Endüstriyel Futbolun Gözbebeği Üç Kulüp Üzerine Sıra Dışı Bir Analiz

Barca’da seçimler 4 yılda bir Başkan ve Yönetim Kurulunu belirlemek üzere yapılmakta, en az 1 senelik üye olan 18 yaşın üzerindeki Kulüp üyeleri seçimlerde oy kullanabilmekte. Her 2 yılda bir, noter huzurunda çekilen kura ile belirlenen 2.500 Kulüp üyesi, en kıdemli 600 üye ve Yönetim tarafından seçilen 60 üye bir Kongre çatısı altında biraraya gelerek, Kulübün İdari Organı’nı oluştururlar ve periyodik toplantılar ile Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı yaparak yönetimin icraatlerini denetlerler. Sözkonusu 3.160 Kulüp üyesinin en fazla %10’unun toplantılara katılmasının olağan karşılanmasıyla birlikte, toplantılara katılan üyeler Kulübü ilgilendiren tüm hususları aralarında tartışırlar ve gerektiğinde karar alınması için oylamaya başvururlar. Organizasyon şemasına gelince, Kulüp tüzüğüne göre Başkan, 3.160 üyeden oluşan Kulübün İdari Organı’na rapor etmekte ve 14 kişiden oluşan Yönetim Kurulu ile birlikte herhangi bir ücret almadan görev yapmaktaydı. Barca tarihi boyunca Yönetim Kurulu düzenli olarak toplanmakla birlikte, Yönetim Kurulu üyelerinin zamanlarının çok az kısmını Kulübü yönetmek için kullanması son derece doğal karşılanan bir davranışdı. Bu davranış kalıbının doğal bir sonucu olarak sorunlara kalıcı çözüm bulunmadan anlık aksiyonlarla gün kurtarılıyor, projeler ciddiyetle ele alınmıyor, Kulüp işleri Yönetim Kurulu üyelerinin tanıdıkları olan yetersiz profesyonellere teslim ediliyor, yıllık hedefler doğru olarak belirlenemiyor, konulan hedefler takip edilmiyor, başarılar karşısında ödül, başarısızlıklar karşısında ise ceza sistemi mevcut olmadığından, kimin ne yaptığı tespit edilemiyor, alınan yanlış kararlar neticesinde borçlar tavan yapıyor, karşılığında sportif başarı gelmiyor, üyeler içten içe bölünerek Kulüplerinden uzaklaşıyor ve bu kaos ortamı içerisinde Kulübü yönetmek imkansız bir hale geliyordu.

Barca’da seçimler 4 yılda bir Başkan ve Yönetim Kurulunu belirlemek üzere yapılmakta, en az 1 senelik üye olan 18 yaşın üzerindeki Kulüp üyeleri seçimlerde oy kullanabilmekte. Her 2 yılda bir, noter huzurunda çekilen kura ile belirlenen 2.500 Kulüp üyesi, en kıdemli 600 üye ve Yönetim tarafından seçilen 60 üye bir Kongre çatısı altında biraraya gelerek, Kulübün İdari Organı’nı oluştururlar ve periyodik toplantılar ile Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı yaparak yönetimin icraatlerini denetlerler. Sözkonusu 3.160 Kulüp üyesinin en fazla %10’unun toplantılara katılmasının olağan karşılanmasıyla birlikte, toplantılara katılan üyeler Kulübü ilgilendiren tüm hususları aralarında tartışırlar ve gerektiğinde karar alınması için oylamaya başvururlar. Organizasyon şemasına gelince, Kulüp tüzüğüne göre Başkan, 3.160 üyeden oluşan Kulübün İdari Organı’na rapor etmekte ve 14 kişiden oluşan Yönetim Kurulu ile birlikte herhangi bir ücret almadan görev yapmaktaydı. Barca tarihi boyunca Yönetim Kurulu düzenli olarak toplanmakla birlikte, Yönetim Kurulu üyelerinin zamanlarının çok az kısmını Kulübü yönetmek için kullanması son derece doğal karşılanan bir davranışdı. Bu davranış kalıbının doğal bir sonucu olarak sorunlara kalıcı çözüm bulunmadan anlık aksiyonlarla gün kurtarılıyor, projeler ciddiyetle ele alınmıyor, Kulüp işleri Yönetim Kurulu üyelerinin tanıdıkları olan yetersiz profesyonellere teslim ediliyor, yıllık hedefler doğru olarak belirlenemiyor, konulan hedefler takip edilmiyor, başarılar karşısında ödül, başarısızlıklar karşısında ise ceza sistemi mevcut olmadığından, kimin ne yaptığı tespit edilemiyor, alınan yanlış kararlar neticesinde borçlar tavan yapıyor, karşılığında sportif başarı gelmiyor, üyeler içten içe bölünerek Kulüplerinden uzaklaşıyor ve bu kaos ortamı içerisinde Kulübü yönetmek imkansız bir hale geliyordu.

sanki bizi anlatıyor değil mi. demekki birçok kulüp bu tarz durumlardan geçiyor. ama onlar çözebildi bu problemi, bakalım biz çözebilecek miyiz.

