Ali Sami Yen Spor Kompleksi RAMS Park | 53.978

Bu yönetimdekilerin alayı yatıyor cidden

Sezonun ilk maçına her nokta 5 yıldıza döndürülmüş olmalı, ne yapılacaksa bitmiş olmalı.

Zemin yine kötüleşmiş, gittiler 5 sene önce bize şampiyonluğu kaybettiren adamı bir de bir daha göreve getirdiler.

Nasıl bir gönül ilişkisi varsa tanıdıkların gönlünü hoş etme yeri sanki yönetim değil de.

Zemin aşağı çekilemez gibi çünkü bizim stad diğer stadyumlardan farklı, bidefa tepenin üzerinde duruyor , hem otopark var ayrıca müsait mi değil mi blueprint'leri görmeden kimse tam olarak bilemez. Zaten sahayı aşağıya çekebilmek için zemin ve tribün arasında boşluk olması lazım bizim stadyumda zaten fazla boşluk yok.
Blueprint nedir üstad? Stad inşaatını prekasttan çatı kaldirmasina kadar gece gündüz izlemiş nesile blueprint ne desin?

Zeminin altı boş bizde istenirse 3 metre asagi ineriz. Bjk fener yapamaz birinde Kurbağalıdere birinde boğaz stadin içine akar. Ama dediğin gibi bizimki tepe üstü olduğu için hiç bir şey olmaz.

Sadece ana yapidan ayrı bir statik yapılması lazım gelir diye düşünüyorum. Yani o eklenecek yer staddan ayrı şekilde oynar.

Dusunulecek mevzu sadece finansal olarak getirisi olup olmadigidir. En dar noktadan 5 sıra koltuk eklenecek desek kabaca şu hesap yapılır:

Maraton taraflarında
(140 + 130 + 120 + 110 + 100) x 2 = 1200 Max

Kale arkalarinda
(100 + 90 + 80 + 70 + 60) x 2 = 800 Max

Koltuk inşa edilir. Toplam 2000 Max koltuk olur o kısımda. Azi olur ama Fazlası olmaz.

Kactan satilip kaç para getirecegini de siz hesap edin.

Blueprint nedir üstad? Stad inşaatını prekasttan çatı kaldirmasina kadar gece gündüz izlemiş nesile blueprint ne desin?

Zeminin altı boş bizde istenirse 3 metre asagi ineriz. Bjk fener yapamaz birinde Kurbağalıdere birinde boğaz stadin içine akar. Ama dediğin gibi bizimki tepe üstü olduğu için hiç bir şey olmaz.

Sadece ana yapidan ayrı bir statik yapılması lazım gelir diye düşünüyorum. Yani o eklenecek yer staddan ayrı şekilde oynar.

Dusunulecek mevzu sadece finansal olarak getirisi olup olmadigidir. En dar noktadan 5 sıra koltuk eklenecek desek kabaca şu hesap yapılır:

Maraton taraflarında
(140 + 130 + 120 + 110 + 100) x 2 = 1200 Max

Kale arkalarinda
(100 + 90 + 80 + 70 + 60) x 2 = 800 Max

Koltuk inşa edilir. Toplam 2000 Max koltuk olur o kısımda. Azi olur ama Fazlası olmaz.

Kactan satilip kaç para getirecegini de siz hesap edin.

Can'ın dediği gibi yapamazsın.

Bizim statta otopark saha altında değil. Tribün altında. Saha kazılabilir.

Ama sorun o değil zaten. Can'ın dediği gibi saha kenarı ile tribün arasında yeterli yatay mesafe yok.

3 mt kazdın diyelim. O yatay mesafe olmadığı için nereye ilave koltukları koyacaksın. Sadece yükseklik değil yatay mesafede lazım o tribünü oturtmak için. O da bizde yok.

Özetle bizim statta şu hali ile sahayı kazarak ilave koltuk koymak mümkün değil.

Arkadaslar. 50 inci kere. Bizim tribunler zaten sahaya baya yakin.

Saha alti duzenegi var, isitmasi var, direnaji var

Var oglu var.

Ornek diye koydugunux fotoda kac metre saha alanindan yenmis, bizde oyle bir mesafe ara yok.

Maksimum yapilacak sey, kale arkalarinda bariyer sizin tatli caniniza hadi 1.5 metre gelsin(o bile supheli) 2 sira daha insan alani yarartin, koltuk bile diyemiyorum. Oda o tantanaya degneyebilir.

Teller kalkabilir 1 sira daha insan konur belki

Cikarin aklinizdan su sahayi kazma olayini lutfen
Bence bunun yerine 1 kat çıkmak nasıl olur, onu tartışmak gerekir. 1 kat çıkılmasının maliyeti ne oluyor kaç yılda amorti eder vs

Asma tribün fikri var aklimda. Çatımiz cok kuvvetli belli noktalara asansorler yardimi ile asma kafesle konulabilir hatta dört köşeye bu asma kafesle konur fener taraftarlari o kafeslerde izler stadi.
Misafir tribunu de bizim olur.

Son düzenleme:
Bence bunun yerine 1 kat çıkmak nasıl olur, onu tartışmak gerekir. 1 kat çıkılmasının maliyeti ne oluyor kaç yılda amorti eder vs

Bu teorik olarak mümkün.

Şikecilerin planladıkları gibi çatı sistemini kaldırmak mümkün. Kale arkalarında olan çatı sistemin 2 ana taşıyıcı makası betonarme kolonlar üzerine oturuyor. Hidrolikler yardımı ile çatı sistemi ana karkası kaldırılabilir.

Ama pratik kısmında fayda/maliyet kısmına bakmak lazım. Kağıt üzerinde basit gibi ama yapılması bir o kadar zor iş ayrıca. Tehlikeli ve ciddi bir ekipman gerekiyor. Dünyada bunu yapabilen firma sayısı azdır. Çatı sistemi hidrolikler ile kalktıktan sonra yeni tribünlerin taşıyıcı sistemleri mevcut tribünlerden bağımsız dizayn edilmeli. Statik hesaplar kontrol edilerek. Kalkan ana taşıyıcı makasların altı beslenmeli.

Ben böyle bir uygulamanın çok ciddi maliyetler getireceği için yapılmasını zor görüyorum.

Bu teorik olarak mümkün.

Şikecilerin planladıkları gibi çatı sistemini kaldırmak mümkün. Kale arkalarında olan çatı sistemin 2 ana taşıyıcı makası betonarme kolonlar üzerine oturuyor. Hidrolikler yardımı ile çatı sistemi ana karkası kaldırılabilir.

Ama pratik kısmında fayda/maliyet kısmına bakmak lazım. Kağıt üzerinde basit gibi ama yapılması bir o kadar zor iş ayrıca. Tehlikeli ve ciddi bir ekipman gerekiyor. Dünyada bunu yapabilen firma sayısı azdır. Çatı sistemi hidrolikler ile kalktıktan sonra yeni tribünlerin taşıyıcı sistemleri mevcut tribünlerden bağımsız dizayn edilmeli. Statik hesaplar kontrol edilerek. Kalkan ana taşıyıcı makasların altı beslenmeli.

Ben böyle bir uygulamanın çok ciddi maliyetler getireceği için yapılmasını zor görüyorum.
Yaklaşık olarak 20 bin kisi artırabilirsem, ortalama 35 bin TL anlık euro/tl 50 alıyorum.

Yıllık 20.000 x 35 : 50 = 14 milyon euro yapıyor.
5 yılda 70m euro gelirim var. 70m euroya 1 kat daha çıkabiliyorsam hemen yaparım.

Paranın zaman maliyeti, present value falan onları hesap etmiyorum. Etsem de 6 yılda çıkar

IMG_0691.webp

Kat çıkmak = minimum 1.5 yıl kullanamazsın belki 2 yıl

Sırf feneri fazla geçmesin diye 52 bin yapıldı. En baştan geniş koltuk dizilimiyle 63 bin yapılsa kapasite sorunumuz olmazdı.

Bu yönetimdekilerin alayı yatıyor cidden

Sezonun ilk maçına her nokta 5 yıldıza döndürülmüş olmalı, ne yapılacaksa bitmiş olmalı.

Zemin yine kötüleşmiş, gittiler 5 sene önce bize şampiyonluğu kaybettiren adamı bir de bir daha göreve getirdiler.

Nasıl bir gönül ilişkisi varsa tanıdıkların gönlünü hoş etme yeri sanki yönetim değil de.
Yönetime fazla yuklenmeyelim yav. 2 sene sonra BBden ciktilar, haziranda saneyi cektiler, osimhen gibi zor bi transferi bitirmek uzereler blablabla

Can'ın dediği gibi yapamazsın.

Bizim statta otopark saha altında değil. Tribün altında. Saha kazılabilir.

