Ekran Başında Zaman Geçiren Gençlerde Miyop Tehlikesi

Emre Altun

GSC Moderatör
Yönetici
Moderatör
Dünyanın önde gelen tıp bültenlerinden birinde yayımlanan yeni bir çalışmada, ekran başında geçirilen süre ile çocuk ve yetişkinlerdeki miyop (uzağı görememe) tehlikesi ile şiddetinin artışı arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıkarılmış.

Bu hafta The Lancet Digital Healthbülteninde yayımlanan erişime açık araştırma, Singapur, Avustralya, Çin ve İngiltere’de çalışan bilim insanları tarafından yürütülmüş. Makalenin yazarları, 3 aylık bebeklerden 33 yaşındaki genç yetişkinlere kadar değişen örnek boyutunda akıllı cihazlara maruz kalma miktarı ile miyopun araştırıldığı 3.000’den fazla çalışmayı incelemiş.

Yazarlar mevcut çalışmaları analiz edip istatistiksel şekilde birleştirdikten sonra, akıllı cihazları uzun süre kullanmanın (ör. cep telefonuna bakmak) miyop tehlikesini %30 artırdığını; bunun aşırı bilgisayar kullanımıyla birleştiğinde ise tehlikenin %80 civarına yükseldiğini ortaya çıkarmışlar.

Tam da araştırmanın yayımlandığı bu zamanlarda dünya çapındaki milyonlarca çocuk, okulların COVID-19 salgını yüzünden kapanması sebebiyle uzaktan eğitim yöntemleri kullanarak önemli miktarda zaman geçirdi.

Kaynak: Anglia Ruskin Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

'Blue light digital screen' gozluk kullanmak ise yarar. Bende var gerci her gun takmiyorum.

9025157-0_1.webp

benim gözlerimi bu alet bozdu

sagolasin 2 metre ilerisini göremiyoruz yillardir

SM-G965F cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

Zamanında karınca duası kadar küçük ansiklopediler yüzünden benim göz gitti. Şimdi PC tuzu biberi oldu.

20-21 yıldır gözlük kullanıyorum derecelerim de yüksektir. Bi süre sonra insan alışıyor uzuv gibi oldu :D

Bilmeyen yoktur ama yine de yazayım belki hala bilmeyen vardır, ekran başında çok zaman geçiriyorsanız titreşimsiz bir monitor ve f.lux kullanmak çok önemli, mavi ışık olayını bizzat kendim deneyimledim cidden şaka değil mahvediyor insanı.

Odanın ışıklandırması ile ekran parlaklığını senkronize eder ve yazılım ya da donanımsal mavi ışık filtresi kullanırsanız zerre göz yorgunluğu ve baş ağrısı olmuyor.

Ekli dosyayı görüntüle 141613

benim gözlerimi bu alet bozdu

sagolasin 2 metre ilerisini göremiyoruz yillardir

SM-G965F cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi
O kadar istememe rağmen bizimkiler bana bundan almamıştı. Nintendo 64 almışlardı.

Hatta Pokemon Bundle vardı bende. Onun oyun kolunun altına bir alet takıp o alete de Pokemon Gameboy oyununu sokup televizyon üzeri Pokemon oynayabiliyordun. Müthiş bir şeydi. Pokemon Kırmızı Mavi ve Pikachu Edition oynanabiliyordu.

Aha bak şu sağdaki aletti.

Screenshot_2021-11-11-11-38-03-319_com.android.chrome.webp

Bilmiyorum. Ailedeki gözü bozuk tek birey benim.
Ailede göz bozukluğuna genetik yatkınlık olmaması otomatik olarak kişi de böyle bir problem olmayacağı anlamı taşımaz ailesinde genetik yatkınlık olan bir kişiye göre kronik göz bozuklukları görülme olasılığı daha düşüktür sadece. Milletin imlasına kafa yoracağına azıcık temel biyoloji oku.

Geri
Üst Alt