GSC Haber Galatasaray: "Mourinho hakkında ırkçı söylemleri nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunacağız"

Herhangi bir insani bir hayvana benzetmek irkciliktir, kime hangi sebeple söylediği hiç fark etmez.
Alakası yok. Biri ayı gibi yiyor deniyorsa o kişiden bahsediliyordur

Bazı hayvan benzetmeleri öbürlerinden daha sorunlu, en sorunlusu da maymun

Fakat maymun benzetmesi bağlamına göre pozitif de olabilir. Ben sevgi sözcüğü olarak kullanıldığını bile gördüm

Ali'cim bak daha kısa tekrar anlatıyorum; UEFA bir beyaz, siyah biri için "X maymun gibi zıpladı" dediğinde, lafın bağlamının tüm siyahlar ve siyahilik olmasına falan bakıyor mu?? Bakmıyor. "X maymun gibi zıpladı" demesi "ırkçı söylem" saymak için yetiyor. Bir Türk için söylediğinde de lafın bağlamının Türklük falan olması gerekmiyor. Bir Türk'ü maymuna benzetmiş olması yeterli diyorum. Tüm Türkleri benzettiğini ima eder bir şey söylemesi şart değil. Yani "Patrick Viera maymun gibi zıpladı" demekle, "Okan Buruk maymun gibi zıpladı" aynıdır diyorum. UEFA'nın birincisini ırkçılık sayacağı %100 değil, %100.000.000.000.000 falan... O yüzden "Türk=siyah" denklemini UEFA'ya iyi anlatırsan ikincisini de sayar, saymak zorunda diyorum.
Maymun gibi zıplıyor dediği gruptaki insanların hepsi Türk değildi ki?

Herhangi siyahi biri için de böyle bir laf edilirse lafın bağlamına bakılır, bakılmayacağını nereden çıkardın? Orada bir tarih olduğu için art niyetle söylendiğini düşünme ihtimali daha fazla olacaktır sadece

Türk = Siyah da geçerli bir denklem değil, hele UEFA nezdinde ciddiye alınacak bir argüman hiç değil. Adamlar ikiyüzlü bu konuda, ayrıca bir yandan da tarihsel bir gerçeklik var. Kaldı ki kulüp olaya Mourinho'nun bugüne kadarki Türkofobi faaliyetlerinden de girmemiş. Yaptığı konuşmada Türklere esas hakareti başka yerlerde yapıyor -- maymun ve jungle derken yapmıyor

Fakat maymun benzetmesi bağlamına göre pozitif de olabilir. Ben sevgi sözcüğü olarak kullanıldığını bile gördüm

Herhangi siyahi biri için de böyle bir laf edilirse lafın bağlamına bakılır, bakılmayacağını nereden çıkardın? Orada bir tarih olduğu için art niyetle söylendiğini düşünme ihtimali daha fazla olacaktır sadece

Türk = Siyah da geçerli bir denklem değil, hele UEFA nezdinde ciddiye alınacak bir argüman hiç değil. Adamlar ikiyüzlü bu konuda, ayrıca bir yandan da tarihsel bir gerçeklik var. Kaldı ki kulüp olaya Mourinho'nun bugüne kadarki Türkofobi faaliyetlerinden de girmemiş. Yaptığı konuşmada Türklere esas hakareti başka yerlerde yapıyor -- maymun ve jungle derken yapmıyor
Maymun gibi sicriyor demekle ayi gibi yiyor demek ayni şey degil. Ayrıca, adam geldiginden beri cogu kez sözlerine siz Türkler şöyle siniz, boyle siniz diye başlamıyor mu ? Okan hoca, Mourinho kenarda maymun gibi sicriyordu deseydi irklcilik olmayacak miydi ?

Maymun gibi sicriyor demekle ayi gibi yiyor demek ayni şey degil. Ayrıca, adam geldiginden beri cogu kez sözlerine siz Türkler şöyle siniz, boyle siniz diye başlamıyor mu ? Okan hoca, Mourinho kenarda maymun gibi sicriyordu deseydi irklcilik olmayacak miydi ?
1) Maymun gibi sıçramakla ayı gibi yemenin aynı şey olmadığını yazan benim. Bunu yazma sebebim de şöyle demişsin:

Herhangi bir insani bir hayvana benzetmek irkciliktir, kime hangi sebeple söylediği hiç fark etmez.