Ama sorun o değil zaten. Can'ın dediği gibi saha kenarı ile tribün arasında yeterli yatay mesafe yok.

3 mt kazdın diyelim. O yatay mesafe olmadığı için nereye ilave koltukları koyacaksın. Sadece yükseklik değil yatay mesafede lazım o tribünü oturtmak için. O da bizde yok.

Özetle bizim statta şu hali ile sahayı kazarak ilave koltuk koymak mümkün değil.
Buna katılıyorum. 3 metre kazabilirsin derken aslında zemin altının boş olduğunu soyluyordum. Yani derine gidebilirsin. Ama yatay boslugumuzun olmadığı doğru. O nedenle de en fazla 5 sıra hesabı yaptım. 70 cm koltuk arası bosluktan 3.5 metre ileri gitmektir bu. Bizdeki mevcut lateral boşluk yanlış hatırlamıyorsam kale arkalarında 8, maratonlarda 6 metre.

Asgari 4 metre kalacak desen 3er sıra maraton 4er sıra kale arkasina koltuk yapılır. Bu hesaba göre de 1500 koltuk eklenir. Max 2000 azı olur çoğu olmaz demem de bundandi. Bu işin salt matematiği.

Şimdi diyebilirsiniz ki aşağıdaki çizimde de gorulebilecegi üzere UEFAya da FIFA 4 metre mesafeye izin vermez
1000084702.webp

Dogrudur. Bizim zaten maraton kısımlarında azami 1 metre kale arkalarında 2 metre alanimiz var. İlk sıra önündeki yürüme mesafesinden çalma pahasına zorlaya zorlaya 2ser sıra maraton 3er sıra kale arkalarında cikabiliriz. UEFA ve FIFA'ya uygun ölçüde olsun istiyorsak. Bu da Max 900 artış yapar.

İste burada da finansal olarak bunun verimli olup olmayacagi konusu geliyor.

Yazdım ha yazdim. Boş zaman olunca oluyor. Ozetliyeyim:

Salt matematiğe vursak

Max 2000 koltukluk bir genişleme mümkün.
FİFAnin saha çevresi mesafe kurallarina uymak istiyorsak max 900 kişilik genişleme mümkün.

Tabi daha saha kotu aşağı indiği için seyircilerin seyir açısının değişmesi gibi kriterler var hiç hesaba katmadik. Yapılırken hatırlarsınız bizim stadın tüm koltukları sahanın her bir noktasini engelsiz görecek şekilde dizayn edilmisti. Fenerin çok ölü noktası var mesela. Acayip modern falan diyorduk. Olmamasi için sebep sayacaksak o kriterler var daha hesaba katmadigimiz.

Teorik olarak yapılabilir mi? Çimento varsa evet.

Pratikte yapilabilir mi? UEFA'nin mesafe ve izleme acıları talimatlarına uyacak sekilde en iyi ihtimalle 500 ila 900 koltuk seyirci ve seyirci sayısı bakimindan manalı bir kazanç ise mümkün.

Son tahlilde uğraşılır mi? Koltuk ve merdivan boşlukları düzenlenip daha büyük kazanım elde edilecek yerde el bile sürülmez.

Buna katılıyorum. 3 metre kazabilirsin derken aslında zemin altının boş olduğunu soyluyordum. Yani derine gidebilirsin. Ama yatay boslugumuzun olmadığı doğru. O nedenle de en fazla 5 sıra hesabı yaptım. 70 cm koltuk arası bosluktan 3.5 metre ileri gitmektir bu. Bizdeki mevcut lateral boşluk yanlış hatırlamıyorsam kale arkalarında 8, maratonlarda 6 metre.

Asgari 4 metre kalacak desen 3er sıra maraton 4er sıra kale arkasina koltuk yapılır. Bu hesaba göre de 1500 koltuk eklenir. Max 2000 azı olur çoğu olmaz demem de bundandi. Bu işin salt matematiği.

Şimdi diyebilirsiniz ki aşağıdaki çizimde de gorulebilecegi üzere UEFAya da FIFA 4 metre mesafeye izin vermez
Ekli dosyayı görüntüle 296400

Dogrudur. Bizim zaten maraton kısımlarında azami 1 metre kale arkalarında 2 metre alanimiz var. İlk sıra önündeki yürüme mesafesinden çalma pahasına zorlaya zorlaya 2ser sıra maraton 3er sıra kale arkalarında cikabiliriz. UEFA ve FIFA'ya uygun ölçüde olsun istiyorsak. Bu da Max 900 artış yapar.

