- 26 Kasım 2012
- 179.035
- 240.978
- 5.688
Sandığımdan da fazla bilgisizlik akıyor![]()
Günahların af olunması diye bişey var.
Alanis Morissette - Ironic (OFFICIAL VIDEO) - YouTube
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Sandığımdan da fazla bilgisizlik akıyor![]()
Günahların af olunması diye bişey var.
Adam tanrının verdiği nefse uyup sevişti veya alkolün tadına baktı diye cehennemde yakmak da pek hoşgörülüymüş canım..
Ateizmin kuralı sorular sorup mantık ve bilimle hareket etmektir.. mantıklı olacaksın her konuda.. saçma gelen şeye inanmayacaksın.. misal hayatında görmediğin cinleri gerçek sanmayacaksın.. yada "Allah katında din tektir" demeden önce kanıtım ne diyeceksin.. sanki o kata çıktın geldin de işkembeden sallıyorsun.. yazdığın her şey safsata.. bi de millete cahil diyorsun..
Carl Sagan'ın dediği gibi: "olağanüstü iddialar, olağanüstü kanıtlar gerektirir".. ateizmin kuralı budur.. daha ne kuralı olacak..
Sevişme ve alkolden örnek vermişsin.. peki benim kız kardeşim başı açık ve namuslu bir insan.. hayatında tek bir sevgilisi oldu, onunla da evlendi.. bu insanın başının açık olması tanrıya neden batıyor?
Bırak bu işleri.. koskoca evrenin sahibi bir başörtüsüne takar mı.. siz sıyırmışsınız haberiniz yok..
Not: ateist değil agnostik bir insanım..
Kural ile kastım yaratıcının yolladığı emirler aslında.
Şimdi din ve yaratıcı konusu objektif ve subjektif bakmanın zor olduğu bir alan.
Bilimsel olarak objektif bakmak gerekiyor ama matematik ile mevcut fen ve kimya bilimi yada quantum fiziği ile tanrı'yı kanıtlayabilir misin?
Sonuçta inanıyorsan bu fizik kuralları zaten yaratıcı tarafından ortaya konulmuş.Kendisi fizik üstü bir varlık mı yoksa koyduğu fizik kurallarına tabi mi bunu söyleyebilir misin?
Temel sıkıntı mevcut ( bana göre evrenin ve kainatın büyüklüğü ve erişelemezliği göz önüne alındığında hala ilkel ve yetersiz sayılan ) fizik kurallarının bile dini kitaplarda yazılanlara göre çok advanced kalmasından kaynaklanıyor.
Yani kur'an e= mc2 diye yazılarak inmiş olsaydı oradan yürürdük değil mi?
O yüzden inanç kavramına ben farklı bakıyorum , biraz kant gibi .
Yani inanırsın yada inanmazsın , sırf inanıyorsun diye tanrı'yı senin elinde bulunan yetersiz fizik kanunlarıyla kanıtlamaya yada inanmıyorsun diye onu geçersiz kılmaya kalkışmak bence abesle iştigal , boşa uğraş.
inanıyorsan ahlaklı bir insan olmaya sana emredilen amelleri yerine getirmeye özen gösterir diliyorsan bilim konusunda çalışırsın , inanmıyorsan yine ahlaklı bir insan olmaya ve diliyorsan bilim alanında çalışıp yeni şeyler keşfetmeye çalışırsın.
ortak paide ahlaklı ve güzel insan olmaya çalışmak ve bilim konusunda ilerleme kaydetmek olmalı.
bunu kanıtlayamam ama maddenin ve insanın yaratılması, peygamberlerin mucizeleri bunların yine tanrı'nın ortaya koyduğu fizik kanunları içerisinde gerçekleştiğini ancak biz insanoğlunun bunun çok küçük bir kısmını keşfedebildiğimize inanıyorum.
bizim uzay ve ötesine ömrümüz yetmeyecek malesef..
Boldladığım yerde dinlerin getirdiği toplumsal ahlaktan söz etmişsin aslında. İyi-kötü kavramını oluşturan şeylerde bunlardır zaten. İlk mesajda bahsettiğin o inanılmaz sanatta insanoğlunun yeri çok küçük olsa da düşünebilme yetisine sahip olduğundan kendi yaşam alanında (kendisi dahil) bir çok canlının yaşam alanına girip çıkabiliyor. Onları öldürme gibi mesela. Bu tür bir canlıya o şekilde kurallar getirmezsen hayvandan farkı kalmaz birbirini öldürür. (Hoş yine öldürüyor da)
Bir de ikinci olarak insanın içgüdüsel olarak bir yönetilme isteği vardır bana göre, insan kural sevmez, yönetilmeyi sevmez falan palavradır bana göre. İçgüdüsel olarak yönetilmediğini (bir tanrı, bir devlet vs) hisseden insan boşluğa düşer.
Not: Normalde yazmıyordum böyle yerlere de, lisede farklı olmak için ateizmi savunup tez olarak Tevbe 6.ayeti okuyup duran ergenler gibi değil gerçekten kafanda düşünüp tartıp mantıklı bulup buraya yazan bir büyüğüm olduğun için cevap vermek istedim, kolay gelsin.
Dinler yer yüzündeki en büyük yıkımların sebebi olmuştur tanrı bunu ön görerek bu dinleri indirmiş midir bilemem.Öte yandan insan oğlunun din felsefesini algılayamadığı gerçeğide ortada.Madem algılanamayıp savaştan başka hiçbir şeye sebep vermiyor bu dinler nasıl kurtuluş için indirmiş olabilir?
Ben hep şunu diyorum eğer tanrı bu dinleri indirmiş ise ya insanlara kötülük için indirmiştir yada çok daha kutsal bir şeyler olmalı.
Din korkusu olmadan yaşayanların genel de ahlaklı insanlar olmasını da masaya yatırmak lazım.
Herhangi bir dine inanmayan insanların 80% olduğu İzlanda'da mesela sapıklık, ve cinayet gibi suçların işlenme oranı oldukça düşük.
Bütün dinlerin genetik olarak adalet ve insanlık kavramından nasibini almamış Orta Doğu Coğrafyası'ndan çıkıyor oluşu da ayrı bir done.
Bunlara ek olarak yaratıcıyı sorgulamak ise ayrı bir boyutu işin. Kendini dindar olarak tanımlayan insanların da bunları sorgulamadan dindar olabileceğini düşünmüyorum.
insanlar dini kişisel ya da toplumsal hedefleri ,çıkarları için kullandılarsa, bunda dinin suçu ne
Tanrının geçmişte ve gelecekte var olduğu teorisine göre insanların bunları kişisel çıkarları için kullanacaklarını görmesi gerekiyordu o zaman ve bunu gördü ise muhtemelen kötülük yapmak için göndermiş durumda yada farklı bazı planları var.
Ben kimseyi suçlamıyorum sadece amaç ve sonuç birbiri ile uyuşmuyor.
illa adamı yoldan çıkaracaksın , git kendine başka mürid bul azizimkuran'ı defalarca okumadan önceki görüşlerime benziyor![]()
Ali İmran suresi 7. ayet. ayet paylaşmaktan hoşlanmıyorum ama olsun
O, sana Kitab’ı indirendir. Onun (Kur’an’ın) bazı âyetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabihtir. Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih âyetlerinin ardına düşerler. Oysa onun gerçek manasını ancak Allah bilir. İlimde derinleşmiş olanlar, “Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır” derler. (Bu inceliği) ancak akıl sahipleri düşünüp anlar.
Tanrının varlığı ve yokluğu kesin olarak kanıtlanamadığı için şu devirde en mantıklı felsefe agnostisizm. "Tanrı yoksa bizi kim yarattı ?", "Her şeyin bir yaratıcısı varsa Tanrı'yı kim yarattı ?" gibi argümanların kesin olarak açıklanamayan ve sonu gelmeyen tartışmasında kendinizi bulmanızı istemiyorsanız agnostiklik tam size göre.
Eğer Tanrı varsa da dinleri gönderdiğini sanmıyorum. Çünkü bu dünya milyonlarca yıl önce kurulmuş bir gezegen ve 2 bin yıl önceye dayanıyor. Ondan önce yaşayan insanların dinlerden bi'haber olması ve haberi olmadıkları için direkt cennete gideceklerini mantıksız buluyorum. Dünyada güzel ahlakın ve iyiliğin dinlere bağlı olamayacağını düşünüyorum. Kaldı ki dinler geldikten sonra ahlaki bakımdan daha da geriye gidildiğini söylesek yanlış olmaz sanırım. Ha bunda dinlerin bir suçu var mı ? Yok. Hepsinde güzel ahlakı öğütler. Ama bir Tanrı varsa geleceği öngörmesi lazım. Geleceği de biliyordur da. Bu yüzden gönderdiği dinlerinin de sonucunu biliyordu. Hal böyleyken dinleri göndermesini mantıksız buluyorum. Ayrıca Serdar'ın da dediği gibi en ufak detaya kadar yaratmış birisinin gönderdiği dinler "içki içmeyin, kurban kesin vs." gibi kuralları ve farzları içermesi bana saçmalık geliyor. Yalnız burada biraz deistlik kazanıyor gibi *swh
Tanrı varsa da tek tanrı olduğunu düşünüyorum. Ve ismi Göktanrı olmalı. Hazır konuyu biraz Tengriciliğe getirmişken biraz İslam'la bağlantısı hakkındaki düşündüklerimi paylaşmak istiyorum. Bilindiği üzere ilk Türkler, tek tanrılı bir din olan Göktanrıcılık/Tengricilik dinine mensuptu. Şuan bu dine inanan sayı çok fazla değil. Bu kesim de Orta Asya'daki Türk topluluklarından oluşuyor. Öz benliklerini unuttuklarını düşünüyorum. Arapların hakimiyetine girince Müslüman, Rus ve diğer milletlerin hakimiyetine girince Hristiyan oldular. Ve kendilerinin orjinal dinine (göktanrıcılık) inananlar çok az sayıda şu an.
Ders kitaplarında halen yazar mı bilmiyorum bizim zamanımızdaki ders kitaplarında ilk Türklerin göktanrı dinine sahip oldukları ama sonradan İslam'a geçtikleri yazılıyordu. Gerekçe ise, dinlerin birbirlerine çok benzemesi, savaşlarda iki tarafın bir arada olması vs. gibi çeşitli teoriler yazılıyordu. Bir kere kimse dinler benziyordu, tek tanrı vardı diye kendi dinlerinden farklı (gelenek, töre, kültür) diğer dine inanmaz. Madem çok benziyordu niye Müslümanlar Göktanrıcı olmayıp da tem tersi olduğunu bilmek isterim. Bu konu hakkında detaylı olarak bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıda vereceğim blogda yazılan bir makaleyi okuyabilirsiniz. Okuduktan sonra yalan mı doğru mu diye başka kaynaklara da teyit ettirebilirsiniz, ki tamamı olmasa da çoğunluğu aynı çıkar.
Turk tarihinin kayıp 7 yılı: Turklerin Musluman oluşlarının gercek hikayesi / İnanclar / Milliyet Blog