Atatürkçülük (Kemalizm) Nedir?

Cevap: Atatürkçülük (Kemalizm) Nedir?

Konu nerelere sapmış. Atatürk'ten bahsedin beyler. Yaşamış en büyük Türk'ten bahsedin. Bırakın soyu sopu :o

Tam olarak 'evet' olduğunu zannetmiyorum. Ama mesele çocuğun kimden doğduğu değil, hangi ortamda, hangi terbiyeyle büyüdüğüdür.

Herhalde hiç kimse validesultanların ırkından dolayı abdulhamite türk değil demez. Ki diyen olursa da aklında sorun aranması gerekir.

KEsinlikle haklısın. Saray içinde hangi kültür ağırlıktaydı. Ona dikkat etmemiz lazım. Bu noktada bir soru sormak istiyorum

Saray içindeki kültür ile, Anadoluda ki kültür aynımıydı ?

Anneler çocuk yetiştirmede çokı etkindir, ufak bir not. Ortam, kültür falan diyoruz da.

Ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilmiyorum, bir yerde okumuştum; Türk kelimesi etimolojik olarak topluluktan, toplu yaşamdan gelmesi ile birlikte bazı tarihçilere göre ayrı bir soy olarak değilde genel ve ortak bir ırk olduğu görüşü ortaya atılmıştır.

Kısaca Türklük; etnik bir köken değil de, toplu yaşama biçiminden türemiş bir sözcük olduğunu okumuştum. Eğer okuduğum kaynağı bulursam burada paylaşırım.

Ben bu cümleyi Tarihin arka sayfasında duymuşştum. Murat Bardakçı bir konuk almıştı, o söylemişti. Ama bu da sadece bir iddia. Ama bence yanlış. Şimdi Türklük Anadolu'ya ait bir kavram değil. Eskiden beri gelen bir kelime. Yani ortaasyada ulaşım çok ok zorken birkaç ırkın kaynaşıp, toplu yaşamdan dolayı Türk olarak adlandırmaları bana saçma geliyor.

Etimolojik yönden ise türk kelimesi töreden geliyor. Türük!

KEsinlikle haklısın. Saray içinde hangi kültür ağırlıktaydı. Ona dikkat etmemiz lazım. Bu noktada bir soru sormak istiyorum

Saray içindeki kültür ile, Anadoluda ki kültür aynımıydı ?

Hayır tamamen zıttı. Anadolu kültürünü yaşatanlar daha çok Osmanlı'nın egemenliği altına almak için büyük mücadele verdikleri göçebe Türkmenlerdi. Osmanlı Türkleri sevmemiştir. O dönem kaynaklarında da Türk derken daha çok göçebe, kültürsüz, cahil kesim denilmek istenmiştir. O dönem önemli bir devlet görevlisine Türk demek aynı zamanda hakaret olarak da algılanırdı. Bu durum Fatih zamanına kadar değerli değildi. Fatih'e kadar imparatorluk Türk özelliklerini iyi kötü korudu. Fakat Fatih'den sonra sarayda egemen olan gelenek daha çok Fars ve Arap geleneği hatta Bizans geleneği karışımı diyebiliriz. Kaynak diyenler gitsin Koçi Bey risalesini okusun orda Türk'ün hangi anlamda kullanıldığını görürler. İmparatorlukta en son güç kazanan akım Türkçülüktür. 19, yüzyılda imparatorluk çökerken sığınılan fikir akımları Osmanlıcılık ve İslamcılık olmuş fakat bu akımlarında işe yaramamasından sonra Türkçülük akımı güç kazanmıştır. Bu da 20. yüzyılın başlarını bulur.. Hatta bu akımın öncülleri de Kafkasya kökenleri Türklerdir. Yusuf Akçura gibi birkaç isim vardı diğerlerini unuttum..

Hayır tamamen zıttı. Anadolu kültürünü yaşatanlar daha çok Osmanlı'nın egemenliği altına almak için büyük mücadele verdikleri göçebe Türkmenlerdi. Osmanlı Türkleri sevmemiştir. O dönem kaynaklarında da Türk derken daha çok göçebe, kültürsüz, cahil kesim denilmek istenmiştir. O dönem önemli bir devlet görevlisine Türk demek aynı zamanda hakaret olarak da algılanırdı. Bu durum Fatih zamanına kadar değerli değildi. Fatih'e kadar imparatorluk Türk özelliklerini iyi kötü korudu. Fakat Fatih'den sonra sarayda egemen olan gelenek daha çok Fars ve Arap geleneği hatta Bizans geleneği karışımı diyebiliriz. Kaynak diyenler gitsin Koçi Bey risalesini okusun orda Türk'ün hangi anlamda kullanıldığını görürler. İmparatorlukta en son güç kazanan akım Türkçülüktür. 19, yüzyılda imparatorluk çökerken sığınılan fikir akımları Osmanlıcılık ve İslamcılık olmuş fakat bu akımlarında işe yaramamasından sonra Türkçülük akımı güç kazanmıştır. Bu da 20. yüzyılın başlarını bulur..

Çok basmakalıp bir düşünce ama doğruluk ihtimali var.

Hayır tamamen zıttı. Anadolu kültürünü yaşatanlar daha çok Osmanlı'nın egemenliği altına almak için büyük mücadele verdikleri göçebe Türkmenlerdi. Osmanlı Türkleri sevmemiştir. O dönem kaynaklarında da Türk derken daha çok göçebe, kültürsüz, cahil kesim denilmek istenmiştir. O dönem önemli bir devlet görevlisine Türk demek aynı zamanda hakaret olarak da algılanırdı. Bu durum Fatih zamanına kadar değerli değildi. Fatih'e kadar imparatorluk Türk özelliklerini iyi kötü korudu. Fakat Fatih'den sonra sarayda egemen olan gelenek daha çok Fars ve Arap geleneği hatta Bizans geleneği karışımı diyebiliriz. Kaynak diyenler gitsin Koçi Bey risalesini okusun orda Türk'ün hangi anlamda kullanıldığını görürler. İmparatorlukta en son güç kazanan akım Türkçülüktür. 19, yüzyılda imparatorluk çökerken sığınılan fikir akımları Osmanlıcılık ve İslamcılık olmuş fakat bu akımlarında işe yaramamasından sonra Türkçülük akımı güç kazanmıştır. Bu da 20. yüzyılın başlarını bulur..

İmzamı atarım.

Osmanlıyla ilgili muallakta kalan çok ama çok soru var. Her ne kadar bazı değerli yazarlarımız yazsa da biz o zamanları göremediğimiz için net yorumlar yapamayız. Mesela haremle ilgili çok sapkınlıklar olduğu söylenmektedir.

Her neyse, şu an gelmiş geçmiş 10 en iyi hükümdara, devlet adamına bakarsanız içerisinde 3 kişisi osmanlı hükümdarı, birisi Atatürk, birisi de metehan'dır. Yani annelerini değil de tarihin en iyilerini araştırıp bakmak gerekir diye düşünüyorum

Osmanlıyla ilgili muallakta kalan çok ama çok soru var. Her ne kadar bazı değerli yazarlarımız yazsa da biz o zamanları göremediğimiz için net yorumlar yapamayız. Mesela haremle ilgili çok sapkınlıklar olduğu söylenmektedir.

Her neyse, şu an gelmiş geçmiş en önemli 10 en iyi hükümdara, devlet adamına bakarsanız içerisinde 3 kişisi osmanlı hükümdarı, birisi Atatürk, birisi de metehan'dır. Yani annelerini değil de tarihin en iyilerini araştırıp bakmak gerekir diye düşünüyorum

Bu senin bakış açın açısından doğru. Dünyadan farklı bir ülkeden bakan isim belki bu üç ismi saymaz.

Bu senin bakış açın açısından doğru. Dünyadan farklı bir ülkeden bakan isim belki bu üç ismi saymaz.

Türkleri tarihten çıkarırsan tarih diye birşey kalmaz bence, yaptıkları ortada, görmemelerine ihtimal yoktur diye düşünüyorum.

Çok basmakalıp bir düşünce ama doğruluk ihtimali var.

Basmakalıp değil sebeplerini de anlatabilirim. Özellikle Fatih devlet yönetiminde Türkleri tutmamış ve daha çok devşirme kökenlere görevler vermiştir. Sebebi de basittir. İmparatorlukta bir ailenin güçlenmemesini istemektedir. Hatta burda akılcı bile davranmıştır. Daha önceki Türk devletlerinde belirli ailelerin güçlenmeleri vs. vs. devlet otoritesi için bir tehdit oluşturmuştur. O yüzden Fatih'den sonra devşirmelerin tamamen devlet yönetimine hakim olmaları vs. vs. ile saray ve Anadolu arasında çok farllı bir kültür oluştu. Devlet ne zaman devlet oldu Türklük özelliklerini unuttu. İlk başlarda Türklük özellikleri önemliydi. Çünkü doğudan gelen Türkmen göçleri Batı sınır boylarına yerleştiriliyordu. Ve orda akıncı, deli vs. vs. adlandırılan Türk önderleri altında sınır boylarında önemli topraklar ele geçiriliyordu. Bu durum devlet olana kadar devam etmiştir ve bence devlet olmaları da Fatih zamanını bulmuştur. Fatih zamanından sonra devlet aynı zamanda kendini dini olarak da adlandırmak durumunda kalmıştır. Ve o dönemki İran tehlikesi yüzünden kendisini Sünni Hanefi olarak tanımlamıştır. Fakat ilk gelen göçebe Türkmenlere hatta ilk Osmanlı padişahlarının dini görüşlerine baktığımız zaman onların tam net olarak Sünni Hanefi anlayışı doğrultusunda hareket etmediklerini , daha çok Orta Asya Türk gelenekleri ile İslam geleneğini birleştiğini görürüz. Zaten devlet kendini Sünni HAnefi olarak tanımladıktan sonra Türk gelenekleri de geri plana atılmıştır. Hatta Alevilerin asıl Türkler, Türkmenler oldukları hakkında da güçlü argümanlar vardır. Çok uzun konu fakat süreci tam olarak biliyorum..