Bizim Yöneticiler bu 2 sayfalık analizi bile okumaya üşenir. Böyle geldi böyle gider yani.

Her gelen kendi zevki dahilinde transferler yapar, tutarsa bu adamları ben getirtim, bu basarı benim deyip egosunu kapartır, tutmas ise başarısızlıgı hocanın üzerine yıkıp isin icinden sıyrılır.

Bizim Yöneticiler bu 2 sayfalık analizi bile okumaya üşenir. Böyle geldi böyle gider yani.

Her gelen kendi zevki dahilinde transferler yapar, tutarsa bu adamları ben getirtim, bu basarı benim deyip egosunu kapartır, tutmas ise başarısızlıgı hocanın üzerine yıkıp isin icinden sıyrılır.

aynen öyle. kimseye bu işi bilmiyorsun diye kızmıyoruz farkındaysanız, bilmiyorsan araştırır öğrenirsin, önemli olan niyet ve yapabilirlik. başkan olan veya olacak kişi kulüp yönetimi ile ilgili yeterli bilgi ve donanıma sahip olmayabilir. ama dünyada kulüp yönetimi(clup management) ile ilgili hazırlanmış çok güzel, teknik bilgiler içeren makaleler var. birazcık araştırsalar çok basit hamlelerle "Bu" kulübü çok ileriye götürebilirler. Bu kulübü diyorum çünkü taraftar sayısı ve marka değeri potansiyeli üst düzey bir kulüpten bahsediyoruz.

Galatasaray'da yeni yönetim mali sıkıntıları aşmak adına aldığı kararları uygulamaya başladı.Sarı-kırmızılılarda Futbol Akademisi Genel Koordinatörü Bülent Ünder ile yollar ayrıldı...Galatasaray yönetimi, geçtiğimiz günlerde kulüpte çalışan 65 yaş üstü isimler tasarruf kapsamında göndermeyi kararlaştırmıştı. TT Arena'da yapılan yönetim kurulu toplantısında, bir süredir düşünülen radikal kararlar masaya yatırıldı. Sarı kırmızılı yönetim, kulüp bünyesinde çalışan personel sayısında indirime gitti. Florya Metin Oktay Tesisleri'nde çalışan personelden, kulüp televizyonunda görev yapan isimlere bir çok bölümde kararlar uygulanmaya başlandı.Bu kararların en dikkat çekici olanı, uzun yıllar boyunca Galatasaray'a hizmet etmiş Bülent Ünder'in kulüp ile ilişkisinin kesilmesi oldu. Ünder, sarı kırmızılı camiada Futbol Akademisi Genel Koordinatörlüğü görevini sürdürüyordu. 1996-2000 yılları arasında Fatih Terim'in yardımcılığını yapan Ünder, 2005-2006 sezonunda da Galatasaray'da yardımcı antrenörlük görevini üstlenmişti. Tecrübeli futbol adamı, geçtiğimiz yıl kulübün altyapısında çalışmaya başlamıştı.Galatasaray'da ayrıca kulübün seyahat masrafları konusunda da tasarrufa gidiliyor. Şubelerin deplasman masrafları minimum düzeye indirilecek. Otel rezarvasyonu organizasyonlarından, kulüp çalışanlarının masraflarına kadar her konu en ince ayrıntısına kadar hesaplanıp fazla harcamalardan kaçınılacak.

Tam da konuyu okurken karşılaştığım bir haber... Millet neler yapar biz neler?

Bence de okumayın sallayın burası zaten okumak için oluşturulmuş bi forum değil sadece dedikodu yapmak için kuruldu..

Mehmet Okur esprisi yaptırma bana :) okumak istersen yavaş yavaş okursun renkdaş. ingilizcen iyiyse türkçe özetini de çıkarırsın bizler de okuruz :)

Ingilizcem iyi sayilir da ben bunu okuyana kadar aradan 1-2 ay gecer ;)

Geri
Üst Alt