Ege'de Deprem!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu deprem icin cok farkli degerler soylendi ama genel kanaat herhalde 6.8 oldugu yonunde, 99 depremi ise 7.5

6.8 ile 7.5 arasinda 5 kat fark var buyukluk olarak alakasi bile olmayan depremler aslinda, van depremi ise 7.2 bu depremden 2.5 kat daha buyuk ama cok daha siddetli

Ben de 98 Adana depremini canlı yaşamıştım zamanımsa. Bununla ilgili anımı burada anlatmıştım sanırım bilmiyorum.

8 yaşındaydım sokakta top oynuyorduk arkadaşlarla deprem esnasında. Epey aşırı kilolu bir çocuk vardı topa vuramayıp yere düşmüştü tam o an bi bahçenin araba girişi olan sürmeli demir kapısı bi o yana bi bu yana sallanmaya başlamıştı. Biz de çocuk aklı işte kilolu çocuk o kadar ağır ki kapı o yere düştü ondan sallandı diye gülüşüyorduk başlarda.

Sonra komşular ve herkesin annesi babası bağırarak çığlıklar atarak dışarı koşuşurken hepimiz deprem olduğunu anladık nihayetinde.

Öğleden sonra olmuştu deprem. Gece sokaklarda yatmıştı herkes. Biz çocuklar arabalarda uyumuştuk ve yetişkinler dışarıda nöbet tutarcasına bir araya duruyorlardı. Bizim oralarda ev falan yıkılmamıştı Allah'tan ama her evin duvarlarında çatlak vardı bütün.

O korku gerçekten tarif edilemez birşey. Yuvaları yıkılan insanların Allah yardımcısı olsun...

sent via GSC

Ben de 98 Adana depremini canlı yaşamıştım zamanımsa. Bununla ilgili anımı burada anlatmıştım sanırım bilmiyorum.

8 yaşındaydım sokakta top oynuyorduk arkadaşlarla deprem esnasında. Epey aşırı kilolu bir çocuk vardı topa vuramayıp yere düşmüştü tam o an bi bahçenin araba girişi olan sürmeli demir kapısı bi o yana bi bu yana sallanmaya başlamıştı. Biz de çocuk aklı işte kilolu çocuk o kadar ağır ki kapı o yere düştü ondan sallandı diye gülüşüyorduk başlarda.

Sonra komşular ve herkesin annesi babası bağırarak çığlıklar atarak dışarı koşuşurken hepimiz deprem olduğunu anladık nihayetinde.

Öğleden sonra olmuştu deprem. Gece sokaklarda yatmıştı herkes. Biz çocuklar arabalarda uyumuştuk ve yetişkinler dışarıda nöbet tutarcasına bir araya duruyorlardı. Bizim oralarda ev falan yıkılmamıştı Allah'tan ama her evin duvarlarında çatlak vardı bütün.

O korku gerçekten tarif edilemez birşey. Yuvaları yıkılan insanların Allah yardımcısı olsun...

sent via GSC

1604098984589.png

sokakta top oynadığın çocuklardan birinin üstat olma ihtimali?
@Necmi Koyuncu

Bu deprem icin cok farkli degerler soylendi ama genel kanaat herhalde 6.8 oldugu yonunde, 99 depremi ise 7.5

6.8 ile 7.5 arasinda 5 kat fark var buyukluk olarak alakasi bile olmayan depremler aslinda, van depremi ise 7.2 bu depremden 2.5 kat daha buyuk ama cok daha siddetli

Richter Ölçeği ile ilgili olarak Evrim Ağacı'nda şöyle bir yazı vardı. Değerler birbirine yakın gibi gözükse de ortaya çıkan enerji katlana katlana artıryor. Depremin yıkıcılığını ve etkisini belirleyen zilyon tane sebep de bunun tuzu biberi tabii...

Richter Ölçeği'nin lineer değil de logaritmik olmasından kaynaklanan kritik bir nokta var: Her bir Richter Ölçeği değerine karşılık gelen sayı arasındaki fark 30 kat kadardır! Yani 6 büyüklüğündeki bir deprem, 5 büyüklüğündeki bir depremden 10 kat büyük ama 30 kat güçlüdür (30 kat fazla enerji salar)! Benzer şekilde 8 büyüklüğündeki deprem de 7 büyüklüğündekinden 30 kat, 6 büyüklüğündekinden tam 900 kat güçlüdür. 1960 yılında meydana gelen ve kayıtlara geçen en büyük deprem olan Şili Depremi, 9.5 büyüklüğündedir. Bildiğimiz en güçlü atom bombasının saçtığı enerjiden yaklaşık 750 kat güçlüdür! Buna az sonra geleceğiz.

