- 18 Temmuz 2009
- 82.124
- 240.008
- 5.263
Nasıl büyüdüğün önemli tabii ki. Aslolan bu.
Benim kastım dedesinin dedesi vs. başka milletten olmasını söz edenler. Çok mu önemli? Kaç kuşaktır sen Türkiye'de yaşıyorsun. Türkiyelisin. Bu coğrafyanın kültürünü benimsemiş onun ahlaki değerlerini almışsın. Sen Anadolu'da yaşamış tam bir Anadolu insanı olmuşsun 4 kuşak öncen İngiliz soyundan olsa ne olur; Japon olsa ne olur?
Var olan Türkiye ahlakına göre maalesef doğrudur. Benim düşüncem çok ütopik. Çünkü bu ülkede hala bir ırk küfre aracı oluyor. Misal "Ermeni Dölü"...
Eğitim her şeydir, yeterince eğitim almayan ve empati konusunda yoksun insanlar her şeyi basit olarak görürler. Onun gibi düşünmeyen her insan gerizekalıdır, onun inandığına inanmayan başka bir şeydir, onun desteklediğini desteklemeyen dinsizdir vs vs.
İşin çocukluk boyutu şans ama tabii. Herkesi de her şeyden sorumlu tutmak doğru gelmiyor bana, bazen biz de önyargılı davranıyoruz. Bilmeyeni küçümsüyoruz, aşşağılıyoruz, anlatmayı denemiyoruz. Bazıları da kafalarındaki beyine rağmen ne desen, ne anlatsan da bir kulağından girip birinden çıkıyor. Neyse konu çok dallandı.
O kadar uzaga gitmene gerek yok yahu, bu forumda bile ayni fikirde olmadigin zaman nerede ise düsmanca yaklasanlar var.
Ve burasi bir futbol agarlikli spor forumu, bir takim agirlikli taraftar forumu yani isin dogasinda aslinda ayni payda var.
Bu örnegi vermem tuhaf kacabilir, bir tarafta irk, din gibi daha agar konular diger tarafta forum ama böylesi "siradan" bir yerde bile bunlar var.
Yukarıda söylediklerimi "paraphrase" yapıp söylemenden dolayı telif hakkı talep ediyorum.