Ateizm Hakkında

Orhan Terzi

Ulubatlı Souness
Forumdaki algi kirliligini temizlemek amaciyla yaziyorum;

Yaslari tahminime gore 15-35 arasinda oynama gosteren musluman forumdaslarimizin kucuk bir kismi, "ateist" insan hakkinda hos olmayan fikirlere saplanip kalmislar, sebepsiz bir otekilestirme gordum. O halde ateizmin ne oldugunu aciklamak gerekiyor haliyle.

Sadede geleyim-

Ateizmin acilimi teizmin reddidir, yani;

Gercekligin, teolojide (akilci tanri-bilim) turetilen ve isimlendirilen hayali tanrilar vasitasi ile aciklanabilecegi, yahut gercekligin idealist bir metafizik anlayisi uzerine temelsiz savlar uzerinden dogru sekilde algilanabilecegini reddeden bir dusunce akimidir. Ateizm kendine turemis olmayip, "teizm" denen dusunce sisteminin anti-tezi olarak zihinlerde yer etmistir. Yani teizm (eski Yunanca; theos/tanri, yani Turkcesi; tanri-izm) ortaya cikmasaydi, ateizm (a<olumsuzuk eki >theos/tanri) diye bir sey vucut bulmayacakti. Demem o ki boyle bir marka, sadece teizm zihniyeti halklara mal oldugu icin mevcut.

Ateizm, anti-tezdir. Dolayisiyla bir eksiklik degildir. Teizm bir fikir ve inanc sistemi olarak ortaya atilmistir, beraberinde ateizm de turemistir. Ateist insani "tanri-tanimaz" olarak gorurken, bu kimselerin insaniyet sahibi olamayacagi gibi dusunceler ise tamamen yanlistir ve fikirseldir, insanin insaniyet hakkindaki cehaletinden turemektedir. Psikolojik bir acidan bakacak olursaniz en basta kisinin insanligi inanc sistemine bagimli degildir, inanc sistemi insanin hayatini belki bir kilifa sokar, lakin icindeki niyeti degistirmez. Insanin icindeki niyet sadece ve sadece oznel cehaleti ile direkt orantilidir, entellektuel cehaleti ile degil. Bu baglamda en azili ateist diye tanidiginiz bir kimse, dindarlarca en saygi duyulan bir teistten (muslumandan, Hristiyandan, vs'den) cok daha yuce bir insaniyete sahip olabilir, bunlari goz onunde bulundurmak gerekiyor.

Kissadan hisse, insana inanc sistemine gore davranislarda bulunmak, tavir almak yahut bilmediginiz niyeti/karakteri hususunda onyargi ile yaklasmak utanilasi bir tutumdur, boyle olan varsa kendinden utanmalidir. Hatirlamakta fayda var ki her turlu ayrimcilik ve nefret duygulari, ve bu hissiyatlarin bir hedefe yoneltilmesi insanin kendindeki cehaletinden, haliyle kurgularindan turemektedir.

Sonuc; ateist zihniyet fenomenal varligi, yahut erdem kaidelerini reddetmez, sadece teizmin one surdugu tanrilarin gercekligini, yahut metafizige dair bilim disi fikirleri reddeder. Bir yerden bakacak olursaniz da, insaniyeti yahut ahlak kaidelerini bir superguce duyulan korkuya baglamamak da saygi duyulacak bir tavirdir, bilmem anlatabildim mi.

Saygilarimi sunuyorum.

Son düzenleme:
Sato ailemden biri olsa öldürürdüm. Net

Önce dogru düzgün müslüman yazamayacak kadar kompleks sahibi olmayın, gerisi hallolur

Sato ailemden biri olsa Kuzey Kore'ye yollardim.

Son düzenleme:
kimseye zararı olmadıktan sonra ister inanır ister inanmaz.ınanmıyorsa zorla inandıramazsın.tabi biz müslümanlara dinimizi asagılıyıcı küçültücü şeyler söyleyip propaganda yapıyorsa işler degişir.bu sokaklarda gördüğümüz kuyumcu yagmayalan market yağmalayan insanları öldüren teröristlerden iyidir tabiki.

Başlıkların tabir-i caizse .. edilmesi hoş değil. Adam böyle bir ihtiyaç görüp paylaşmış.

Ben sadece birşey merak ettim Sato. Teist ya da ateist değilim demişsin. Buradan agnostik olduğunu çıakrabilirmiyiz?

Moderatör tarafında düzenlendi:
kimseye zararı olmadıktan sonra ister inanır ister inanmaz.ınanmıyorsa zorla inandıramazsın.tabi biz müslümanlara dinimizi asagılıyıcı küçültücü şeyler söyleyip propaganda yapıyorsa işler degişir.bu sokaklarda gördüğümüz kuyumcu yagmayalan market yağmalayan insanları öldüren teröristlerden iyidir tabiki.
Adam inançsız olduğu için her düşüncesi senin/benim dinime hakarettir,küçültücü birşeydir, senin dediğin gibi inanmasın ama xxx'de yapmasın demek pek mümkün olan birşey değil neticesinde inançsızlık'ta bir nevi inançtır, bizim Allahın kelamı dediğimiz şey bizim için asla sorgulanmaya açık değildir bu sebeple karşı tarafın söyleyeceği herşey bir nevi hakaret gibi algılanır ki bunun arasını bulmak mümkün değil bu sebeple yapılabilecek tek şey ya tepkisiz kalacaksın ya da karşı tarafın ortaya koyduğu şeyleri inancın doğrultusunda savunacaksın/anlatacaksın bunun başka bir yolu yok, her çoğunluk olan kendinde diğerini ezme hakkı görürse işin içinden çıkılmaz.

Yazmış yazmış sonunda cehalete bağlamış. eniyisi he deyip geçmek çünkü bu tür insanların düşünce yapıları hep aynı. Birtek kendileri akıllı tüm müslümanlar cahil ve yobaz. Sen senin inandığın yolda git bana benim inancım yeter.

Yener Bardan senin dinin sana benim dinim bana diyerek tartışmaya noktayı an itibariyle koydu. Bakalım Sato cephesi nasıl savunacak kendini. Eski defterler açılacak mı... Hepsi birazdan GSC freak showda.

Geri
Üst Alt