Yani depremlerde Richter ölçeği 1'er 1'er artarken, depremin büyüklüğü 10'un katları şeklinde, gücü ise 30'un katları şeklinde artar.

İstanbul'da bulunduğum bölgede hakikaten iyi sallandık. Merkez üssüne uzak olduğumuz için, depremin yarattığı korkuyu iki kat artıran berbat uğultu sesini duymadık ancak sarsıntının bir türlü bitmek bilmemesi felaket bir durumdu.

Üstüne bir de zoom'da yakalanınca, toplantıdakilerin çığlıkları ve "bit artık" yakarışları... Depreme 500 km uzakta olsak da deprem anıyla, sonrasıyla yine her birimizde bir süre kapanmayacak yaralar açtı.

Deprem bu ülkenin gerçeği goygoyu 4-5 gün konuşulur. Sonra bir şey olur üstü kapanır. Deprem bu ülkenin gerçeği falan değil. Bu vurdumduymazlık ve umursamazlıkla deprem bu ülkenin ve hepimizin maalesef sonu olacak.

Cok cok cok kötü bir durum.. Allah herkezin yardimcisi olsun..

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Richter Ölçeği ile ilgili olarak Evrim Ağacı'nda şöyle bir yazı vardı. Değerler birbirine yakın gibi gözükse de ortaya çıkan enerji katlana katlana artıryor. Depremin yıkıcılığını ve etkisini belirleyen zilyon tane sebep de bunun tuzu biberi tabii...

İstanbul'da bulunduğum bölgede hakikaten iyi sallandık. Merkez üssüne uzak olduğumuz için, depremin yarattığı korkuyu iki kat artıran berbat uğultu sesini duymadık ancak sarsıntının bir türlü bitmek bilmemesi felaket bir durumdu.

Üstüne bir de zoom'da yakalanınca, toplantıdakilerin çığlıkları ve "bit artık" yakarışları... Depreme 500 km uzakta olsak da deprem anıyla, sonrasıyla yine her birimizde bir süre kapanmayacak yaralar açtı.

Deprem bu ülkenin gerçeği goygoyu 4-5 gün konuşulur. Sonra bir şey olur üstü kapanır. Deprem bu ülkenin gerçeği falan değil. Bu vurdumduymazlık ve umursamazlıkla deprem bu ülkenin ve hepimizin maalesef sonu olacak.

İstanbul için ciddi manada korkuyorum artık. Sahil şeridi hep dolgu z.burnu ataköy k.cekmece avcılar...

Kullanilamayacak bina cok mu? 2 hafta sonra kış. Her ne kadar Izmir olsa da soguk soguktur

11-12 yaşlarındaydım 99 depreminde.Sanki bir kolinin içindeyiz ve koliyi birileri rastgele sallıyor gibi sallanıyordu ev.Üzerine uğultu eklenince iyice korkutucuydu.Beni babam kolumdan tutup çıkarmıştı dışarı.O gece gökyüzünde gördüğüm kadar yıldızı bir daha hiç görmedim.Elektriklerin kesik olmasından dolayı gökyüzünün daha net görünmesi mi yoksa başka bir sebebi mi vardı bilemiyorum.Kuzenim Türkiye’deydi.O deprem sonrası bir daha Türkiye’ye gelmedi.
99'un travmasini bizim sitede ( iskenderun) gordum. O zamanlar lojmanlara 15 kadar aile gelmisti. Yaz gunu aksama dogru cok hafif deprem olmustu, depremzede 16 17 yasindaki kız hüngür hüngür aglamisti.

"DOLGU ALANLARINI DOĞA TEKRAR GERİYE ALIR"

Suna, 17 Ağustos depremini hatırlatarak, "Gölcük Değirmendere'de dolgu alanındaki binaların hepsi Sapanca Gölü'ne, Marmara Denizi'ne doğru gitti. Demek ki deniz kenarındaki dolgu alanları her zaman risklidir. Maltepe ve Yenikapı dolgu alanlarının yeri, olası bir depremde fay hattına oldukça yakın. Bilim adamlarının söylemlerine baktığımız zaman küçük ölçekli de olsa bir tsunami olacak. Bu kaçınılmaz. Olası bir Marmara depreminde bu dolgu alanlarını doğa tekrar geriye alır diye düşünüyoruz. Onun için bu bölgelerin toplanma alanı olarak ilan edilmesi çok çok yanlış" diye konuştu.

tamamını okuyun guzel yazmışlar.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt