- 15 Eylül 2009
- 64.966
- 11.141
- 2.833
et yemeyin sisman yapiyor
Gesendet von meinem LG-D802 mit Tapatalk
Gesendet von meinem LG-D802 mit Tapatalk
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
![]()
![]()
bu yenmezmi be ?
@Ersin Shen Senin söylediklerinin tam tersini iddia eden bilim insanlar'ıda var, konuya dair pek çok teori var. Söylediklerin %100 gerçek olsa bile o bahsettiğin (eski insan) insan ile şu anki insan arasında dağlar kadar fark var, eski insan için doğru olan bir şey; modern insan için doğru olmayabilir.
evet tamamen saçmalamışsın.sindrimi iyi öğren sonra evrime geçersin hatta gerek bile kalmazOrnek? Mesela eti pisirmeden cig cig yiyin. butun yaglariyla, kemikleriyle yutun diyen bilim adamlari mi var? Cunku benim dedigimin tersi bu sekilde.
Dogada et yiyen canlilar var. Carnivore.
Her seyi yiyen. Omnivore
Ve sadece bitkiyle beslenen. Herbivore.
Her bir turun alt kategorileride var ama genel olarak canlilarin diyeti bu uc gruptan olusuyor.
Gunumuz insanlarin cogu hemen hemen her moku yedigi icin hepcil yani omnivore olarak kabul edilir. Fakat detayli ve bilimsel anlamda dusunuldugunde asla omnivore falan degiliz. Cunku fizyolojik olarak sindirim ve agiz yapimiz hepcil hayvanlara benzemiyor. Ornegin ayi.
Et yiyebilmemizin sebebi insanlarin istedigi zaman ates yakabilmesinden kaynaklanmaktadir. Pisirmeden ayi veya aslan gibi cig eti yiyin bakalim vucudunuz kac ay dayanabilecek. Ya kanserden, ya damar tikanikligindan ya da obeziteden kisa zamanda olme ihtimaliniz yuksek. Omnivore yani hepcil olarak siniflandirilan ayi veya diger tum canlilar hic bir zaman insanlar gibi cig et yedikleri icin insanlarda gorulen hastaliklara yakalanmiyor. Bunu hangi bilim adami reddedebilir?
Eski insan modern insan kiyaslamasina gelirsek. evrimsel anlamda 10bin sene dun gibi birsey. canlilarda bariz anlamda fiziksel degisiklik olmasi icin onbinlerce ve hatta yuzbinlerce sene birbirlerinden ayri yasamalari gerekmektedir. Ornekk olarak neanderthal'leri dusunelim. yaklasik 100,000 bin sene once Afrika'dan Avrupaya goc ettikleri dusunuluyor. Yani geride bizleri Afrika'da birakarak. Homo Sapiens (yani biz)ve Neanderthal'ler yaklasik 60-70bin sene birbirlerinden tamamen ayri tabiatta yasamlari sonucu degisime ugradik fakat 70bin sene gibi uzun gorunen bir zaman bile her iki canlilinin gorunumunde cok buyuk farkliliklar yarrattigi soylenemez. Mesela evrim bizde kanat cikarip, neanderthallerde tek goz buyutmedi. Et konusundan neanderthele nasil geldim?? onuda bilmiyom..sacmaladim yine.
Ornek? Mesela eti pisirmeden cig cig yiyin. butun yaglariyla, kemikleriyle yutun diyen bilim adamlari mi var? Cunku benim dedigimin tersi bu sekilde.
Her seyi yiyen. Omnivore
Her bir turun alt kategorileride var ama genel olarak canlilarin diyeti bu uc gruptan olusuyor.
Gunumuz insanlarin cogu hemen hemen her moku yedigi icin hepcil yani omnivore olarak kabul edilir. Fakat detayli ve bilimsel anlamda dusunuldugunde asla omnivore falan degiliz. Cunku fizyolojik olarak sindirim ve agiz yapimiz hepcil hayvanlara benzemiyor. Ornegin ayi.
Et yiyebilmemizin sebebi insanlarin istedigi zaman ates yakabilmesinden kaynaklanmaktadir. Pisirmeden ayi veya aslan gibi cig eti yiyin bakalim vucudunuz kac ay dayanabilecek. Ya kanserden, ya damar tikanikligindan ya da obeziteden kisa zamanda olme ihtimaliniz yuksek. Omnivore yani hepcil olarak siniflandirilan ayi veya diger tum canlilar hic bir zaman insanlar gibi cig et yedikleri icin insanlarda gorulen hastaliklara yakalanmiyor. Bunu hangi bilim adami reddedebilir?
Eski insan modern insan kiyaslamasina gelirsek. evrimsel anlamda 10bin sene dun gibi birsey. canlilarda bariz anlamda fiziksel degisiklik olmasi icin onbinlerce ve hatta yuzbinlerce sene birbirlerinden ayri yasamalari gerekmektedir. Ornekk olarak neanderthal'leri dusunelim. yaklasik 100,000 bin sene once Afrika'dan Avrupaya goc ettikleri dusunuluyor. Yani geride bizleri Afrika'da birakarak. Homo Sapiens (yani biz)ve Neanderthal'ler yaklasik 60-70bin sene birbirlerinden tamamen ayri tabiatta yasamlari sonucu degisime ugradik fakat 70bin sene gibi uzun gorunen bir zaman bile her iki canlilinin gorunumunde cok buyuk farkliliklar yarrattigi soylenemez. Mesela evrim bizde kanat cikarip, neanderthallerde tek goz buyutmedi. Et konusundan neanderthele nasil geldim?? onuda bilmiyom..sacmaladim yine.
evet tamamen saçmalamışsın.sindrimi iyi öğren sonra evrime geçersin hatta gerek bile kalmaz
Eti çiğ yemek ile ilgili bir şey yazmadım, insanların önceden herbivore olduğunu ve et yemek için hiç bir sebebimiz olmadığını yazmışsın, bunun tam tersi ''eti çiğ yiyelim,kemiğini sıyıralım'' demek değildir diye düşünüyorum. Detaylı ve bilimsel düşünüldüğünde ''ASLA'' omnivore değiliz, demişsin. İşte bende buna itiraz ediyorum çünkü; bunu söyleyen pek çok bilim insanı var, iddia ettiğin gibi ''kesin'' bir şey yok ortada.
Were Humans Meant to Eat Meat?
Humans are Omnivores -- The Vegetarian Resource Group
Should Humans Eat Meat? [Excerpt] - Scientific American
Catching Up With Science: Burying the "Humans Need Meat" Argument -
7 Evidence-Based Health Reasons to Eat Meat
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8842068
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20479151
Harvard Üniversitesinin araştırmasından tut; çeşitli bilim insanlarının konuya farklı bakış açılarından bir kesit sundum, burada anlatmak istediğim şey de gayet basit; ortada kesin bir şey yok.
eti çiğ yememek için hiç bir nedenin yok istersen yiyebilirsin kanser olmazsın obezite veya damar tıkanıklığıda yaşamazsın eti çiğ yediğin için.insanlar ile ayıları karşılaştırmışsın o çiğ et yiyo hasta olmuyo sençiğ et yersen hasta olursun demek başlı başlı başına yanlış dayandırdığın kısım sallama çünkü.çok istiyosan otçul beslenme selülozla beslenmeyi bi deneBuyur. Nerde yanlis konsutugumu pinpoint etmemen icin hicbir neden yok. Goster. Cok bilmis oldugumu soylemedim. Yeni bilgiye ve ogrenmeye her daim acigim.
