Bruma'nın Dönüşüne Bilimsel Bir Bakış: "Propriosepsiyon"

Melih Peker

Şef Gümüş Kıvrım
marca-galatasarayli-bruma-ya-ovguler-yagdirdi-5392805_7187_o.jpg

Öncelikle Propriosepsiyon nedir ondan bahsedelim :

[FONT=&quot]Propriosepsiyon; eklemlerin boşluktaki pozisyonunu, konumunu, hareketini algılama duyusudur. Eklemde yer alan kapsül ve bağlar, eklemin etrafındaki kas dokusu ve tendonlar, içerdikleri bir takım özelleşmiş hücreler aracılığı ile merkezi sinir sistemine iletilir.
Eklemler etrafında bulunan özelleşmiş mekanoreseptörler (hücrelerin duvarlarında bulunan nörokimyasal maddelere duyarlı iletişim noktaları diyebiliriz) merkezi sinir sistemi ile iskelet sistemi arasındaki haberleşmeyi sağlarlar.

Propriosepsiyon aslında vücudun bütün hareketsel fonkisyonlarını kişinin uzayda bulunduğu noktayı gözü kapalı kavrayabilmesi ve buna göre hareketlerini ve dengesini istemsiz hesaplayabilmesidir.

[/FONT]
flexor.gif
[FONT=&quot]

Fazla detaya girmeden işin fizyolojisini anlatacağım.Örnek olarak konumuzla alakalı olduğu için diz eklemini ele alalım.

Kasların hareket kabiliyetini belirleyen sinir sisteminin elektriksel iletimi nöron denilen kablo benzeri hücreler tarafından sağlanır.Tendonlar etrafında hem duyusal hem de hareketi sağlayan motor nöronlar ve bir de propriosepsiyondan sorumlu gamma nöronlarları vardır.

[/FONT]
13-17_StretchReflx.JPG
[FONT=&quot]

Dizinize bir darbe aldığınızda bu duyu reseptör ve nöronları ile beyne iletilirken, hareket etmek istediğinizde kaslara iletim motor nöronları üzerinden olur.Yani duyu nöronları ileti götürürken , motor nöronları getirir diyebiliriz.Peki gamma nöronlarının işlevi nedir?
bir nevi bu hareketlerin milimetrik hassasiyetini ayarlamada işlev görüyorlar diyebiliriz.

[/FONT]
screen_shot_2015-05-02_at_14646_am-14D1397B16051A4AE16.png
[FONT=&quot]

Örnek vermek gerekirse, kaleye doğru koşuyorsunuz ve önünüzde seken bir top var.Ayağınızı ve bacağınızı her hareket ettirdiğinizde motor nöronlar çalışıyor, eğer bir ağrı yada sıcaklık hissi oluşursa örneğin darbe gibi duyu nöronları bunu iletiyor.
ancak ayağımızı yere her bastığımızda , diz eklemimiz etrafındaki tendon ve kaslar , eklemi saran bağlar her titreştiğinde gamma nöronlar bunun şiddetini beyne iletiyor.Beyin de bu uyarı şiddetine göre ayağınızı ve bacağınızı ne kadar hızlı hareket ettireceğinizi belirliyor.Topa vurmak istediğinizde ayağınızı vereceğiniz açıdan tutun, topa dokunduğunuzda saliselerle bile ayağınızda ve dizinizde oluşan titreşimler ile bunun hassasiyetini belirliyor ve ona göre topa vuracağınız şiddeti artırıyor yada azaltıyor.Siz tabii ki bunu fark etmiyorsunuz, topu pazara yollarsanız galiba fazla dibine girdim yada sert vurdum diye hayıflanıyorsunuz.

Aynı şekilde çalım atmak istediğinizde, her iki ayağınızdan vucüdunuzun açısı, dönüş hızınız ve ayağınızın tabanına uygulanacak kuvvet ile dizinizden alacağınız güç hepsi hesaplanıyor.

Gelelim konumuza , spor yaralanmaları..

[/FONT]
[FONT=&quot]Yapılan çalışmalar, eklemi oluşturan kapsül, ligaman gibi yumuşak dokuların harabiyetinde buradaki reseptörlerin de etkilendiğini ortaya koymuştur. Örneğin bir diz eklemi yaralanması meydana geldiği zaman diz eklemi etrafındaki yumuşak doku hasar görecek dolayısıyla bu yumuşak dokuda yer alan reseptörler etkilenecekler ve propriosepsiyon duyusu net ve sağlıklı algılanamayacaktır. Ağrı ve ödem geçtiğinde tekrar yarışmaya dönüldüğünde eklem çevresindeki reseptörler eski hassasiyetinde olmayacak dolayısıyla sporcu yaralanma riskiyle öncekinden çok daha büyük bir olasılıkla karşı karşıya kalacaktır.