Bu bariz şekilde yanlış. Bak işte insanı ayıya benzetip ırkçı olunmayabiliyormuş değil mi.

2) Mourinho kenarda maymun gibi sıçrıyor dese OB ırkçılık yapmıştır demezdim şahsen. Kaldı ki Mourinho da bunu OB'yi hedef alarak söylemedi, yedek kulübesindeki herkesi hedef alarak söyledi.

3) Adamın Türk düşmanı olduğu, bu konuda skandal söylemleri olduğu, esas odaklanmamız gerekenin bu olduğunu ilk postumda söylemiştim. Zaten Mourinho'yu falan savunduğum yok. Bu kadar basit ve haklı olduğumuz bir meselede bile konuyu saçmasapan bir yere çeken yönetime tepki gösteriyorum

UEFA iki yüzlü sallamaz diyorsan senin dediğin diğer Türkleri aşağılayıcı mevzuları zaten hiç dikkate almaz. Adamların en hassas olduğu ırkçılık mevzusunda bile iki yüzlülük yapacaklarsa Türk hakemlerini ve Türk futbolunu aşağılayıcı sözlerini falan neden umursasınlar. İkiyüzlülük yapabilirler mi? Evet o ihtimal sıfır diyemem ama iyi anlatırsan bu ırkçılık mevzusunda yönetmelikleri, yasaları ne emrediyorsa onu yapmaları konusunda normalde elleri kolları bağlı bence.

UEFA'nın bir siyah teknik direktör ve siyah yardımcıları için "maymun gibi zıplıyorlardı" diyen birine "ırkçı söylem" cezası vermeyeceğini düşünmen son derece saçma. Zaten mevzu "art niyetle söylenmiş olması" falan değil. Sen hangi niyetle söylersen söyle bu benzetme "ırkçı çağrışımlar taşıdığı için" UEFA'ya göre söylemin ırkçıdır, bitti gitti. Neden söyledin, maksadın neydi falan gibi şeylerin hiç önemi yok. Başakşehir maçında Romen orta hakem, Romen 4. hakeme kendi dilinde "hangisi kırmızı kartlık hareket/itiraz yaptı?" diye sordu ve Romen 4. hakem kendi dilinde Başakşehir kulübesindeki 7-8 beyaz görevli arasındaki tek siyahi olan Webo'yu tarif etmek için tıpkı "uzun boylu olan" veya "beyaz saçlı olan" dercesine, kendi dilinde "siyah olan" dediği için sırf o dilde hiçbir ırkçı anlam taşımadığı söylenen standart "siyah" kelimesi İngilizcedeki n-word ile aynı kökenli diye; Başakşehir sahadan çekildi, rakip dahil herkes destek verdi, hakem de UEFA tarafından kızağa çekildi, maç sonra başka hakemle devam etti. Kimse de "bunda alınacak ne var?" demedi.

Ha bu arada konu siyahlar olduğunda bunun ırkçılık sayılması için bütün grubun istisnasız siyah olması da gerekmez, çoğu siyah olsun, araya 1-2 tane beyaz karışmış olsa da o çoğunluk siyahsa zaten ırkçı söylem sayarlar. O yüzden Mourinho'nun da söyleminin sadece istisnasız Türk içeren bir gruba söylemesi gerekmiyor. Kulübemizdeki insnların çoğu Türk, özellikle kast ettiği belli olan Okan Buruk ve yardımcıları zaten Türk, doktorumuz falan da Türk, kulübemizdeki oyuncuların da üçü hariç hepsi Türk. Oradaki 20 küsur kişi arasında 4 yabancı ya var ya yok. Çok büyük çoğunluğu Türk olan ve başındaki kişi Türk olan bir gruba söylemesi yeterli.