Ben bu cümleyi Tarihin arka sayfasında duymuşştum. Murat Bardakçı bir konuk almıştı, o söylemişti. Ama bu da sadece bir iddia. Ama bence yanlış. Şimdi Türklük Anadolu'ya ait bir kavram değil. Eskiden beri gelen bir kelime. Yani ortaasyada ulaşım çok ok zorken birkaç ırkın kaynaşıp, toplu yaşamdan dolayı Türk olarak adlandırmaları bana saçma geliyor.

Etimolojik yönden ise türk kelimesi töreden geliyor. Türük!

Etimolojik olarak 10'dan fazla kaynakta farklı anlamlarda geçiyor. Tam net karar veremeyiz. Okuduğum köşe yazısında ne Anadolu ne de Orta Asya Türklerinden bahsediyordu. Maya, Eski Mısır ve Yunan uygarlıklarından daha öncesinden bahsediyordu; işte insanlığın toplu hayata geçmesi, ıvır, zıvır.

Şu lanet olası köşe yazısını bulsaydım daha ayrıntılı anlatırdım.

Türkleri tarihten çıkarırsan tarih diye birşey kalmaz bence, yaptıkları ortada, görmemelerine ihtimal yoktur diye düşünüyorum.

Bak orda demek istediğim Türkler tarihte önemli değil falan değildi. Sadece birisi tarihte en önemli 3 ismi kendine göre yazmış. Ben de diyorumki bu durum ordaki bakış açısına sahip kişiyi bağlar. Dünyanın farklı ülkesindeki bir isme görede en büyük devlet adamı çok farklı 3 kişi olabilir. Dediklerimin Türklerin tarihte oynadığı rol ile uzaktan yakından alakası yok..

bugün icin önemli olan gecmis de ne yaptigin degil, gelecekte ne yapacagindir.

Hayır tamamen zıttı. Anadolu kültürünü yaşatanlar daha çok Osmanlı'nın egemenliği altına almak için büyük mücadele verdikleri göçebe Türkmenlerdi. Osmanlı Türkleri sevmemiştir. O dönem kaynaklarında da Türk derken daha çok göçebe, kültürsüz, cahil kesim denilmek istenmiştir. O dönem önemli bir devlet görevlisine Türk demek aynı zamanda hakaret olarak da algılanırdı. Bu durum Fatih zamanına kadar değerli değildi. Fatih'e kadar imparatorluk Türk özelliklerini iyi kötü korudu. Fakat Fatih'den sonra sarayda egemen olan gelenek daha çok Fars ve Arap geleneği hatta Bizans geleneği karışımı diyebiliriz. Kaynak diyenler gitsin Koçi Bey risalesini okusun orda Türk'ün hangi anlamda kullanıldığını görürler. İmparatorlukta en son güç kazanan akım Türkçülüktür. 19, yüzyılda imparatorluk çökerken sığınılan fikir akımları Osmanlıcılık ve İslamcılık olmuş fakat bu akımlarında işe yaramamasından sonra Türkçülük akımı güç kazanmıştır. Bu da 20. yüzyılın başlarını bulur.. Hatta bu akımın öncülleri de Kafkasya kökenleri Türklerdir. Yusuf Akçura gibi birkaç isim vardı diğerlerini unuttum..

Komiiikk :)

Bizans karışımı ne demek? Hemde Fatih döneminde?

Osmanlı develetinin ve Padişahlarının Türk olduğu apaçık ortadadır. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin siyasi içeriği ve yönetim sistemi 1.Planda ümmet 2.Plandada Azınlıklar olarak sürdürülmüştür. Diğer Kafkasya ve Orta Asya Milletlerindede Osmanlı İmparotorluğu KUZEYLİ TÜRKLER olarak adlandırılmaktadır.

