Bir Tanrı Varsa!...

illa adamı yoldan çıkaracaksın , git kendine başka mürid bul azizim :)

yalan değil.. ben de bir zamanlar namaz kılan ve oruç tutan bir müslümandım.. ne zamanki kuran'ı okudum ve pamuk prenses masalından bile daha mantıksız olduğunu gördüm fikrim değişti..

kuran öyle bir kitap olmalı ki, öyle kusursuz olmalı ki inanmayanlar bile "vay arkadaş" diyebilmeli.. neticede Allahın sözü olduğu iddia ediliyor.. ama gel gör ki bırak yeni insanları dine çekmeyi, mevcutları bile soğutan ifadeler var..

kitap büyük bir tanrının değil, bir Arap bedevisinin ağzından çıkmış kadar müthiş ancak.. zamanında kureyş'teki okuma yazma bilmeyen bir grup inanmış, gerisi de çorap söküğü gibi gelmiş.. bir kere bir grup inandı ya, artık daha da "tamam inanıyorsunuz da, neye inanıyorsunuz siz hacı" sorma gereği duymamış kimse..

insanlar çok kolaycı.. kanıtın yok, elle tutulur inanmanı gerektirecek hiç bir sebep yok.. sadece inanmayı seviyorsun.. kolay geliyor.. gel gelelim bundan akıl yolu ile kurtulan gerçek mutluluğa eriyor..

ben de hakkın şifresi yok.. ben evrenin sırrını bilmiyorum.. ama en azından okuyarak neyin hakikat olmadığını anladım.. bu kadar basit :)

Allahın varlığına inanmayanlar

Tanrı olsaydı afrikada insanlar açlıktan ölmezdi, dünyada vahşi kıyımlar olmazdı gibisinden sözler söylüyorlar.

Yani burda aslında Allah'ın varlığına inananların düşüncesine giriyorlar.

Eeee madem inanmıyorsun o zaman inanmadığın Tanrıyıda suçlu görmemen lazım.

senin kafan bayağı karışık..

biz tanrıyı suçlu görmüyoruz zaten, çünkü yok..

olsaydı, sen burada tok karnını kaşırken Afrika'da çocuklar açlıktan ölmezdi.. şimdi yazdığın cümleyi bir daha oku :)

yalan değil.. ben de bir zamanlar namaz kılan ve oruç tutan bir müslümandım.. ne zamanki kuran'ı okudum ve pamuk prenses masalından bile daha mantıksız olduğunu gördüm fikrim değişti..

kuran öyle bir kitap olmalı ki, öyle kusursuz olmalı ki inanmayanlar bile "vay arkadaş" diyebilmeli.. neticede Allahın sözü olduğu iddia ediliyor.. ama gel gör ki bırak yeni insanları dine çekmeyi, mevcutları bile soğutan ifadeler var..

kitap büyük bir tanrının değil, bir Arap bedevisinin ağzından çıkmış kadar müthiş ancak.. zamanında kureyş'teki okuma yazma bilmeyen bir grup inanmış, gerisi de çorap söküğü gibi gelmiş.. bir kere bir grup inandı ya, artık daha da "tamam inanıyorsunuz da, neye inanıyorsunuz siz hacı" sorma gereği duymamış kimse..

insanlar çok kolaycı.. kanıtın yok, elle tutulur inanmanı gerektirecek hiç bir sebep yok.. sadece inanmayı seviyorsun.. kolay geliyor.. gel gelelim bundan akıl yolu ile kurtulan gerçek mutluluğa eriyor..

ben de hakkın şifresi yok.. ben evrenin sırrını bilmiyorum.. ama en azından okuyarak neyin hakikat olmadığını anladım.. bu kadar basit :)

müsaadenizle Newton dan bir söz daha paylaşayım

Dünyaya nasıl göründüğümü bilmiyorum; ama ben kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oynayan, düzgün bir çakıl taşı ya da güzel bir deniz kabuğu bulduğunda sevinen bir çocuk gibi görüyorum.

Allahin (hasa) nasil bir sey oldugunu, kime benzedigini, ve nasil bir sey oldugunu, insan aklinin SINIRLI kapasitesiyle bulmak ve cözmek mümkün degildir! Cunku insan aklinin belli SINIRLARI vardIr. SINIRLI olan AKIL, SINIRSIZ olan bu hususu anlamanin imkani yoktur.
Bu TIPKI, bir kilo agirlikla SINIRSIZ bir AGIRLIGI tartmaya kalkmak gibidir!

Kainati ve insanlari yaratan Cenabi Hak, yarattigi mahluhkatin cinsinden olmadigi icin, bir kiyas yapmak da mümkün olmamaktadir.

Bir tabloya baktigimiz zaman, o tablonun bir sanatkarin elinden ciktigina, kendi kendine cizilmedigine mantiken karar veririz. Fakat tabloyu cizen sanatkarin da, boyalar, cerceveler, bezler ve fircalar, cinsinden olmadigini ve onlara asla benzemedigini de biliriz.

Tabloyu yapan sanatkar, etiyle, kemigiyle, kaniyla, akliyla, iradesiyle, bambaska bir varliktir. Yaptigi tablonun cinsinden degil ve asla da benzemez!!

Kainatin yaraticisi Cenabi Hak da, kainat cinsinden olmadigi icin, yarattiklarina asla benzemez. Onun tarafindan yaratilmis olan bizler de, yaraticimizi anlamak icin, Onu neye benzetmeye calisirsak calisalim, yine de isabet edemeyiz. Akilimiza gelen hersey, Allah tarafindan yaratilandir. O hic bir seye benzemez. Dolayisiyla, kime benziyor ve nasildir gibi sorulara "O yaratandir, Yaratani, yaratilan anlayamaz, diye cevap vermeliyiz!

Cenabi Hakki (hasa) kim yaratti, sorusuna da, bir nebzecik cevap icin, sunlar söylenebilir:

Cenabi Hakkin varoldugu konusunda insan aklinin bir aciklama yapmasi mumkun degildir. Cünku insan ve onun akli mahluktur, yani yaratilmistir. Yaratilan bir seyin, yaratanini anlamasi ve cözmesi mumkun olamaz.

Mesela bir soba, suurlu olsa ve kendi ölcüleriyle ustasini tanimaya calissa, ustasini kendisine ve cevresindekilere kiyas edip, tanimaya calisacaktir.

Ustasini da kendisi gibi, kömur veya odun yedigini, sonra da kül ve duman cikardigini, elinin yüzünün siyah oldugunu, 3 veya 4 ayaginin bulundugunu tahmin edecektir. Ve tabii ki her tahminde de hata edip, ustasini taniyamayacaktir.

Insan da Halikini tanimak ve Onunla ilgili bir tahminde bulunmak icin bildigi ve hayal ettigi seylerle Onu kiyaslayacaktir. Bu da isabetsiz ve hakikatten uzak olacaktir.

Allah nasil var oldu peki?

Cenabi Hakkin nasil varoldugu hususuyla ilgili su iki misal, konuya aciklik getirecektir.

Birincisi: cokca vagonlari olan bir tren dusununuz. Bu vagonlardan her birisini bir önceki vagonun cektigini biliriz. Ancak "Lokomotifi kim cekiyor?" diye soru sorulamaz. Cünkü, bütün vagonlari cekip, kendisi de cekilmeyen bir lokomotif olmazsa, düzenli hareket olusamaz.

Ikincisi: Askerlik sisteminde bir onbasi, emri cavustan alir. Cavusta bir üstünden. O üstü de, diger bir üstten emir alir. Nihayet is, genel kurmay baskanina ve eski ifadeyle, is padisaha kadar dayanir. Peki padisah emri kimden aliyor, diye bir soru sorulamaz. Eger padisah da bir yerden emir alsa o zaten padisah olamaz. Padisah olmanin özelligi emir veren, ama emir almayandir.

Bu misallerden anlasildigi gibi kainati ve butun mahlukati yaratan Cenabi Hakktir. Onu kim yaratmistir, diye bir soru sorulamaz. Cunku yaratan yaratilmaz. Onun var olma özelligi kendi ZATINA aittir. Ona, bizim akil ölcülerimiz yetmez!

Düzceli Mehmet kitabindan alintidir
Yazar: Halit Ertugrul

Arkadaş ben de terso bir şey demedim zaten. Allah yoktur, ateistler haklı mı demişim ? Tam tersine kanıtlanabilitesi olmadığı için agnostiklik şu aşamada mantıklı dedim. Allah yok denilince Allah'ın olmadığı kanıtlanamadığı gibi, Allah doğmaz ve doğrulmaz cümlesi ile de Allah'ın olduğu kanıtlanamıyor. Eğer kanıtı olsaydı herkes Müslüman veya Ateist olurdu.

Ali İmran suresi 7. ayet. ayet paylaşmaktan hoşlanmıyorum ama olsun

O, sana Kitab’ı indirendir. Onun (Kur’an’ın) bazı âyetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabihtir. Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih âyetlerinin ardına düşerler. Oysa onun gerçek manasını ancak Allah bilir. İlimde derinleşmiş olanlar, “Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır” derler. (Bu inceliği) ancak akıl sahipleri düşünüp anlar.

muhammed'e yaşarken de "yalan söylüyorsun" diyen çoktu.. o da kendisine inanmayan bu insanlarla başa çıkabilmek için bu ayeti uydurup topu Allah'a attı..

müsaadenizle Newton dan bir söz daha paylaşayım

Dünyaya nasıl göründüğümü bilmiyorum; ama ben kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oynayan, düzgün bir çakıl taşı ya da güzel bir deniz kabuğu bulduğunda sevinen bir çocuk gibi görüyorum.

güzel söz.. bilimde keşif bitmez..

din ise bütün cevaplara ulaşmıştır.. araştırmana gerek yoktur.. nasılsa cennet ve cehennem var işin ucunda..

kadınlar başını bağlasın, günde 5 kere namaz kılalım.. durmadan ibadet edelim.. işi gücü de gavurlar yapsın..

din ise bütün cevaplara ulaşmıştır.. araştırmana gerek yoktur.. nasılsa cennet ve cehennem var işin ucunda..

kadınlar başını bağlasın, günde 5 kere namaz kılalım.. durmadan ibadet edelim.. işi gücü de gavurlar yapsın..

Yani şimdi yoldan çıkmış bir topluma geldiyse eğer bu din günümüz şartlarında bu şekilcilik ve bu sapmışlıkların olduğu ortamda 2-3 din daha gelmeli diye düşünüyor insan güncellemeye ihtiyaç olduğu kesin :)

senin kafan bayağı karışık..

biz tanrıyı suçlu görmüyoruz zaten, çünkü yok..

olsaydı, sen burada tok karnını kaşırken Afrika'da çocuklar açlıktan ölmezdi.. şimdi yazdığın cümleyi bir daha oku :)

kafası karışık olan sizlersiniz. Madem yok o zaman niye açlık var. Bize bunu söyleyeceksiniz. ;)

olsaydı, olmazdı demek inananların düşüncesine girmek demek.

Zekat vermek, sadaka vermek, komşuna , akrabasına, muhtaçlara yardım etmek bunlar hep İslam'da olan şeyler.

sizin mantığınız gibi düşüneceksem dünyadaki her insan eşit zenginlikte olsun. Kimse kimseye yardım etmek zorunda kalmasın.
Ee o zaman ben niye çalışıyorum ki. Ya da kim neden benim yanımda çalışsın ki. Herkes kendi işini görsün.

O zaman ben hastalandığımda veya yaşlandığımda bana kim bakacak. O zaman Tanrı olsaydı hastalıklarda olmazdı diye de düşünürdüm.
doktora da gerek kalmazdı, hastanelerede gerek kalmazdı.

Bu gibi düşünceleri çoğaltabiliriz. Avukatlara,savcılara,polise,

bakış açınızı bu şekilde değiştirerek bakarsanız Allah'ın emirlerinin ne kadar doğru olduğunu düşünebilirsiniz aslında.
Yani bana göre bu aslında böyle olmalı dediğin şeyin sonuçlarını düşün daha mı doğru olur yoksa kötü mü

Yani şimdi yoldan çıkmış bir topluma geldiyse eğer bu din günümüz şartlarında bu şekilcilik ve bu sapmışlıkların olduğu ortamda 2-3 din daha gelmeli diye düşünüyor insan güncellemeye ihtiyaç olduğu kesin :)

güncelleniyor zaten azizim :D

10 sene önceki kuranlardan farklı farklı yorumlanmış kuranlar mevcut şu an.. bende 40-50 senelik hakiki kuran var.. yeni bazı kuranlarda kadınlara dayak kelimesinin çıkarıldığını bile görebilirsin bizim gibi saçmalıkları görenlere ayak uydurabilmek için..

Papa birkaç sene önce Avrupa'nın çoğunluğu ateist olduğu için "ateistler de cennete gidecek" demişti yahu :asd22: baktılar müşteri kalmadı, ateistlere sardılar..

dinler kendilerini hep yenilemiş ve bizim gibi insanların sorularına hep saçma sapan cevaplarla karşılık vermeye çalışmışlardır.. bundan sonra da çalışacaklardır.. ama gerçek hakikati arayan insanlar bu şeytan işi dinlere bakıp gerçeğe mutlaka ulaşacaktır..

Adam tanrının verdiği nefse uyup sevişti veya alkolün tadına baktı diye cehennemde yakmak da pek hoşgörülüymüş canım..

Ateizmin kuralı sorular sorup mantık ve bilimle hareket etmektir.. mantıklı olacaksın her konuda.. saçma gelen şeye inanmayacaksın.. misal hayatında görmediğin cinleri gerçek sanmayacaksın.. yada "Allah katında din tektir" demeden önce kanıtım ne diyeceksin.. sanki o kata çıktın geldin de işkembeden sallıyorsun.. yazdığın her şey safsata.. bi de millete cahil diyorsun..

Carl Sagan'ın dediği gibi: "olağanüstü iddialar, olağanüstü kanıtlar gerektirir".. ateizmin kuralı budur.. daha ne kuralı olacak..

Sevişme ve alkolden örnek vermişsin.. peki benim kız kardeşim başı açık ve namuslu bir insan.. hayatında tek bir sevgilisi oldu, onunla da evlendi.. bu insanın başının açık olması tanrıya neden batıyor?

Bırak bu işleri.. koskoca evrenin sahibi bir başörtüsüne takar mı.. siz sıyırmışsınız haberiniz yok.. :D

Not: ateist değil agnostik bir insanım..

Merak ettiğim için soruyorum abi. (Bilmediğimden.)

Agnostik olduktan sonra bir zamanlar inandığın değerlere yıkıcı eleştiriler yapmak paket olarak mı geldi, yoksa bu tamamen senin seçimin mi.

ikinci sorum da, Bir zamanlar inanmışsın bu dine, sonra Kuran'ı okuduğunda hikaye olduğunu görmüş ve geri dönüş yapmışsın. Peki bir gün yine yanıldığını düşündürtecek bir gelişme olursa. Tekrar aynı dönüşü yapacak mısın. Yoksa Agnostik olarak devam mı edeceksin.

kafası karışık olan sizlersiniz. Madem yok o zaman niye açlık var. Bize bunu söyleyeceksiniz. ;)

ahaha :D yok diye var açlık, onu diyoruz ya..

üzerimizde bir Allah yok ve biz kendi başımıza tırmalıyoruz ve herşeyi kendimiz çözmeye çalışıyoruz..

bir gün insanlık o sorunu da çözecektir.. sonra tanrı çözdü demeyesin de..

Merak ettiğim için soruyorum abi. (Bilmediğimden.)

Agnostik olduktan sonra bir zamanlar inandığın değerlere yıkıcı eleştiriler yapmak paket olarak mı geldi, yoksa bu tamamen senin seçimin mi.

ikinci sorum da, Bir zamanlar inanmışsın bu dine, sonra Kuran'ı okuduğunda hikaye olduğunu görmüş ve geri dönüş yapmışsın. Peki bir gün yine yanıldığını düşündürtecek bir gelişme olursa. Tekrar aynı dönüşü yapacak mısın. Yoksa Agnostik olarak devam mı edeceksin.

geri dönüş söz konusu olamaz..

insanlar eskiden dünyanın düz olduğuna inanıyorlardı.. sonra yuvarlak olduğunu öğrendiler ve bunu herkese öğrettiler.. şimdi tekrar dünyanın düz olduğuna inanmaya mı dönelim? bunu mu istiyorsun..

etrafındaki herkes dünyanın düz olduğunu düşünse ve sen kuş gibi uçup yuvarlak olduğunu görsen, sonra da yere insen, herkese "hacılar dünya yuvarlakmış, biz hepimiz yanlış biliyormuşuz oğlum" demez misin?

benimki bu örneğe birebir uyuyor.. ben dinlerin yalan olduğunu dünyanın yuvarlak olduğu bildiğim gibi biliyorum :) sence buradan dönüş mümkün mü.. sen de benim gibi dinlerin yalan olduğunu anladığın gün
, herkese anlatmak isteyeceksin.. ;)

güncelleniyor zaten azizim :D

10 sene önceki kuranlardan farklı farklı yorumlanmış kuranlar mevcut şu an.. bende 40-50 senelik hakiki kuran var.. yeni bazı kuranlarda kadınlara dayak kelimesinin çıkarıldığını bile görebilirsin bizim gibi saçmalıkları görenlere ayak uydurabilmek için..

Papa birkaç sene önce Avrupa'nın çoğunluğu ateist olduğu için "ateistler de cennete gidecek" demişti yahu :asd22: baktılar müşteri kalmadı, ateistlere sardılar..

dinler kendilerini hep yenilemiş ve bizim gibi insanların sorularına hep saçma sapan cevaplarla karşılık vermeye çalışmışlardır.. bundan sonra da çalışacaklardır.. ama gerçek hakikati arayan insanlar bu şeytan işi dinlere bakıp gerçeğe mutlaka ulaşacaktır..

40-50 senelik hakiki Kuran cümlesi enteresan olmuş.1400 sene önce ,bize göre nüzul olmuş sana göre uydurulmuş bir kitabın 40-50 seneliği herkesin evinde nineden deden kalma var zaten

ahaha :D yok diye var açlık, onu diyoruz ya..

üzerimizde bir Allah yok ve biz kendi başımıza tırmalıyoruz ve herşeyi kendimiz çözmeye çalışıyoruz..

bir gün insanlık o sorunu da çözecektir.. sonra tanrı çözdü demeyesin de..

oohoooo ölme eşşeğim ölme. Yine milyarlarca yıl sonra insanlık buna çözüm bulacak falan filan :D
Sen Allah'ın dedikleri olmadan bul da görelim

Newton un 2 sözünü de bilimle uğraşan hatta Newton gibi kimsenin tartışmadığı bir kişinin de dindar olabileceğini ve Allah ın varlığı için çok ta spesifik nedenlere ihtiyaç duymadığını anlatmak için yazdım.

bilmek yanında inançsızlığı getiriyorsa inançlı olup bilime bunca katkı sağlayan insanlar da bir sorun olduğunu mu düşünmeliyiz.

aslında 2. sözünü de Newton bile kendini bilgisi bakımından okyanusun kıyısında çakıl taşlarıyla oynayan bir çoçuk gibi görürken sizler ne kadar çok bilgiye sahipsiniz ki bu bilgi sizi inançsızlığa itiyor bunu anlar ve açıklarsınız diye .

40-50 senelik hakiki Kuran cümlesi enteresan olmuş.1400 sene önce ,bize göre nüzul olmuş sana göre uydurulmuş bir kitabın 40-50 seneliği herkesin evinde nineden deden kalma var zaten

güzel işte.. internette modifiye versiyonları da var.. ayetlerin farklı yazıldığını da gördüm sorulan sorulara uydurmak için.. nette her türlü sahtekarlık mevcut.. evde eskisi varsa iyi..

neden 40-50 dedim.. o zamanlar bizim şimdi yaptığımız gibi açıkça ve net bir şekilde didik didik edilip irdelenmiyordu.. dini kurtarmak isteyenler de değiştirme gereği duymuyordu..

şimdi misal Caner Taslaman gibi kuranı günümüze uydurmaya çalışan modifiyeci hocalar var :)

oohoooo ölme eşşeğim ölme. Yine milyarlarca yıl sonra insanlık buna çözüm bulacak falan filan :D
Sen Allah'ın dedikleri olmadan bul da görelim

bulunuyor zaten.. senin bu mesajı yazdığın telefon veya bilgisayarı kurana bakarak müslümanlar mı buldu :)

kurana baksalardı şimdi hepimiz deve sırtındaydık

Newton un 2 sözünü de bilimle uğraşan hatta Newton gibi kimsenin tartışmadığı bir kişinin de dindar olabileceğini ve Allah ın varlığı için çok ta spesifik nedenlere ihtiyaç duymadığını anlatmak için yazdım.

bilmek yanında inançsızlığı getiriyorsa inançlı olup bilime bunca katkı sağlayan insanlar da bir sorun olduğunu mu düşünmeliyiz.

aslında 2. sözünü de Newton bile kendini bilgisi bakımından okyanusun kıyısında çakıl taşlarıyla oynayan bir çoçuk gibi görürken sizler ne kadar çok bilgiye sahipsiniz ki bu bilgi sizi inançsızlığa itiyor bunu anlar ve açıklarsınız diye .

newton 350 sene önce yaşamış.. bugün yaşasaydı dindar olmazdı.. 350 sene önce avrupa kilisenin zulmü altında kırılıyordu..

Geri
Üst Alt