UEFA iki yüzlü sallamaz diyorsan senin dediğin diğer Türkleri aşağılayıcı mevzuları zaten hiç dikkate almaz. Adamların en hassas olduğu ırkçılık mevzusunda bile iki yüzlülük yapacaklarsa Türk hakemlerini ve Türk futbolunu aşağılayıcı sözlerini falan neden umursasınlar. İkiyüzlülük yapabilirler mi? Evet o ihtimal sıfır diyemem ama iyi anlatırsan bu ırkçılık mevzusunda yönetmelikleri, yasaları ne emrediyorsa onu yapmaları konusunda normalde elleri kolları bağlı bence.

UEFA'nın bir siyah teknik direktör ve siyah yardımcıları için "maymun gibi zıplıyorlardı" diyen birine "ırkçı söylem" cezası vermeyeceğini düşünmen son derece saçma. Zaten mevzu "art niyetle söylenmiş olması" falan değil. Sen hangi niyetle söylersen söyle bu benzetme "ırkçı çağrışımlar taşıdığı için" UEFA'ya göre söylemin ırkçıdır, bitti gitti. Neden söyledin, maksadın neydi falan gibi şeylerin hiç önemi yok. Başakşehir maçında Romen orta hakem, Romen 4. hakeme kendi dilinde "hangisi kırmızı kartlık hareket/itiraz yaptı?" diye sordu ve Romen 4. hakem kendi dilinde Başakşehir kulübesindeki 7-8 beyaz görevli arasındaki tek siyahi olan Webo'yu tarif etmek için tıpkı "uzun boylu olan" veya "beyaz saçlı olan" dercesine, kendi dilinde "siyah olan" dediği için sırf o dilde hiçbir ırkçı anlam taşımadığı söylenen standart "siyah" kelimesi İngilizcedeki n-word ile aynı kökenli diye; Başakşehir sahadan çekildi, rakip dahil herkes destek verdi, hakem de UEFA tarafından kızağa çekildi, maç sonra başka hakemle devam etti. Kimse de "bunda alınacak ne var?" demedi.

Ha bu arada konu siyahlar olduğunda bunun ırkçılık sayılması için bütün grubun istisnasız siyah olması da gerekmez, çoğu siyah olsun, araya 1-2 tane beyaz karışmış olsa da o çoğunluk siyahsa zaten ırkçı söylem sayarlar. O yüzden Mourinho'nun da söyleminin sadece istisnasız Türk içeren bir gruba söylemesi gerekmiyor. Kulübemizdeki insnların çoğu Türk, özellikle kast ettiği belli olan Okan Buruk ve yardımcıları zaten Türk, doktorumuz falan da Türk, kulübemizdeki oyuncuların da üçü hariç hepsi Türk. Oradaki 20 küsur kişi arasında 4 yabancı ya var ya yok. Çok büyük çoğunluğu Türk olan ve başındaki kişi Türk olan bir gruba söylemesi yeterli.
istersen 10 paragraf daha yaz

söylediğim ilk şey hala geçerli

dünya kamuoyunun gözünde bu uğraş bize artıdan çok eksi yazacak

bu da maalesef kulübümüzün aleyhinedir

istersen 10 paragraf daha yaz

söylediğim ilk şey hala geçerli

dünya kamuoyunun gözünde bu uğraş bize artıdan çok eksi yazacak

bu da maalesef kulübümüzün aleyhinedir

Yani sen en azından bu maymun kelimesinin Türklere söylenince de ırkçı söylem olduğunu benim paragraflarımda anlattıklarım ışığında kabullendin, tek sorun UEFA ve Avrupa iki yüzlülük yapacağı için algısı farklı olacak, GS'nin itibarı sarsılacak, aleyhimize olacak falan. En azından onda anlaşalım...

Bu arada bizim yönetim; o resmi siteden yapılan İngilizce açıklama bence kusursuz da olsa, bu süreci kötü yönetirse evet ters tepebilir çünkü maalesef Mourinho'nun tanınırlığı ve PR gücü yüksek. O yüzden riskli bir süreç olduğunu kabul ederim ancak o açıklama standardında gidersek ve iddiamızı doğru yerlerde doğru şekilde savunursak bence elimiz güçlü.

Yani sen en azından bu maymun kelimesinin Türklere söylenince de ırkçı söylem olduğunu benim paragraflarımda anlattıklarım ışığında kabullendin, tek sorun UEFA ve Avrupa iki yüzlülük yapacağı için algısı farklı olacak, GS'nin itibarı sarsılacak, aleyhimize olacak falan. En azından onda anlaşalım...

