GSC Haber Galatasaray: "Mourinho hakkında ırkçı söylemleri nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunacağız"

Globalde bizi zedeleyen bir çıkış olarak neticelenecek bence bu süreç

Keza ortada net bir ırkçılık yok

Bu durumda böyle mühim bir meseleyi kullanarak böyle bir çıkış yapmak bizi yine haklıyken haksız konuma düşürecek bir hamledir

Hakaret üzerinden ilerlemek gerekir idi

Bundan bağımsız adamın Türk düşmanı olduğu, ülkeyi hor gördüğünden de dem vurulabilirdi

Fakat gidip dünya basınında bize 'jumping like monkeys' dediler dolayısıyla bu kişiler ırkçıdır dersen hiçbir karşılık bulamazsın

Bulamadığın gibi ırkçılık meselesini eften püften bir şey sanıyorsun, ajandana uydurup argüman gibi kullanmak istiyorsun derler

Olan yine Galatasaray markasına olur

Nasıl denk geldi

Ekli dosyalar

• Screenshot_20250225_030050_Instagram.webp
    Screenshot_20250225_030050_Instagram.webp
    79,5 KB · Görüntüleme: 19

Bu durumda böyle mühim bir meseleyi kullanarak böyle bir çıkış yapmak bizi yine haklıyken haksız konuma düşürecek bir hamledir

Bundan bağımsız adamın Türk düşmanı olduğu, ülkeyi hor gördüğünden de dem vurulabilirdi

Fakat gidip dünya basınında bize 'jumping like monkeys' dediler dolayısıyla bu kişiler ırkçıdır dersen hiçbir karşılık bulamazsın

Bulamadığın gibi ırkçılık meselesini eften püften bir şey sanıyorsun, ajandana uydurup argüman gibi kullanmak istiyorsun derler

Koskoca avukatlar bilmiyor sen biliyorsun.Uefa talimatnamesinde maymun tabiri her ne için olursa olsun ırkçılıktır

Koskoca avukatlar bilmiyor sen biliyorsun.Uefa talimatnamesinde maymun tabiri her ne için olursa olsun ırkçılıktır
Bilip bilinmeyecek bir konu değil ki

Görüşümü söylüyorum

Şimdi baktım Twitter'da herkes övünerek Avrupa'dan manşetler paylaşmışlar

Fakat örneğin bir manşet şu şekilde:

JOSE 'RACIST' ROW - Galatasaray accuse Jose Mourinho of making 'racist comments' and will file criminal complaint... diye devam ediyor

Dikkat edersen ırkçılık tabiri tırnak içinde. Irkçı söylemler iddiası tırnak içinde. Mourinho ırkçılık yaptı demiyor, Galatasaray Mourinho'yu ırkçılıkla suçluyor diyor. Gördüğüm kadarıyla haberler bu şekilde yapılıyor. Bu da bizim suçlamamıza katılmadıklarını düşündüklerini sinyalliyor

Alakası yok. Avrupalılar bu olaya böyle bakmıyo. Sen Türkiye deki saçma savunmaların ışığında bunu diyosun hatta ırkçılık amacıyla söylememiştir eyvallah ama Avrupa'da amacı ne olursa olsun maymun diyemezsin dersen ırkçılık olur. Bu kadar basit bu olay. Diyemezsin bitti yani

Alakası yok. Avrupalılar bu olaya böyle bakmıyo. Sen Türkiye deki saçma savunmaların ışığında bunu diyosun hatta ırkçılık amacıyla söylememiştir eyvallah ama Avrupa'da amacı ne olursa olsun maymun diyemezsin dersen ırkçılık olur. Bu kadar basit bu olay. Diyemezsin bitti yani
Kim bu konuda ne demiş bakmadım

Avrupa'da bulundum ben de, Avrupalılarla da muhabbetim oldu bugüne kadar

Büyük çoğunluk bu söylemleri ırkçılık olarak değerlendirmeyecektir

Zaten ırkçılık diyip o şekilde global çapta ses getirecek bir şey kovalamaya da gerek yoktu. Bu adam açık şekilde Türk düşmanı ve geldiğinden beri insanlarımıza hakaret ediyor. Bunu ülkesel çapta dile getirecek şekilde bir işe girişmek doğrusu olurdu

Bizim camianın şunun üstünde durması lazım.

Şimdi bir Türk, bir Türk'e (veya bir Portekizli bir Portekizli'ye) "zıplama öyle maymun gibi" dediğinde bu ırkçılık olmaz ama iki farklı milletten insandan biri diğerine böyle derse muhatabının onun altında bir "ırkçı aşağılama" arama hakkı sonuna kadar vardır. Niyet öyle olmasa bile (yani aynı milletten iki kişi olduğundaki niyetle aynı olsa bile) bu lafı ağzından çıkaran kişinin bedelini ödemesi gerekir çünkü muhatabı o aşağılayıcı benzetmeyi hangi niyetle yaptığını bilemez. "Sırf zıplayış şeklinizi benzettim" deyip geçemezsin yani, muhatabı gayet "Türk olduğum için o benzetmeyi yaptığını düşünüyorum" deme hakkına sahiptir.