Salt matematiğe vursak

FİFAnin saha çevresi mesafe kurallarina uymak istiyorsak max 900 kişilik genişleme mümkün.

Tabi daha saha kotu aşağı indiği için seyircilerin seyir açısının değişmesi gibi kriterler var hiç hesaba katmadik. Yapılırken hatırlarsınız bizim stadın tüm koltukları sahanın her bir noktasini engelsiz görecek şekilde dizayn edilmisti. Fenerin çok ölü noktası var mesela. Acayip modern falan diyorduk. Olmamasi için sebep sayacaksak o kriterler var daha hesaba katmadigimiz.

Pratikte yapilabilir mi? UEFA'nin mesafe ve izleme acıları talimatlarına uyacak sekilde en iyi ihtimalle 500 ila 900 koltuk seyirci ve seyirci sayısı bakimindan manalı bir kazanç ise mümkün.

Son tahlilde uğraşılır mi? Koltuk ve merdivan boşlukları düzenlenip daha büyük kazanım elde edilecek yerde el bile sürülmez.
O kural bağlayıcı mı yoksa mesela uymazsan sana final vermem mi?

Ekli dosyayı görüntüle 296400

Salt matematiğe vursak

1k-2k anlamı yok bu kadar tantananın. Bize 20k civarı artış lazım

Elit stad kategorisinden çıkarılıyorsun final vb vermiyor uefa ayreten uefa maçlarında o mesafedeki koktuklar boş kalıyor

Bazı arkadaşlar stadın altında drenaj sistemi var olmaz diyorlar.. kardeşim zemini altındaki sistemle komple kaldıracaksın sonra sulama drenaj vb sistemleri sil baştan yapacaksın

Kimse bilet bulamıyor çok sıkıntılı bi durum bizim için

Seyirci acısı baglayici değil ama mesafeler bağlayıcıdir diye tahmin ediyorum. Buna göre yaptırımlar da farklı olabilir Acıya uymazsan mesela Beşiktaş'ın bu sene konferans finalini mi aldılar öyle bir şeyin bizim stadda olma ihtimalini unut. Ama mesafe kuralını cignersen güvenlik bilmem ne diye stadda kendi sl maçını bile oynayamayabilirsin. Maçtan önce gelip kontrol ediyorlar ya. Orada bitersin.

İlerleyen zamanlarda üste ek bir tribün işi gündeme gelir ama daha erken. O da en az stat kadar yüksek maliyettir muhtemelen. Ama olur da öyle bir işe girilirse bizim stadın dışı zaten inşaat gibi gözüktüğünden yeni tribün yapılması da görüntüyü pek değiştirmeyecektir.

1k-2k anlamı yok bu kadar tantananın. Bize 20k civarı artış lazım
Kaç kere anlattık ya, o anca 20-25 yıl sonra komple yeni stadyum falan yapılırsa mümkün. Öyle 15-20k artış mevcut stadyumda mümkün değildir.

İlerleyen zamanlarda üste ek bir tribün işi gündeme gelir ama daha erken. O da en az stat kadar yüksek maliyettir muhtemelen. Ama olur da öyle bir işe girilirse bizim stadın dışı zaten inşaat gibi gözüktüğünden yeni tribün yapılması da görüntüyü pek değiştirmeyecektir.
Bu ucu acik bir sey ama dedigin gibi cok cok buyuk bir maliyet.konu icinde bahsettim , 4 tane 'mega" kolonu var stadin, buda asiri masof bir cati ortusu nedeniyle. O scoreboardun asili oldugu tasiyici(x2) asiri masif ve agir.

Sedat diye genc mimar var youtubeda, stadlari inceledi asiri kisa notlarla-keyifli bir video(hatta @Alper Altun videosunu koydu galiba) orada da minor sekilde deginiyor bu dedigime.

Tek ihtimal var bu maliyete girilmesi icin - beeeeeelki bu aslan vadisi salon malon butun curcunaya girilirse dusunulebilir - o da catiyi acilir kapanir sistemi tekrar gundeme gelirse, belki o zaman sokulme edilme olarak bakilabilir.

Fakat imalati 1 sezon baska yeri kullanmaya bakar muhtemelen, mevcuta ek yapiyorsun, cok fazla statik denkleme tabii bir durum.

Obur yandan akustik hesabida var, sesi bozar mi vs vs vs.

Cok cok fazlada maliyeti olur.

Geri
Üst Alt