Bu arada bizim yönetim; o resmi siteden yapılan İngilizce açıklama bence kusursuz da olsa, bu süreci kötü yönetirse evet ters tepebilir çünkü maalesef Mourinho'nun tanınırlığı ve PR gücü yüksek. O yüzden riskli bir süreç olduğunu kabul ederim ancak o açıklama standardında gidersek ve iddiamızı doğru yerlerde doğru şekilde savunursak bence elimiz güçlü.
Ne diyon abi, inan yazmaktan yoruldum. Yazdıklarımla angaje olmadan aynı şeyi yazıp duruyon

Maymun demesine bile gerek yok Türklere karşı ırkçılık yapması için. Fakat burada maymun dediği kimseler Türkler değil

UEFA ve Avrupa Türk düşmanlığı konusunda zaten ikiyüzlü bundan bağımsız. Fakat doğru argümanı yaparsan en azından tarihin doğru tarafında olursun, en azından gelecek nesiller için tarihe not düşmüş olursun. Ancak kulübümüzün yaptığı bu da değil, çünkü adamın Türk düşmanlığı yaptığı enstantanelerden ziyade bir grup farklı din, dil, ırk ve milliyet insanlara maymun dediği bir enstantaneden ilerleniyor

İngilizce açıklama ise kusursuz falan değil. Havada kalmış yarım bir açıklama. Ortadaki ırkçı söylemin ne olduğu bile açık değil kulübün yaptığı açıklamada

1) Maymun gibi sıçramakla ayı gibi yemenin aynı şey olmadığını yazan benim. Bunu yazma sebebim de şöyle demişsin:

Bu bariz şekilde yanlış. Bak işte insanı ayıya benzetip ırkçı olunmayabiliyormuş değil mi.

2) Mourinho kenarda maymun gibi sıçrıyor dese OB ırkçılık yapmıştır demezdim şahsen. Kaldı ki Mourinho da bunu OB'yi hedef alarak söylemedi, yedek kulübesindeki herkesi hedef alarak söyledi.

3) Adamın Türk düşmanı olduğu, bu konuda skandal söylemleri olduğu, esas odaklanmamız gerekenin bu olduğunu ilk postumda söylemiştim. Zaten Mourinho'yu falan savunduğum yok. Bu kadar basit ve haklı olduğumuz bir meselede bile konuyu saçmasapan bir yere çeken yönetime tepki gösteriyorum
Yönetimin yaptıgı son derece doğru bence. Mourinho terbiyesizlik yaptı dersen dis basinin ilgisini fazla çekmez ama irkcilik konusu dis basinin fazlasıyla ilgisini çeker.

Yönetimin yaptıgı son derece doğru bence. Mourinho terbiyesizlik yaptı dersen dis basinin ilgisini fazla çekmez ama irkcilik konusu dis basinin fazlasıyla ilgisini çeker.
İlgisini çeker çekmesine de bize bakıp off ya ne diyo bunlar derler içeriğe bakınca

Ne diyon abi, inan yazmaktan yoruldum. Yazdıklarımla angaje olmadan aynı şeyi yazıp duruyon

Maymun demesine bile gerek yok Türklere karşı ırkçılık yapması için. Fakat burada maymun dediği kimseler Türkler değil

UEFA ve Avrupa Türk düşmanlığı konusunda zaten ikiyüzlü bundan bağımsız. Fakat doğru argümanı yaparsan en azından tarihin doğru tarafında olursun, en azından gelecek nesiller için tarihe not düşmüş olursun. Ancak kulübümüzün yaptığı bu da değil, çünkü adamın Türk düşmanlığı yaptığı enstantanelerden ziyade bir grup farklı din, dil, ırk ve milliyet insanlara maymun dediği bir enstantaneden ilerleniyor

İngilizce açıklama ise kusursuz falan değil. Havada kalmış yarım bir açıklama. Ortadaki ırkçı söylemin ne olduğu bile açık değil kulübün yaptığı açıklamada

Yahu asıl sen ne diyorsun? Diyorum ki maymun benzetmesi Türklere söylendiğinde de (aynı siyahlar gibi) ırkçılık oluyorsa; ki oluyor, olmalı... Mourinho'nun bir Türk'e, veya Türklerin çok ağırlıkta olduğu bir gruba söylemesi de bir siyaha veya siyahların ağırlıkta olduğu bir gruba söylemesi AYNI ŞEY. Hala "Türklere söylemedi" diyorsun. Evet o cümlesinde genel olarak Türklere söylemedi ama zaten bin kere yazdığım gibi ırkçılık sayılması için buna gerek yok. bir Türk'e veya Türk ağırlıklı bir gruba söylemesi yeterli, bu da siyah ağırlıklı bir gruba söylemesiyle aynı. Sen aynı yanlışı yapıp durduğun için ben de aynı şeyi tekrar yazmak zorunda kalıyorum.

Bizim açıklamaya gelince bu tarz açıklamalar "bize maymun dedi" açıklığında yazılmaz. "racist comment" dendiğinde zaten neyin racist olduğu açık olduğu varsayılır. "Bak bak işte bu kelime racist olan kısmı" demezsin çünkü UEFA'nın ve kamuoyunun zaten orasını anlaması gerektiği imasıyla "çirkin söylemini tekrar edecek değiliz" altmetniyle verirsin. Üstelik bağlam da iyi verilmiş; "geldiği günden beri ısrarla Türk insanını aşağılayacı ifadelerini bugün daha da ilerletip insanlık dışı bir seviyeye çıkardı" vs... Yani ilk kısmını senin de ısrarla dediğin "zaten Türk insanını aşağılıyordu, bugün daha da ileri gidip ırkçılık da yaptı" bağlamı özellikle yazılmış, bu ırkçı söylemin Türk insanını aşağılama silsilesinin devamı olduğu vurgulanmış.

@Ali Bektaş a cevaben yazıyorum tekrardan. Bentacur 7 maç ceza aldı ırkçılıktan sebebi masum bir şakaydı. Ben insanların yada global arena'da insanların ne düşündüğünün önemi yok derken bunu kastediyorum aslinda. Maymun diyemezsin. Bukadar basit. Irkçılık sıfır tolerans bir konudur. Bukadar basit olay aslında. Diyemezsin demeyeceksin. Dediysen niyetinin önemi yok ve ceza veriyolar Avrupada. Bunu Uefa böyle değerlendiriyo. Avrupalıların kendi kurduğu kurum olan Uefa, Fıfa, Avrupa adalet sistemi vs ve kendi kuralları sonuçta biz demiyoruz. Eğer bu durumla dalga geçiyolarsa kendileri ile ve kurdukları adli sistemle dalga geçmiş olurlar. Redditteki iki malın yorumu da burda önemsenecek bir kriter değildir.
Sonuç olarak niyeti beni ilgilendirmez. Bu terbiyesiz herifin kariyerine her türlü zarar okey benim için

Son düzenleme:
@Ali Bektaş a cevaben yazıyorum tekrardan. Bentacur 7 maç ceza aldı ırkçılıktan sebebi masum bir şakaydı. Ben insanların yada global arena'da insanların ne düşündüğünün önemi yok derken bunu kastediyorum aslinda. Maymun diyemezsin. Bukadar basit. Irkçılık sıfır tolerans bir konudur. Bukadar basit olay aslında. Diyemezsin demeyeceksin. Dediysen niyetinin önemi yok. Bunu UEFA böyle değerlendiriyo. Avrupalıların kendi kurduğu kurum ve kendi adli sistemleri. Eğer bu durumla dalga geçiyolarsa kendi kuralları ile dalga geçmiş olurlar. Redditteki iki malın yorumu da burda önemsenecek bir kriter değildir.
Sonuç olarak niyeti beni ilgilendirmez. Bu terbiyesiz herifin kariyerine her türlü zarar okey benim için

Reddit benzeri ortamlarda insanların algılayamamasının birinci sebebi bu maymun benzetmesinin beyaz da olsalar Türkler için de kullanıldığını bilmemeleri, anlamamaları. O yüzden "eee Mourinho'nun siyahi oyuncularla arası iyidir ya" falan diye savunuyorlar. Türkler'in de o kelimeye siyahilerle benzer hassasiyeti olabileceği akıllarına bile gelmiyor.

IMG_3419.webp

Bakin size 7 kisi ile yaptigim mini bir anket.,,,
Tepkileri :
Oooo
Waaaoow
Bu cok ayip bir irkcilik
Nalet olsun vs idi..!

Arkadaslar bizim ne dusundugumuz onemli degil

Dunyada bu ifadeler cok TEHLIKELI ifadelerdir.

Bana gore de cok onemli degil. Burda bir arkadasim bana boyle dese hic ustelemem ya da alinmam. Cunku bir Galatasaraylinin zarar gormesini istemem.

Ama rakibimizi koseye sikistirdiysak tabiki bunu kullanacagiz

Yau bi de savunanlar var

Bu söylem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde "nefret söylemi" olarak geçiyor

Mourinho'nun söylemi, söylerken ki yaptığı taklit vs bunlar net avrupa-beyaz üstten bakıcılığı ve kültürel ırkçılıktır.

Allah aşkına her konuda da bilginiz olmasın ya

Ekli dosyayı görüntüle 281034
Bakin size 7 kisi ile yaptigim mini bir anket.,,,
Tepkileri :
Oooo
Waaaoow
Bu cok ayip bir irkcilik
Nalet olsun vs idi..!

Arkadaslar bizim ne dusundugumuz onemli degil

Dunyada bu ifadeler cok TEHLIKELI ifadelerdir.

Bana gore de cok onemli degil. Burda bir arkadasim bana boyle dese hic ustelemem ya da alinmam. Cunku bir Galatasaraylinin zarar gormesini istemem.

Ama rakibimizi koseye sikistirdiysak tabiki bunu kullanacagiz
Sınırları Türkiye'de kalmış fenerli arkadaşlar ikide bir barış alperde hakeme küfrediyor, oda ceza alsın, Okan şinanay söyledi, ona ceza vermediler, ay uy diye otup duruyorlar. Anlatamıyorum, özel hayatta dilediğini yapsın, bu bostan basın toplantısında dedi bu ifadeleri bir, iki Allah şaşırttı, normalde sinir bozmak için jungle maymun kullanayim ki taraftar bok gibi futbolu konuşmasın, Mourinho Galatasaraylilara neler dedi huhabaha diye konuşsunlar diye uğraştı. Orada maksadı ağır hakaret, ama çizgiyi aştığının son derece farkında, özellikle kimse bu ırkçılık çıkışını beklemiyordu, eminim TFF konusunda rahat ama uluslararası tepkiden dolayı sikintidadir. Bu bile bana yeter. Dünyanın yarısı Mourinhonun nasıl bir sirk soytarisi olduğunu bilirken, şimdi irkciliginida öğrendi.

UEFA ve FIFA nın kriterleri çok net.. Sıfır tolerans..

Maymun gibi zıplıyorlardı..

Şimdi bu kelimeleri, bu teknik direktör müsveddesinin ne amaçla söylediğini bilemem ben kardeşim.. Nasıl bir ruh hali içerisinde söyledi, kafasından ne geçiyordu? Oturup da fal bakacak halim de yok..

İnsanlar, taraflı tarafsız herkes, bu söylemlerde ırkçılığın olmadığına dair hem fikir olamıyorsa demek ki ortada söylemlerin ucunun açık olduğuna dair bir durum var.

Zaten 41.maddeden (ayırımcılık) sevk edilmiş, 4 ila 8 maç arasında bir ceza alması muhtemel.. Bu vesile ile çakma mafyanın da ne kadar adam olduğunu, karakter sahibi olduğunu tekrar göreceğiz.. Sürekli rakibini, Türk hakemlerini aşağılayan td eskisi bir terbiyesize ne ceza verilecek? Öyle 600 yıl dünyaya hükmettik edebiyatı ile yürümez bu işler..

En iyi dönemlerinde dahi hiç bir sempati duymadığım, rakipleri tarafından kaleye otobüs çekmekle itham edilen, futbol katili bir td idi benim gözümde.. Zaten sonraki maceralarında ne olduğu ortaya çıkmış, layık olduğu yere tencere kapak misali gelmiştir..

Geri
Üst Alt