Fatih Terim | Teknik Direktör (ARŞİV)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bunun gerçekleşmesini can-ı gönülden isterim.

Ama Guardiola, Klopp vb. adamların oyununu imitasyon olarak dahi oynamak biraz onlar gibi düşünmeyi gerektirir.

Nedir o?

Detaylarına kadar futbolcuyu, saha matematiğini, rakibin oyununu, tek tek rakip oyuncuları vs. çalışmak, analiz etmek, üzerine kafa yormak.

Ve tabiki bunun için ekip kurmak.

Terim gelişimi gören adam bunu kabul ediyorum.

2008 Avrupa Şampiyonası'nda mesela Nihat ile sahte 9, pivotsuz oyun denemişti çünkü o dönemde bu oyun baya popüler olmaya başlamıştı.

Ama tabiki tutmadı ve Semih sürekli kurtarıcı oldu.

Çünkü biraz bizim mdoernleşme hikayesi gibi yüzeyde görüneni alıyor, ama işin detaylarına vakıf olamıyor kendi bildiğini orada devam ettiriyor.

Nihat ile Semih'in oynadığı maçlarda geri kalan 10 kişi ve oyun planı aynıydı ki bu anlaşılır değildi tabi.

Burda da böyle bir hataya düşebilir.

Benim Terim'e itirazım zaten ligi kazanamaz diye değil, orta ve uzun vadede en azından Avrupa sahnesinde Porto, Benfica, Ajx kadar kalmamızı sağlayacak o dönüşümü yapamayacağını düşündüğümden.

Hoca'nın Türkiye için winnerlığı Galatasaray winnerlığı ile birlikte yerinde duruyor olabilir.

Ama oyun devrimciliği 2002'de bitti malesef.

Tabi bu benim görüşüm.

Gorecegiz iste, sonucta FFP istedigi oyuncu grubuna varmasi acisindan elini kolunu bagliyor. Yine de yavas yavas dogru degisimi geciriyoruz. Soyledigim gibi ozellikle Marcao ve Luyindama transferleri bana cok umut veriyor.

Acikcasi hocanin Pep'in sistemini formule edecek kadar futbola hakim olduguna eminim.

Milli takimda da su anki takimda da oyuncu grubunun aklindaki sablona uymamasinin problemini yasiyor. Oyuncu grubu dogru olsa bile soyledigin gibi antrenman kalitesinden oturu sistem yine yerle bir olabilir.

Sonucta bu oyunu izleyip cozmek bir sey, bu oyunu oynayan oyuncularin "lite" versiyonunu bulmak ayri bir sey, bu oyunculara bu oyunu oynatmak bambaska bir sey. Ben ucuncu asamaya dair endiseliyim. Mevcut antrenman kalitemizi yeterli bulmuyorum. Hem tesislerin teknolojik acidan iyilestirilmesi, hem de iyi antrenorler kazanmamiz gerekecek bence.

Oyun devrimciligi 2002'de bitti derken takip edemiyor artik mi, yoksa yeni bir sey getiremez mi?

City gibi oynatma sevdasindan vazgecmeli en azindan simdilik. Emre akbaba 8 ndiaye de 6 oynamaz. Akhisar ve antalya maclarinin ilk yarilari bu yuzden cope gitti. Belhandayi sola atip donk ndiaye tandemi ile ileride henry diagne denese daha iyi olur gibi

Gorecegiz iste, sonucta FFP istedigi oyuncu grubuna varmasi acisindan elini kolunu bagliyor. Yine de yavas yavas dogru degisimi geciriyoruz. Soyledigim gibi ozellikle Marcao ve Luyindama transferleri bana cok umut veriyor.

Acikcasi hocanin Pep'in sistemini formule edecek kadar futbola hakim olduguna eminim.

Milli takimda da su anki takimda da oyuncu grubunun aklindaki sablona uymamasinin problemini yasiyor. Oyuncu grubu dogru olsa bile soyledigin gibi antrenman kalitesinden oturu sistem yine yerle bir olabilir.

