Emlakçı Komisyonu Hakkında

Berkan Yavuz

GalataSarayı Efendileri
GalataSarayı Efendileri
Evinizi satmak için bir emlakçıyla anlaştınız diyelim. Bir tane alıcı çıktı ve alıcı 3 günlüğüne bir kapora verdi fakat kredisi çıkmasına rağmen keyfi olarak evi almaktan vazgeçti. Kapora emlakçıda kaldı tabi alıcıya iade edilmedi.

Bu kaporayı emlakçının ev sahibine vermesi gerekir mi yoksa emlakçıda mı kalır?

Kapora zaten evi satan kisi istiyor diye verilmiyor mu? Dolayisiyla para da ona gitmeli. Alici keyfine gore almaktan vazgeciyorsa mantiken olmasi gereken budur.

6098 Sayılı T.B.K. Cayma parası
MADDE 178- Cayma parası kararlaştırılmışsa, taraflardan her biri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır; bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır; almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir. Kanunen para satıcının olur hocam. Aracının değil bence aracı ancak senin ev satışından anlaştığın yüzde kadar almalı(ev satışında yüzde 3 ise kaparonunda yüzde 3 ü gibi)

SM-A505F cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

Kapora zaten evi satan kisi istiyor diye verilmiyor mu? Dolayisiyla para da ona gitmeli. Alici keyfine gore almaktan vazgeciyorsa mantiken olmasi budur.
Bence kapora emlakçı da kalıyor. Satış işiyle o uğraştığı için kendi alacağı payın bir kısmını kapora olarak alıyor. Bu süre içerisinde gelen taliplilere anlaştık deyip başka alacaklıları geri çeviriyor. Satış gerçekleşirse kendi alacağı ücretten verilen kaporayı düşüyor ve kalanı alıyor. Bu durumda kapora sahibi emlakçı oluyor.

Olmak zorunda mı bence hayır. Daha yeni taşındım bu konularda çok hassasım sanırım.

Emlakçı aracıysa emlakçıda kalır.

İlk anlaşma emlakçıyla yapılır sonra mal sahibiyle yapılır.

Evinizi satmak için bir emlakçıyla anlaştınız diyelim. Bir tane alıcı çıktı ve alıcı 3 günlüğüne bir kapora verdi fakat kredisi çıkmasına rağmen keyfi olarak evi almaktan vazgeçti. Kapora emlakçıda kaldı tabi alıcıya iade edilmedi.

Bu kaporayı emlakçının ev sahibine vermesi gerekir mi yoksa emlakçıda mı kalır?

Komisyonsa emlakçıda kalır. Çünkü emlakçı satış fiyatı üzerinden hem satandan %2, hem de alıcıdan %2 komisyon alıyor.

Kapora ise emlakçı tutarak bir nevi vekillik tayin ediyorsun, sözleşme vb. yazılı evrak varsa emlakçıda kalır.

Başlık ve içerik farklı olduğu için her iki duruma da değindim.

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bence kapora emlakçı da kalıyor. Satış işiyle o uğraştığı için kendi alacağı payın bir kısmını kapora olarak alıyor. Bu süre içerisinde gelen taliplilere anlaştık deyip başka alacaklıları geri çeviriyor. Satış gerçekleşirse kendi alacağı ücretten verilen kaporayı düşüyor ve kalanı alıyor. Bu durumda kapora sahibi emlakçı oluyor.

Olmak zorunda mı bence hayır. Daha yeni taşındım bu konularda çok hassasım sanırım.
Bence emlakci ile yapilan anlasmada bu detay belirtilmis olmali. Ama diger turlu emlakcida kalmasini anlarim.

Komisyonsa emlakçıda kalır. Çünkü emlakçı satış fiyatı üzerinden hem satandan %2, hem de alıcıdan %2 komisyon alıyor.

Kapora ise emlakçı tutarak bir nevi vekillik tayin ediyorsun, sözleşme vb. yazılı evrak varsa emlakçıda kalır.

Başlık ve içerik farklı olduğu için her iki duruma da değindim.

Evet başlıkla asıl soru farklı olmuş Gökhan haklısın. Ev satılırsa komisyonunu alacak zaten onda sorun yok ama kaporanın emlakçıda kalması atada sözleşme olsa bile saçma değil mi?

Benim evimi almak için adamın birisi başkasına satmamam için emlakçıya kapora veriyorsa o benim hakkımdır ya mantıken. Gerçekleşmeyen evimin satışı üzerinden emlakçı neden para kazanıyor?

Emeğinin karşılığını zaten ev satıldığında alacak.

satış gerçekleşmediğinde emlakçı kaporanın üstüne yatamaz hukuken, ama resmi bi kağıt vs bişey yoksa uğraştırır sizi..

emlakçıyla resmi anlaşma varsa zaten yarı resmi sözleşme ve direkt imzayla adamın vasi yetkilisi olursun. ev satılana kadar tüm potansiyel alıcıları, pazarlıkları, kaporaları emlakçı üstünden geçirirsin. profesyonel şirketlerde hepsi kağıtla imzayla, karşılıklı anlaşmayla olur. adam kaporayı verip sonra cayarsa emlakçı görevini tapu harici yaptığı için hizmet bedelini o kaporadan karşılar. zaten bu yüzden kapora da genelde mal üzerinden hizmet bedeli kadar alınır. mülk sahibi satmadığı evinin üstünden para alırsa haksız kazanca girer.

ha kaporanın geri gönderilmesi de biraz iyiniyete bağlıdır. genelde 1 hafta filan uygun süredir. 3 günlük kaporanın geri verilmemesi de biarz emlakçının vicdanına bağlıdır.

Evet başlıkla asıl soru farklı olmuş Gökhan haklısın. Ev satılırsa komisyonunu alacak zaten onda sorun yok ama kaporanın emlakçıda kalması atada sözleşme olsa bile saçma değil mi?

Benim evimi almak için adamın birisi başkasına satmamam için emlakçıya kapora veriyorsa o benim hakkımdır ya mantıken. Gerçekleşmeyen evimin satışı üzerinden emlakçı neden para kazanıyor?

Emeğinin karşılığını zaten ev satıldığında alacak.

Yakın zamanda 6-7 ay önce ev aldım. Emlakçıyla yaptığım alım satım ve komisyon sözleşmesindeki temel maddeleri atayım sana.

Özellikle 5. madde senin durumla alakalı.

IMG_7616.webp

Gayrimenkul işiyle meşgulüm, sözleşme örneğini atarmısın rtaş nasıl bi sözleşme yaptınız bi bakayım

Yakın zamanda 6-7 ay önce ev aldım. Emlakçıyla yaptığım alım satım ve komisyon sözleşmesindeki temel maddeleri atayım sana.

Özellikle 5. madde senin durumla alakalı.

Ekli dosyayı görüntüle 165217

Teşekkür ederim öncelikle.

Alıcı hak talep edemez diyor 5. Maddede, ben satıcı olarak talep edebilirim gibi sanki. Sözleşme yanımda değil bir bakmam lazım.

Geri
Üst Alt