GSCimbom
Futbolcu Gelişimi ve Galatasaray Aciziyeti!
Alpay Asma

Futbolcu Gelişimi ve Galatasaray Aciziyeti!

Alpay Asma ·

Cevap
6
Okunma
650

Alpay Asma

Şef Gümüş Kıvrım
Galatasaray futbol takımı olarak son yıllarda Arda dışında alt yapıdan yıldız statüsünde hiç bir oyuncu çıkaramazken, bunun yanında genç ve umut vaat eden oyuncu transferlerinde de çuvalladık.

Bu meseleyi sadece oyunculara yıkmak işin bana göre en kolay hali.

Bruma olmadı çünkü zeki değildi.

Telles olmadı çünkü çalışkan değildi.

Liste uzayıp gider. Sorun ise oldukça derin.

Çünkü Semih ve Emre gibi 20 yaşında iken kazanılan 2012 Şampiyonluğuna ciddi katkı yapmış iki isim 25 yaşında o gün ki halinden çok daha geride bir noktada ise sorun sadece futbolcuda değil.

Bu iş disiplin işidir. Futbolcunun yeteneği, zekası ve çalışkanlığı tabi ki önemli.

Ama Semih 25 yaşında hala nasıl pozisyon alacağını bilmiyorsa bu sadece onun suçu değil. Onu daha iyiye götürmek için çalıştırmayan hocalarındır.

1. Bu adamlara özel pozisyon idmanı yaptırılıyor mu?

2. Fizik durumları düzenli olarak takip edilip ona göre güçlendirici programlar, saha dışı yaşamlarına yönelik beslenmeden tutun, kaliteli vakit geçirmelerine yönelik destek olunuyor mu?

3. Psikolojik destek alabilecekleri herhangi bir birim var mı?

Ben hiç birinin olduğunu sanmıyorum?

Yazımı bugünlerde Barcelona'da forma gıyen ekosistemimizden yetişme son uluslararası starımız Arda'nın sözü ile bitirmek isterim. (Kaldı ki o da bitmek üzere iken giderek buralara geldi, yoksa tefe konulmuştu taraftar ve medya tarafından)

''4-4-2 oynamayı 20 yaşımda öğrendim.''

Alt yapıdan tutun üst yapıya kadar bir aciziyetin özetidir bu cümle.

Sadece biz değil Türk futbolunun genel sorunu olması da Galatasaray'ın suçunu hafifletmez.

Biz millet olarak kendimizi dev aynasında görüyoruz. Bütün kulüpleri topla bir tane adam gibi antrenör çıkmaz. Onu geçtim hangisinin doğru dürüst tesisi var. O yüzden çok bir şey beklemeyin arada bir Arda gibi çıkarsa çıkar işte

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Zar atıp her seferinde 6-6 gelmesini bekliyoruz.

Bizim zar atacak halimiz yok artık.

Hazır dibi görmüşken artık bir ''akıl'' koyup buradan güçlenerek çıkmak şart.

Türk futbolcularının genel sorunu şımarıklıkları ve millet olarak tembelliğe meğilli olduğumuz için az biraz parayı bulunca o parayı haketmek için daha çok çalışmak yerine kasım kasım kasılarak kendini ıspat etme çabası.

Yabancı genç oyuncuların problemide yukarıdaki sorunun bir uzantısı aslında çalışmayı sevmeyen işini iyi yapmayan antrenörlerin bu futbolcuların gelişimine bir katkısı olamaz.Olgun döneminde bile ülkemize gelen futbolcular 1 sezon sonra tanınmaz hale geliyorlar bu birazda bizim futbol anlayışımızla alakalı.Bu genel bir problem.

Bence yapılması gereken şudur.Hiçbir yerli oyuncuya 500.000$ dan daha fazlasını vermeyeceksin bu en yetenekli yerli futbolcu için geçerli bir fiyat.Yabancı transferindede referansı olan yabancılara yüksek fiyatlar verebileceksin onun dışında en iyi yerli futbolcunun biraz daha üstünde bir fiyat verilebilir.

Böylece yerli oyuncunun bir yerleri kalkmayacak ve takımda yerinin garanti olmadığını bildiği için sürekli disipline edilmiş olacak.

Buna en bariz örnek ardadır.Galatasaraydan sonraki gelişim süreci göz önünde bulundurulduğunda yerli futbolcuların olayı ortaya çıkıyor.Bizdeki sorun yetenekli oyuncunun olmayışı değil oyuncuya disiplin kazandırılamamasıdır.

Almanyada sistem desen babası var. Mesela Schalke'yle bir zamanlar bağlar çok iyiydi, ne halta yaradıysa...

Örnek oradalarda işte, tekeri yeniden keşfetmeye gerek yok. Yerli antrenörde arayan bulur, Altınordu, Buca, vs gibi altyapıya önem veren kulüpler var neyseki. Oradan gelecek hocanın koy cebine bileti gönder bir Schalke PAF'ına bak bakalım getirisi ne oluyor.

Ama yok yemişim altyapı antrenörlüğünü.. eş dosta meze olmuş görev haline getirdiler

Ağaç yaşken eğilir, elin Belçikasında 10 yaşındaki bebelerin idmanda gördüğü taktik çalışmayı bizim u-21'ler ömrü hayatı görmemiş diye belirtmişti Enes Ünal röportajında... Olayın özeti

En büyük örneği Semih'tir. Semih'in başlığındaki ilk mesajlara bakarsanız ben dahil herkes ne kadar büyük bir futbolcu olacağını, yüreğiyle oynadığını vs bir sürü övgüler dizmişiz hakikaten de öyleydi. Ancak Semih'te belirli bir zaman diliminden sonra inanılmaz bir düşüş yaşandı. Üzerinde inanılmaz bir baskı hissetti.Kimle yaptığımızı tam hatırlamıyorum oynadığımız bir milli maçta yedirdiği golden sonra sürekli hata yaparım korkusuyla titrek bir futbol sergilemeye başladı. Sonrasında bir sürü maçta safi Semih'in hatasıyla yediğimiz bir çuval gol. Psikolojik destek falan hak getire kimsenin aklının ucuna bile gelmemiştir. Genç futbolcularımızın fizik konusunda gelişimleri apayrı bir tez konusu.