Domenec Torrent (The Athletic Yazısı)

Merhaba, The Atletic gazetesinin Domenic Hocamız hakkındaki yazısı ve röportajını Türkçe'ye çevirdim.

Not: Bu yazı Haziran 2020 tarihinde Flamengo'ya gitmeden önce The Athletic gibi çok saygın bir sitede yazılmış.

Not: Çeviri hataları olabilir.

Orjinal haber linki: Former No 2 Torrent: City will be back but Pep will know when it's time to go

Domenec Torrent beş dil konuşuyor: İspanyolca, Katalanca, İngilizce, Almanca ve Guardiolaca.

57 yaşındaki Katalan, on yıldan fazla Pep Guardiola'nın ekibinin vazgeçilmez bir üyesiydi, bu zamanın yarısını onun sağ kolu olarak geçirdi ve onun hakkında saatlerce konuşabilir. O açıkça Guardiola'ya çok hayran.

Torrent, "Manchester City şubatta Şampiyonlar Ligi son 16 turundaki ilk maçını oynadığında ve maçı kazandığında Bernabeu'daydım. Bir koç arkadaşımla tribündeydim ve bana 'Eğer bu taktik işe yaramazsa, Gabriel Jesus solda ve Kun (Sergio Aguero) yedekte olduğu, Pep'i İngiltere'de öldürecekler dedi. Güldüm ve 'Pep bu yüzden çok cesur' dedim. Pep eğer işe yaramazsa onu öldüreceklerini biliyor ama bunun bir önemi yok. Bunun takım için en iyisi olduğuna ikna olduysa, yapacak. Pep aptal değil."

Ama Torrent artık kendinin adamı, sunabileceği çok şey olan bir koç. Guardiola, son 2 numarası Mikel Arteta'nın Aralık ayında Arsenal ile kendi hocalık kariyerine başlamasının ardından bu yaz City'de yeni bir asistan arayışına girdi ama Torrent geri dönmeyecek. Gözleri, kendisi için üst sıralarda bir yerde.

Birlikte geçirdikleri zamanlarda, neredeyse telepatik bir anlayış geliştirdiler - genellikle bir bakış yeterliydi birbirlerini anlamak için. Oyunu gördükleri ortak bir yol vardı. Torrent, "Taktik konusunda %90-95 oranında anlaştık çünkü futbolu Pep'e çok ama çok benzer görüyorum" diyor.

Şimdilerde, Torrent bu fikirlerini kulübün büyüklüğü ya da küçüklüğüne bakmadan Premier Lig, Bundesliga veya La Liga'daki bir kulübe iletebileceğinden emin.

Torrent, “Bence benim ana karakterim, Pep ile aynı olan, her maçı kazanmak için sahaya çıkmak olduğunu düşünüyorum” diyor. "Takımlarım kendi evlerinde oynadıkları gibi deplasmanda da oynarlar."

Torrent, 2007'de on yıldan fazla süredir ülkesinin alt liglerinde bir menajerdi. Guardiola Barcelona'nın B takımını çalıştırdığı ilk menajerlik macerasında dördüncü ligde karşılaştıkları kulüpler hakkındaki bilgisi nedeniyle Torrent'den yardım istedi. Guardiola bir yıl sonra Nou Camp'in sıcak koltuğuna sıçradığında, Torrent de onunla birlikte gitti, yine gelecek maçtaki rakipleri analiz etmekle görevlendirildi, ancak bu sefer yerel Katalan kulüp takımlarından ziyade Real Madrid'di. 2013 yılında Guardiola'nın asistanlığına terfi etti. Bayern Münih'teki üç yılı ve Manchester'daki ilk iki sezonunda asistanlığını yaptı.

1990'larda koçluk yapmaya başlayan Torrent, Johan Cruyff'un Barcelona'nın Rüya Takımı ile futbolu yeniden icat etmesinden etkilendi. Oyunun nasıl oynanması gerektiğine dair bu fikirleri, Torrent'in söylediği kadarıyla Hollandalı harika ile birlikte daha da keskinleşti. Ayrıca, koçluğa yaklaşımının, Guardiola'nınkiyle “yüzde 99 aynı fikirde” olduğunu belirtti.

“Tarz çok benzer; her zaman geriden oyun kurma ile başlıyor, iki dokunuşla oynuyor, hızlı geçişler ile” diyor. "Pep'e katılmadan önce bu fikre zaten inanıyordum. Pep'ten önce 15 yıl koçluk yaptım, bu yüzden çok benzer ve onunla birlikte bu fikrim daha da güçlendi çünkü ondan çok şey öğrendim; her şeyden önce, geriden oyun kurmak, Pep için çok önemli olan."

"Şimdilerde, benim için bir takıma koçluk yaptığımda geriden oyun kurmaktan daha iyi bir oyun oynayabileceğinizi düşünmek neredeyse imkansız. Baş karakter olduğumda, ne yapmak istediğimi biliyorum. Bu bir tarz.”

Çeviri Notum: Played out from the back (Geriden oyun kurmak) modern futbolda bir terim aslında.

Haziran 2018'de New York City ona koçluk görevi verdiğinde tüm bunları kanıtlama fırsatı buldu. Torrent, onların kısa tarihlerinde tam görevde olduğu sezonunda MLS'in Doğu Konferansı şampiyonluğuna ilk kez kazandırdı ancak sonra ayrıldı. Ayrılmasındaki sebebi ise yeni challengelara ihtiyaç olduğundan dolayı olduğunu belirtiyor. O zamandan beri Orta Doğu, Güney Amerika, İspanya 2. Lig ve üç MLS kulübünden gelen teklifleri reddetti.

Onun acelesi yok. Planı, altı ay boyunca ailesi ile vakit geçirmek, ardından geçen baharda yeni bir kulüp bulmaktı. Pandemi bunu askıya aldı ama o zamanını Bundesliga'yı analiz etmek, Almancasını tazelemek, biraz Fransızca öğrenmek ve doğru fırsat geldiğinde hazır olmak için kullanıyor.

"New York'a geldiğimde çok fazla çekincelerim vardı çünkü designated oyuncu David Villa ayrılmıştı," diye açıklıyor. "Bu yüzden kolay olmadı ama bence çok iyi bir takım kurabildik ve kulüp tarihinde ilk kez Doğu Konferansı'nı kazanıp CONCACAF Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkı kazandılar. Yani bir kulüp tarihindeki en iyi sezona ulaşırsanız, gurur duyabilirsiniz."

Çeviri Notum: Designated oyuncu, MLS ligindeki takımların maaş sınırı dışına çıkmasına izin verilen oyuncu.

“Her şeyden önce gelen şey oynama şekliydi. Benim için en önemli şey buydu. New York'a sadece kazanmak için gitmedim. New York'a bir oyun stili yaratmaya çalışmak, hayranları heyecanlandırmak için gittim. Bunu yaptığımızı düşünüyorum.”

Ayrıldıktan sonra New York City'nin bir araya getirdiği, takımın attığı golleri ve nasıl geriden oyun kurarak oynadıklarını vurgulayan bir videoya atıfta bulundu.

Anlatılan video:

"Farklı taktiksel sistemler ile oynadık ama tarz hep aynıydı" diye açıklıyor. "İster üçlü ister dörtlü olsun, her zaman çok geniş oynadık, çok hızlı oynadık, maksimum iki veya üç dokunuş, topu geçir ve hızlı hücum et. New York'taki fikrim buydu ve gelecekteki kariyerimde yapacağım şey de bu."

Ve New York City oyuncularına en büyük saygımla, Torrent'in çalışması gösteriyor ki Guardiola futbolu oynamak için Barcelona, Münih veya Manchester'da bulacağınız kaliteye ihtiyacınız yok. Guardiola'ya bile ihtiyacınız olmayabilir.

Torrent, "Temelde, bu fikirlere koçluk yaparken oluşan fark taktiksel değil - çünkü onlar çok zeki oyuncular - fark teknik." diyor. "Aynı şekilde oynamaya çalışıyoruz ama iki dokunuşla. Fark, teknik olarak harika ama belki de ilk dokunuşta topu oynayamayacak oyuncuya sahip olduğunda oluşuyor. Kontrol etmeleri ve ikinci dokunuşla oynamaları gerekiyor."

Not: Üsteki paragraf için çeviriyi tam yapamamış olabilir. Orjinalini aşağıya bıraktım.

“Basically, the difference when coaching those ideas isn’t tactical — because they’re very intelligent players — it’s technical,” Torrent says. “We try to play the same way, two touches, but it’s not the same when you have a player who’s technically great as it is with players who maybe can’t play the ball with the first touch. They need to control it and play it with the second touch.

“Ama çok memnun kaldım çünkü onlar bunu çok iyi yaptılar. Taktiksel olarak, New York oyuncuları çok zekiydi ve Premier Lig takımlarıyla yapabileceklerinize çok benziyor. Bu benim futbolum, ben futbolu böyle anlıyorum. Bunu herhangi bir takımla yapabilirsiniz.“

"Şu anda menajer olmak istiyorum çünkü New York'ta başarılı oldum ve nereye gidersem gideyim de başarılı olabileceğimi düşünüyorum. Bu benim deneyimimden kaynaklanıyor çünkü ne zaman bir yönetici olsam, neredeyse her zaman iyi gitti ve dünyanın en iyileriyle çok şey öğrendim. Pep ile bir hafta boyunca gelip antrenman izleyen koçlar var ve onunla 20 yıl geçirmişler gibi görünüyor. Ben 11 yıldır onunlaydım. Onunla çalıştığım için çok gururluyum, çok minnettarım ve çok şey öğrendim.

"Taktiksel bir sorun varsa, bunu oldukça hızlı bir şekilde çözeceğimi düşünüyorum çünkü Pep ile çok farklı taktiksel şeyler üzerinde çalıştık. Çözmemiz gereken çok fazla taktiksel sorun vardı. Şimdi bunları çabucak çözebiliyorum. Bu yüzden başarılı olabileceğime inanıyorum ve koçluğa geri döneceğim için heyecanlıyım."

Bunu en üst seviyede yapabileceğine inanıyor. Everton, Tottenham veya Arsenal gibi takımlar pandemiden önce ara verilen sezonda yeni teknik direktörler ararken onun deneyimine sahip birinin pek çok konuşmada yer almaması gerçeğinden biraz rahatsızlık duyduğu kolayca anlaşılıyor.

“Ünlü bir teknik direktör veya ünlü bir oyuncu değilseniz, Premier Lig veya Bundesliga gibi diğer ülkelerde iş bulmak kolay değil” diye yakınıyor. "Bu çok önemli. Dünyanın en iyi koçuyla 11 yıl ve teknik direktör olarak 15 yıl geçirdim. Birçok insandan çok daha fazla tecrübem var ama biliyorsun ki anlamasam da spor dünyasında bu normal.”

Yazıda bahsettiğimiz kulüplerden duyduklarımızdan çabukça anlaşılabileceği gibi Torrent, toplantı odasında veya antrenman sahasında olması fark etmeksizin çalıştığı kişiler söz konusu olduğunda çok sağ duyulu biridir.

Antreman sahası, Lionel Messi'den Arjen Robben'e ve Kevin De Bruyne'e kadar oyunu oynamış en iyilerden bazılarını içeriyor. O günlerde Guardiola'nın asistanı olarak etkisini az tutmaya hevesli olsa da - "Messi gibi harika oyuncularla, onların sizden öğrendiğinden daha fazlasını onlardan öğreniyorsunuz" - patronun fikirlerini oyunculara iletmede çok önemliydi.

“Okulda okumaya çok benziyor” diyor. “Öğretmen 'Anladın mı?' diye sorduğunda kimse elini kaldırmıyor ve utanç verici olduğu için hayır demiyor. Bu nedenle, bir oyuncu bir mesajı anlamadığında, toplantıdan çıkarken size doğrudan sorması çok daha kolaydır.

"Bayern'e geldiğimizde çok fazla değişiklik oldu. İsimlerini söylemeyeceğim çünkü hoşlanmayacaklarına eminim ama asistanla konuşmakta daha rahatlardı. Daha sonra yanıma geldiler ve 'Bunu anlamıyorum. Bunu mu yoksa tersini mi yapacağımı bilmiyorum'. Eğer Pep'in ne istediğinin 'nedenini' biliyorsanız oyuncuya açıklayabilirsiniz."

Torrent ile yapılan konuşmaların diğer bir yoğun kısmı da çok ayrıntılı taktik ayrıntılardır. Guardiola tipi, düşünmeden bir basın toplantısında ortaya çıkartabileceği taktikler.

"Bazen, antrenmandan sonra Bayern'de hala sahada olurduk ve biri bana 'Pep bizim baskı altında oynamamızı istediğini söylediğinde, top hareket ederken mi yoksa daha önce mi demek istiyor?' diye sorarlardı. Onlara, 'Hayır, hayır, hayır. Top gelmeden hareket etmeyin çünkü bakın, dışarı iterseniz (push out) arkanızda boşluk bırakırsınız. Topun nerede olacağını bilmiyorsunuz.' Bunun gibi şeyler."

Her zaman Guardiola'nın zamanın problemlerinin "yüzde 99'unun" yanıtlarına sahip olduğunu belirtmeye hevesli olsa da, Torrent'in Barselona'daki rakipleri analiz etme rolü ve Bayern ve City'deki duran top sorumluluklarını tek başına üstlenme rolü, iki tarafa da avantaj sağladı.

Bu hafta Twitter'da bu iki yönü düzgünce birleştiren bir video yayınlandı; Bayern bir maçta korner rutinini deniyor, antrenmanda mükemmelleştiriyor ve sonra başka bir maçta ondan gol atıyor….

Tweet:

Bunun her yerinde Torrent'in parmak izleri var ve fikirlerinin sahada hayata geçtiğini görmenin nasıl bir his olduğunu açıklamasını istendiğimizde aydınlandı.

"Bu paha biçilemez. Bunu kelimelerle açıklayamazsın,” diye ısrar ediyor. “Hafta boyunca yaptığınız işin tam da düşündüğünüz gibi mükemmel bir şekilde sonuçlandığı hissi. Bu kelimelere dökülemeyecek bir memnuniyet. O zaman planlamanın doğru olduğunu biliyorsunuz, oyuncular beni yüzde 100 takip ediyor, bana inanıyorlar. Bunu yapabilecek kapasitedeler, biz kazandık ve kendi tarzımızla kazandık. Biliyorsunuz ki bu olduğunda, bir sonraki oyun için oyuncular sizi daha da fazla takip edecekler. Her şey bu, harika çünkü bir ya da iki oyuncu değil, 11 oyunculu bir makine.”

Manchester City'deki zamanından öne çıkan bir gol var (bakın, analizde yakalanan inanılmaz ince ayrıntıyı mümkün kılan kişiyi fark edebilecek misiniz).

"En çok takım gollerini, üzerinde çalıştığımız hamleleri seviyorum. Bir örneğim var duran toplarla ilgili. Cardiff'teki FA Cup'ta barajın altından bir serbest vuruş kullandığı pozisyon De Bruyne'nin. Bu benim fikrimdi. Öncelikle De Bruyne gibi teknik olarak bunu yapabilecek kadar iyi bir oyuncuya ihtiyacınız var ama fark ettik ki baraj ceza sahasının içindeyken hep zıplıyorlar. Bu yüzden toplantıda ona barajlarından birkaç resim gösterdim ve 'istersen barajın altından vur' dedim.

Kevin De Bruyne'nin attığı akıllı frikik: 001 957673975433211904

Torrent'in New York'tan ayrılması ani oldu.

Doğu Konferansı'nı bu şekilde kazanmak büyük bir başarıydı, ancak sonraki şampiyonluk play-off'larından ilk turda elenmek de aynı derecede büyük bir hayal kırıklığıydı. Bir açıklamasında, sekiz ay sonra, hala yeni fırsatlar aradığına atıfta bulundu, ancak şimdi olayların Yankee Stadyumu'nda arka planda doğru olmadığını itiraf etti.

“Elbette beş yıl daha kalırdım çünkü orada çok, çok, çok mutluydum, dürüst olmak gerekirse. Ama bir şeyleri değiştiremeyeceğinizi ve her şeyin aynı kalacağını gördüğünüzde gitmeniz gerekiyor” diyor.

"Oyuncular mükemmeldi, personel mükemmeldi, ancak kulüpte geliştirilebilecek şeyler vardı. Bizi geliştirebilecek şeyler vardı ve sonuçta kendinizi rahat hissetmeniz gerekiyor. Bu departmanda ve şu departmanda sorunlar vardı. Ben de 'Böyle devam edemeyiz' dedim."

Manchester City taraftarlarının paniğe kapılması için herhangi bir sebep yok ama ayrılmak için doğru zamanı bilmek Torrent ve Guardiola'nın paylaştığı başka bir özellik.

Bu sezon boyunca Guardiola, kendi geleceği hakkında sorular yöneltti ve sözleşmesinin bitmesine bir yıl kala, birkaç kez, bu anlaşmayı uzatıp uzatmama konusundaki büyük faktörün, oyuncuların fikirlerine ne kadar açık olmaya devam edeceğini söyledi.

Guardiola'nın hem Barcelona hem de Bayern'deki büyülerinin etrafında olan Torrent, yıllar süren zorlu koçluktan sonra bir takımın yıllarca zihinsel olarak zinde kalmasını sağlamanın sadece iki yolu olduğunu söylüyor: oyuncuları değiştirmek veya menajeri değiştirmek.

"Bir oyuncu olarak Pep ile çalışmak size iki şey sağlar: bir oyuncu olarak gelişmek ve bir şeyler kazanmak" diyor. "Gelişeceksin ama bedava değil. Tutkulu olmalısın, konsantre olmalısın, odaklanmalısın, hazırlıklı olmalısın."

"Bu, en iyi takımların anahtarıdır. Bu, Pep ile aynı şekilde gördüğüm başka bir şey. Pep gibi ben de çok talep ediyorum. Kendimi oyuncuların çok üstünde konumlandırırım. Her antrenmanda yüzde 100'de olmalarını istiyorum ve bazen bu yoğunluğu sevmeyen oyuncular oluyor. Bu fiziksel değil, psikolojiktir - her zaman yüzde 100'ünü vermek."

"Bazı Oyuncular var, size açıkca söylüyorum, belki üç yıl sonra, artık bıkmış oluyorlar. Rahatlamak, daha az talep eden başka bir kulüpte para kazanmak istiyorlar. Ama bence en iyi oyuncular, gerçek şampiyonlar kazanmaktan ve öğrenmekten asla yorulmazlar."

“Benim için bu sorunlardan kaçınmanın en iyi yolu her yıl iki veya üç oyuncuyu değiştirmek; bir teknik direktör için en kolay yol budur. Benim için anahtar şu ki, oyuncunun mutlu olmadığını görürseniz, kim olursa olsun, onlardan uzaklaşmalısınız. Bunu hissediyorsun. Bir antrenör olarak, oyuncunun mesajdan ne zaman bıktığını fark edersiniz."

Çeviri Notu: "The key for me is that if you see that the player is not happy, then you have to move them on, no matter who it is." cümlesindeki "have to move them on" cümlesini "onlardan uzaklaşmalısınız" olarak çevirdim.

"Ve eğer mesajınızı iletmek gitgide zorlaşıyorsa veya mesaj tekrarlanıyorsa, o zaman işleri sona erdirmeyi düşünürsünüz."

"Teknik direktör olarak kalmak istiyorsan ve kulüp sana inanıyorsa altı ya da yedi oyuncu değiştirebilirsin ama sevmediğin ve değiştiremeyeceğin şeyler görürsen ayrılmak zorundasın. Bence Pep çok zeki ve mesajının anlaşılmadığını gördüğünde, kesinlikle başka şeyler aramanın zamanı gelmiş olacak."

Yine de, bu ayın sonunda Premier Lig'in dönüşü ve ilk Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazanabilecekleri maç öncesinde, Guardiola'nın City'sinde henüz bolca hayat olduğuna inanıyor.

"Hiç şüphem yok," diye ısrar ediyor. "Pep teknik direktör olduğu sürece hiçbir şüphem olmayacak. Her zaman Pep üzerine bahse girerim."

Şimdi Torrent, birinin onun üzerine bahse girmesini bekliyor.

Katkınız için teşekkürler

Hızlı oynamak ışte bütün sorun bu. Biz kağnı gibi topu çıkartıyoruz. Inşallah bu sorunu cozer Torrent.

Geri
Üst Alt