Biz kendimiz en çok saysak büyük dedemizin dedesine kadar sayabiliriz. Buna rağmen biz kendimize Türk'üz diyebiliyorsak Osmanlı Türkün'de Türk'üdür.

Çünkü Osmanlı'nın soyağacı bellidir. Hem de tarihleriyle yer ve zamanlarıyla. Osmanlı zamanında sadece sadrazamların bir kısmı yabancı asıllı olup, islamiyete geçip kendisini Türk olarak bilmiştir.

Hangimiz 1450 yılındaki dedemizin ismiyle cismiyle tanıyoruz?. O halde biz Türk'üz diyebiliyorsak, Osmanlı Türk'ünde Türk'üdür:)

Osmanlı bir ırk üzerine kurulu bir devlet kurmadı hiç bir zaman haklısınız; Ama Osmanlı bir Türk soyu vede Osmanlı İmparotorluğu bir Türk devletidir, Resmi ve konuşulan dilinin Türkçe olduğunu hatırlatmak isterim, kullanılan yazı sadece Arapçadır.

Türklük ile ilgili söz ise İNSANI YAŞATKİ DEVLET YAŞASIN. :)

Basmakalıp değil sebeplerini de anlatabilirim. Özellikle Fatih devlet yönetiminde Türkleri tutmamış ve daha çok devşirme kökenlere görevler vermiştir. Sebebi de basittir. İmparatorlukta bir ailenin güçlenmemesini istemektedir. Hatta burda akılcı bile davranmıştır. Daha önceki Türk devletlerinde belirli ailelerin güçlenmeleri vs. vs. devlet otoritesi için bir tehdit oluşturmuştur. O yüzden Fatih'den sonra devşirmelerin tamamen devlet yönetimine hakim olmaları vs. vs. ile saray ve Anadolu arasında çok farllı bir kültür oluştu. Devlet ne zaman devlet oldu Türklük özelliklerini unuttu. İlk başlarda Türklük özellikleri önemliydi. Çünkü doğudan gelen Türkmen göçleri Batı sınır boylarına yerleştiriliyordu. Ve orda akıncı, deli vs. vs. adlandırılan Türk önderleri altında sınır boylarında önemli topraklar ele geçiriliyordu. Bu durum devlet olana kadar devam etmiştir ve bence devlet olmaları da Fatih zamanını bulmuştur. Fatih zamanından sonra devlet aynı zamanda kendini dini olarak da adlandırmak durumunda kalmıştır. Ve o dönemki İran tehlikesi yüzünden kendisini Sünni Hanefi olarak tanımlamıştır. Fakat ilk gelen göçebe Türkmenlere hatta ilk Osmanlı padişahlarının dini görüşlerine baktığımız zaman onların tam net olarak Sünni Hanefi anlayışı doğrultusunda hareket etmediklerini , daha çok Orta Asya Türk gelenekleri ile İslam geleneğini birleştiğini görürüz. Zaten devlet kendini Sünni HAnefi olarak tanımladıktan sonra Türk gelenekleri de geri plana atılmıştır. Hatta Alevilerin asıl Türkler, Türkmenler oldukları hakkında da güçlü argümanlar vardır. Çok uzun konu fakat süreci tam olarak biliyorum..

Bunların hepsini biliyorum ama anti tez olarak söylenebilecek bir bu kadar daha laf var. Yani Osmanlı'nın Türklüğü hakkında. Kaynaklar, diplomaside kullanılan kelimeler... Bunlara baktığımızda ne Türk düşmanı diyebiliriz ne de tam bir Türk devleti olduğundan bahsedebiliriz. Ancak kuruluşu, dili, genel kültürel özelliklerine baktığımızda farklı sonuçlar çıkartırız. Örneğin Barbaros Hayrettin Paşa'nın hatıralarını okuyuduğunuzda işin cidden Orta Asya'ya dayandığını ve ne kadar büyük bir gurur olduğunu(Türklüğün), onun bakış açısından(Kaptan-ı Derya) görebiliriz.

Sezar, Bismark, Napolyon, Lenin, Garibaldi, Gandhi vs. vs.. ???. Sen de bunları görmezden geliyorsun..

Peki başarılarını da karşılaştırsak? Acaba hangileri avrupa gibi bir kıtayı tir tir titretti? Hem askeri hem siyasi açıdan başarılı olanlar? Sezar, büyük iskender vs. dışında acaba kaç kişi çok yönlü bir kimliğe sahipti? Derin düşünürsek cevapları da bulabiliriz.

Geri
Üst Alt