Peki bu propriosepsiyon reseptörleri tedavi sonrası tamamen normale dönüyor mu?

Diz ekleminde ön çapraz bağ yaralanmalarını ele alırsak evet araştırmalar tamamen dönmedikleri ortaya koymuşlar, yapılan çalışmalar daha çok fiziksel testler üzerine olduğundan %100 bir uzlaşı yok , araştırmaların niceliği bu konuda biraz yetersiz kalsa da ön çapraz bağ yaralanmnası esnasında akut dönemde bu reseptörlerin işlevini yitirmesine bağlı ciddi propriosepsiyon kaybı olduğu muhakkak.

Propriosepsiyon fonkisyonu ne kadar zamanda düzelir?
Bazı çalışmalar ACL ( ön çapraz bağ ) rekonstriksiyonu sonrası en erken 6 ayda klinik olarak fonksiyonların düzeldiğini ama kontrol grupları yada normal olan diğer bacakla kıyaslandığında az da olsa bir farkın olduğunu göstermişler.Bazı araştırmacılar sporcular açısından tama yakın düzelmenin 2 yada 3 yılı bulabileceğiniz söylüyor.

Bruma'nın özgüven sorunu ve rehabilitasyon süreci
Fark ettiyseniz bu propriosepsiyon işlevleri bir futbolcunun , özellikle de bir kanat ve forvet oyuncusunun öne çıkan dripling, top kontrol, şut ve çalım özelliklerini bire bir etkiliyor.Bu eylemlerde sporcunun elde ettiği başarısız sonuçlar kendine olan özgüvenini ciddi düşürdüğünden oyuncunun eski günlerine geri dönmesi beklendiğinden fazla sürebiliyor, bazen de hiç dönemiyebiliyor.
Hatırlarsanız Bruma sakatlık sonrası takıma döndüğünden her ne kadar hızından çok fazla kaybetmese de o alışageldiğimiz asimetrik çalım atma ve dikine adam geçme yeteneklerini çok daha az sergiler olmuştu.Top ayağına ne zaman gelse , ya geri pas atıyor yada verkaç deniyordu.
Şimdi kamp döneminde eski Bruma'dan örnekler sergilediğini ve her geçen gün kendine olan özgüveninin arttığını gördükçe bu konuda rehabilitasyon sürecinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

ACL rehabilitasyonunda proprioseptif egzersizlerin önemi :
Propriosepsiyonu sağlayan reseptörlerin hızlı adaptasyon gösterme özellikleri vardır. Yani uygun egzersiz programları ile reseptörlerin daha hassas iletiyi oluşturmalarını ve eklemde daha dengeli bir hareket oluşmasını sağlayabiliriz. [/FONT]
Evet, hepimiz şunu bilmeliyiz ki proprioseptif sistem uygun rehabilitasyon programları ile geliştirilebilir. Travma geçirmeyen sporcular da programlarına proprioseptif egzersizlerin ilave edilmesinden fayda görebilirler. Eklemlerin propriosepsiyon duyusunu geliştirmeye yönelik programlar yaralanmaya karşı sporcuları koruyabilir.

proprioception-o.gif

Bu konuda takım kondisyoner, fizyoterapist ve sağlık ekibine düşen görevi söylememe gerek yok, zaten sağlık ekibimizin başında deneyimli bir ortopedisyen olan Yener abi bulunuyor.Bizim taraftar olarak genç oyuncularımız sahalara yeni döndüğünde onların özgüvenini perçinleyici olarak destek olmamız , topu her kaptırdığında yada başarısız girişmlerinde morallerini yüksek tutmamız gerekir. Bruma'nın geçtiğimiz senelerde ıslıklandığını hatırlatmama gerek yok sanırım?

Bruma eskisi kadar iyi olabilecek mi bunu zaman gösterecek.Ama bilimsel olarak 2 seneyi bulan rehabilitasyon sürecinde bence artık eski günlerine dönmesi için bir engel bulunmuyor.Dileğimiz tekrar sakatlık yaşamaması ve potansiyeline erişmek üzere her gün kendini geliştirerek skora katkıda bulunmasıdır.Bu gözler kara aslanı çok özledi, dilerim satılmaz ve taraftarın sahalara dönmesi için emsal olur.

Kaynaklar :

1.
Proprioception in anterior cruciate ligament deficient knees and its relevance in anterior cruciate ligament reconstruction
Mandeep S Dhillon, Kamal Bali, and Sharad Prabhakar

2.The Guide to Rehabilitation of AnteriorCruciate Ligament (ACL) Reconstruction

3.Proprioception FollowingAnterior Cruciate Ligament ReconstructionScott M. Lephart, Mininder S. Kocher,Freddie H. Fu, Paul A. Borsa, and Christopher D. Harne

4.PHYSIOTHERAPY FOLLOWING ACL RECONSTRUCTION PROTOCOL

5.Postural Control after Anterior Cruciate Ligament Reconstruction and Functional Rehabilitation

2 yildir burda yazdigimi muthis emek harcayarak detayli yazmanizi takdir ettim. Keske sakatlik yasamasaydi Bruma.
$imdi cok farkli seviyede olabilirdi. Rierekink ile calisa bilmesi cok büyük sans onun icin bu arada gelisimi adina.

Emege saygi !!!

metn'ul important

no darwz

2 yildir burda yazdigimi muthis emek harcayarak detayli yazmanizi takdir ettim. Keske sakatlik yasamasaydi Bruma.
$imdi cok farkli seviyede olabilirdi. Rierekink ile calisa bilmesi cok büyük sans onun icin bu arada gelisimi adina.

Emege saygi !!!
Şimdi bakıyorum da aslında rehabilitasyon sürecinde türkiye'den uzak kalması bir nimet olmuş bruma için.Yoksa çoktan asıp kesip emekli etmiştik çocuğu.Bir oyuncu ayağına her top geldiğinde ıslıklanacağım diye bacakları titrerse, işi çabuk biter.

Ön çapraz bağ yaralanması o kadar psikolojik bir travma yaratıyor ki , ben bile bu sene kayak esnasında kısmi ACL zedelenmesi sonrası merdiven inerken bacağıma güvenemiyordum.Epey uzun bir zaman ağrım olmamasına rağmen sekerek yürüdüm.Siz bir de futbolcunun yaşadığı travmaya düşünün hem de operasyon sonrası..

Hursut Meric ve Ahmet Ilhan gibi kanat forvetleriyle ayni ligde gelisecegine inanmakla kendimizi kandirdik. La Liga'da kiytirik bir sezoncuk bile Bruma'nin ufkunu acti.

Ayni sakatligi bende yasadim, insan her hareketten korkuyor ilk baslarda. Tamamen psikolojik hersey kafada bitiyor 100% iyilessen bile kafandaki son cekinceleri yenemedigin sürece bir ise yaramiyor.

Ikili mücadelelerden kaciyorsun, toptan kaciyorsun vs bayagi zaman aliyor ürkekligi üstünden atman. Bruma'nin verdigi izlenimlere göre yine eski haline dogru hizla geri dönüyor. Umarim Dursun denen sahtekar satmaz bu cocugu.

Şimdi bakıyorum da aslında rehabilitasyon sürecinde türkiye'den uzak kalması bir nimet olmuş bruma için.Yoksa çoktan asıp kesip emekli etmiştik çocuğu.Bir oyuncu ayağına her top geldiğinde ıslıklanacağım diye bacakları titrerse, işi çabuk biter.

Ön çapraz bağ yaralanması o kadar psikolojik bir travma yaratıyor ki , ben bile bu sene kayak esnasında kısmi ACL zedelenmesi sonrası merdiven inerken bacağıma güvenemiyordum.Epey uzun bir zaman ağrım olmamasına rağmen sekerek yürüdüm.Siz bir de futbolcunun yaşadığı travmaya düşünün hem de operasyon sonrası..

+ 11 milyon euroya trasnfer olup büyük baskive beklentili bir kulptesin.

Pro. hayata ilk adlmlnl senin kulübünde atmis bir Insandan söz ediyoruz sonucta ki bizim bu tür tercübemiz pek iyi degil.
Yani genc oyuncuyu pro futbolcu hayatina alistirmak gibi tercübemiz yok kadar az.
Yetenekleri nekadar üst seviyede olursa olsun insanin psikolojisi cok önemli.
Taraftarin izleyicinin göremedigi en büyük etken insanin psikolojisidir. Bu sadece Bruma icin gecerli degil her futbolcu icin gecerli.
Bide insanlar okadar farkli oluyor ki kiyaslamada yapilmiyor kolay kolay. Mesela yok bilmem x Futbolcu bunu yasadida simdi takir takir oynuyor...
Bu demek olmuyor ki diger x futbolcuda bunun üstüsünden bukadar kolay gelebilsin. Yok öyle Dünya maalesef.

2 hafta sonra sakatlanirsa elimdeki telefonu bu makaleyi yazan kisiye monte ederim

Gesendet von meinem SM-G925F mit Tapatalk

Emege saygi !!!
La durmadan Bruma vasat, kazik, ciliz diyip duruyordun, nerde 2 yildir yaziyon..

La durmadan Bruma vasat, kazik, ciliz diyip duruyordun, nerde 2 yildir yaziyon..

Sicak kafana vurdu herhalde. Yok bilmem baskalarin yazdiklari ile yorum yazarim . yok bruma vasat. yok bilmem ne.
Oglum baska fatih haci daha mi var piyasa da onunla karistriyorsun beni sürekli ?!

yine vurdulu kırdılı yorumlar olacağa benziyor.

Geri
Üst Alt