Sonucta bu oyunu izleyip cozmek bir sey, bu oyunu oynayan oyuncularin "lite" versiyonunu bulmak ayri bir sey, bu oyunculara bu oyunu oynatmak bambaska bir sey. Ben ucuncu asamaya dair endiseliyim. Mevcut antrenman kalitemizi yeterli bulmuyorum. Hem tesislerin teknolojik acidan iyilestirilmesi, hem de iyi antrenorler kazanmamiz gerekecek bence.

Oyun devrimciligi 2002'de bitti derken takip edemiyor artik mi, yoksa yeni bir sey getiremez mi?

96-2000 takımı kadro olarak bugün çok abartılır ama birkaç şey gözden kaçırılır.

1. O takım hoca gelmeden önce çoğu oyuncusu çöp ilan edilen takımdı
  2. Zaman içinde oyuncu grubunun tamamlanmasında hocanın payı büyüktü.
Bundan daha da önemlisi de şu:

Oyuncu grubunun çok kaliteli olduğunu kabul etsek de her hoca o gün oynanan oyunu tercih etmeyebilirdi.

Fatih Terim o dönem Avrupa'daki birçok hocanın da önünde bir oyun kurdu ve hatta bence o oyuna türk medyası bir isim takmalıydı ama o yaratıcılıktan yoksun olduğumuz için öylece geldi geçti.

Ama 2002 sonrası ve bugüne dair ise hocaya dair iki tespitim var.

Hoca Milan ve bizdkei başarısız ikinci döneminden sonra kazanmanın, ne olursa olsun, nasıl olursa olsun kazanmanın estetikten önce geldiği düşüncesine kapıldı.

Yoksa tepetaklak giderim diye düşünüyor.

Bu konuda haklı veya haksız olaiblir orayı geçiyorum.

İkincisi ise biraz jenerasyon farkı ve Türkiye, Avrupa farkının toplam etkisiyle geride kalıyor.

Yani hocanın konuşmalarından tavrına, çalışma stiline, basın toplantılarına, yardımcı seçimlerine vb. toplu olarak baktığında bugünün oyununu yakalamasının imkansız olduğunu görüyorsun.

Şu an futbol beğenelim beğenmeyelim daha çok matematik ve para, daha az motivasyon ve fedakarlık olmaya başladı.

Bu dediklerim sadece hoca için geçerli değil Türkiye'deki hocaların %99ı için geçerli.

96-2000 takımı kadro olarak bugün çok abartılır ama birkaç şey gözden kaçırılır.

1. O takım hoca gelmeden öcne çoğu oyuncusu çöp ilan edilen takımdı
  2. Zaman içinde oyuncu grubunun tamamlanmasında hocanın payı büyüktü.
Bundan daha da önemlisi de şu bence.

Oyuncu grubunun çok kaliteli olduğunu kabul etsek de her hoca o gün oynanan oyunu tercih etmeyebilirdi.

Fatih Terim o dönem bence Avrupa'daki birçok hocanın da önünde bir oyun kurdu ve hatta bence o oyuna türk medyası bir isim takmalıydı ama o yaratıcılıktan yoksun olduğumuz için öylece geldi geçti.

Ama 2002 sonrası ve bugüne dair ise hcoaya dair iki tespitim var.

Hoca Milan ve bizdkei başarısız ikinci döneminden sonra kazanmanın, ne olursa olsun, nasıl olursa olsun kazanmanın estetikten önce geldiği düşüncesine kapıldı.

Yoksa tepetaklak giderim diye düşünüyor.

Bu konuda haklı veya haksız olaiblir orayı geçiyorum.

İkincisi ise biraz jenerasyon farkı ve Türkiye, Avrupa farkının toplam etkisiyle geride kalıyor.

Yani hocanın konuşmalarından tavrına, çalışma stiline, basın toplantılarına, yardımcı seçimlerine vb. toplu olarak baktığında bugünün oyununu yakalamasının imkansız olduğunu görüyorsun.

Şu an futbol beğenelim beğenmeyelim daha çok matematik ve para, daha az motivasyon ve fedakarlık olmaya başladı.

Bu dediklerim sadece hoca için geçerli değil Türkiye'deki hocaların %99ı için geçerli.

Terimin zaten bence tek oyun plani var, oda Ersun gibi ilk 25-30 dakkika inanilmaz press yapip kaptigin toplarla direk 1-2 goller bulup topu rakibe vererek kontraya cikmak. Mesela gecen sene Akhisar deplasmaninda yanilmiyorsam ilk 25 dakkikda 0-2 one gecmistik ama ondan sonra ne yaptik ve cok stressli mac olmustu.

Terimin zaten bence tek oyun plani var, oda Ersun gibi ilk 25-30 dakkika inanilmaz press yapip kaptigin toplarla direk 1-2 goller bulup topu rakibe vererek kontraya cikmak. Mesela gecen sene Akhisar deplasmaninda yanilmiyorsam ilk 25 dakkikda 0-2 one gecmistik ama ondan sonra ne yaptik ve cok stressli mac olmustu.

Hic bir hocanin tek oyun plani olmaz. Terim efor oyunu oynatir dogru ama son zamanlarda pas oyunu da oynatmaya basladi.

Hoca ne zaman kontra atak futbolu oynattı her zaman top kendisinde olup hücumu benimsemiştir.

Man City Lite projesinde

Ayaklari iyi kaleci lazim (Muslera bu konuda lesh, birak ayagi eliyle topu oyuna zor sokuyor)
Cok kaliteli iki bek lazim (Nagatomo idare edebilir saglik olarak toparlarsa, sag bek kesin lazim)
Fernandinho Lite lazim (Boyle bir futbolcu yok dunyada)
KDB / David Silva / Bernardo Silva Lite lazim (Belhanda xD, Akbaba LOL)
Ilkay Gundogan Lite lazim (ki oyun planini degistirebilelim, orta saha kurgusuyla oynayabilelim)

Kanatlarla santrafora girip kendimi uzmek istemiyorum

Bu sevdadan vazgecilmesi taraftariyim cunku oyunculari bile bulabilecegimizi dusunmuyorum, birakin sablonu uygulamayi

City gibi oynatma sevdasindan vazgecmeli en azindan simdilik. Emre akbaba 8 ndiaye de 6 oynamaz. Akhisar ve antalya maclarinin ilk yarilari bu yuzden cope gitti. Belhandayi sola atip donk ndiaye tandemi ile ileride henry diagne denese daha iyi olur gibi
4-4-2 gibi ama 2. forvet biraz daha serbest rolde Onyekuru veya Emre Akbaba bu işi güzel yapabilir

Man City Lite projesinde

Ayaklari iyi kaleci lazim (Muslera bu konuda lesh, birak ayagi eliyle topu oyuna zor sokuyor)
Cok kaliteli iki bek lazim (Nagatomo idare edebilir saglik olarak toparlarsa, sag bek kesin lazim)
Ilkay Gundogan Lite lazim (ki oyun planini degistirebilelim, orta saha kurgusuyla oynayabilelim)

Bu sevdadan vazgecilmesi taraftariyim cunku oyunculari bile bulabilecegimizi dusunmuyorum, birakin sablonu uygulamayi

Alex Remiro
Kenny Lala
Nampalys Mendy
Herrera/Savanier

4-4-2 gibi ama 2. forvet biraz daha serbest rolde Onyekuru veya Emre Akbaba bu işi güzel yapabilir

Onyekuru gibi bir adami kanatta bosuna harcıyoruz ya. Bu adam 2. Forvet oynasin her mac skor yapar. Oyle bruma rodri gibi son vurusu berbat degil. Diagnenin actigi alanları kapatir ve daha az top kaybeder.emre akbaba konusuna da katılıyorum ama emre bu sezon yedekten gelmeli. Fizik olarak zaten kötü idi simdi iyice geri gitmis. İc sahada ne oynadigimiz cok önemli değil ama hoca hala neden deplasmanda ayni seyleri deneyip farkli sonuclar almayi bekliyor anlamadim ben.

Man City Lite projesinde

Hanz 4–3–3 kadrosu kuracak mı hoca sence yazın yoksa bu sevdadan vazgeçek mi?

Alınan stoperler ve devre arası istenen isimler o yönde ama fikir deşir mi bilemem

Bir de iyi ve göze hoş gelen oyunun bazı temelleri var ve bu temeller olduğu sürece City gibi oynamak zorunda değilsin.

Bunlardan birincisi hızlı pas trafiği, ikincisi topsuz hareketlilik, üçüncüsü topla birlikte dönüp hareketlenecek oyuncu profilleri, gelişigüzel orta yapmama, oyuna katkı veren kaleci, stoper ve santrafor.

Bunlar azaltılıp artırılabilir.

Ama bunların içinde olduğu her oyun City gibi ve City oyuncularıyla kurgulanmak zorunda değil.

Liverpool, Juventus, Dortmund, Ajax, Lyon hepsi başka kaliteli oyunalr oynuyorlar.

433 bos iş. City Liverpool gibi takimlar icin eyvallah da bizim ligde cok cok zor. 442 taraftariyim. Eminim hoca da onu oynatacak seneye. Emre akbaba belhanda teoride iyi gözüküyor ama sahada hic bir sey vermiyor iste.

Onyekuru gibi bir adami kanatta bosuna harcıyoruz ya. Bu adam 2. Forvet oynasin her mac skor yapar. Oyle bruma rodri gibi son vurusu berbat degil. Diagnenin actigi alanları kapatir ve daha az top kaybeder.emre akbaba konusuna da katılıyorum ama emre bu sezon yedekten gelmeli. Fizik olarak zaten kötü idi simdi iyice geri gitmis. İc sahada ne oynadigimiz cok önemli değil ama hoca hala neden deplasmanda ayni seyleri deneyip farkli sonuclar almayi bekliyor anlamadim ben.
Zaten şu anda ilk 11 oynayabilecek fizik / kondisyonu yok Emre Akbaba 'nın ama seneye ben gerçekten güveniyorum ona. Bu sene dediğin gibi yedekten gelerek maç ritmini ve fizik / kondisyonunu yakalamasını sağlamalıyız yazın geçireceği bir kamp ile birlikte hem takıma alışır hem de üzerindeki sakatlık ürekliğini tamamen atar

Diagne ve Emre ikilisi birbirine yakın oynatır bu ikiliyi iyi şekilde kullanmayı başarabilirsek zaten STSL 'de gol bulmak gibi bir sorunumuz olmaz

Ama dediğin gibi bu sene Onyekuru 'yu böyle kullanmak daha mantıklı mesela Antalya maçında attığı ilk gol tamamen Diagne 'nin boşalttığı alanda durmasıyla gelen bir gol oldu ...

Sampiyonluk deplasmandan gecer, aslinda oyle takim yapmalisinki deplasmanlarda kolay kazanan bir ekip. Mental olarak ve winner ozeligi kurup deplasmanlarda kazanacaksin.

Alex Remiro
Kenny Lala
Nampalys Mendy
Herrera/Savanier

Kenny Lala'nin ancak kramponunu aliriz
Mendy'i Leicester disinda hic izlemedim ama Leicester'da her izledigimde les gibi oynadi
Herrera mumkunse alinmali
Savanier'i cok istiyorum ama o tren kacti gibi

Alex Remiro'yu sen dedikten sonra izledim zaten Bask kaleciler iyi oluyor herif muthis kaleci tam firsat transferi ama Muslera'yi yollamazlar maalesef

Hanz 4–3–3 kadrosu kuracak mı hoca sence yazın yoksa bu sevdadan vazgeçek mi?

Alınan stoperler ve devre arası istenen isimler o yönde ama fikir deşir mi bilemem

Kesin 4-3-3 devam bence. Hoca 4-4-2'ye donecekse geri dortlu disinda kim var kim yok satilir, ona da pek ihtimal vermiyorum. Feghouli mesela 4-4-2'de katiyen olmaz alici falan da bulamayiz.

Aynı lafları Ünal zamanı duyuyorduk sonunda yine Terim diye ağladı herkes

Düştüğümüz haller ortadaydı yeterince ders almadık mı ?

-AYDIN ASLAN

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt