ateizm

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
aslında anımsatmıyor,

hristiyanlar, isa tanrının oğludur biliniyorsa, Kuran'da değildir yazıyor,
yahudiler, tanrı evreni yaratırken yorulmuştur biliyorsa, Kuran'da yorulma diye birşey söz konusu değildir yazıyor,
...........uzayıp gidiyor.

yahu işte kardeşim biz bugün modern insan olarak kuranı nasıl sorguluyorsak ve muhammed'in eksiklerini anlatıyorsak muhammed de zamanında kendisinden 600 ve 1000 sene önce gelmiş dinleri sorguluyor aklını kullanarak.. ve diyor ki "şurası saçma" ve dolayısıyla kendi fikirlerini anlatırken o kısmı değiştiriyor..

bunun için ilahi bir müdahaleye gerek yok ki.. sorgulayan her hangi bir adam "tanrının oğlu mu olurmuş yau" :) diye sorabilir.. nitekim o devirde bunu kabul etmeyen düşünce şekilleri de var.. arabistan çok dinli bir yer o zaman.. muhammed incil'i de biliyor diğer dinleri de.. mağaraya giderken bunları düşünüyordu işte.. sonuçta hepsini harmanlayıp bir şey çıkardı ortaya..

'evrensel'in ne manaya geldigini bilmeyen birinin boyle absurd ve gulunc bir iddiada bulunagelmesi, elbette ki kuran'i evrensel yapacak degil m8.

Evrensel olmasaydı,
1948'te, Birleşmiş Milletler'ce kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ndeki tüm evrensel değerler,
Kuran'da olmazdı.

bu arada talak suresini ısrarla çarpıtan yorumlar görüyorum.. kadınların adet görüp görmediği zamanlardan bahsederek haklı olarak eleştirilen kısmı görmezden geliyorsunuz.. tekrar koyup açıklayalım:

doğukan'ın ve serhan'ın açıkladığı kısım aşağıda kırmızı yaptığım kısımda ele alınmış.. fakat mavi yaptığım kısım direk olarak henüz adet görme çağına gelmemiş yaştaki eşlerle ilgili.. orada iki farklı grup kadın var.. çok zorlamayın yani.. en azından Türkçesi açık.. ha yanlış çeviri diyorsanız kanıtlayacaksınız..

Talak:1
Ey peygamber! Kadınları boşamak istediğinizde onları iddetlerini dikkate alarak (temizlik halinde) boşayın ve iddeti sayın. Rabbiniz olan Allah'a karşı gelmekten sakının. Apaçık bir hayasızlık yapmaları dışında onları (bekleme süresince) evlerinden çıkarmayın, kendileri de çıkmasınlar. Bunlar Allah'ın sınırlarıdır. Kim Allah'ın sınırlarını aşarsa, şüphesiz kendine zulmetmiş olur. Bilemezsin, olur ki Allah, sonra yeni bir durum ortaya çıkarır.
Talak:2
Boşanan kadınlar iddetlerinin sonuna varınca onları güzelce tutun, yahut onlardan güzelce ayrılın. İçinizden iki âdil kimseyi şahit tutun. Şahitliği Allah için dosdoğru yapın. İşte bununla Allah'a ve ahiret gününe inanan kimselere öğüt verilmektedir. Kim Allah'a karşı gelmekten sakınırsa Allah ona bir çıkış yolu açar.
Talak:3
Onu beklemediği yerden rızıklandırır. Kim Allah'a tevekkül ederse, O kendisine yeter. Şüphesiz Allah emrini yerine getirendir. Allah her şeye bir ölçü koymuştur.
Talak:4
Kadınlarınızdan âdetten kesilmiş olanlarla, henüz âdet görmeyenler hususunda tereddüt ederseniz, onların bekleme süresi üç aydır. Hamile olanların bekleme süresi ise, doğum yapmalarıyla sona erer. Kim Allah'a karşı gelmekten sakınırsa, Allah ona işinde bir kolaylık verir.
Talak:5
İşte bu, Allah'ın size indirdiği emridir. Kim Allah'a karşı gelmekten sakınırsa, Allah onun kötülüklerini örter ve onun mükafatını büyütür.

Son düzenleme:
bu arada talak suresini ısrarla çarpıtan yorumlar görüyorum..
..........................................................................................................................
doğukan'ın ve serhan'ın açıkladığı kısım aşağıda kırmızı yaptığım kısımda ele alınmış
....................................................................

Talak:4
Kadınlarınızdan âdetten kesilmiş olanlarla, henüz âdet görmeyenler hususunda tereddüt ederseniz, onların bekleme süresi üç aydır. Hamile olanların bekleme süresi ise, doğum yapmalarıyla sona erer. Kim Allah'a karşı gelmekten sakınırsa, Allah ona işinde bir kolaylık verir.

Bak, kendi çelişkini Kuran'a yüklüyorsun.
Bırak, Kuran açıklasın.

Ayet, Kadınlarınızdan diye başlıyor.
Kuran'a göre, bu kavram için önce evlenmiş olman gerek. (Nisa suresi)

Kuran'a göre kimlerle evlenebilirsin ?
Kuran'da iki yaş kavramı geçer.
Birincisi buluğ çağı (çocukluk yaşı), (Nur-58-59),
İkincisi olgunluk çağı (reşit olma), (Nisa-6)

Kuran, evliliğe Nisa-6'da izin verir.
Yani, reşit olmadan Kuran evliliğe izin vermez.
Evlenmeden de "Kadınlarınız" olamaz.

Dolayısıyla ;
Talak-4'ten çocuk yaşta evlilik anlamı çıkmaz.

Emir Sato , renktaş özellikle merak ettiğim bir konu yok.
Senin yazdıklarını okurken aklıma gelen soruları sordum sende cevapladın teşekkür ederim.

Eğer kastettiğin ateizim nedir diye sorup sormadığımsa hatta ateist olma aşamasında olduğum ve bu yüzden öğrenmek istediğim gibi birşeyse;

Cevap: Bu dünyada hiç birşeyi umursamayan insanlar olabilir nereden gelip nereye gidiyoruz demeyen insanlarda ,hatta zeki bilinç sahibi düşünen ve hayal kuran bir varlıksam banane arkadaş diyen, bende aslanlar gibi yiyip içip yatmak bol bol türümün devamı için çiftleşmek istiyorum diyen ,hayat kaygısı taşımayan insanlar olabilir ve hatta insanoğlunun koyduğu bütün kuralların kanunların ilimin bilimin güçsüz ve hayatta kalma şansı daha düşük olduğu için güçlüleri paralize etmek için ortaya çıkardığı şeyler olduğunu düşünen insanlarda... Ben öylemiyim; değilim ama düşünmek sorgulamak güzel şey...

Serdar Demir , cevapların için teşekkür ederim vaktinden çalıyorum...

Sana soru sormamdaki amaç Emir'e sormamla aynı ,sadece yazdıklarını okurken aklıma sorular geldi ve sordum, yoksa tatmin olmak gibi bir amacım yok.
Senden Özellikle duymak istediğim bir cevap yok ,hele hele dur Serdara bir soru sorayım köşe sıkıştırıyim ,ha ha ha nasılda koydum lafı ( biraz argo oldu ama kusura bakma ) gibi bir niyetim hiç yok.

Bak, kendi çelişkini Kuran'a yüklüyorsun.
Bırak, Kuran açıklasın.

Ayet, Kadınlarınızdan diye başlıyor.
Kuran'a göre, bu kavram için önce evlenmiş olman gerek. (Nisa suresi)

Kuran'a göre kimlerle evlenebilirsin ?
Kuran'da iki yaş kavramı geçer.
Birincisi buluğ çağı (çocukluk yaşı), (Nur-58-59),
İkincisi olgunluk çağı (reşit olma), (Nisa-6)

Kuran, evliliğe Nisa-6'da izin verir.
Yani, reşit olmadan Kuran evliliğe izin vermez.
Evlenmeden de "Kadınlarınız" olamaz.

Dolayısıyla ;
Talak-4'ten çocuk yaşta evlilik anlamı çıkmaz.

Serhan.. talak'tan çocuk yaşta evlilik anlamı çıkarmıyorum.. çabaya gerek yok.. zaten ondan başka anlam çıkmaz..

bak kendin de diyorsun: "kadınlarınızdan"

yani eşlerinizden..

Kadınlarınızdan âdetten kesilmiş olanlarla,
henüz âdet görmeyenler

burada şu çok açık:

eşlerinizden adetten kesilmiş olanlar ile henüz adet görmemiş olanlar iki farklı grup.. bu iki grubun ortak noktası (türkçeye hakimsen) iki grup kadının da adet görmüyor oluşu.. ilk grup sizin açıklamaya çalıştığınız kadınlar.. yani daha önce adet görüp kesilmiş olanlar.. ikinci grup ise hiç görmemiş olanlar.. ikisi de adet görmüyor ama biri kesilmiş diğeri henüz hiç görmemiş..

eğer sizin dediğiniz gibi olsa cümle şöyle olurdu: "kadınlarınızdan adetten kesilmiş olup henüz tekrar adet görmeyenler"

ama öyle değil.. bu durumda eğer türkçesi kıt olmayan insanlar okursa burada bildiğin ergenlik çağına bile girmemiş eşlerden bahsediyor..

Son düzenleme:
Birde yeri gelmişken bir soru daha, diyorsunki peygamber sümerlerin hikayelerini dinlemiş ve nu tufanınıda onlardan alıntılamış.
O zaman akla şu soru geliyor tanrı herşeyi ben yarattım nuh tufanınıda ben yaptım kavimlere peygamberler gönderdim diyor, peki durumda kuran sümerlerden alıntı yapmamışda sümerler bu tufanı yaşayan kavim veya kavimlerden alıntı yaptıysa ve hatta tufanı yaşadıysa ne diyeceğiz?

Tabi bu tufanın yaşandığı ne malum sadece masaldan ibarette diyebilirsin ama bu inanan bir insan için bir şey ifade etmez çünkü rabbim nuh tufanını yaratmış ve sümerlerde bundan haberdar olmuş diyebilir, bunun aksi nasıl ispat edilebilir?

Birde yeri gelmişken bir soru daha, diyorsunki peygamber sümerlerin hikayelerini dinlemiş ve nu tufanınıda onlardan alıntılamış.
O zaman akla şu soru geliyor tanrı herşeyi ben yarattım nuh tufanınıda ben yaptım kavimlere peygamberler gönderdim diyor, peki durumda kuran sümerlerden alıntı yapmamışda sümerler bu tufanı yaşayan kavim veya kavimlerden alıntı yaptıysa ve hatta tufanı yaşadıysa ne diyeceğiz?

Tabi bu tufanın yaşandığı ne malum sadece masaldan ibarette diyebilirsin ama bu inanan bir insan için bir şey ifade etmez çünkü rabbim nuh tufanını yaratmış ve sümerlerde bundan haberdar olmuş diyebilir, bunun aksi nasıl ispat edilebilir?

yaşamadığımız dönemlerle ilgili kesin hiç bir yargıya varamayız..

nuh tufanı yaşanmış bir olay da olabilir.. masal da olabilir.. sonuçta TV yok, internet yok, sinema yok, tiyatro yok, ee bu insanlara hikaye lazım.. :)

beni çok enterese etmiyor açıkçası tufanın gerçekten yaşanıp yaşanmadığı.. ama yaşandıysa da Allah yapmadı.. nasıl ki 1999 gölcük depremini Allah bizi helak etmek için yapmadıysa nuh tufanı da en fazla normal bir doğa olayı.. insanlar anlatırken abarta abarta globalleştirmişler.. muhtemelen çok insanın öldüğü büyük bir sel.. dünya çapında olduysa bile ben şahsen kurana inanmadığım için Allahın yaptığını düşünmem için bir sebep yok..

ben kurandaki sosyal çelişkilerden ve muhammed'in her olayı kendine yontmasından dolayı inanmıyorum..