Cevabini bekliyorum.
eti çiğ yememek için hiç bir nedenin yok istersen yiyebilirsin kanser olmazsın obezite veya damar tıkanıklığıda yaşamazsın eti çiğ yediğin için.insanlar ile ayıları karşılaştırmışsın o çiğ et yiyo hasta olmuyo sençiğ et yersen hasta olursun demek başlı başlı başına yanlış dayandırdığın kısım sallama çünkü.çok istiyosan otçul beslenme selülozla beslenmeyi bi dene
nerden anladın konuya hakimiyetimi sana olmadığını söyledim sadece düşündüğün gibi değil dedim yani.eti çiğ yediğinde sana bir zararı yok bozulmadığı veya bşka bir mikrop virüs bakteri bulaşmadığı sürece.damar tıkanıklığının sebebi olarak çiğ et vermek kadar kanser sebebi olarak görmek kadar saçma bir söylem göremedim ben hayatımda.selüloz örneğini verdim insanlar sindiremediği için sen bunları nerenden salladın onu anlamakta güçlük çekiyorum birde bana ders vermeye kalkıyorsunTamam konuya hakimiyetin ve kapasiten belli oldu. Cevabin icin tesekkur ederim.
Aslinda hem etik ve hem saglik acisindan en dogrusu ne et yemek ne de vejeteryan olmak. Hayvanin etini yemeyip, sutunu yumurtasini peynirini vs yemekte ayni kapiya cikiyor. Sonucta hayvan mamulleri insan sagligina yararli bir gida turu degil. O yuzden vegan olmak daha mantikli.
Cok ilginc bir dunyada yasiyoruz arkadaslar. Ornek vereyim. Fistik gibi bir bayan ve yaninda inek. Git birini op desem hic dusunmeden gider bayani opersiniz. Ama hic birimiz kendi türümüz olan bir bayanin sütünü icmek istemez. Hatta dusuncesi bile tiksinti verir. Ama 500 kiloluk les gibi kokan inegin sutunu likir likir hem icer hemde cocuklariniza icirirsiniz. Halbuki tipki bir kadinin sutunun hayatta tek var olus nedeni bebegini beslemesi oldugu gibi ineginde sutu insan yavrusundan 20 kat daha agir dogan yavrusu icin. Ineklerin sutunu modern teknoloji ve hayvan esaretligi ile onlardan resmen caliyoruz. Tipki bir bayanin sut yapabilmesi icin hamile kalmasi gerektigi gibi inekleride imalathanelerde suni yollarla dolleyip hamile birakiyoruz. Dogrudugunda tekrar, sonra tekrar, sonra tekrar. Hayvanin ne sut vermeye ne de dogurmaya artik dermani kalmayinca gidecegi yer mezbaa oluyor. Bu ne vahset, ne alcak bir sistem.. Insan koleligi bitti ama hayvan koleligi tum hiziyla devam ediyor. Hatta insan nufusu cogaldikca hayvan kolelerin sayisi da o orantida artmakta.
Ornek? Mesela eti pisirmeden cig cig yiyin. butun yaglariyla, kemikleriyle yutun diyen bilim adamlari mi var? Cunku benim dedigimin tersi bu sekilde.
Her seyi yiyen. Omnivore
Anlamak çok zor iş.Hayir konuyu sen tam idrak edememissin. Bahsettigin deneyler ve arastirmalar pismis ete gore mi? Yoksa dogal cig et mi?
Pismis, az yagli, kemiksiz et yemenin hic bir zarari yoktur ve bu nedendir ki bizde ayilar gibi hepciliz demek biraz absurd degil mi? Ayiyi elinde tavayla balik pisirirken gormedim bugune kadar. Derede suyun ustune ziplayan baligi agziyla kapip oracikta cig cig paramparca edip yiyien insanda gormedim. Eti pisirme nedenimiz zaten eti hazmedememek. Bunu anlamak cok zor bir is degil.
Sigara sagliga zararlidir. Bunda hem fikirizdir umarim. Farzedelim bilimadamlari sigaradaki tum zararli maddeleri arindirip zararsiz icilebilri hale getirdi. Peki bu sigaranin ozunde insan sagligina zarari oldugu gercegini degistiriyor mu? Bizim eti pisirmeyle yaptigimizda bu(!).. Vucuda zararli ekstra yaglardan eti arindirmak. Etcil ve hepcil hayvanlarda bu dert yok. Afiyetle yiyip cikarabiliyorlar.. Cig etle beslenin bakalim kabizliga kac gun dayanabileceksiniz.