Burada ten rengi de bir kriter değildir. Çünkü "maymun gibi" benzetmesi sadece ten rengi üzerinden bir benzetme değildir, gayet "insani ve zihinsel gelişmişlik" üzerinden de aşağılama içerir. İkisi de beyaz olmasına rağmen ırkçı bir beyaz Avrupalının bir beyaz Türk'e (veya başka bir beyaz doğulu ırka, mesela Gürcülere) bu minvalde gayet de ırkçı ve aşağılayıcı niyetle "bunlar da maymun gibi" ifadesini kullanması görülmemiş bir şey değildir, çünkü onları "insani ve zihinsel yönden gelişmemiş" varlıklar olarak görür. Zaten benzetme ne üzerinden olursa olsun ırkçılıktaki asıl hedef budur. Yani ten rengi üzerinden de maymuna benzetse, başka açıdan da maymuna benzetse (ya da maymuna değil başka bir hayvana da benzetse) ırkçıların gittiği yön bu diğer ırktan insanların kendi kadar insan olduğunu kabullenmeme yönündedir. O yüzden bu ırkçılık güçlenip ileri safhalara ulaştığında katliama döndüğü trajediler yaşanır, öldürenler insan öldürdüğünü düşünmez hale gelir. Aramızda Almanya'da yaşayan Türkler varsa kendilerine sırf Türk oldukları için yapılan bazı hakaretlerden umarım çok da sık karşılaşmadıkları örnek verebilirler sanırım.

Bu bağlamda; Mourinho'nun da özellikle sözlerinin içeriği "Türk hakem-yabancı hakem" farkı iken, yani tam da bir konuda Türk-yabancı ayrımını kendince anlatırken, bizim Okan Buruk başta ekseriyetle Türk'lerden oluşan kulübemize "maymun gibi zıplıyorlardı" demesi niyetinden bağımsız ırkçılık olarak değerlendirilmek zorundadır. Belki gerçekten sadece zıplayışlarını benzetmiştir, belki gerçekten Portekiz liginde rakibinin kulübesinin tamamının Portekizlilerden oluştuğu bir maçta da aynı benzetmeyi yapabilirdi ve tam onunla aynı anlamda söyledi ama öyle de olsa fark etmez çünkü muhatabı olan bizim kulübe öyle algılamamışsa cezasını çekeceksin arkadaş.

Bu arada iki not daha düşeyim.

1. İlle siyahi oyuncu lazımsa bizim kulübede siyahi Cuesta da var yani.
2. Bu ülkede bir CL maçında Romen 4. hakem, orta hakeme Başakşehir kulübesinde itiraz eden beyaz ağırlıklı görevliler arasındaki sanırım tek siyah olan Webo'ya kart göstermesi gerektiğini tarif etmek için, kendi dilinde en standart "siyah" anlamına gelen kelimeyi kullandığından dolayı Başakşehir sahadan çekildi, rakip takım dahil herkes destek oldu, dünyanın birçok yerinden Webo'ya destek mesajları geldi, UEFA maçı sonra sanırım başka hakemle oynattı. Yani sadece orta hakem kendi dilinde 4. hakeme "hangisi itiraz etti, hangisine göstericem kartı?" diye sordu, o da bir sürü beyaz arasından hangisi olduğunu tarif etmek için "siyah olan" dedi diye bunlar yaşandı. Orada hakemin niyeti de çok büyük ihtimalle ırkçı bir ayrım yapmak değildi, sadece 7-8 tane beyaz adamın arasındaki tek siyahı bir şekilde orta hakeme tarif etmek için öyle söyleyiverdi ama UEFA'nın "sıfır tolerans" anlayışı bunu kabul edilemez buldu, çünkü muhatabı alınmıştı bir kere. Bu bağlamda düşünürsek bugün Mourinho'nun söylediğinin benzer bir masumiyeti bile yok, rakibi aşağılamak için söylendiği çok açık. Sen rakibi aşağılayıp, bir de aşağılarken niyetin olmasa bile gayet ırkçı algılanabilecek bir söz söylersen, niyetinden bağımsız ona göre muamele görürsün.

Bilip bilinmeyecek bir konu değil ki

Görüşümü söylüyorum

Şimdi baktım Twitter'da herkes övünerek Avrupa'dan manşetler paylaşmışlar

Fakat örneğin bir manşet şu şekilde:

JOSE 'RACIST' ROW - Galatasaray accuse Jose Mourinho of making 'racist comments' and will file criminal complaint... diye devam ediyor

Dikkat edersen ırkçılık tabiri tırnak içinde. Irkçı söylemler iddiası tırnak içinde. Mourinho ırkçılık yaptı demiyor, Galatasaray Mourinho'yu ırkçılıkla suçluyor diyor. Gördüğüm kadarıyla haberler bu şekilde yapılıyor. Bu da bizim suçlamamıza katılmadıklarını düşündüklerini sinyalliyor
olabilir. reddit'te de benzer şeyler yazmışlar. ama önemli değil.
önemli olan içeride gerekli narrative'i oluşturabilmek. dışarısı bizi ilgilendirmiyor.
haklı olmak değil sesinin çok çıkması önemli.

Kim bu konuda ne demiş bakmadım

Avrupa'da bulundum ben de, Avrupalılarla da muhabbetim oldu bugüne kadar

Büyük çoğunluk bu söylemleri ırkçılık olarak değerlendirmeyecektir

Zaten ırkçılık diyip o şekilde global çapta ses getirecek bir şey kovalamaya da gerek yoktu. Bu adam açık şekilde Türk düşmanı ve geldiğinden beri insanlarımıza hakaret ediyor. Bunu ülkesel çapta dile getirecek şekilde bir işe girişmek doğrusu olurdu
Kimin nasıl değerlendirdiği önemli değil. Sana iki soru sorcam.
Sen sürekli Türkleri kötüleyen bir adamın rakip yedek kulübesindeki Türk teknik direktöre maymun gibi zıplıyor demesi ırkçı değildir diyebilir misin? Hadi öyle düşündün peki Okan Buruk hayır kardeşim bu adam benim dostum değil bana neden bu kelimeyi kullandı bence bana ırkçılık yaptı diye algılayamaz mı?
Son olarak Avrupa da bulundun. Öyle algılamazlar diyosun. Bende sana çokça Avrupa'da aktif olarakta bulunan biri olarak birşey önericem. Olduğun ortamda siyahi varsa sakın şaka anlamında veya benzetme veya konu ne olursa olsun MAYMUN'lu birşey söyleme..

Doğru anlatırsan gayet ırkçılık olarak da algılanır.

Bir kere kendin "Türk düşmanı olduğu, ülkeyi hor gördüğü üzerinden dem vurulabilirdi" diyorsun. E o da ırkçılıkla suçlamak zaten, burada bir kere çelişiyorsun kendinle.

Bir de üst mesajda yazdım "maymun gibi" benzetmesi gayet ırkçı bir beyaz Avrupalı'nın bir beyaz Türk'e de kurabileceği ve gayet ırkçı anlaşılabilecek bir aşağılama sözü. Çünkü o ırkçı benzetme sadece "ten rengi" üzerinden yapılmıyor, "yüz ve kafatası şekli" üzerinden de yapılabiliyor veya "insani ve zihinsel geri kalmışlık" manasında da yapılıyor. Nasıl bir siyaha "maymun gibi zıplıyorlardı" dediğinde "siyah olduğu için demedim" diyerek yırtamıyorsan, bir Türk'e dediğinde de "Türk olduğu için demedim" diyerek yırtamazsın.

birçok global basına yansımış ama yorumlarda herkes ırkçılık değil bu diyor

bana da fazla geldi bu ırkçılık işi

Maymun gibi zipladilar sari kart icin dedigi pozisyonun %100 sari kart olmasi da ayri bir facia. Ataga cikan Sallai'nin ayagina basiyor Yusuf. Orda hizli ciksak stoper eksik yakalanacaklar.

Daha once de 100% ofsayt olan pozisyonu laptopla kamera onune koymustu.

Ya akli dengesi bozuk, ya da deli taklidi yaparak tazminatini alip gitmek istiyor.

Maymun gibi zipladilar sari kart icin dedigi pozisyonun %100 sari kart olmasi da ayri bir facia. Ataga cikan Sallai'nin ayagina basiyor Yusuf. Orda hizli ciksak stoper eksik yakalanacaklar.

Daha once de 100% ofsayt olan pozisyonu laptopla kamera onune koymustu.

Ya akli dengesi bozuk, ya da deli taklidi yaparak tazminatini alip gitmek istiyor.

Yahu sadece sonraki maçlar için hakemleri (özellikle Türk hakemleri) etkilemek istiyor o kadar. Galatasaray lehine kolay düdük çalıp Mourinho'nun ağzına sakız olmaktan korksunlar diye. Çünkü artık bizim puan kayıplarımıza aşırı bağımlılar. Öyle 1-2 değil, 3-4 maçta puan kaybetmemiz lazım şansları olabilmesi için.

Herhangi bir yaptırım uygulamaz hacıosman orası banko gerekirse UEFA organizasyonlarından çeker ülkeyi ama Ali koçu yalamayı bırakamaz. Tek olumlu yönü saha dışında sürekli savunma pozisyonunda kalıyorduk bitmek bilmeyen zırvalar ile ister istemez uğraşıyorduk. Şimdi onlar kendini aklamaya çalışacak. Fb tarafına gelirsek muz sallayan taraftarın bile sebebinin karın ağrısı olduğuna inanacak(!) rezilikte olduklarından herhangi birisinden bu konuyla alakalı anlayış, eleştiri vs beklemek abes olacaktır.

Geri
Üst Alt