Birazda gülümseyelim :) aklıma birden gora filmindeki rakı sahnesi geldi hoop burdayım; tamamda niye ordasın :)

Niye neden niçin en sevdiğim kelimeler, birşeylerin nasıl olduğunu açıklayabilirsiniz ama neden niçin niye olduğunu açıklamanın tek bir cevabı varmıdır acaba...

https://www.youtube.com/watch?v=KVfyvNEAB70

kutsal kitapları insanlar yazdı demek dünya rastlantılar sonucu olustu demek gibi.

dunya elbette ki rastlantilar sonucu olustu, bu rastlantilar ise kosullardan ileri gelir.

kainatın bir sahibi varsa ki buna süphe yok,

akilsizin suphesi olmaz, akli olan, her seyden suphe eder, ki neyin gercek neyin sahte oldugunun kesfine varabilsin.

onun koydugu kurallar ve dünyaya gönderdiği elçiler olmasa yaşam asla mümkün olmazdı.

:asd22:

insanda malüm nefis var. insanların yazdıgı kitapların bir takım sapık düşünceler içerecegi gercegi var. icinde nefis olan bir canlı bir hak kitabı yazacak ve 1400 yıl boyunca bu kitap miyarları pesinden sürükleyip bugüne kadar gelecek öyle mi ?

kitabin hak oldugu kitabin iddiasidir r'das, bilimsel olgu degil.

milyarlari suruklemenin adi ise siyasettir. fakat akli olan, ne suruklenir, ne de kendini herhangi bir kor inanca yahud ideolojiye teslim eder {bildigim kadariynan}

tabi gözü kör, kalbi mühürlülerin bunu anlamasını beklemiyorum.

beklesen de beklemesen de bir sey degisecek degil, ne demisler "the truth is out there"

o halda da, "gercek herkes icin degil, onu arayan icindir" - ayn rand

@Emir Sato , renktaş özellikle merak ettiğim bir konu yok.
Senin yazdıklarını okurken aklıma gelen soruları sordum sende cevapladın teşekkür ederim.

Eğer kastettiğin ateizim nedir diye sorup sormadığımsa hatta ateist olma aşamasında olduğum ve bu yüzden öğrenmek istediğim gibi birşeyse;

Cevap: Bu dünyada hiç birşeyi umursamayan insanlar olabilir nereden gelip nereye gidiyoruz demeyen insanlarda ,hatta zeki bilinç sahibi düşünen ve hayal kuran bir varlıksam banane arkadaş diyen, bende aslanlar gibi yiyip içip yatmak bol bol türümün devamı için çiftleşmek istiyorum diyen ,hayat kaygısı taşımayan insanlar olabilir ve hatta insanoğlunun koyduğu bütün kuralların kanunların ilimin bilimin güçsüz ve hayatta kalma şansı daha düşük olduğu için güçlüleri paralize etmek için ortaya çıkardığı şeyler olduğunu düşünen insanlarda... Ben öylemiyim; değilim ama düşünmek sorgulamak güzel şey...

dusunmek sorgulamaktan ziyade, dogru dusunup dogru sorgulamak, dolayisiynan insanin kendine durust olmasi ve farkindaligini artirmasi muhim diye dusunmekteyim. binaenaleyh, bir tanrida hukum kilmak mumkundur, ki bu durum idealist egilimli her bireyin cogunlukla ulasacagi nihai sonuc. bununla beraber, kimilerine vahiy gonderen bir tanri olmadiginin/olamayacaginin idragina varmak icin, insanin az da olsa kendini bilmesi gerekir derim.

Son düzenleme:
Twitter'ta gördüm, çok yeni bir olay.

İran'da sanırım gazeteci veya değil (net bilgi yok), "İslam'dan İslam'a" makalesinde,
uydurulmuş şia mehzebini, indirilmiş Kuran'a davet ettiği için idama mahkum edilmiş.

Gerekçe, dinden çıkmış olması !?

Müslüman engizisyonu kurulmuş.
"Tanrım Allah, Kitabım Kuran" diyen birini, "müslüman değil" gerekçesiyle öldürecekler.

CQ5KEstU8AAlFaO.jpg

Son düzenleme:

İran'da sanırım gazeteci veya değil (net bilgi yok), "İslam'dan İslam'a" makalesinde,
uydurulmuş şia mehzebini, indirilmiş Kuran'a davet ettiği için idama mahkum edilmiş.

"Tanrım Allah, Kitabım Kuran" diyen birini, "müslüman değil" gerekçesiyle öldürecekler.

CQ5KEstU8AAlFaO.jpg
İranda şia mezhebi uydurulmuş diye bir şey yazarsan sonucu bu olur ne bekliyordunuz ki ?

CQ5KEstU8AAlFaO.jpg

insan, gerceklik disi seylere koru korune inanip baglandigi vakit, sonuc budur serhan m8

bak yeni ahit'te ne demis isa: "her agac meyvesinden belli olur" (luka 6.44)

iste bu da koru korune savundugunuz islamin meyvesi. islam her donem boyleydi, sizin ataturk islamini gercek islam zannetmeniz dunyada gercekten olan biteni degistirmiyor innit? islamin cehalet ve nefretten baska ne getirisi olmus bu dunyada after all.

dunya elbette ki rastlantilar sonucu olustu, bu rastlantilar ise kosullardan ileri gelir.

akilsizin suphesi olmaz, akli olan, her seyden suphe eder, ki neyin gercek neyin sahte oldugunun kesfine varabilsin.

:asd22:

kitabin hak oldugu kitabin iddiasidir r'das, bilimsel olgu degil.

milyarlari suruklemenin adi ise siyasettir. fakat akli olan, ne suruklenir, ne de kendini herhangi bir kor inanca yahud ideolojiye teslim eder {bildigim kadariynan}

beklesen de beklemesen de bir sey degisecek degil, ne demisler "the truth is out there"

o halda da, "gercek herkes icin degil, onu arayan icindir" - ayn rand

sen aklının çok oldugunu düsünmeye devam et.

müslüman olupta koyun olan insanlar var, koyundan kastım arastırmayan, okumayan, cahilce dini yasayan insanlıktan nasibini alamamıslar.

herkesi bunlar ile karıstırıp tüm inananlara akılsız demen saygısızlıktır. sıkıştıgını biliyorum ama bu sıkısmaların sonucunda saygı seviyesini bozma.

islamdan çok daha uzun süre hüküm sürmüş firavun dini veya eski yunan dinleri nerede bugün..

zeus nerede? birkaç bin yıl önce "zeus şöyle böyle" deseydin kimse kaale almazdı ve "binlerce yıldır milyonlarca insanın inana geldiği bir din yanlış olacak değil ya" cevabı alırdın..

ama bak yanlışmış :)

putperestlere din cok. inanacakları binlerce nesne veya yüzlerce gezegen var, tarihte böyle olmus su anda muhtemelen sürüyle nesneye veya gezegene inanan insan vardır.

zeus, firavun gibilerinin bir dini ve yazmıs oldugu evrensel bir kitabımı vardı ki bugüne kadar gelmesinden bahsediyorsun ?

daha doğrusu bunlar gibi sapık düsüncelilerden nasıl evrensel, hakkı gözeten bir kitap yazmasını bekliyorsun.

sen aklının çok oldugunu düsünmeye devam et.

aklinin cok oldugunu dusunenin akli azdir, aklinin az oldugunu dusunenin akli coktur

bu gercekten bihaber idin probz.

müslüman olupta koyun olan insanlar var, koyundan kastım arastırmayan, okumayan, cahilce dini yasayan insanlıktan nasibini alamamıslar.

alimce din yasayan mi var, alim dini ne edecek m8?

sana gore insanliktan nasip dinle aliniyor gerci, bir sey diyemeyiz

herkesi bunlar ile karıstırıp tüm inananlara akılsız demen saygısızlıktır.

akilsiz her ortamda kendini cabucak belli eder

sıkıştıgını biliyorum ama bu sıkısmaların sonucunda saygı seviyesini bozma.

o vakid pisuvara ufak bir ziyarette bulunmami yadirgamazsin insczh m8, -jackpod!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt