Olmamasi için sebep sayacaksak o kriterler var daha hesaba katmadigimiz.
Teorik olarak yapılabilir mi? Çimento varsa evet.
Pratikte yapilabilir mi? UEFA'nin mesafe ve izleme acıları talimatlarına uyacak sekilde en iyi ihtimalle 500 ila 900 koltuk seyirci ve seyirci sayısı bakimindan manalı bir kazanç ise mümkün.
Son tahlilde uğraşılır mi? Koltuk ve merdivan boşlukları düzenlenip daha büyük kazanım elde edilecek yerde el bile sürülmez.